ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Aνακοινώθηκε το πρόγραμμα του καλλιτεχνικού προγράμματος φιλοξενίας theYard.Residency.21

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Tο κέντρο παραστατικών τεχνών ΜΙΤΟΣ για 11η χρονιά προγραμματίζει το καλλιτεχνικό πρόγραμμα φιλοξενίας theYard.Residency και ανακοινώνει τις δέκα φετινές συμμετοχές, κάτω από τη θεματική “Tracing Now”. Η θεματική έχει προκύψει ως μια ανάγκη για θετική προσέγγιση στις δυσκολίες που όλοι βιώνουμε τον τελευταίο σχεδόν ένα χρόνο λόγω της πανδημίας, ως μια επείγουσα ανάγκη να διαπραγματευτούμε το παρόν ώστε να μην χαθεί μέσα στην αναβολή του μελλοντικού χρόνου.

Για το theYard.Residency.21 επιλέχθηκαν προτάσεις από τους τομείς των παραστατικών τεχνών μέσα από αναθέσεις και μετά από Ανοικτό Κάλεσμα, οι οποίες δημιουργούν ένα πρόγραμμα πολυφωνίας και πειραματισμού, με ποικίλους αφηγηματικούς τρόπους και σύγχρονης προσέγγισης. Η διοργάνωση προσφέρει στους συμμετέχοντες ανάλογα με τις ανάγκες τους δωρεάν τον χώρο του Ξυδάδικου, υποδομή και εξοπλισμό, προβολή, τεχνική υποστήριξη κ.α., όπως στην περίπτωση των συμπαραγωγών μεταφορά της παράστασης στη Λευκωσία. Φέτος, ξεκινά μια συνεργασία με το Buffer Fringe Festival και τη δημιουργική ομάδα του φεστιβάλ με επικεφαλή την Καλλιτεχνική Διευθύντρια Ελλάδα Ευαγγέλου.

Η έναρξη θα γίνει με την πρώτη συμπαραγωγή του ΜΙΤΟΣ και τη σκηνοθέτιδα Γιολάντα Χριστοδούλου με τη θεατρική παράσταση “Ευτράπελες Viral Ιστορίες”. Πρόκειται για ιστορίες που έχουν καταγραφεί από τον λαογράφο Νέαρχο Κληρίδη ερμηνευμένες με τρεις ηθοποιούς και ένα μουσικό επί σκηνής. Ακολουθεί η ομάδα Κράμα - Βόρις Σαρρή, Yeti, σε συνεργασία με τη Μαρίνα Αργυρίδου - στην θεατρική παράσταση με πρωτότυπο κείμενο ¨Η Λήθηνη Εποχή”, μέντορας ο ηθοποιός/ σκηνοθέτης Διομήδης Κουφτερός. Ακολουθεί η μουσική performance “odyicons21” από τον οdy icons - Οδυσσέα Ιωάννου Κωνσταντίνου, η πρώτη εμφάνιση του σχήματος μετά την κυκλοφορία του κομματιού “WORKING OUT MY LITTLE MUSCLES #WOMLM” τον Δεκέμβριο του 2020 αλλά και το ατελείωτο ελληνικό lockdown, αφορά στην επιστροφή στα απαραίτητα.

Ως εκκρεμότητα της προηγούμενης χρονιάς είναι η ολοκλήρωση της συμπαραγωγής με τη δημιουργό/ χορογράφο/ performer Ελεάνα Αλεξάνδρου, bytheway productions και της performance “Part 6: What does the tongue do?”. Το έργο πραγματεύεται την πράξη του φιλιού, μια πολύτιμη στιγμή ανάμεσα σε δύο ανθρώπους όπου ο προσωπικός χώρος συγχωνεύεται και η ομιλία σταματά. Με το “Remote Sensing” παρουσιάζουν τη δουλειά τους δύο νέες δημιουργοί, η Σέτα Αστραίου Καρύδη και η Νεφέλη Κεντώνη, οι οποίες χρησιμοποιούν την έρευνα παρατήρησης φαινομένων, γεωδεδομένων και αντικειμένων από απόσταση, χωρίς να υπάρχει φυσική επαφή, ως πρωταρχικό στάδιο για την δημιουργία μιας ζωντανής performance- εγκατάστασης. Μέντορας τους ο ηθοποιός/ σκηνοθέτης Γιώργος Κριθάρας.

Επίσης, το theYard.Residency.21 θα φιλοξενήσει ένα σεμινάριο κίνησης με τίτλο “Μικρά Βήματα” με εμψυχώτριες τις Ροδούλα Γκουλιαμπέρη και Δέσποινα Καπουλίτσα. Το σεμινάριο απευθύνεται σε ανθρώπους της τρίτης ηλικίας 65+, στοχεύοντας στην ανάπτυξη κινητικών εμπειριών που θα τους φέρουν σε επαφή με την λειτουργική τους κίνηση. Ακολουθεί η συμμετοχή της μουσικού Αντρούλας Καφά, με μέντορα την ηθοποιό/ σκηνοθέτιδα Έλενα Αγαθοκλέους, η οποία θα παρουσιάση μια multimedia performance “It may all be over soon”. Το project αποτελείται από μία σειρά από συλλογισμούς για τη σχέση του ανθρώπου με τα ζώα και το φυσικό περιβάλλον, που λαμβάνουν ως βασικό τους γνώμονα την κλιματική κρίση.

Το πρόγραμμα συνεχίζεται με τη συνεργασία του ΜΙΤΟΣ και του Buffer Fringe Festival μέσα στο πλαίσιο της αμοιβαιας αξίας για την υποστήριξη της δημιουργικότητας στην Κύπρο. H εικαστικός Χριστίνα Παπακυριακού, με μέντορα τη θεατρολόγο/ δραματουργό Κωνσταντίνα Peter, φιλοξενείται με την εικαστική performance στιγμιότυπα οθόνης, μια ζωντανή δράση πάνω στην τεχνική του μιξάζ [το [miksáz] που είναι η εργασία της μείξης διαφορετικών ηχητικών και οπτικών εγγραφών κατά τρόπο ώστε να προκύψει ένα ενιαίο σύνολο. To theYard.Residency για το 2021 θα κλείσει με την συμπαραγωγή του ΜΙΤΟΣ και την σκηνοθέτιδα Εβίτα Ιωάννου στην θεατρική παράσταση “5 Lesbians eating a quiche” των συγγραφέων Andrew Hobgood και Evan Linder.

Όλες οι συμμετοχές του theYard.Residency.21 θα παρουσιαστούν κατά τη διάρκεια του 2021. Λόγω της ασταθούς περιόδου που διανύουμε και τους πολιτιστικούς χώρους να ανοιγοκλείνουν οι ακριβείς ημερομηνίες του προγράμματος θα ανακοινώνονται σταδιακά. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να βρουν περισσότερες πληροφορίες στην ιστοσελίδα του οργανισμού www.mitos.org.cy .