ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

2η υψηλότερη τιμή διεθνώς για έργο του Abramishvili στο Winter Fine Arts Sale της Cypria

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Ο Μυστικός Δείπνος πέτυχε την 2η υψηλότερη τιμή πώλησης έργου του Abramishvili σε δημοπρασία παγκοσμίως θέτοντας νέο ρεκόρ για τις τιμές των έργων του σπουδαίου Γεωργιανού της μετα-σοβιετικής καλλιτεχνικής εποχής

Ο Ελληνοκύπριος Ιερέας του Πολ Γεωργίου σχεδόν τριπλασίασε την αρχική του τιμή μετά από 15 κτυπήματα αλλάζοντας χέρια μετά από επτά σχεδόν δεκαετίες

ΛΕΥΚΩΣΙΑ 30 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ – Το βράδυ της 16ης Δεκεμβρίου 4 συλλέκτες κτυπούσαν τον Μυστικό Δείπνο του Merab Guramovich Abramishvili (1957-2006). Μετά από 12 κτυπήματα η τιμή του Μυστικού Δείπνου εκτοξεύτηκε στις €67.000 πετυχαίνοντας την υψηλότερη τιμή δημοπράτησης έργου του

Abramishvili παγκοσμίως και αποφέροντας στον οίκο περίπου €44.000 ευρώ πέραν της αρχικής του εκτίμησης για €23.000.

Η πώληση του Μυστικού Δείπνου, στην ομιχλώδη επιφάνεια του οποίου λαμβάνει χώρα μια πανθεϊστική συνάντηση, έθεσε νέο ρεκόρ διεθνώς για τις τιμές των έργων του σπουδαίου Γεωργιανού της μετα-σοβιετικής καλλιτεχνικής εποχής ενώ ψηλές τιμές πέτυχαν στην δημοπρασία της Cypria και τα άλλα δύο έργα του Abramishvili. Συγκεκριμένα, ο ‘Αγγελος Γαβριήλ μετά από 15 κτυπήματα έφτασε σχεδόν τις €34.000 ενώ μετά από 9 κτυπήματα το Χερουβείμ άγγιξε τις €19.500. Και τα τρία έργα του Abramishvili πωλήθηκαν σε ξένους συλλέκτες αποφέροντας συνολικά πέραν των €120.000 ευρώ.

Σπουδαία θέση στο Winter Sale της Cypria κατέκτησε και ο Ελληνοκύπριος Ιερέας του Γεώργιου Πολ Γεωργίου. Το έργο, ένα από τα σπανιώτερα ευρήματα της συλλογής της Cypria, συγκέντρωσε 15 κτυπήματα τριπλασιάζοντας σχεδόν την αρχική του εκτίμηση για €12.000 και αποφέροντας στον Οίκο το τελικό ποσό των €42.500.

Ο Ελληνοκύπριος Ιερέας με τις εντυπωσιακές διαστάσεις που παραπέμπουν σε βιτρό αρχαίου ναού και την οξυκόρυφη φιγούρα του ιερέα, πωλήθηκε επίσης σε ξένο συλλέκτη αλλάζοντας χέρια μετά από επτά σχεδόν δεκαετίες κατά τις οποίες βρισκόταν στη συλλογή του Taylor Garrison Belcher ο οποίος είχε διατελέσει πρέσβης των ΗΠΑ στη Κύπρο.

Το Fine Arts Sale της Cypria διεξήχθη το βράδυ της 16ης Δεκεμβρίου πίσω από κλειστές πόρτες στο Οίκημα της Cypria στη Λευκωσία. Εξαιτίας της πανδημίας η δημοπρασία διεξήχθη μέσω live streaming από την διεθνή πλατφόρμα δημοπρασιών έργων τέχνης www.invaluable.com

“Η πανδημία έχει αλλάξει τα πράγματα στην αγορά έργων τέχνης με αποτέλεσμα οι όποιες αναστολές από μέρους των συλλεκτών σχετικά με τις online αγορές έργων τέχνης να κάμπτονται ολοένα και περισσότερο. Το απροσδόκητο αποτέλεσμα αυτής της νέας κατάστασης είναι να κλέβουν


πλέον την παράσταση σε μια δημοπρασία οι διαδικτυακοί πλειοδότες,» αναφέρει η Ρίτσα Κυριάκου Διευθύνουσα Σύμβουλος του Οίκου.

Το Fine Arts Sale της Cypria δημοπρατεί έργα σημαντικών Κυπρίων, Ελλαδιτών και λοιπών Ευρωπαίων καλλιτεχνών που εκπροσωπούν διαφορετικά ρεύματα και τεχνοτροπίες αποδίδοντας στη συλλογή του Οίκου μια ετερογένεια η οποία αντικατοπρίζεται με πολύ θετικό πρόσημο στις πωλήσεις έργων τέχνης που αποκτούν νέους ιδιοκτήτες.

Ανάμεσα στα έργα που πωλήθηκαν το βράδυ της 16ης Δεκεμβρίου, το υπέροχο λάδι του Βρετανού Ρένου Λοϊζου Γυμνά σε Κόκκινο απέφερε γύρω στις €3.000 ενώ ο μοναδικός Άγγελος ΙΙ , ακρυλικό σε καμβά και ξύλο, της Κύπριας μοντερνίστριας Καίτης Στεφανίδου πωλήθηκε στην τιμή των €2.186.

Ευρώπη και Ταύρος, ένα εξαιρετικό μπρούντζινο γλυπτό του Γιώργου Κυριάκου πωλήθηκε για €4.250 ενώ πρώτη έκδοση του Da Da Dali, με σχέδιο από μελάνι που αναπαριστά τον Δον Κιχώτη και τον Σάντσο Πάντζα, υπογεγραμμένη από τον Salvador Dali πωλήθηκε για €3.886.

Το Άτιτλο του σημαντικού Ελλαδίτη ζωγράφου Δημοσθένη Κοκκινίδη απέφερε λίγο πάνω από €2.000 ενω η Ρεβέκα στο Πηγάδι του Στας Παράσκου και Χαλαρώνοντας του σημαντικού Κύπριου Ανδρέα Νικολάου πωλήθηκαν εντός της τιμής εκτίμησης αποφέροντας αντίστοιχα τα ποσά των €1.578 και €1.214. Τα Κρίνα του Ανδρέα Κάραγιαν πωλήθηκε για το ποσό των €2.185.

Το Ελληνικό Αρχοντικό, σχέδιο με μολύβι σε χαρτί του Νικόλαου Γκύζι πωλήθηκε για €1.214 ενω το Γυμνό με το κεφάλι προς τα κάτω Ι, σχέδιο με κόκκινο κραγιόνι σε χαρτί, του Αλέξανδρου Αλεξανδράκη απέφερε το ποσό των €1.457. Το Κορίτσι του Γιάννη Μόραλη, σχέδιο με μολύβι σε χαρτί, πωλήθηκε για €3.643 πετυχαίνοντας την καλύτερη τιμή ανάμεσα στα σχέδια με μολύβι.

Οι τιμές που αναφέρονται στο κείμενο περιλαμβάνουν προμήθειες και ΦΠΑ

Τα αποτελέσματα της δημοπρασίας είναι ανηρτημένα στον ιστότοπο της Cypria: www.cypriaauctions.com 

Η Cypria δέχεται ήδη εκθέματα για την επόμενη δημοπρασία που θα διεξαχθεί τον Μάϊο του 2021