ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Βόλτα στους πιο σημαντικούς κυπριακούς υγροβιότοπους και μετά φαγητό

WIZ TEAM

Με αφορμή τους εορτασμούς για την Παγκόσμια Ημέρα Υγροτόπων (2/2), που συνεχίζονται για όλη τη βδομάδα, φτιάξαμε μια λίστα με τους 5 πιο σημαντικούς υγροβιότοπους στο νησί, προτείνοντας παράλληλα χώρους για καλό φαγητό στην περιοχή.

Να πούμε αρχικά ότι η τρέχουσα περίοδος ενδείκνυται για πτηνοπαρατήρηση, αφού σε όλους τους υγρότοπους συναντώνται αρκετά είδη μεταναστευτικών πουλιών που φωλιάζουν στο νησί, ενώ φιλοξενείται και πλούσια βιοποικιλότητα που εκτός από πουλιά περιλαμβάνει σημαντικούς οικότοπους, φυτά, ασπόνδυλα και αμφίβια.

Συγκεκριμένα, θα μπορείτε να δείτε φλαμίνγκο, ερωδιούς και διάφορα παρυδάτια στις λίμνες, όπως επίσης και πάπιες! Επίσης, αυτό τον καιρό, έντονη στο νησί είναι και η παρουσία αλλά και το κελάηδημα του κοκκινολαίμη, ειδικά σε περιοχές κοντά σε βουνά.

Σε ότι αφορά στους Υγροβιότοπους, οι πιο σημαντικοί στην Κύπρο είναι αυτοί της Αλυκής Λάρνακας και του Ακρωτηρίου Λεμεσού, ενώ ακολουθούν σε σημαντικότητα η Λίμνη Παραλιμνίου, το Φράγμα Άχνας και η Λίμνη Ορόκλινης.


Φωτογραφίες: Ίδρυμα Terra Cypria / Λεύκιος Σεργίδης

Σαν φύγεις από τη λίμνη Ακρωτηρίου, ή που θα επισκεφτείς το πολύ κοντινό Ryan's, που βρίσκεται στο χωριό, για να απολαύσεις εξαιρετικό steak και άλλα φαγητό της pub, σε ένα country σκηνικό που θυμίζει σκηνή από ταινία western, ή εναλλακτικά θα οδηγήσεις μέχρι το Lady’s Mile και το Oasis, την ψαροταβέρνα που συγκαταλέγεται στη λίστα με τις πιο γνωστές της Λεμεσού, προσφέροντας φρέσκο ψάρι και θαλασσινά!

Μετά τη βόλτα στην Αλυκή Λάρνακας μπες στο αυτοκίνητο με προορισμό το Μακένζυ, επιλέγοντας ένα από τα bar-restaurants της περιοχής –εξαιρετική πρόταση είναι σαφώς το LUSH. Εναλλακτικά, μπορείς να πας για ψαράκι στον εξαιρετικό Ζέφυρο που βρίσκεται σε απόσταση αναπνοής από την περιοχή, δίπλα στον αλιευτικό λιμένα, στην Πιαλέ Πασά.

Στην περιοχή Παραλιμνίου, σχετικά κοντά στη λίμνη, οι επιλογές είναι πολλές. Εξαιρετική πρόταση είναι σίγουρα ο Τταππής, με τον περίφημο κρεατομεζέ (εδώ μπορείς να φας και ψαρομεζέ, φτάνει να τον παραγγείλεις από πριν), αλλά και ο Καράς για ψάρι και θαλασσινά. Και στις δύο ταβέρνες πάντως συχνάζουν τόπακες αλλά και πολλοί πρωτευουσιάνοι, χειμώνα-καλοκαίρι!

Στην περιοχή της Ορόκλινης, μιας από τις πιο δημοφιλείς ταβέρνες είναι σαφέστατα η Grada (24647122), με τον πλούσιο μεζέ να περιλαμβάνει μία πληθώρα ορεκτικών, σχάρα, παραδοσιακά μαγειρευτά φαγητά, αλλά και εξαιρετικά επιδόρπια. Η ιστορία των πολλών χρόνων που έχει αποτελεί το καλύτερο εχέγγυο για το φαγητό που θα δοκιμάσεις! Εγγύηση είναι και ο Βλάχος στην Ορόκλινη. Τα σαλιγκάρια του ειδικά είναι όλα τα λεφτά!

Αφήνοντας το φράγμα της Άχνας, μια πολύ καλή πρόταση στα πέριξ είναι ο Κλόκκος, στο Ξυλοφάγου. Αν και δουλεύει μόνο Πέμπτη, Παρασκευή και Σάββατο, ειδικά για αυτή τη βδομάδα θα είναι ανοικτή και Κυριακή, οπότε εκμεταλλευτείτε το! Πολύ κοντά είναι και ο Πάμπος (99462780), στο Ξυλοτύμπου, ο οποίος προσφέρει κυπριακό μεζέ σε σπέσιαλ τιμή. Με ελάχιστο οδήγημα, επιπλέον μπορείτε φυσικά να βρεθείτε στον Μουσικό, στην Σωτήρα, για τον ονειρεμένο μεζέ με το φρέσκο χαλούμι και τα πάντα υπέροχα εποχιακά!


Πτηνοπαρατήρηση στη Λίμνη Μακριά, στο
LadysMile

To Σάββατο 5 Φεβρουαρίου, γιορτάζουμε την Παγκόσμια Ημέρα Υγροτόπων στο Πτηνοπαρατηρητήριο της Λίμνης Μακριά, περιοχή LadysMile!

Το Ίδρυμα Terra Cypria και το BirdLife Cyprus μάς προσκαλούν στην εκδήλωσή τους, με αφορμή την «Παγκόσμια Ημέρα Υγροτόπων» που γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 2 Φεβρουαρίου.

Το Σάββατο, 5 Φεβρουαρίου 2022, μεταξύ 12.00 και 14.00, μικροί και μεγάλοι θα απολαύσουν τη μαγευτική θέα από το αναβαθμισμένο πτηνοπαρατηρητήριο της Λίμνης Μακριά (Ζακάκι).

Μη ξεχάσετε να πάρετε κιάλια και τηλεσκόπια, για να απολαύσετε τα πουλιά που φιλοξενεί ο υγρότοπος!

Μάθετε περισσότερα εδώ: https://terracypria.org/el/world-wetlands-day-event-at-lake-


Η λίμνη Μακριά