ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Brandon της Μαρίνας Βρόντη Κεντρική Σκηνή της ΕΘΑΛ

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Κεντρική Σκηνή της ΕΘΑΛ παρουσιάζει το έργο Brandon της Μαρίνας Βρόντη. Πρόκειται για μια ιστορία βασισμένη στα πραγματικά γεγονότα που σημειώθηκαν στην Νεμπράσκα των ΗΠΑ και την άγρια δολοφονία του Μπράντον Τίνα. Ένα έγκλημα μίσους για λόγους ταυτότητας φύλου, που τράβηξε παγκόσμια τα φώτα της δημοσιότητας και έδωσε ώθηση στην τρανς κοινότητα της Αμερικής να θέσει ανοικτά το θέμα της βίας και των προβλημάτων που βιώνουν τα τρανς άτομα.
Όσο κι αν θέλουμε να περηφανευόμαστε πως αποδεχόμαστε οποιοδήποτε άτομο όπως είναι, αυτό δεν συμβαίνει στην πραγματικότητα. Καθημερινά αντιμετωπίζουμε δείγματα βίας και ρατσισμού για ό,τι δεν μας είναι οικείο, επιθυμούμε να το εξαφανίσουμε ή να το εξευτελίσουμε. Η ιστορία του Μπράντον Τίνα θα μπορούσε να συμβεί κι εδώ. Το έργο είναι ένας καθρέφτης της κοινωνίας μας. Και απαντά στο ερώτημα τι τελικά θεωρούμε τερατώδες και ανώμαλο; Η βία που κατοικεί μες στο μυαλό των ανθρώπων και εκφράζεται με τις πράξεις τους; Ή η ταυτότητα φύλου, ο σεξουαλικός προσανατολισμός, το χρώμα, η ιθαγένεια και η μορφή του σώματος ενός ανθρώπου;

Με αφορμή την εν λόγω παράσταση, η ΕΘΑΛ συνεργάζεται με την Accept ΛΟΑΤΙ Κύπρου. Η Accept ΛΟΑΤΙ Κύπρου διεκδικεί σταθερά αλλά δυναμικά την αποδοχή, χειραφέτηση και υποστήριξη των ΛΟΑΤΚΙ ατόμων, εναρμονίζοντας σε ισότιμη βάση την κυπριακή κοινωνία με θέματα που αφορούν την ΛΟΑΤΚΙ κοινότητα. Μετά το τέλος της παράστασης (σε Λεμεσό και Λευκωσία) εκπρόσωποι της Accept ΛΟΑΤΙ Κύπρου θα βρίσκονται μαζί μας για μια ανοιχτή συζήτηση. Η Accept ΛΟΑΤΙ Κύπρου με ευκαιρία αυτή την παράσταση θέλει να ενημερώσει και να ευαισθητοποιήσει το ευρύ κοινό για θέματα που αφορούν την τρανς κοινότητα, την τρανς εμπειρία, καθώς και για θέματα που αφορούν την ταυτότητα φύλου, το σεξουαλικό προσανατολισμό, την έκφραση φύλου κ.ο.κ.

Τρανς* ή Διεμφυλικός/ή: Πρόκειται για έναν όρο ομπρέλα, ο οποίος περιλαμβάνει τα άτομα με ταυτότητα φύλου ή έκφραση φύλου η οποία διαφέρει από το φύλο που τους αποδόθηκε κατά την γέννηση. Κάποια τρανς άτομα προβαίνουν σε διαδικασίες επαναπροσδιορισμού φύλου, ωστόσο πρέπει να σημειωθεί πως -σε αντίθεση με την κοινή αντίληψη- δεν προτίθενται όλα τα τρανς άτομα να προχωρήσουν σε τέτοιες διαδικασίες και αυτό δεν επηρεάζει το αν είναι τρανς ή όχι. Περιλαμβά¬νει πολλαπλές ταυτότητες φύλου, όπως ο τρανς άντρας, η τρανς γυναίκα, το μη δυαδικό άτομο, η απουσία ταυτό¬τητας φύλου (agender) και οι ταυτότητες φύλου που δεν εμπίπτουν στην δυαδικότητα του φύλου και την ετεροκα¬νονικότητα (genderqueer) ή που βιώνονται ως ρευστές και εναλλασσόμενες (genderfluid), κλπ.

Με αφορμή την εν λόγω παράσταση, η Accept ΛΟΑΤΙ Κύπρου θέλει να τονίσει την αναγκαιότητα της ορατότητας των τρανς ατόμων, την κατάλληλη απεικόνιση τρανς χαρακτήρων, και τη συμπερίληψη τόσο τρανς ατόμων, όσο και της τρανς οπτικής στην αφήγηση των βιωμάτων της κοινότητας. Ανά το παγκόσμιο παρατηρείται αύξηση των καταγεγραμμένων εγκλημάτων μίσους προς τα τρανς άτομα, ενώ υπολογίζεται ότι ο ακριβής αριθμός είναι πολύ μεγαλύτερος εφόσον πολλά εγκλήματα δεν καταγράφονται ή δεν δηλώνεται η τρανς ταυτότητα των θυμάτων (misgendering) κατά την καταγραφή τους. Περεταίρω θέλει να υπενθυμίσει την έλλειψη νομοθεσιών που προστατεύουν και θεσπίζουν τα δικαιώματα των τράνς ατόμων και συγκεκριμένα την πολυετή καθυστέρηση του νομοσχέδιο περί νομικής αναγνώρισης ταυτότητας φύλου.
Accept ΛΟΑΤΙ Κύπρου

Ο Μπράντον μόλις έχει φτάσει στο Φολς Σίτι της Νεμπράσκα και συναρπάζει τους πάντες. Τα κορίτσια τρελαίνονται με την παρουσία του και τα αγόρια τον βρίσκουν αρκετά αθώο ώστε να μην είναι μες τα πόδια τους. Κάποια στιγμή το νεοφερμένο αγόρι ερωτεύεται τη Λάνα. Η Λάνα όμως έχει ένα παρελθόν με τον Τζον που δεν θα τον χαρακτήριζε κανείς εύκολη υπόθεση. Ο γοητευτικός Μπράντον όμως έχει αφήσει πίσω του το Λίνκολν όπου ζούσε εφόσον το Φολς Σίτι είναι γι΄ αυτόν ένας παράδεισος. Τι γίνεται όμως όταν ο Τζον με το φιλαράκι του ανακαλύπτουν ποιος είναι ο Μπράντον; Οδηγούνται σε μια σειρά φρικτών πράξεων βίας. Και έπειτα αφού ανακαλύπτουν ότι η ομολογία του Μπράντον κινδυνεύει να τους οδηγήσει σε νομικές συνέπειες τον βγάζουν από τη μέση. Τον σκοτώνουν.

Το έργο ανεβαίνει σε σκηνοθεσία Μαρίνας Βρόντη, τα σκηνικά/κοστούμια υπογράφει ο Γιώργος Γιάννου, την μουσική επιμέλεια η Στέλλα Βοσκαρίδου, την κίνηση η Χλόη Μελίδου και το σχεδιασμό φωτισμών ο Βασίλης Πετεινάρης. Βοηθός σκηνοθέτη η Μυρτώ Κουγιάλη. Πρωταγωνιστούν οι Αχιλλέας Γραμματικόπουλος, Γιώργος Ευαγόρου, Σοφία Καλλή, Φώτης Καράλης, Άνθη Κάσινου, Αρίστη Σπύρου, Θέκλα Φλουρή.

Πρεμιέρα: 20 Μαρτίου 2021 | Θέατρο της ΕΘΑΛ
Παραστάσεις:
21, 27, 28 Μαρτίου & 10, 11 Απριλίου | Θέατρο της ΕΘΑΛ
3, 4, 5 Απριλίου | Θέατρο Δέντρο (Λευκωσία)
17 Απριλίου | Μαρκίδειο Θέατρο Πάφου
Ώρα έναρξης: 6.30μ.μ.

Προπώληση εισιτηρίων: www.soldoutticketbox.com 
πληροφορίες: 25877827


Μέγας Θεσμικός Χορηγός: ΘΟΚ
Πάγιος χορηγός: Δήμος Λεμεσού
Χρυσός χορηγός: Chic Centre Suites Athens
Χορηγοί επικοινωνίας: LOVE FM, Καθημερινή, Kανάλι 6, ΡΙΚ