ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

5 χωριά για Πρωτοχρονιάτικες εξορμήσεις

ΜΑΡΙΑ ΦΑΝΤΗ

Η εβδομάδα της Πρωτοχρονιάς, είναι μια πολύ καλή ευκαιρία για εξόρμηση. Με την δύσκολη καθημερινότητα που αντιμετωπίζουμε λόγο της πανδημίας και με τις δραστηριότητες μας να περιορίζονται όλο και περισσότερο οι εξορμήσεις είναι ιδανικές για να μας ηρεμήσουν και να μας χαλαρώσουν γεμίζοντας τις μπαταρίες μας.

Υπάρχουν αρκετοί προορισμοί που ενδείκνυνται ιδανικοί για μονοήμερες εξορμήσεις και που μπορούν να μας προσφέρουν όμορφες στιγμές, με την οικογένειά μας, με τους φίλους μας ή με το άλλο μας μισό. Ο καιρός είναι κατάλληλος για να απολαύσουμε μονοπάτια της φύσης και όμορφες γωνίες του νησιού μας για αυτό και εμείς προτείνουμε 5 πανέμορφα χωριά για να ανακαλύψετε και να εξερευνήσετε δημιουργώντας γιορτινές αναμνήσεις με τον ερχομό της νέας χρονιάς.

Καλοπαναγιώτης

 

Ένα από τα πιο γραφικά και ατμοσφαιρικά χωριά της Κύπρου είναι ο Καλοπαναγιώτης. Ιδανικός για στιγμές χαλάρωσης και ρομαντικές αποδράσεις τα weekends στην κυπριακή ύπαιθρο, με το παλιό και το νέο να συμβαδίζουν και να δημιουργούν ένα εκπληκτικό αποτέλεσμα. Βρίσκεται πάνω σε βουνοπλαγιά σε δύο διαφορετικά επίπεδα με πανοραμική θέα, τα στενά δρομάκια του είναι ό,τι πρέπει για βόλτες και ο φράχτης του προσφέρεται για ψάρεμα. Στο χωριό υπάρχει και τελεφερίκ που ξεκινά από το ψηλότερο σημείο του χωριού και καταλήγει δίπλα από το μοναστήρι του Αγίου Ιωάννη του Λαμπαδιστή. Το μοναστήρι αποτελεί πόλο έλξης πολλών επισκεπτών, όπως επίσης και ο Νερόμυλος του Κύκκου, ένα σημαντικό και επιβλητικό αξιοθέατο στην περιοχή, το οποίο έχει κηρυχθεί αρχαίο μνημείο. Γύρω του και στα πίσω σοκάκια θα βρείτε ωραία café και εστιατόρια καθώς και μικρά μαγαζάκια με τοπικά προϊόντα, όπως μαρμελάδες, ξηρούς καρπούς, αιθέρια έλαια και φυσικά καλλυντικά.

Γάλατα

Ένα ξεχωριστό χωριό η Γαλάτα που βρίσκεται 60 χιλιόμετρα δυτικά της Λευκωσίας, στην όμορφη κοιλάδα της Σολιάς. Τη Γαλάτα, όπως και όλη την κοιλάδα της Σολιάς, την σημαδεύει ο Κλάριος ποταμός και περιβάλλεται από μια πυκνή βλάστηση πράσινου. Στην Γαλάτα καλλιεργούνται πολλά φρούτα όπως μήλα, χρυσόμηλα, ροδάκινα, κεράσια, σταφύλια και άλλα. Κάνοντας μια βόλτα στο χωριό θα συναντήσετε αρκετές εκκλησίες με πυραμοειδείς στέγες και ορθογωνικά κεραμίδια. Εκκλησίες όπως η εκκλησία Πανάγιας Ποδίθου κτίσμα του 1502, η εκκλησία του Αγίου Νικολάου αλλά και η εκκλησία Αγίου Ιωάννη του Λαμπαδιστή. Ο νερόμυλος του Κύριλλου, ο οποίος βρίσκεται στη μέση του χωριού δίπλα στο ποταμό Κλάριο αλλά και ο νερόμυλος της Ροδούς, που ανήκε στην Μονή της Ποδίθου. Αν βρεθείτε στο χωριό θα συναντήσετε ένα υπέροχο μονοπάτι της Φύσης το οποίο ονομάζεται Αρχάγγελος – Μύλος της Ροδούς και αρχίζει από το εκκλησάκι του Αρχαγγέλου όπου καταλήγει στο Μύλο της Ροδούς και καλύπτει απόσταση ενός χιλιομέτρου περίπου.

Κυπερούντα

Ένα από τα μεγαλύτερα ορεινά χωριά της Κύπρου η Κυπερούντα είναι κτισμένη σε μια κοιλάδα περιβαλλόμενη από τις τρεις ψηλότερες βουνοκορφές της Κύπρου. Απέχει μόλις 43 χιλιόμετρα βόρεια της πόλης Λεμεσού και 78 χιλιόμετρα από τη Λευκωσία. Ανάμεσα στα αξιοθέατα του χωριού βρίσκεται η εκκλησία της Αγίας Μαρίνας, η οποία χρονολογείται από το 18ο αιώνα, καθώς και μουσεία όπως φυσικής ιστορίας, λαϊκής παραδοσιακής τέχνης και του εθνικού απελευθερωτικού αγώνα. Το χωριό διασχίζουν διάφοροι παραπόταμοι και ρυάκια, δημιουργώντας μικρές κοιλάδες με δέντρα ή θάμνους, που ευδοκιμούν δίπλα στο νερό.

Κάνοντας κανείς μια βόλτα στην Κυπερούντα, θα συναντήσετε θρησκευτικά μνημεία όπως την εκκλησία της Αγίας Μαρίνας, την εκκλησία της Παναγίας και Χρυσοσώτηρος, τoν νεόδμητο Ιερό ναό του Αγίου Αρσενίου του Καππαδόκη , το παρεκκλήσι του Τιμίου Σταυρού και το εξωκλήσι της Παναγίας της Θεοτόκου. Στο χωριό υπάρχουν αρκετές δραστηριότητες. Οι επισκέπτες μπορούν να επισκεφθούν έ τον Πεύκο του Διγενή, το Οινοποιείο Κυπερούντας, το πανέμορφο κοινοτικό πάρκο και το Πάρκο Δράσης, ενώ υπάρχουν και δύο υπέροχα μονοπάτια της φύσης το «Δόξα σοι ο Θεός» και τα «Τεισιά της Μαδαρής».

Πλάτρες

Ένας από τους δημοφιλέστερους προορισμούς στην Κύπρο ανεξάρτητα από την εποχή. Οι Πλάτρες χαρακτηρίζονται ως ιδανικό χωρίο για όσους αναζητούν την ηρεμία και τον καθαρό αέρα του βουνίσιου τοπίου ή για μια road trip απόδραση στο βουνό. Μονοπάτια της φύσης και καταρράκτες, εκκλησίες αλλά και περιποιημένες γειτονιές είναι κάποια από τα όμορφα φυσικά αξιοθέατα του χωριού. Το χωριό είναι κατάμεστο με γραφικά παλιά κτίρια, όπου μπορείτε να βγάλετε τέλειες φωτογραφίες ενώ στις Κάτω Πλάτρες υπάρχει επίσης το Sparti Adventure Park Ένα πάρκο εναέριας δραστηριότητας με σχοινιά, το οποίο είναι κρυμμένο μέσα στο δάσος και που αποτελεί τον πιο must προορισμό για τους λάτρεις της περιπέτειας και της αδρεναλίνης.

Καλαβασος

Ένα χωριό που προσελκύει αρκετούς τουρίστες όλο τον χρόνο, η Καλαβασός συνδυάζει φυσικές ομορφιές, πολιτισμό, εξωκλήσια, φράγμα και μεταλλεία, κάνοντας την περιοχή πρότυπο για πολιτιστικές και τουριστικές εξορμήσεις. Με σήμα κατατεθέν τον Αρχαιολογικό χώρο της Τέντας που ανακαλύφθηκε το 1947 και αποτελεί τον σημαντικότερο οικισμό της Νεολιθικής περιόδου, η Καλαβασός προσφέρεται για αγροτουρισμό αφού διαθέτει αρκετά boutique hotels αλλά και καλές ταβέρνες. Στην περιοχή υπάρχουν αρκετοί νερόμυλοι, ελιόμυλοι αλλά και το κοινοτικό πάρκο, όπου μπορείτε να δείτε τρένο το οποίο μετέφερε τους εργάτες στα λατομεία. Αν βρεθείτε στο χωριό, μπορείτε να νοικιάσετε ποδήλατα και να το γυρίσετε με αυτά.