ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Διεθνές Διαδικτυακό Συνέδριο «Το Θέατρο σε Περίοδο Παγκόσμιας Κρίσης»

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Ένα τριήμερο συνέδριο που διοργανώνεται από το Ερευνητικό Πρόγραμμα «Χαρτογραφώντας το ‘Θέατρο Κρίσης’ στη Σύγχρονη Ευρωπαϊκή Σκηνή» (Ανοικτό Πανεπιστήμιο Κύπρου) σε συνεργασία με το Buffer Fringe Festival.

Ποιες προκλήσεις αντιμετωπίζει το θέατρο του 21ου αιώνα; Με ποιους τρόπους η έννοια της «κρίσης» διαμόρφωσε και διαμορφώνει το τοπίο των παραστατικών τεχνών παγκοσμίως;

Η κοινωνική, πολιτική, πολιτισμική και πνευματική αναταραχή που συγκλονίζει βαθιά τη δεύτερη δεκαετία της τρίτης χιλιετίας – συμπεριλαμβανομένης της πανδημίας του Covid-19, της μετανάστευσης και τον εκτοπισμό των προσφύγων, των ανησυχητικών περιστατικών της παγκόσμιας τρομοκρατίας και της θρησκευτικής μισαλλοδοξίας, την κρίση της οικολογίας και της ανθρωπόκαινου εποχής, την αποτυχία του νεοφιλελευθερισμού και τη δημιουργία νέων τυραννικών πολιτικών ανά τον κόσμο – έχουν προκαλέσει ένα κλίμα βαθιάς κοινωνικής και πολιτιστικής αστάθειας και τραύματος, που μπορεί να αποτελέσει υλικό μιας σύγχρονης τραγωδίας.

Το συνέδριο, που πραγματοποιείται σε συνεργασία με το Buffer Fringe Festival 2020 (και διοργανώνεται από το Σπίτι της Συνεργασίας), στοχεύει να διερευνήσει τις προοπτικές διεθνών μελετητών του θεάτρου και Κύπριων καλλιτεχνών, σε μια προσπάθεια να ανταποκριθεί στις πολλαπλές κρίσεις της κοινωνίας μας, αλλά και στον τρόπο με τον οποίο αντιλαμβανόμαστε τη θεατρική παραγωγή. Το συνέδριο αποσκοπεί επίσης στη διάχυση των επιστημονικών ευρημάτων ενός διετούς ερευνητικού προγράμματος που χρηματοδοτείται από το Ανοικτό Πανεπιστήμιο Κύπρου με τίτλο «Χαρτογραφώντας το ‘Θέατρο Κρίσης’ στη Σύγχρονη Ευρωπαϊκή Σκηνή: Θεατρικές Αναπαραστάσεις του Προσφυγικού/Μεταναστευτικού Προβλήματος, της Παγκόσμιας Τρομοκρατίας, και της Παγκόσμιας Οικονομικής Κρίσης». Το ερευνητικό πρόγραμμα συντονίζει η Δρ. Αύρα Σιδηροπούλου, Επίκουρη Καθηγήτρια και Ακαδημαϊκή Υπεύθυνη στο Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Θεατρικών Σπουδών του Ανοικτού Πανεπιστημίου Κύπρου.

Πληροφορίες Συνεδρίου

Ημερομηνίες:

4 Δεκεμβρίου 2020, 18:00 – 20:30,
5 Δεκεμβρίου 2020, 09:30 – 14:00,
6 Δεκεμβρίου 2020, 09:30 – 14:00.

Επικοινωνία: andrypavlou@hotmail.com  

Σημείωση:
Λόγω των έκτακτων περιοριστικών μέτρων που ανακοίνωσε πρόσφατα η Κυπριακή Δημοκρατία και που αφορούν την αντιμετώπιση της πανδημίας Covid-19, το συνέδριο θα πραγματοποιηθεί αποκλειστικά διαδικτυακά και θα μεταδίδεται ζωντανά από τον σύνδεσμο: https://www.youtube.com/user/openuniversitycy