ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

3 χωριά για μονοήμερες cozy αποδράσεις

WIZ TEAM

Αργία ή weekend χωρίς εκδρομή δεν λέει! Τι πιο ωραίο από έναν περίπατο σε ένα υπέροχο τοπίο μοναδικής ομορφιάς, τριγυρισμένο από καταπράσινα βουνά. Τα πιο κάτω χωριά συνδυάζουν αξιοθέατα, φύση, παράδοση και γαστρονομία, με έναν ιδανικό τρόπο.

Αγρός

Ένα χωριό που είναι από τους πρώτους προορισμούς που σου έρχονται στο μυαλό όσον αφορά την εκδρομή στο βουνό. Σε απόσταση λίγων μόνο χιλιομέτρων από Λευκωσία και Λεμεσό, ο Αγρός είναι ένας πανέμορφος τόπος. Κτισμένο αμφιθεατρικά ανάμεσα σε ψηλά βουνά, σε υψόμετρο 1100 μ., το κεφαλοχώρι της Πιτσιλιάς διατηρεί τον παραδοσιακό του χαρακτήρα και διαθέτει ιδιαίτερης ομορφιάς φυσικό περιβάλλον, καθώς και πλούσιους ιστορικούς και πολιτιστικούς χώρους. Ίσως τον χειμώνα να είναι κάπως πιο ατμοσφαιρικά, αλλά σίγουρα και το καλοκαίρι σού προσφέρει μια μεγάλη γκάμα επιλογών για διαμονή και ψυχαγωγία, καθώς και επιλογές εστίασης -από παραδοσιακά καφενεδάκια μέχρι και εστιατόρια-, όπου θα απολαύσετε παραδοσιακές γεύσεις και προϊόντα, αλλά και ζεστή φιλοξενία. Αν βρεθείτε εκεί, αξίζει να επισκεφθείτε τα Μονοπάτια της Φύσης, τα οποία αναδεικνύουν τη μαγευτική χλωρίδα του χωριού και να προσφέρουν στον κάθε περιηγητή στιγμές χαλάρωσης και ηρεμίας. Εξίσου ιδανικός τόπος για περίπατο και ξεκούραση είναι το πάρκο της Αναστασίας αλλά και τα δυο μουσεία που διαθέτει το χωριό.

Καλοπαναγιώτης

 Ένα από τα πιο γραφικά και ατμοσφαιρικά χωριά της Κύπρου είναι ο Καλοπαναγιώτης. Ιδανικός για στιγμές χαλάρωσης και ρομαντικές αποδράσεις τα weekends στην κυπριακή ύπαιθρο, με το παλιό και το νέο να συμβαδίζουν και να δημιουργούν ένα εκπληκτικό αποτέλεσμα. Βρίσκεται πάνω σε βουνοπλαγιά σε δύο διαφορετικά επίπεδα με πανοραμική θέα, τα στενά δρομάκια του είναι ό,τι πρέπει για βόλτες και ο φράχτης του προσφέρεται για ψάρεμα. Στο χωριό υπάρχει και τελεφερίκ που ξεκινά από το ψηλότερο σημείο του χωριού και καταλήγει δίπλα από το μοναστήρι του Αγίου Ιωάννη του Λαμπαδιστή. Το μοναστήρι αποτελεί πόλο έλξης πολλών επισκεπτών, όπως επίσης και ο Νερόμυλος του Κύκκου, ένα σημαντικό και επιβλητικό αξιοθέατο στην περιοχή, το οποίο έχει κηρυχθεί αρχαίο μνημείο. Γύρω του και στα πίσω σοκάκια θα βρείτε ωραία café και εστιατόρια καθώς και μικρά μαγαζάκια με τοπικά προϊόντα, όπως μαρμελάδες, ξηρούς καρπούς, αιθέρια έλαια και φυσικά καλλυντικά.

Καλαβασός

Ένα χωριό που προσελκύει αρκετούς τουρίστες όλο τον χρόνο, η Καλαβασός συνδυάζει φυσικές ομορφιές, πολιτισμό, εξωκλήσια, φράγμα και μεταλλεία, κάνοντας την περιοχή πρότυπο για πολιτιστικές και τουριστικές εξορμήσεις. Με σήμα κατατεθέν τον Αρχαιολογικό χώρο της Τέντας που ανακαλύφθηκε το 1947 και αποτελεί τον σημαντικότερο οικισμό της Νεολιθικής περιόδου, η Καλαβασός προσφέρεται για αγροτουρισμό αφού διαθέτει αρκετά boutique hotels αλλά και καλές ταβέρνες. Στην περιοχή υπάρχουν αρκετοί νερόμυλοι, ελιόμυλοι αλλά και το κοινοτικό πάρκο, όπου μπορείτε να δείτε τρένο το οποίο μετέφερε τους εργάτες στα λατομεία. Αν βρεθείτε στο χωριό, μπορείτε να νοικιάσετε ποδήλατα και να το γυρίσετε με αυτά.