Loading...
Η δουλειά τριάντα χρόνων του Δρος Γιώργου Φλωρίδη παρουσιάζεται σε μια (μόνιμη) έκθεση έργων επιστήμης και τέχνης, σε έναν ωραίο χώρο, στο χωριό Αθηαίνου.
Τα εγκαίνια θα πραγματοποιηθούν την Κυριακή 12 Ιουνίου, από τον Δήμο Αθηαίνου και τον ίδιο τον δημιουργό.
Στην Έκθεση παρουσιάζονται οι προσωπικές αναζητήσεις του Δρος Φλωρίδη στην αρχαιολογία, τη μυθολογία, αλλά κυρίως στην παλαιοντολογία. Για παράδειγμα, το μεγάλο κεφάλι που εκτίθεται, είναι εμπνευσμένο από τα αρχαιολογικά ευρήματα με τις πελώριες λίθινες κεφαλές στη ζούγκλα της Γουατεμάλας. Στο εν λόγω γλυπτό, η 2,5 μέτρων κεφαλή, αποτελείται κατά το ήμισυ από την απεικόνιση του προσώπου του γιου του δημιουργού και κατά το ήμισυ, από εκείνο της κόρης του, ενωμένα για να δίνουν την εντύπωση ενός προσώπου όταν το βλέπουμε από εμπρός, αλλά να διατηρούν την ιδιαιτερότητα τους όταν τα βλέπουμε από το κάθε πλευρό.
Από τη μυθολογία παρουσιάζεται ο Μινώταυρος και η Δελφύνη, πλάσματα που εξάπτουν τη φαντασία.
Τα κυρίως εκθέματα είναι όμως οι Δεινόσαυροι. Αυτοί έχουν αναπλαστεί σε σίδερο και μπετόν με όλες τις γνωστές λεπτομέρειες και με απόλυτη λεπτομέρεια ως προς τις διαστάσεις, τη στάση κλπ. Είναι δηλαδή επιστημονικά, μουσειακά εκθέματα και όχι παιδικά παιχνίδια.
Αναφέρει ο δημιουργός σε σχέση με τους δεινόσαυρους: «Μελετώντας τους δεινόσαυρους, κάποιος ανακαλύπτει την ιστορία της γης και της ζωής σ’ αυτή και μένει έκπληκτος από τον εγωισμό και την ματαιοδοξία του ανθρώπου που νομίζει ότι μπορεί να τα βάλει με τη φύση. Οι Δεινόσαυροι ήταν το αποκορύφωμα της δημιουργίας και βασίλευσαν από τα 215 εκ. χρόνια πριν μέχρι τα 65 εκ. Τότε τα φυτοφάγα ζώα έφθαναν μέχρι τα 40 μέτρα στο μήκος και μπορούσαν να έχουν βάρος μέχρι 100 τόνους. Μπορούσαν να φτάνουν στα δέντρα σε ύψος 14 μέτρων και να τρέφονται με τα φύλλα. Ανάλογα ήταν και τα σαρκοφάγα που διατηρούσαν την ισορροπία στη φύση, με τον γνωστό Τ-Rex να φτάνει τα 15 μέτρα σε μήκος και 15 τόνους βάρος. Τα φυτά μεγαλουργούσαν. Η μέση θερμοκρασία τότε έφθανε μέχρι τους 25 °C (ενώ τώρα είναι μόνο στους 18°C) και το διοξείδιο του άνθρακα έφθανε τα 1000-1500 ppm (ενώ τώρα είναι στα 420 ppm). Και ενώ η ζωή έσφυζε, μεγάλες μάζες από λάβα από τα έγκατα της γης, γέμισαν τη γη και μόλυναν την ατμόσφαιρα με ηφαιστειακά αέρια. Επίσης, ένας αστεροειδής χτύπησε με τη δύναμη 10 δισεκατομμυρίων ατομικών βομβών του τύπου της Χιροσίμα. Το αποτέλεσμα ήταν η μαζική εξαφάνιση της ζωής και η δημιουργία νέων ειδών μετά από αυτή. Εδώ να αναφερθεί ότι αυτή δεν ήταν η πρώτη μαζική εξαφάνιση της ζωής αλλά η πέμπτη στη σειρά. Το θέμα των δεινοσαύρων είναι αγαπητό στα παιδιά αλλά είναι εξίσου συναρπαστικό και στην επιστήμη που όταν ασχοληθείς δεν ξέρεις που σταματάς.
Σκοπός της έκθεσης είναι να δοθεί η ευκαιρία στους πολίτες και τα παιδιά τους να ασχοληθούν με τα θέματα της επιστήμης και τέχνης. Γι’ αυτό τον σκοπό ο Δήμος Αθηαίνου αγκάλιασε την πρωτοβουλία και ανέλαβε ευγενώς να συντονίζει και να ξεναγεί σχολικές και άλλες ομάδες σ’ αυτό τον χώρο. Για τούτο ευχαριστώ τον Δήμαρχο προσωπικά καθώς και το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Αθηαίνου.
Ευχαριστώ επίσης το Επιστημονικό και Πολιτιστικό Ίδρυμα ‘Φώτος Φωτιάδης’ που μου επέστρεψε δωρεάν τα τέσσερα έργα μου που εκθέτονταν στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας του Ιδρύματος, τα οποία αφού επισκευάστηκαν και τροποποιήθηκαν κατάλληλα εκτίθενται τώρα στην έκθεση».
Χορηγοί: Ίδρυμα Φώτος Φωτιάδης / Κυπριακό Μουσείο Φυσικής Ιστορίας
Info
Κυριακή 12 Ιουνίου 2022
Έκθεση Έργων Επιστήμης και Τέχνης, 11.00
Αγίου Ηρακλειδίου 3 (πάροδος οδού Σικυωνιών), Αθηαίνου