ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

7 όμορφα μονοπάτια της φύσης

WIZ TEAM


Oι μέρες είναι ηλιόλουστες, οι επιλογές για έξοδο είναι περιορισμένες και οι ιδιαίτερες συνθήκες που επικρατούν φέτος αποτελούν μια καλή αφορμή για να έρθουμε κοντά στην φύση, να γνωρίσουμε το νησί μας αλλά και να γυμναστούμε. Το Wiz σας προτείνει 7 όμορφα μονοπάτια της φύσης σε όλες τις επαρχίες για καταπράσινες αποδράσεις.

ΕΠΑΡΧΙΑ ΑΜΜΟΧΩΣΤΟΥ

Μονοπάτι Αφροδίτη (1 ώρα)

Το μονοπάτι Αφροδίτη ξεκινάει από τον χώρο στάθμευσης των επισκεπτών είναι κυκλικό και βρίσκεται μέσα στο Εθνικό Δασικό Πάρκο Κάβο Γκρέκο και ακολουθεί μια κατηφορική κλίση μέχρι να φτάσει στην παραλία. Σ΄ αυτό το σημείο συνδέεται με το μονοπάτι Θαλασσινές Σπηλιές - Άγιοι Ανάργυροι και πριν φτάσει σε μια φυσική γέφυρα που ονομάζεται «Καμάρα του Κόρακα» παίρνει μια ανηφορική πορεία προς το Κέντρο Επισκεπτών. Αυτό το μέρος της διαδρομής είναι κοινό με το μονοπάτι Κόννοι - Άγιοι Ανάργυροι. Το πρώτο μέρος της διαδρομής περνά από τα ερείπια του αρχαίου ναού, αφιερωμένο στη θεά του έρωτα και της ομορφιάς, Αφροδίτη. Στο δρόμο προς την παραλία, το μονοπάτι περνά από φυσικές σπηλιές με ξερολιθιές που χρησιμοποιήθηκαν παλιά από τους βοσκούς.

EΠΑΡΧΙΑ ΛΕΜΕΣΟΥ

Μονοπάτι Άρτεμις (2.5 - 3 ώρες)

Το μονοπάτι Άρτεμις είναι κυκλικό μπορείτε να απολαύσετε το δάσος της Μαύρης Πεύκης, σπάνια είδη χλωρίδας και πετρώματα της περιοχής. Υπάρχει πρόσβαση προς δύο αιωνόβια δέντρα Μαύρης Πεύκης (Pinus nigra subsp. pallasiana) ηλικίας 500 περίπου χρόνων, με ενδεικτική πινακίδα με πληροφορίες. Ιστορικό ενδιαφέρον παρουσιάζουν «Τα τεισιά της παλιάς χώρας», τα οποία είναι ερείπια πρόχειρων οχυρωματικών έργων που κτίστηκαν κατά τον τελευταίο χρόνο της ενετικής κατοχής της Κύπρου (1571 μ.Χ.) από ομάδα Ενετών στρατηγών που αποφάσισαν να αμυνθούν εκεί κατά των Τούρκων. Η διαδρομή είναι κυκλική γύρω από την κορυφή του Ολύμπου (Χιονίστρα) σε υψόμετρο 1,850 μ. και προσφέρει εξαιρετική θέα προς όλες τις κατευθύνσεις. Βρίσκεται εντός του Εθνικού Δασικού Πάρκου.

Μονοπάτι Περσεφόνη (1 ώρα)

Το μονοπάτι Περσεφόνη είναι γραμμικό βρίσκεται στην Επαρχία Λεμεσού στο Δάσος Τροόδους. Ο περιπατητής περνά από πυκνό δάσος Μαύρης Πεύκης κατά τα πρώτα 2 χλμ. Και βρίσκει εξαιρετική θέα από το τέρμα στην τοποθεσία Μακριά Κοντάρκα. Βρίσκεται εντός του Εθνικού Δασικού Πάρκου Τροόδους. Στη πλατεία Τροόδους βρίσκεται το Κέντρο Περιβαλλοντικής Ενημέρωσης Τροόδους. Είναι μέρος του Ευρωπαϊκού Μονοπατιού Ε4. Σε απόσταση 2 χλμ. από την πλατεία Τροόδους προς Καρβουνά βρίσκεται ο εκδρομικός χώρος του Κάμπου του Λιβαδιού και σε απόσταση 2.5 χλμ. βρίσκονται οι εκδρομικοί χώροι Αρμυρολίβαδο και Λιβάδι του Πασιά. Το μονοπάτι είναι γραμμικό και ο περιπατητής θα πρέπει, είτε να παραληφθεί με όχημα από άλλο άτομο στο σημείο που αυτό διασταυρώνεται με υφιστάμενο δασικό δρόμο, είτε να επιστρέψει ακολουθώντας το ίδιο μονοπάτι, ή το μονοπάτι Ψηλό Δεντρό-Πουζιάρης με το οποίο σε κάποιο σημείο διασταυρώνεται.

Πρόδρομος - Ζουμί (1-1.5 ώρα)

Το μονοπάτι Πρόδρομος - Ζουμί είναι γραμμικό με μήκος τρία χιλιόμετρα και έχει αφετηρία την παιδική χαρά στην κοινότητα Προδρόμου. Περνά μέσα από συστάδες Μαύρης Πεύκης (Pinusnigrasubsp. pallasiana), από διάφορα σημεία του μονοπατιού προσφέρεται πανοραμική θέα προς την Κοιλάδα Μαραθάσας, τον Κόλπο της Μόρφου, το Μοναστήρι του Κύκκου, τον Τρίπυλο και το Βουνί Παναγιάς. Στην τοποθεσία Ζουμί το μονοπάτι ενώνεται με το μονοπάτι Φράκτη Προδρόμου - Σταυρούλια. Το μονοπάτι μπορεί να γίνει και κυκλικό αν ο περιπατητής χρησιμοποιήσει το δρόμο Προδρόμου - Τροόδους με επιπλέον απόσταση 2.7 χλμ. Βρίσκεται εντός του Εθνικού Δασικού Πάρκου Τροόδους.

ΕΠΑΡΧΙΑ ΛΕΥΚΩΣΙΑΣ

Μονοπάτι Κιόνια- Προφήτης Ηλίας (2.5 ώρες)

Το μονοπάτι Κιόνια - Προφήτης Ηλίας είναι γραμμικό. Βρίσκεται στην Επαρχία Λευκωσίας στο Δάσος του Μαχαιρά. Ξεκινά από τον εκδρομικό χώρο Κιόνια, όπου υπάρχει μια βρύση με πόσιμο νερό. Προχωρά μέσα σ΄ ένα τμήμα του δάσους που προσφέρει εκπληκτική θέα στον κάμπο της Μεσαορίας, η οποία ανήκει στο Εθνικό Δασικό Πάρκο Μαχαιρά - περιοχή του δικτύου NATURA 2000. Το μονοπάτι καταλήγει στον εκδρομικό χώρο του Προφήτη Ηλία, περίπου 8 χλμ. από τον Λυθροδόντα και 6 χλμ. από την Μάνδρα του Καμπιού.

Μονοπάτι Δόξα σοι ο Θεός (2 ώρες)

Το μονοπάτι Δόξα σοι ο Θεός - Πυροφυλάκιο Μαδαρή είναι γραμμικό και βρίσκεται στην επαρχία Λευκωσίας. Η αφετηρία είναι σε απόσταση 2 χλμ. από την Κυπερούντα και 5 χλμ. από τα Σπήλια, στο δρόμο Κυπερούντας - Σπηλιών. Έχει πανοραμική θέα προς όλες τις κατευθύνσεις από υψόμετρο 1,400 - 1,600 μ. κατά μήκος της κορυφογραμμής Μαδαρής. Καταλήγει κοντά στην κορυφή Αδελφοί (1,613 μ.). Ο επισκέπτης έχει τη δυνατότητα ν΄ ανεβεί στο πυροφυλάκιο της Μαδαρής που δεσπόζει της περιοχής. Συνδέεται με άλλα μονοπάτια της περιοχής όπως: Μαδαρή-Σελλάδι του Καραμανλή και Δόξα σοι ο Θεός-Μούττη της Χώρας. Στην αφετηρία (α) υπάρχει βρύση με πόσιμο νερό. Το Ευρωπαικό μονοπάτι Ε4 περνά από την αφετηρία (α).

ΕΠΑΡΧΙΑ ΠΑΦΟΥ

Μονοπάτι Αφροδίτη (3 ώρες)

Το μονοπάτι Αφροδίτη είναι Κυκλικό βρίσκεται στην Επαρχία Πάφου στο Δάσος του Ακάμα. διαίτερο ενδιαφέρον σ΄ αυτό το μονοπάτι παρουσιάζουν τα Λουτρά της Αφροδίτης, όπου σύμφωνα με τον μύθο, η Θεά του Έρωτα και της Ομορφιάς έκανε το μπάνιο της. Επίσης, θα περάσετε από τα ερείπια του Πύργου της Ρήγαινας, τα οποία πιστεύεται ότι ανήκουν σε μεσαιωνικό μοναστήρι. Επίσης, αξιοσημείωτη είναι η 500 χρονών βελανιδιά, κοντά στα ερείπια του πύργου. Κατά μήκος του μονοπατιού μπορείτε να απολαύσετε την εξαιρετική θέα του Ακρωτηρίου Αρναούτης, της Πόλης Χρυσοχούς και του Δάσους της Πάφου. Υπάρχουν δύο βρύσες με μη πόσιμο νερό κατά μήκος του μονοπατιού· μία κοντά στα ερείπια του Πύργου της Ρήγαινας κι ακόμα μία ανάμεσα στα Λουτρά της Αφροδίτης και το Κακοσκάλι. Το μονοπάτι ενώνεται με το μονοπάτι Άδωνις, ενώ στην αφετηρία του μονοπατιού μπορείτε να επισκεφθείτε τους Βοτανικούς Κήπους του Ακάμα.