Loading...
Τα συμπεράσματα από το Digital Agenda Cyprus Summit δείχνουν τον δρόμο και θέτουν την ατζέντα για το μέλλον της χώρας.
Πραγματοποιήθηκε στις 19 και 20 Οκτωβρίου στο Δημοτικό Θέατρο Λευκωσίας το 4ο Digital Agenda Cyprus Summit με τη συμμετοχή 36 συνολικά ομιλητών και προσωπικοτήτων απ’ όλο τον κόσμο. Οι θεματικές που κάλυψε το συνέδριο φέτος συμπεριλάμβαναν την ασφάλεια των προσωπικών δεδομένων στη δημοκρατία, την κλιματική αλλαγή, το μέλλον της εργασίας, την «Πράσινη Συμφωνία» και το σχέδιο ανάκαμψης, το νέο Μουσείο της Λευκωσίας, τη φιλοσοφία σχεδιασμού της νέας Πλατείας Ελευθερίας, τη διαφήμιση μετά την πανδημία, την αλλαγή των καταναλωτικών συνθηκών και το μέλλον της ψηφιακής διπλωματίας.
Τι είναι το Digital Agenda Cyprus Summit και σε τι διαφέρει από άλλα συνέδρια στην Κύπρο;
Το DAcy Summit είναι μια προσπάθεια συζήτησης της παγκόσμιας ατζέντας της ανθρωπότητας σε τοπικό/περιφερειακό επίπεδο. Επιπλέον, με το συνέδριο επιχειρείται η ανάδειξη της Λευκωσίας σε κέντρο γνώσης και αριστείας. Σε αυτό συμμετέχουν ενεργά τα ακαδημαϊκά ιδρύματα: Πανεπιστήμιο Λευκωσίας, Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο, Ινστιτούτο Γενετικής Κύπρου, Πανεπιστήμιο Κύπρου. Ενεργή συμμετοχή στη διαμόρφωση και τη στήριξη του συνεδρίου έχει ο Δήμος Λευκωσίας, το Υφυπουργείο Τουρισμού, το Υφυπουργείο Έρευνας και Καινοτομίας και αυτή τη φορά και το Υπουργείο Εξωτερικών.
Το Digital Agenda Cyprus Summit επενδύει στην εμπειρία της συμμετοχής των παρευρισκομένων. Ο κάθε ομιλητής λειτουργεί και υποστηρίζεται από οπτικοακουστικά μέσα και σκηνοθετική παρουσία που παραπέμπουν σε συναυλία (οπτικά lightshow, μουσικά εφέ). Από φέτος δε το DAcy Summit συμβλήθηκε με την κορυφαία πλατφόρμα λογισμικού συνεδρίων Digitevents για καλύτερη εμπειρία συμμετοχής. Έτσι ο συμμετέχων μπορούσε να αγοράσει το εισιτήριό του online, να διαμορφώσει το προφίλ του, να κατεβάσει το δικό του badge εισόδου, να διαμορφώσει το πρόγραμμα αλλά και να το παρακολουθήσει live όπου και βρισκόταν στο κινητό ή τον υπολογιστή του μη χάνοντας λεπτό.
Τι μας έμαθε το Digital Agenda Cyprus Summit φέτος;
Το βασικό συμπέρασμα του φετινού συνεδρίου το οποίο επισημάνθηκε σχεδόν σε όλες τις συζητήσεις ήταν πως η Κύπρος μπορεί να εξελιχθεί άμεσα ως η χώρα – παράδειγμα απεξάρτησης από τα ορυκτά καύσιμα επενδύοντας στην ηλιακή ενέργεια. Ειδικά οι ομιλητές Pen Hadow (εξερευνητής Βορείου Πόλου), Daniel Susskind, Mark Stevenson και Ken Hughes υπογράμμισαν τη μεγάλη ευκαιρία για την Κύπρο να κάνει ολικό rebranding ως χώρα αν αποκτήσει 100% εξάρτηση από την ηλιακή ενέργεια. Μάλιστα, ο Pen Hadow υπογράμμισε και τον κίνδυνο η χώρα να εξελιχθεί ως τρίτης κατηγορίας τουριστικός προορισμός αν συνεχίσει την πλήρη εξάρτησή της από το πετρέλαιο.
Την ίδια ώρα, οι Daniel Susskind, Mark Stevenson και Rory Sutherland υπογράμμισαν τις ευκαιρίες που δημιουργούνται για την Κύπρο από την καθιέρωση της εξ αποστάσεως εργασίας. Οι Κυριάκος Κόκκινος και Κωνσταντίνος Πετρίδης εκ μέρους της κυβέρνησης παρέθεσαν το κυβερνητικό πλαίσιο για την πράσινη ανάπτυξη, την ψηφιοποίηση αλλά και την προσέλευση ξένων κολοσσών τεχνολογίας, αποκαλύπτοντας για πρώτη φορά πως 138 μεγάλες ξένες εταιρείες με 8500 ξένα στελέχη λειτουργούν στην Κύπρο, με τις προοπτικές να είναι ευοίωνες για επέκταση αυτού του τεχνολογικού αποτυπώματος στη χώρα μετά τις εξαγγελίες του προγράμματος προσέλευσης ξένων εταιρειών. Η γενική αίσθηση από τις συζητήσεις και παρουσιάσεις στο συνέδριο, είναι η επιτάχυνση ψηφιοποίησης και εκσυγχρονισμού που έφερε η πανδημία, βγάζοντας από το λεγόμενο «comfort zone» κυβερνήσεις, εταιρείες, ανθρώπους, αναγκάζοντάς τους να σκεφτούν διαφορετικά στην καθημερινότητα, στην εργασία, στη διασκέδαση, στον τρόπο με τον οποίο βλέπουμε το περιβάλλον.
Τα καλά νέα για τη χώρα ενισχύθηκαν και με την ανακοίνωση από τον CEO της Cyta, Αντρέα Νεοκλέους, πως η εταιρεία ανακηρύχθηκε ως το πιο γρήγορο δίκτυο κινητής τηλεφωνίας στην Ευρώπη, ως αποτέλεσμα των μεγάλων επενδύσεων που γίνονται στην Κύπρο τα τελευταία χρόνια στο επίπεδο υποδομών συνδεσιμότητας. Αυτό, σε συνδυασμό με την εξαγγελία κάλυψης 5G στο 85% από την εταιρεία, αναμένεται να ενισχύσει τις προσπάθειες για να καταστεί η Κύπρος περιφερειακός επιχειρηματικός κόμβος τεχνολογίας. Προς την κατεύθυνση αυτή κινήθηκε και η παρουσίαση του Γιώργου Τζιωρτζή της Τράπεζας Κύπρου, ο οποίος αναφέρθηκε στη ραγδαία ανάπτυξη ψηφιακών υπηρεσιών της μεγαλύτερης τράπεζας της χώρας, η οποία, όπως ο ίδιος ανέφερε, μετρά πλέον 300,000 ψηφιακούς πελάτες.
Άξιες αναφοράς είναι οι παρουσιάσεις του νέου Μουσείου Λευκωσίας αλλά και της φιλοσοφίας του μητροπολιτικού σχεδιασμού της νέας Πλατείας Ελευθερίας, την οποία ο αρχιτέκτονάς της, Χρίστος Πασσάς, χαρακτήρισε ως «μνημείο» που συνδέει την ιστορία της πόλης με το μέλλον της. Η παρουσίαση του Μουσείου της Λευκωσίας, μεγέθους άνω των 25 χιλιάδων τ.μ., κέρδισε τις εντυπώσεις για τον βιοκλιματικό σχεδιασμό, την αρμονία αλλά τη φιλικότητά του προς το περιβάλλον, τους ανθρώπους αλλά και την πόλη. Στο πλαίσιο της συζήτησης που ακολούθησε, ο Υπουργός Μεταφορών, Γιάννης Καρούσος, αποκάλυψε πως εντός των ημερών προκηρύσσεται ο διαγωνισμός κατασκευής του έργου.
Τέλος, οι Νίκος Χριστοδουλίδης, Federica Mogherini και Ιωάννης Κασουλίδης συζήτησαν τις αλλαγές που έφερε η τεχνολογία και ειδικά το twitter στη διπλωματία αλλά και τις προοπτικές ανοίγματος των πρώτων «εικονικών πρεσβειών» της Δημοκρατίας, με την εισήγηση του Ιωάννη Κασουλίδη η πρώτη να είναι στην Άγκυρα!
Το συνέδριο παρακολούθησαν 765 άτομα, εκ των οποίων το 63% διαδικτυακά και το 37% στο Δημοτικό Θέατρο Λευκωσίας. Το DA22 ορίστηκε για τις 17-18 Οκτωβρίου 2022.
Στο περιθώριο του συνεδρίου και με σκοπό να το ενώσει με την πόλη της Λευκωσίας, διεξάχθηκε με μεγάλη επιτυχία το Cyprus Cocktail Festival με συμμετοχή 20 μπαρ από Ελλάδα, Ιταλία και Κύπρο, όπου παρευρέθηκαν άνω των 4000 ατόμων.
Το συνέδριο παρουσίασαν: Τράπεζα Κύπρου, CYTA
Στήριξαν: Logicom, BMW Charalambos Pilakoutas, Deloitte
Επίσημος αερομεταφορέας: AEGEAN
Υποστηρικτές : University of Nicosia, European University Cyprus, The Cyprus Institute of Neurology & Genetics, Frederic University