Loading...
Ως η Καλύτερη Παράσταση στο Διεθνές Φεστιβάλ Θεάτρου Μάλτεπε, στην Κωνσταντινούπολη, βραβεύτηκε το «Μην πυροβολείτε τον χαρταετό», μια παραγωγή του Θεάτρου ΑντίΛογος, ενώ η ηθοποιός Χριστίνα Χριστόφια κέρδισε το βραβείο Β΄ Γυναικείου Ρόλου, για τον ρόλο που υποδύθηκε στην παράσταση «1964».
Ακριβώς έναν χρόνο πριν, στις 11 Οκτωβρίου 2021, η παράσταση «Περιμένοντας τον Γκοντό» του Σάμουελ Μπέκετ, σε σκηνοθεσία Κώστα Σιλβέστρου, με τους ηθοποιούς Γιώργο Κυριάκου και Izel Seylani στους πρωταγωνιστικούς ρόλους, λάμβανε το Βραβείο Σκηνοθέτη και το Βραβείο Α΄ ανδρικού Ρόλου -που μοιράστηκαν οι δύο ηθοποιοί-, στο πλαίσιο της συμμετοχής της στο Φεστιβάλ Θεάτρου Μάλτεπε στην Κωνσταντινούπολη.
Η βράβευση της παραγωγής του θεάτρου Αντίλογος είχε ιδιαίτερη σημασία, αφού στην ουσία για πρώτη φορά κυπριακό θέατρο κέρδιζε μια τόσο σημαντική διάκριση μέσα στην Τουρκία.
11 Οκτωβρίου πέρσι, 9 Οκτωβρίου φέτος. Ακριβώς έναν χρόνο μετά, το Θέατρο ΑντίΛογος επιστρέφει και πάλι στο νησί με δύο βραβεία. Όπως προαναφέραμε, στο φετινό Διεθνές Φεστιβάλ Θεάτρου Μάλτεπε, στην ασιατική πλευρά της Κωνσταντινούπολης, η παράσταση «Μην πυροβολείτε τον χαρταετό» κέρδισε το Μεγάλο, αλλά και ένα παρατεταμένο χειροκρότημα μέσα στην Τουρκία. Επιπλέον, η Χριστίνα Χριστόφια κέρδισε το βραβείο Β΄ Γυναικείου Ρόλου, για τον ρόλο της στην παράσταση «1964», επίσης παραγωγή του Θεάτρου ΑντίΛογος.
Σημαντικό είναι να αναφερθεί πως το έργο «Μην πυροβολείτε τον χαρταετό» είναι της Τουρκάλας συγγραφέως Φεριντέ Τσιτσέκογλου και ότι πρόκειται για την πρώτη θεατρική μεταφορά της πολυβραβευμένης νουβέλας της «Μην πυροβολείτε τον χαρταετό», που διαδραματίζεται την εποχή της δικτατορίας του Εβρέν στην Τουρκία. Η παραγωγή, σε θεατρική διασκευή Άνδρης Θεοδότου και σκηνοθεσία Δημήτρη Δεγαΐτη, θα παρουσιαστεί στην Κύπρο από τις 12 Οκτωβρίου (στο θέατρο Μασκαρίνι, στα Λατσιά).
Η πρόταση αποτελεί συνέχεια της ενασχόλησής του Αντίλογου με ιστορικές στιγμές της Κύπρου, της Ελλάδας και της Τουρκίας, εγχείρημα που το κοινό αγκάλιασε με θέρμη στις παραστάσεις «Μακρόνησος», «Επάγγελμα Πόρνη», «1958», «Περιμένοντας τον Γκοντό», «1964», αλλά και σε παράλληλες δράσεις που οργάνωσε, όπως συζητήσεις με ακαδημαϊκούς και ιστορικούς, επιστημονικές ημερίδες και παραστάσεις στην κατεχόμενη Κύπρο.
Γραμμένο το 1986, το εξαίρετο αυτό δείγμα της τουρκικής λογοτεχνίας μεταφέρθηκε στον κινηματογράφο το 1989 από τον Τουντς Μπασαράν και το 2022 η Φεριντέ Τσιτσέκογλου συναίνεσε στην πρώτη θεατρική μεταφορά του από το Θέατρο Αντίλογος. Σκοπός και στόχος της δημιουργικής αυτής σύμπραξης είναι η τέχνη του θεάτρου να αποτελέσει γέφυρα συμφιλίωσης και κατανόησης. Δεν είναι τυχαίο που σε αυτή την παραγωγή συνυπάρχουν, συνδημιουργούν και συνεργάζονται καλλιτέχνες από την Κύπρο – Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι- την Ελλάδα και την Τουρκία.
Σε ότι αφορά στην παράσταση «1964», σε σκηνοθεσία της Αλεξίας Παπαλαζάρου, πρόκειται για ένα έργο του Μιχάλη Παπαδόπουλου που περιγράφει μια εποχή καλά θαμμένη στη συλλογική μνήμη. Μια εποχή που η «επίσημη» καταγραφή της ιστορίας φρόντισε να μείνει στο σκοτάδι. Μέσα από τρεις διαφορετικές ιστορίες διαγράφει τις διαμάχες, πολιτικές και εθνικιστικές αλλά και τις ανθρώπινες, σκιαγραφώντας από τη μία τη συσπείρωση του λαού απέναντι στην αποικιοκρατία και από την άλλη αγγίζοντας θέματα όπως τον διχασμό και τις ακρότητες που έλαβαν χώρα λίγο μετά την ανεξαρτησία.
Στο Διεθνές Φεστιβάλ του Μάλτεπε στην Κωνσταντινούπολη συμμετείχε φέτος μία ακόμα κυπριακή παραγωγή, το «Μαρία Κάλλας - Πριν το τέλος», από το Θέατρο Ροή και τη Βαλεντίνα Σοφοκλέους. Το έργο γράφτηκε από τον Ανδρέα Νικολαΐδη και σύμφωνα με τη σύνοψη πρόκειται για έναν ύμνο στη ζωή και το έργο της μεγαλύτερης ντίβας της όπερας.
Συνολικά, στο φεστιβάλ συμμετείχαν θεατρικές παραγωγές από έντεκα (11) χώρες και παρουσιάστηκαν 16 παραστάσεις.