ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Δοκιμάσαμε το πρώτο 100% κυπριακό χειροποίητο ουίσκι

WIZ TEAM

Ονομάζεται Kythrea, είναι burbon style, είναι χειροποίητο και φτιάχνεται στην Κύπρο με καλαμπόκι Αμμοχώστου και κριθάρι Κυθρέας.

Ερχόμενος στην Κύπρο ο κύριος Άρης Αριστείδης, είχε ανακαλύψει μια κυπριακή ποικιλία κριθαριού, το οποίο καλλιεργείται στην Κυθρέα. Έχοντας και ο ίδιος καταγωγή από την κατεχόμενη κωμόπολη της επαρχίας Λευκωσίας, σκέφτηκε αμέσως πως όταν έρθει η μέρα να φτιάξει το δικό του ουίσκι θα του δώσει το όνομα του χωριού του.

Μετά τα πολύ διάσημα gin που έφτιαξε λοιπόν, τα Aoratos και Angelica, αλλά και τη βότκα Terra Rossa από πατάτα, μάς παρουσιάζει αισίως το ουίσκι Kythrea, ένα χειροποίητο burbon style ουίσκι, που έχει ως βάση το καλαμπόκι (68%) και το κριθάρι (32%) -και τα δύο 100% κυπριακά.

Σημαντικό να αναφέρουμε ότι το Kythrea παλαιώνει σε καινούργια δρύινα βαρέλια (Missouri), ενώ τόσο η βυνοποίηση όσο και η απόσταξη γίνεται εδώ στην Κύπρο, στο Aristides Distilling, στο Τσέρι.

Το ουίσκι Kythrea είχαμε την ευκαιρία να το δοκιμάσουμε στο πλαίσιο του 3ου Nicosia Whisky & Rum Exrperience στο Moondog’s (μαζί και με ένα κυπριακό ρούμι που βρίσκεται σε πειραματικό στάδιο) και έχουμε να πούμε πως ενθουσιαστήκαμε, τόσο από τα αρώματα όσο και από τη γεύση του. Πρόκειται για ένα premium κυπριακό ουίσκι, σε πολύ ανταγωνιστική τιμή, το οποίο σίγουρα αξίζει να δοκιμάσετε με την πρώτη ευκαιρία.


Η ιστορία του ουίσκι ΚΥΘΡΕΑ, όπως παρουσιάζεται στη σελίδα του Aristides Distilling:

Ένας από τους αρχικούς στόχους του αποστακτήριού μας ήταν η παραγωγή ενός αυθεντικού Κυπριακού ουίσκι, δηλαδή μια παραγωγική διαδικασία που αρχίζει και τελειώνει στην Κύπρο. Η διαδικασία παραγωγής της «Κυθρέας» ξεκινά από το χωράφι των σιτηρών, έπειτα στην βυνοποίηση, στο άλεσμα και την επεξεργασία, την ζύμωση, την απόσταξη, την παλαίωση και καταλήγει στην εμφιάλωση.

Όταν αρχίσαμε την έρευνα μας πριν 6 περίπου χρόνια για να ανακαλύψουμε και να στοιχειοθετήσουμε τα χαρακτηριστικά όλων των σιτηρών του τόπου, μια απαραίτητη διαδικασία για την ανάπτυξη των συνταγών μας, ανακαλύψαμε την «Κυθρέα». Ένα εξάστοιχο κριθάρι που ξεχώρισε μιας και όλες οι άλλες ποικιλίες είναι δίστοιχα. Μια ενδημική ποικιλία που φημίζεται για την αντοχή της στην ανομβρία και την ενζυμική της δύναμη. Η συγκίνηση μας ήταν διπλή, από την μια η αναφορά στον τόπο των προγόνων μας από την άλλη τα χαρακτηριστικά ενός ανθεκτικού κριθαριού, προσαρμοσμένο στις αντιξοότητες της κυπριακής φύσης και με ιδιαίτερα χαρακτηριστικά για την παραγωγή ουίσκι.

Ο συμβολισμός ήταν τόσο ισχυρός που δεν μας άφηνε άλλες επιλογές. Αγοράσαμε τις απαραίτητες αρχικές ποσότητες από το σποροπαραγωγικό κέντρο (περιοχή ΣΟΠΑΖ) και διαλέξαμε δύο περιοχές για να σπείρουμε, την περιοχή Μαθιάτη και Άη Γιάννη της Μαλούντας. Προσεγγίσαμε κάποιους γεωργούς με μια απλή πρόταση: «Θα σας δώσουμε τον σπόρο δωρεάν για να τον σπείρετε και να τον θερίσετε, και σ ’αντάλλαγμα θα πάρουμε πίσω το διπλάσιο όγκο μόνο. Ο υπόλοιπος (τριπλάσιος όγκος) είναι στην διάθεση του γεωργού. Όρος απαράβατος είναι η αποκλειστική χρήση βιολογικών παρασιτοκτόνων & εντομοκτόνων».

Μετά το θέρος και το καθαρισμό του κριθαριού ακολούθησε η βυνοποίηση, μια διαδικασία που μας επιτρέπει να μετατρέψουμε το άμυλο σε ζάχαρη και η επεξεργασία για να ακολουθήσει η ζύμωση. Κατά την διάρκεια την ζύμωσης και με την χρήση της μαγιάς η ζάχαρη μετατρέπεται σε αιθανόλη (αλκοόλ). Ακολουθεί η απόσταξη κατά την οποία χωρίζουμε την αιθανόλη από το νερό και έπειτα ακολουθεί η παλαίωση σε δρύινα βαρέλια και τέλος η εμφιάλωση.

Αυτή είναι η σύντομη ιστορία της «Κυθρέας» και υπάρχει ανοικτή πρόσκληση για να μας επισκεφθείτε στο αποστακτήριο για περισσότερες πληροφορίες και γευσιγνωσία.

Τελειώνοντας, θεωρούμε ότι είναι απαραίτητο να περάσουμε το μήνυμα ότι για εμάς, η «Κυθρέα» είναι πολύ περισσότερο από μια αναφορά στον τόπο μας, στην κατεχόμενη γη των προγόνων μας. Είναι μια πηγή δύναμης που μας επιτρέπει να μετατρέψουμε τον πόθο μας για επιστροφή σε μια υπόσχεση για καινοτομία, δημιουργικότητα και αφοσίωση στον στόχο της άριστης ποιότητα. Είναι μια υπόσχεση ότι πάντα θα προσπαθούμε να αναδεικνύουμε την κυπριακή πρώτη ύλη και ότι πάντα θα προσπαθούμε για το καλύτερο.

Ελπίζουμε να σας δούμε σύντομα στο αποστακτήριο μας

Άρης & Μαριάννα Αριστείδου