ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

6 μονοπάτια της φύσης στην επαρχία Λευκωσίας

WIZ TEAM

Οι μέρες είναι ηλιόλουστες, οι επιλογές για έξοδο είναι περιορισμένες και οι ιδιαίτερες συνθήκες που επικρατούν φέτος αποτελούν μια καλή αφορμή για να έρθουμε κοντά στην φύση, να γνωρίσουμε το νησί μας αλλά και να γυμναστούμε. Το Wiz σας προτείνει 6 μονοπάτια της φύσης στην επαρχία Λευκωσίας για καταπράσινες αποδράσεις.

Αγία Ειρήνη- Λημέρια (2.5 ώρες)

Το μονοπάτι Αγία Ειρήνη είναι Γραμμικό περνά από δάσος Τραχείας Πεύκης, με εξαιρετική θέα προς τον Κόλπο της Μόρφου και καταλήγει στα Λημέρια. Στο Σελλάδι της Στραορουδκιάς ενώνεται με το μονοπάτι Κούρδαλι - Λημέρια και για 2 χλμ. έχουν κοινή πορεία. Προσφέρει την ευκαιρία για επίσκεψη σε κρησφύγετα που χρησιμοποιούσαν οι αντάρτες του απελευθερωτικού αγώνα 1955-1959.

Φράκτης του Ξυλιάτου (1 με 1.5 ώρα)

Το μονοπάτι φράκτης Ξυλιάτου είναι κυκλικό, αρχίζει από την υπερχείλιση του φράγματος και ακολουθεί πορεία παράλληλη της υψηλότερης στάθμης του νερού. Στο πάνω μέρος του φράγματος περνά από τεχνητή γέφυρα, ανηφορίζει και φθάνει στον δρόμο Ξυλιάτου - Λαγουδερών, τμήμα του οποίου ακολουθεί και καταλήγει στην αφετηρία διαμέσου του αναχώματος του φράγματος. Το μονοπάτι συνδέεται με μονοπάτι μήκους 200 μ. που αρχίζει από τον Εκδρομικό Χώρο και ενώνεται με το κυκλικό μονοπάτι στο ύψος του αναχώματος του φράγματος. Σημαντικό στοιχείο ενδιαφέροντος το ίδιο το φράγμα. Στην πορεία του περνά από δάσος τραχείας πεύκης στο οποίο εμφανίζονται τα είδη λατζιά, αντρουκλιά, μερσινιά, σκλήθρος και ξυσταριά.

Μονοπάτι Κιόνια- Προφήτης Ηλίας (2.5 ώρες)

Το μονοπάτι Κιόνια - Προφήτης Ηλίας είναι γραμμικό. Βρίσκεται στην Επαρχία Λευκωσίας στο Δάσος του Μαχαιρά. Ξεκινά από τον εκδρομικό χώρο Κιόνια, όπου υπάρχει μια βρύση με πόσιμο νερό. Προχωρά μέσα σ΄ ένα τμήμα του δάσους που προσφέρει εκπληκτική θέα στον κάμπο της Μεσαορίας, η οποία ανήκει στο Εθνικό Δασικό Πάρκο Μαχαιρά - περιοχή του δικτύου NATURA 2000. Το μονοπάτι καταλήγει στον εκδρομικό χώρο του Προφήτη Ηλία, περίπου 8 χλμ. από τον Λυθροδόντα και 6 χλμ. από την Μάνδρα του Καμπιού.

Λιβάδι (30 λεπτά)

Το μονοπάτι Λιβάδι ειναι κυκλικό είναι προσβάσιμο με αναπηρική καρέκλα, βρίσκεται μέσα στο Εθνικό Δασικό Πάρκο Τροόδους - μια περιοχή του δικτύου NATURA 2000. Το μονοπάτι θα σας οδηγήσει μέσα από ένα δάσος με μαύρα πεύκη, όπου μπορείτε επίσης να δείτε μερικά αιωνόβια δέντρα. Επιπρόσθετα υπάρχει σημείο όπου μπορείτε να δείτε τον χρώμιο ποταμό και την κοιλάδα Σολέας. Το Κέντρο Επισκεπτών του Τροόδους, το οποίο κατέχει πληροφορίες σχετικά με την οροσειρά του Τροόδους, χλωρίδα και πανίδα του, βρίσκεται στην Πλατεία Τροόδους.

Παναγία του Άρακα - Σταυρός του Αγιασμάτη (3 ώρες)

Εκκλησίες Παναγία του Άρακα (1192 μ.Χ.) και Σταυρός του Αγιασμάτι (1494 μ.Χ.) που διαθέτουν εξαιρετικές τοιχογραφίες και περιλαμβάνονται στον κατάλογο της Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της ΟΥΝΕΣΚΟ. Το μονοπάτι είναι γραμμικό και περνά μέσα από δάσος τραχείας πεύκης, αμπελώνες, αμυγδαλιές και παλιές πετρόκτιστες δόμες. Ανατολικά του μονοπατιού φαίνονται τα Κιόνια, βόρεια η πεδιάδα της Μόρφου και ο Πενταδάκτυλος, δυτικά το Τροόδος και νότια η Μαδαρή. Συνδέεται με το μονοπάτι Λαγουδερά ή Αγρός - Μαδαρή. Στην είσοδο της εκκλησίας της Παναγίας του Άρακα υπάρχει αιωνόβια δρυς ηλικίας 700 χρόνων. Αποτελεί μέρος του Ευρωπαϊκού Μονοπατιού Ε4.

Δόξα σοι ο Θεός - Πυροφυλάκιο Μαδαρή (2 ώρες)

Γραμμικό μονοπάτι με πανοραμική θέα προς όλες τις κατευθύνσεις από υψόμετρο 1,400 - 1,600 μ. κατά μήκος της κορυφογραμμής Μαδαρής. Καταλήγει κοντά στην κορυφή Αδελφοί (1,613 μ.). Ο επισκέπτης έχει τη δυνατότητα ν΄ ανεβεί στο πυροφυλάκιο της Μαδαρής που δεσπόζει της περιοχής. Συνδέεται με άλλα μονοπάτια της περιοχής όπως: Μαδαρή-Σελλάδι του Καραμανλή και Δόξα σοι ο Θεός-Μούττη της Χώρας. Στην αφετηρία (α) υπάρχει βρύση με πόσιμο νερό. Το Ευρωπαικό μονοπάτι Ε4 περνά από την αφετηρία (α).