Loading...
Η δημοσιογράφος της «Καθημερινής» Ιωάννα Κυριάκου απαριθμεί τους 5+1 λόγους για τους οποίους το Μουσείο του Φεγγαριού έγινε viral.
Φωτογραφίες: Φίλιππος Χρήστου
Την εβδομάδα που μας πέρασε, τα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης κατακλύστηκαν με φωτογραφίες από το Museum of the Moon, το πλέον πασίγνωστο φεγγάρι που «προσγειώθηκε» στην πλατεία Ζουχουρί, στα πλαίσια της Μπιενάλε Λάρνακας. Οι εικόνες που κυκλοφορούσαν προκαλούσαν εντύπωση και άφηναν έκθαμβους όσους τις αντίκριζαν λόγω του μεγέθους και της ακριβούς αποτύπωσης της σελήνης.
Η «Κ» πραγματοποίησε τη δική της περιδιάβαση στην πλατεία, την Παρασκευή 17 Νοεμβρίου, επιβεβαιώνοντας ότι το σκηνικό ήταν όσο μαγικό φαινόταν και μέσα από τις οθόνες των κινητών. Συγκεκριμένα στην είσοδο της πλατείας οι επισκέπτες βρίσκονταν ενώπιον ενός σουρεαλιστικού σκηνικού αφού το πρώτο πράγμα που αντίκριζαν ήταν την σελήνη να αιωρείται στη μέση του χώρου, μέσα από τις καμάρες του ιστορικού τζαμιού «Ζουχούρι».
Η πλατεία ήταν κατάμεστη από κόσμο, με παιδιά και μεγάλους να εξερευνούν το φεγγάρι από όλες τις μεριές και να καταγράφουν την εμπειρία με τον φωτογραφικό τους φακό. Κατάμεστη ήταν και η γύρω περιοχή, εκτός της πλατείας, γεγονός που μπορεί να οφείλεται και στον αυξημένο αριθμό πολιτών που έσπευσαν να απολαύσουν το υπερθέαμα. Αξίζει να σημειωθεί ότι η είσοδος για το κοινό ήταν δωρεάν, ενώ δύο βράδια πραγματοποιήθηκαν στον χώρο δύο ειδικές εκδηλώσεις με είσοδο, βραδιά ποίησης και παράσταση σύγχρονου χορού.
Η «Κ» και η Ιωάννα Κυριάκου απαριθμεί τους πέντε λόγους που, μεταξύ άλλων, συνέβαλαν στον να γίνει το έργο viral.
1) Επίκαιρο έργο που συνδυάζει την τέχνη, την τεχνολογία και το διάστημα
2) Μαγική ατμόσφαιρα με μουσική υπόκρουση και ιστορικά κτήρια στον περίγυρο
3) Χώροι εστίασης για φαγητό και ποτό γύρω από το φεγγάρι
4) Ευκαιρία για μια ξεχωριστή έξοδο και συμμετοχή σε καλλιτεχνικά δρώμενα
5) Ολοζώντανη η γύρω περιοχή
6) Όσο πιο κοντά στο φεγγάρι θα μπορούσες να φτάσεις
Τα πιο πάνω καταδεικνύουν ότι η Κύπρος χρειάζεται περισσότερες καλλιτεχνικές δράσεις σαν κι αυτή αφού συμβάλλουν στην ανάπτυξη των πόλεων, φέρνουν πιο κοντά τους ανθρώπους και τους ενθαρρύνουν να παρατηρήσουν, να ερευνήσουν, να μάθουν και να αποκτήσουν την δική τους κριτική και δημιουργική σκέψη.
Το έργο τέχνης
Το Museum of the Moon είναι ένα έργο τέχνης του Βρετανού καλλιτέχνη Luke Jerram που περιοδεύει σε όλο τον κόσμο. Με διάμετρο επτά μέτρων, το έργο αποτελείται από εικόνες υψηλής ανάλυσης (120dpi) από το Επιστημονικό Κέντρο της ΝΑSA. Σε κλίμακα περίπου 1:500,000, κάθε εκατοστόμετρο της φωτιζόμενης σφαιρικής εγκατάστασης αντιπροσωπεύει 5 χιλιόμετρα της επιφάνειας του φεγγαριού.
Το Μουσείο του Φεγγαριού καθώς ταξιδεύει από τοποθεσία σε τοποθεσία, συλλέγει νέες μουσικές συνθέσεις, αντιδράσεις, προσωπικές ιστορίες και μύθους γύρω από αυτο, ενώ παράλληλα αναδεικνύει τα πιο πρόσφατα επιστημονικά δεδομένα σχετικά με το φεγγάρι. Η εγκατάσταση προσφέρει μια πολυσύνθετη εμπειρία και συνοδεύεται από ηχητική/μουσική υπόκρουση από τον βραβευμένου με BAFTA και Ivor Novello συνθέτη Dan Jones.