ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Ένα γαλλικό εστιατόριο σερβίρει το μενού του μέλλοντος...έντομα

WIZ TEAM

Tο μενού γευσιγνωσίας του σεφ Λοράν Βεγιέ δεν είναι για δειλούς και ίσως αποκαλύπτει το μέλλον της αλυσίδας διατροφής ενός αναπτυσσόμενου παγκόσμιου πληθυσμού. Υπάρχει μια σαλάτα γαρίδας με κίτρινο σκουλήκι, τραγανά έντομα σε ένα «κρεβάτι» λαχανικών και για επιδόρπιο, ακρίδα με σοκολάτα!

Την ώρα που ο ήλιος λούζει τις εξωτερικές βεράντες εστιατορίων στο Παρίσι, τα περίτεχνα πιάτα του Βεγιέ κερδίζουν την επιδοκιμασία με νεύματα και με μικρά επιφωνήματα θαυμασμού από την «περιπετειώδη» πελατεία του στο εστιατόριο Ιnoveat.

«Είναι το ιδανικό πιάτο για όποιον τα δοκιμάζει την πρώτη φορά», λέει ο Παριζιάνος σεφ, προετοιμάζοντας μια μερίδα ζυμαρικών με αλεύρι σκουληκιών, γλυκοπατάτας και σοταρισμένες προνύμφες εντόμων. «Υπάρχουν κάποιες πραγματικά ενδιαφέρουσες γεύσεις. Οι περισσότεροι πελάτες δεν μπορούσαν να πουν ότι δεν τους αρέσει.»

Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός για την Ασφάλεια των Τροφίμων (EFSA) θεώρησε ότι συγκεριμένα σκουλήκια ήταν κατάλληλα για κατανάλωση από τον άνθρωπο και τον Μάιο ενέκρινε την πώλησή τους στην αγορά. Ο Οργανισμός έχει δεχθεί περισσότερες από δώδεκα άλλες αιτήσεις για προϊόντα διατροφής με έντομα, όπως είναι οι γρύλοι και οι ακρίδες.

Τα σκουλήκια και τα έντομα γενικότερα, θα μπορούσαν να προσφέρουν μια βιώσιμη και χαμηλής εκπομπής άνθρακα πηγή τροφίμων για το μέλλον.

Δειπνώντας με τις δύο κόρες του, ο Σοχέιγ Αγιαρί υποστήριξε: «Νιώθω σαν να βρίσκομαι σε ένα παραδοσιακό εστιατόριο, εκτός από το ότι η ιδέα πίσω από αυτό που τρώω είναι διαφορετική. Και ειλικρινά, οι γεύσεις είναι πολύ παρόμοιες (με το κανονικό φαγητό).»

Η μικρή κόρη του Αγιαρί ήταν εξίσου θετική: «Είναι φιλικό προς το περιβάλλον και επιπλέον, είναι καλό.»

Ο Βεγιέ καλλιεργεί σκουλήκια στο χώρο του, τροφοδοτώντας τα με βρώμη και λαχανικά. Ενώ το σκουλήκι του γεύματος μπορεί να μοιάζει με ένα ορεκτικό, στην πραγματικότητα είναι οι προνύμφες του σκαθαριού που είναι σκούρες, πλούσιες σε πρωτεΐνες, λίπη και φυτικές ίνες.

Ένα ευέλικτο συστατικό, το βρώσιμο σκουλήκι μπορεί να χρησιμοποιηθεί ολόκληρο σε φαγητά με κάρυ ή σαλάτες, ή αλεσμένο για να φτιάξει αλεύρι για ζυμαρικά, μπισκότα ή ψωμί.

«Τα έντομα είναι θρεπτικά», δήλωσε ο Στέφαν Ντε Κέερσμεκερ, εκπρόσωπος αρμόδιος επί της υγείας και της ασφάλειας των τροφίμων στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή. «Μπορούν πραγματικά να μας βοηθήσουν να στραφούμε σε ένα πιο υγιεινό και βιώσιμο σύστημα διατροφής και παραγωγής τροφίμων».

Για το Veyet, η πρόκληση είναι διπλή: κερδίζοντας την κοινή γνώμη και μαθαίνοντας πώς να ταιριάζει με τη γεύση των εντόμων με άλλα τρόφιμα.

«Πρέπει να βρεις τις σωστές γεύσεις, τα σωστά συνοδεία. Όλα αυτά είναι συναρπαστικά, κάθε σεφ θα σου πει το ίδιο», είπε.

πηγή: Reuters