ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Αυτές είναι οι συμμετοχές του καλλιτεχνικού προγράμματος φιλοξενίας theYard.Residency.24

WIZ TEAM

Το Κέντρο Παραστατικών Τεχνών ΜΙΤΟΣ παρουσιάζει τις συμμετοχές στο καλλιτεχνικό πρόγραμμα φιλοξενίας theYard.Residency.24, που διοργανώνει για 14η συνεχόμενη χρονιά στο Ξυδάδικο στη Λεμεσό.

Το πρόγραμμα φιλοξενίας theΥard.Residency αποτελεί για το Κέντρο Παραστατικών Τεχνών ΜΙΤΟΣ μια σημαντική πλατφόρμα μέσα από την οποία μπορεί να μοιραστεί το ενδιαφέρον που έχει για τις πρακτικές τέχνης, τις μεθοδολογίες, τις συνεργασίες, την ενεργή σχέση με την πόλη, τη δημιουργία πολλαπλών αφηγημάτων και τον εκδημοκρατισμό. Οι δράσεις πραγματοποιούνται καθ’ όλη τη διάρκεια της χρονιάς με έδρα τον χώρο του Ξυδάδικου, που λειτουργεί ως μια ανοικτή σκηνή, ένα ασφαλές περιβάλλον για δημιουργία, συνάντηση και ανταλλαγή.

Η 14η διοργάνωση του theYard.Residency έχει ως θεματική το “think of the future and stop crying που μπορεί φυσικά να διαβαστεί και ως “do not cry and think of the future” ή στα ελληνικά “σκέψου το μέλλον και σταμάτα να κλαις” ή ανάποδα “πάψε να κλαις και σκέψου το μέλλον” και εν τέλη στα κυπριακά “σκέφτου το μέλλον τζαι μεν κλαίεις”.

Το φετινό πρόγραμμα φιλοξενεί δημιουργούς και ομάδες που ζουν και δραστηριοποιούνται στην Κύπρο και που η δουλεία τους έχει κεντρικό άξονα το Σώμα με διακαλλιτεχνικά και διεπιστημονικά χαρακτηριστικά. Παρουσιάζει πέντε συμμετοχές ως τις βασικές φιλοξενίες (συμπαραγωγές) και πέντε παράλληλες δράσεις, οι οποίες δοκιμάζουν και προτείνουν ενδιαφέρουσες πρακτικές. Παράλληλα διατηρείται η συνεργασία για κινητικότητα με τη Στέγη Χορού Λευκωσίας, ενώ αναπτύσσονται οι πρώτες  συνέργειες με το Θκιό Ππαλιές.

Το ΜΙΤΟΣ μέσα από το theYard δημιουργεί εφήμερες κοινότητες, δοκιμάζοντας κάθε χρόνο νέες πρακτικές. Για τους δημιουργούς του theYard.Residency.24 διοργανώθηκε η Εναρκτήρια Ενημερωτική Ημερίδα, τα Lab (Σύντομες παρουσιάσεις των project και ανταλλαγή σκέψεων. Περιήγηση στο ιστορικό κέντρο και Εργαστήρι από την αρχιτεκτόνισσα πολιτιστικής κληρονομιάς Σεβίνα Φλωρίδου). Θα ακολουθήσει πιλοτική διαδικασία Συλλογικής Διαχείρισης και με το τέλος της παρουσίασης όλων των συμμετοχών, η τελική ανοικτή δράση Reflections. Όπως επίσης φέτος θα συνεχιστεί η συγγραφή και η δημοσίευση κειμένων για τις δράσεις του theYard, που συμπληρώνουν το Ανοικτό Ημερολόγιο του ΜΙΤΟΣ.

Έναρξη του theYard.Residency.24 κάνουμε με  τη παράλληλη δράση Fisherwomxn - Ροή #3 | Stream #3 στις 25 Mαρτίου από την Μύριαμ Γκατ, Σέτα Αστραίου Καρύδη, Νεφέλη Κεντώνη και Ιουλίτα Τουμαζή. Το Fisherwomxn εστιάζει στις εκδοτικές και καλλιτεχνικές πρακτικές που φέρνουν γυναίκες μαζί για να μελετήσουν την αντιαποικιακή και φεμινιστική σκέψη. Συνεχίζοντας τη σειρά “Ροές” που πραγματοποιήθηκε στη Λευκωσία, το Ροή #3 προτείνει μια συνάντηση για να εξερευνήσουμε αρχεία ριζοσπαστικής, φεμινιστικής, αντικαπιταλιστικής και αντιαποικιακής λογοτεχνίας της Κύπρου. Εστιάζοντας στις εννοιολογικές και υλικές εκφάνσεις των ‘δακρύων’, θα δημιουργήσουμε ένα υβριδικό κολάζ ενώνοντας κείμενα και εικόνες από διάφορες πηγές, μαζί με το κοινό. Η συγκέντρωση είναι ένα πείραμα συλλογικής έρευνας και μελέτης.

H δεύτερη συμμετοχή είναι η παράλληλη δράση The Monstera Project  που θα ολοκληρωθεί σε τρία στάδια κατά την διάρκεια της χρονιάς. Το «The Monstera Project» ξεκίνησε όταν η Έλενα Γαβριήλ και η Αριάνα Μαρκουλίδου βρήκαν κοινό ενδιαφέρον στην ένδυση και βιωσιμότητα ρούχων. Έρχονται από τον χώρο του επαγγελματικού χορού και είναι αυτοδίδακτες στην ραπτική, αυτό τους δίνει μια μοναδική εικόνα στις κατασκευές τους. Στο theYard.Residency.24 θα μοιραστούν τη φιλοσοφία και τις γνώσεις τους σχετικά με τη βιώσιμη και ηθική ένδυση. Για την δράση Vol.1 οι συνιδύτριες αναφέρουν: “Σε αυτή την πρώτη συνάντηση θα μοιραστούμε ιστορίες, ιδέες και πληροφορίες σχετικά με τα ρούχα μας και τους κύκλους που έχουν, ενώ παράλληλα θα μοιραστούμε τις δεξιότητές μας στη χειροτεχνία. Είτε έχετε κάποια δεξιοτεχνία, είτε όχι, ελάτε μαζί μας, πολύ θα θέλαμε να σας έχουμε στον κύκλο μας!”. Συνιδρύτρια Monstera Project/ χορεύτρια/ περφόρμερ/ δημιουργός: Αριάνα Μαρκουλίδου. Συνιδρύτρια Monstera Project/ χορεύτρια/ περφόρμερ/ εκπαιδεύτρια γιόγκα: Έλενα Γαβριήλ. Τεχνική υποστήριξη: Πάνος Μπάρτζης.

Σειρά έχει η συνεργασία με την ομάδα Running-Fluent Initiative στη παράλληλη δράση στις 12 Μαϊου Λεμεσιανίτικη Διαπολιτισμική Νύχτα Ανταλλαγής Εκφράσεων. Η Πρωτοβουλία “Running-Fluent” διοργανώνει μια βραδιά ανταλλαγής πολιτιστικών δράσεων, στην οποία οι θεατές θα συμμετέχουν χορευτικά μαζί με τους καλλιτέχνες, θα απολαύσουν μουσική και τραγούδια από την Αφρική, Ρωσία, Φιλιππίνες, Κύπρο και πολλά άλλα. Η εκδήλωση προάγει τις κοινωνικές σχέσεις, τη δημιουργία φιλίας και την ανταλλαγή απόψεων. Μην χάσετε την ευκαιρία να διασκεδάσετε και να εμπλουτίσετε τη ζωή σας με νέες εμπειρίες. Xoρευτές/τρίες: Kevin Nkeeramihigio, Olena Nkeeramihigio, Polina Krivorotova, Juvy Canilag, Julie Donaire, Νίκη Κουτσοφτίδη. Μουσικός: Βασίλης Κωνσταντίνου. Τραγουδιστής: John Kamau. Απαγγελία ποιήματος: Irina Voronin

Στις 17, 18 και 19 Μαϊου  στο πλαίσιο κινητικότητας του Κέντρου Παραστατικών Τεχνών ΜΙΤΟΣ και της Στέγης Χορού Λευκωσίας, η Ρία Αλεξάνδρου συμμετέχει στο φεστιβάλ On Bodies 2024 στη Λευκωσία με την εικαστική εγκατάσταση  Ephemeral Symbiosis στον κήπο της Στέγης, ενώ τον Αύγουστο θα δημιουργήσει ένα site specific Open Studio στο Ξυδάδικο.

Στις 25 και 26 Μαΐου η Αντρούλα Καφά  παρουσιάζει την sound performance / ηχητικό διαλογισμό Sonic Offering. Μια ηχητική τελετή από το The Group, ένα σύνολο φωνών και οργάνων που θα δημιουργηθεί μετά από ανοικτό κάλεσμα για συμμετοχή σε πρόγραμμα ομαδικών διαλογισμών. Eνσωματώνοντας στοιχεία από πρακτικές μαγείας και «μαγικού ακτιβισμού,» το έργο διερευνά τις θεραπευτικές ιδιότητες του ήχου και της συλλογικής ηχητικής δημιουργίας, βασισμένο σε σειρά διαλογισμών της συνθέτριας Pauline Oliveros (1932-2016). Η τελετή επικαλείται τόσο την προσοχή όσο και τη συνέργεια του κοινού, επιδιώκοντας μια κοινή ανάπαυση και ένα μοίρασμα του πένθους και της οργής—ένα συλλογικό ξόρκι για την ελπίδα. Ιδέα/ διεύθυνση: Αντρούλα Καφά. Περφόρμανς: The Group. Γραφιστικά: Νίκος Στέφου. Tα εργαστήρια υλοποιούνται με την υποστήριξη του Tapper Bar.

Οι Έμιλυ Δημητρίου, Μπελίντα Παπαβασιλείου, x.ypno φιλοξενούνται στο Ξυδάδικο στις 8 Ιουνίου με την παράλληλη δράση Radical Afterlives: Cyprus Movements Archive Project. Πρόκειται για την παρουσίαση του καλλιτεχνικού ερευνητικού προγράμματος Radical Afterlives που ξεκίνησε με το Θκιό Ππαλιές. To πρόγραμμα στοχεύει στην έναρξη ενός διαλόγου και στη διαμόρφωση καλλιτεχνικών εκφράσεων σε σχέση με την ιστορία της ριζοσπαστικής σκέψης και δράσης στη Κύπρο, όπως αυτή καταγράφεται στο Kυπριακό Κινηματικό Αρχείο (https://movementsarchive.org/doku.php?id=el:start). Οι επιλεγμένοι καλλιτέχνες του προγράμματος εξερευνούν και ενεργοποιούν αυτό το αρχείο και αλληλεπιδρούν με τις διάφορες ιδέες και προβληματισμούς που ζουν μέσα από αυτό. Στη συγκεκριμένη παραλλαγή του προτζεκτ στο theYard.Residency.24 παρουσιάζουν και αναπτύσσουν τα ερευνητικά και καλλιτεχνικά τους αποτελέσματα. Επιμελητές: Πάνος Αχνιώτης και Ιουλίτα Τουμαζή. Δημιουργοί: Έμιλυ Δημητρίου, Μπελίντα Παπαβασιλείου, x.ypno. Σε συνεργασία με το Θκιό Ππαλιές.

Στις 22 και 23 Ιουνίου η  Dara Milovanovic παρουσιάζει την performance On grief. Αυτό το σόλο εξερευνά, μέσα από την προσωπική εμπειρία, το πένθος και το ταξίδι της επούλωσης που ακολουθεί. Προκλήθηκε από τις μεγάλες απώλειες των τελευταίων ετών, συμπεριλαμβανομένου του θανάτου του πατέρα μου, της απώλειας της οικογένειάς μου, του νεότερου χορευτικού μου σώματος και της καριέρας μου. Είμαι περίεργη να εξερευνήσω τις σωματικές και ψυχολογικές πληγές που ζουν μέσα σε μια ιστορία του σώματός μου. Αυτό το σόλο σηματοδοτεί μια διαδικασία τέλους, πόνου, επούλωσης και μιας νέας αρχής που έχει τις ρίζες της στην προσωπική και χορευτική μου ιστορία. Πρόκειται για ιστορίες που είναι αποθηκευμένες μέσα μου για την αγάπη, τον χορό, τη γήρανση, την καταρράκωση, την πτώση και την αποτυχία ξανά και ξανά. Χορογράφος: Ντάρα Μίλοβανοβιτς. Δραματουργός: Μαρία Κυριακού. Καλλιτεχνική Σύμβουλος: Julia Brendle. Οι παραστάσεις υλοποιούνται στο πλαίσιο κινητικότητας του Κέντρο Παραστατικών Τεχνών ΜΙΤΟΣ και της Στέγης Χορού Λευκωσίας.

Στις 5 και 6 Ιουλίου η Ελένη Αναστασίου συνεχίζει την καλλιτεχνική της έρευνα και πρακτική με τη νέα περφόρμανς UNDER CONSTRUCTION. Ως αποτέλεσμα της συλλογής και συναρμολόγησης ενός προσωπικού οπτικοακουστικού αρχείου της πόλης της Λεμεσού, η περφόρμανς εξετάζει την οικειότητα μεταξύ της βίας μιας διαρκώς μεταβαλλόμενης πόλης και της ανάγκης για τρυφερότητα. Με φόντο ένα αστικό τοπίο που φαίνεται να είναι σε αέναη ανάπτυξη, τα κομπρεσέρ γίνονται η μουσική με την οποία χορεύουμε, το μπετόν μεταλλάσσεται σε απαλές προσόψεις που κρατούν την εγγύτητα μας και ο καυτός ήλιος γίνεται ο πιο εθιστικός εχθρός μας. Η άσφαλτος ουρλιάζει αλλά εμείς δεν την ακούμε. Πονάμε εκστατικά. Σκηνοθεσία/ επιμέλεια/ performance: Eλένη Αναστασίου. Eπιμέλεια κίνησης: Μπελιντα Παπαβασιλείου. Σύνθεση ήχου: Έλενα Σαββίδου. Βοηθός παραγωγής: Μαρία Κυριάκου

H δεύτερη δράση του The Monstera Project Vol.2, θα πραγματοποιηθεί στις 20 Ιουλίου με Community Outreach - Community Building//Playing Dress-Up από τις Αριάννα Μαρκουλίδου, Έλενα Γαβριήλ, περιλαμβάνει μια εμπειρία sleepover/ dress-up/ κατάστημα για δύο ομάδες των οκτώ-δέκα ατόμων. Κάθε άτομο θα κληθεί να φέρει κάποια ρούχα που θέλει να κάνει up-cycle, να ανακυκλώσει ή να ανταλλάξει με έναν άλλο συμμετέχοντα, ενώ παράλληλα θα διασκεδάσουμε αναδημιουργώντας, επιδεικνύοντας και προσαρμόζοντας τις εμφανίσεις ο ένας για τον άλλον. Η Monstera θα παρέχει επιπλέον υφάσματα, ρούχα και αξεσουάρ για παιχνίδι.

Η  Ρία Αλεξάνδρου μέσα στη διάρκεια ενός μήνα που θα φιλοξενείται στο χώρο του Ξυδάδικου διερευνά στο project  της Ephemeral Symbiosis, την οριοθέτηση του ιδιωτικού και του δημόσιου, τις συνθήκες μεταξύ εσωτερικού και εξωτερικού χώρου, την ανθρώπινη παρέμβαση και επιμέλεια της φύσης. Αντιπαραθέτοντας πολιτιστικά και φυσικά στοιχεία, ο χώρος μεταμορφώνεται σε ένα εξελισσόμενο περιβάλλον. Οι επισκέπτες καλούνται σε μια εμβυθιστική εγκατάσταση βασισμένη σε γεωλογικά ευρήματα και κατασκευασμένες αφηγήσεις, όπου μπορεί κανείς να ανακαλύψει μια διαδρομή με νέες οπτικές για τον περιβάλλοντα χώρο, να αναρωτηθεί, να ακούσει, να περπατήσει, να συλλογιστεί και να συνυπάρξει. Ένα κοινό έδαφος όπου το έδαφος είναι κοινό. Ο χώρος θα λειτουργήσει ως open studio στις 14 και 25 Αυγούστου. Concept/ textile installation: Ρία Αλεξάνδρου. Ηχητική εγκατάσταση, Kalaqs. Eπιμέλεια/ δημιουργική γραφή: Μάριος Παύλου. Video/ καταγραφή: Φοίβος Φιλήτας. Παράλληλη δράση: Μπελίντα Παπαβασιλείου

Τον Οκτώβριο (25 και 26) οι Αντωνία Κάττου, Νίκολα Μητροπούλου, Clara Zinecker παρουσιάζουν την sound performance- installation LIQUID HOT MESS. Σε μιαν πόλη που κυριαρχείται που οικοδομική έκρηξη που ευνοεί την ξηρασία, το LIQUID HOT MESS ξεθάβει ένα μουσκεμένο τοπίο. Μέσω μιας οπτικοακουστικής ροής που υπερβαίνει τις οριοθετήσεις της υγρότητας, τόσο εντός όσο τζαι εκτός σώματος, τα νερά αναδύουνται τζαι συγχωνεύκουνται. Σε μια σειρά ανοιχτών συναντήσεών που εν να πραγματοποιηθούν κατά μήκος της ακτής της Λεμεσού (Ιούνιος-Σεπτέμβριος), προσκαλούμαστε να κατανοήσουμε συλλογικά τούτο το ρευστό πεδίο, συμμετέχοντας σε ερευνητικές τζαι καλλιτεχνικές πρακτικές. Τα συγκεντρωμένα ευρήματα εν να θεμελιώσουν μιαν αισθητηριακή ροή τζαι μιαν ακουστικοσωματική περφόρμανς στο Ξυδάδικο. Η ακτογραμμή τζαι το δέρμα μετατρέπουνται σε κατοπτρικές αντανακλάσεις η μία του άλλου. Τα υδάτινα σώματα συνυπάρχουν τζαι πολλαπλασιάζοντα. Συνθέτρια/ sound artist/ ερευνήτρια Αντωνία Κάττου. Eπιμελήτρια/ συγγραφέας: Νικόλα Μητροπούλου. Ερευνήτρια/ συγγραφέας: Clara Zinecker

Στις 9 και 10 Νοεμβρίου ο Χρίστος Παναγιώτου και το Lab for Animation Research παρουσίαζουν ως παράλληλη δράση τo project - multimedia installation Chrono[topo]graphies: Limassol 17[9]00. Η Λεμεσός, μια πόλη-λιμάνι στους πρόποδες του Τροόδους, είναι ένας τόπος όπου η στέρεη, μόνιμη γη συναντά τη ρευστή, υγρή θάλασσα. Σε αυτή τη συμβολή, οι μονόλιθοι της ιστορικής μνήμης, που στήθηκαν στην εποχή μας ως μνημεία για να δοξάσουν ένα νεκρωμένο παρελθόν, διαβρώνονται και καταρρέουν, με τα θραύσματά τους να σχηματίζουν κυματισμούς που συνυφαίνονται για να αποκαλύψουν, παροδικά, σημάδια ενός άλλου παρελθόντος. Η εγκατάσταση χρησιμοποιεί τεχνικές animation και ηχοτοπίου για να ανακατασκευάσει ριζωματικά τη μνήμη της ευρύτερης περιοχής του σημερινού παλιού λιμανιού της Λεμεσού, ανασυνθέτοντας αρχεία της περιόδου του 17ου-19ου αιώνα μη ιεραρχικά. Multimedia Artist: Χρίστος Παναγιώτου. Animator: Νίκος Σύννος.

Oι φιλοξενίες ολοκληρώνονται με την τρίτη δράση του The Monstera Project Vol.3 στις 16 Νοεμβρίου από την Αριάνα Μαρκουλίδου και Έλενα Γαβριήλ. Η δράση συγκεντρώνεται σε ένα pop-up shop όπου όλες οι δημιουργίες με βάση τις συζητήσεις και τις ανάγκες που θα έχει μοιραστεί η κοινότητα κατά την διάρκεια της χρονιάς, θα προσφέρονται προς πώληση.

To φετινό πρόγραμμα theYard.Residency.24 κλείνει στις 24 Νοεμβρίου με την δράση  Reflections όπου η ομάδα του theYard.Residency.24 μαζί με τους δημιουργούς της φετινής διοργάνωσης συμμετέχουν σε μια ανοικτή συζήτηση για ανασκόπηση της εμπειρίας και της συνεργασίας.

H oμάδα του theYard.Residency.24
Σχεδιασμός, καλλιτεχνική επιμέλεια: Έλενα Αγαθοκλέους
Project manager, υπεύθυνη φιλοξενίας: Kωνσταντίνα Peter
Τεχνικός Ξυδάδικου: Mαρτίνος Θαλασσέτης
Τεχνική υποστήριξη: Βαγγέλης Κονιώτης:
Πρακτική, φοιτήτριες Τμήματος Καλών Τεχνών του ΤΕΠΑΚ: Σοφιάνα Mπίστα, Γεωργία Θεοδούλου
Γραφικά: ReCompulsive Behaviours
Λογότυπο: Δέσποινα Καννάουρου

Ομάδα επιλογής:
Ιουλίτα Τουμαζή (curator, θεωρητικός τέχνης)
Μάριος Παύλου (multidisciplinary artist)
Kωνσταντίνα Peter (creative director MITOΣ, video maker, δραματουργός)
Έλενα Αγαθοκλέους (καλλιτεχνική διευθύντρια ΜΙΤΟΣ, ηθοποιός, σκηνοθέτιδα)