ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Crosta Nostra: Cucina Meridionale στην καρδιά της Λευκωσίας

WIZ TEAM

Οι Σικελοί που ήρθαν στην Κύπρο, φέρνοντας μαζί τους ότι πιο παραδοσιακό υπάρχει σε γεύση από το δικό τους νησί, ένωσαν δυνάμεις με τα υπόλοιπα μέλη της ομάδας από Κύπρο και Ελλάδα και καταφέραν να δημιουργήσουν τον ιδανικό συνδυασμό!

Κεντρική φωτογραφία: Η ομάδα του Crosta Nostra

Διαβάζαμε πρόσφατα σε ένα άρθρο ότι η ιταλική κουζίνα είναι η πιο διάσημη στον κόσμο. Η πίτσα αλλά και η pasta, μέσω της απλότητάς τους αλλά κυρίως της νοστιμάδας τους, έχουν καταφέρει να καταστήσουν την κουζίνα που αντιπροσωπεύουν ως την αγαπημένη για πολλά εκατομμύρια κόσμου ανά την υφήλιο.

Εν έτει 2023 όμως, που η γαστρονομία ως τέχνη έχει εξελιχθεί απίστευτα και οι απαιτήσεις μας ως θαμώνες σε εστιατόρια είναι μεγάλες όσο ποτέ άλλοτε, όλοι πλέον δίνουμε σημασία στην κάθε λεπτομέρεια πριν επιλέξουμε πού θα βγούμε για φαγητό.

Όταν για παράδειγμα μάθαμε το καλοκαίρι του 2022 ότι ένας Ιταλός σεφ εγκαταστάθηκε στη Λευκωσία, μαζί με το team του, συστήνοντας στην πρωτεύουσα την Cucina Meridionale, αμέσως βρήκαμε έναν πολύ καλό λόγο για να πάμε για ιταλικά στην οδό Ζήνας Κάνθερ. Και όχι ό,τι και ό,τι ιταλικά, αφού ο σεφ Nicoló di Puma και ο pizzaiolo Gianni Gariffo ήρθαν από τη Νότια Ιταλία και συγκεκριμένα από τη Σικελία και έφεραν μαζί τους πατροπαράδοτες συνταγές από τον νότο (εξού και το meridionale), δίνοντάς μας στο πιάτο ορισμένες πολύ ιδιαίτερες δημιουργίες.

Εκεί απολαύσαμε κατά καιρούς πιάτα όπως τα Sicilian Baked Anelletti, σταθερή αξία στο κυριακάτικο μεσημεριανό τραπέζι στη Σικελία, δημοφιλή street food, οπως arancini, spiedini μπουκιές με ραγού, crostini με μοτσαρέλλα και προσιούτο αλλα και τα νόστιμα panelle με βάση το ρεβύθι. 

Απολαύσαμε πολύ δροσερές σαλάτες, αλλά και ορισμένες από τις πιο πλούσιες σε γεύση πίτσες «ναπολετάνα» που έχουμε γευτεί σε ιταλικό στην Κύπρο. Ψημένες μάλιστα, στον πέτρινο φούρνο, αποκτώντας την τέλεια υφή και το χαρακτηριστικό «λεοπάρ» χρώμα στην κρούστα, σαν  τις πίτσες που θα φας αν πας Ιταλία και κυρίως στον ιταλικό νότο πιο συγκεκριμένα στην Νάπολι. 

Έχουμε , οπως οι προτιμούν οι βέροι Ναπολετάνοι, δοκιμάσει την Salsiccia e Friarielli, (ιταλικό λουκάνικο και πικρά χόρτα με γεύση που μοιάζει με μπροκολίνι) τη θεϊκή spicy Notorius P.I.G. (Σπιανάτα, nduja απο Καλάμπρια και φρέσκο τσίλι) και φυσικά την πολύ ιδιαίτερη Pata Negra με jamon iberico και νιφάδες παρμεζάνας. 


Notorius Pizza

Με βάση πάντα τα φρέσκα υλικά εποχής, αλλά και τις εβδομαδιαίες παραδόσεις ψαριών, ο Nicoló δημιουργεί και «ειδικής έκδοσης» πιάτα ανα τακτά διαστήματα, όπως μεταξύ άλλων ανεπανάληπτο spaghetti vongole , ταρτάρ με Gambero Rosso(κόκκινες γαρίδες με προέλευση αποκλειστικά απο τη Mazara del Vallo στη Σικελία) και papardelle με ραγού αγριογούρουνο, απο το Monti dei Nebbrodi κρατώντας πάντα ψηλά το ενδιαφέρον των πελατών του και την λίστα αναμονής για τραπέζι μεγάλη!

Το γεύμα πάντα ολοκληρώνεται τέλεια με ένα tiramisu - όνειρο και με τα αληθινά και πολύ crunchy Cannoli, τα οποία σε ταξιδεύουν κατευθείαν στο Κορλεόνε της Σικελίας, όπου παράγεται και η ρικότα, η οποία εισάγεται αποκλειστικά για το εστιατόριο όπως σχεδόν και όλες οι πρώτες ύλες για τα πιάτα που αποτελούν το μενου. 

Στο Crosta Nostra επιστρέψαμε ουκ ολίγες φορές. Το εστιατόριο προσφέρεται για καθημερινό business lunch αλλά και τα μεσημέρια των Σ/Κ, όπου ο πεζόδρομος εκεί γεμίζει με ωραία vibes από τον κόσμο που έχει κάνει στέκι του το ωραίο αυτό ιταλικό στην πόλη. Αρκετά επίσης, βράδια του καλοκαιριού, απολαμβάνοντας μαζί το κρασάκι μας ή ωραία κοκτέιλ. Εκτός από το ίδιο το φαγητό και την ωραία ατμόσφαιρα, φυσικά, σε αυτό το μέρος σε κερδίζουν και άλλα πράγματα, όπως η φινετσάτη διακόσμηση. Η τζαμαρία με την επιγραφή “cu mancia fa muddichi”, που σημαίνει «όποιος τρώει λερώνει» στη Σικελιανή διάλεκτο, οι καφέ leather καναπέδες, οι μικρές λεπτομέρειες σε μαύρο χρώμα, το λευκό τουβλάκι που επιλέχθηκε για τους τοίχους, αλλά και η εικόνα του επιβλητικού φούρνου, νοερά σε ταξιδεύουν στην Ιταλία, προϊδεάζοντάς σε και προετοιμάζοντάς σε για τις γεύσεις που θα έρθουν στο τραπέζι.


Η carbonara

Στο να δημιουργηθεί ένα ευχάριστο κλίμα, πάντα βοηθούν και οι άνθρωποι που αποτελούν τη ψυχή του εστιατορίου. Όλοι ανεξαιρέτως, από την ομάδα της κουζίνας, τους γνήσιους αυτούς Σικελούς που έφεραν γνώσεις και πολλή όρεξη στη Λευκωσία, μέχρι τα παιδιά που φέρνουν στη σάλα, στην αυλή, αλλά και στο casa invernale (winter room) –κατά τη χειμερινή περίοδο– όλα τα καλά που ετοιμάζονται στην κουζίνα, όλοι έχουν μια ωραία ενέργεια που θες, δεν θες σε παρασέρνει! Εντυπωσιακή είναι πάντα και η προθυμία τους, όχι απλώς να σε σερβίρουν, αλλά αν το επιθυμείς να σου προτείνουν κιόλας φαγητά, είτε που αγαπούν οι ίδιοι είτε βάσει των δικών σου αγαπημένων γεύσεων.

Σε σχέση με το casa invernale (winter room), να πούμε πως ο χώρος αυτός, ο οποίος έχει ένα πιο rustic χαρακτήρα, αποτελεί σίγουρα έναν από τους πιο ζεστούς χώρους στη Λευκωσία. Μετά την επιτυχία τον περασμένο χειμώνα, επιστρέφει φέτος ανανεωμένο με ενδιαφέρουσες προσθήκες και προσφέρεται για πιο private gatherings με την παρέα ή με την οικογένεια. Εκεί μάλιστα διοργανώνονται συχνά και ωραία θεματικά events, για τα οποία ενθουσιαζόμαστε κάθε φορά που ενημερωνόμαστε από τα social media του Crosta Nostra.

Κάθε επίσκεψη στο αληθινό αυτό Σικελιανό εστιατόριο είναι και ένα βήμα πιο κοντά στην κουλτούρα ενός νησιού και μιας περιοχής που χωρίς αμφιβολία έχει δώσει στον πλανήτη ορισμένες από τις πιο διάσημες γεύσεις και έχουμε την τύχη να το έχουμε στο κέντρο της πρωτεύουσας.