ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Εστίαση: Κλείνουμε τραπέζι την Καθαρά Δευτέρα;

WIZ TEAM

Η βελτιωμένη επιδημιολογική εικόνα, που έχει σχηματιστεί τις τελευταίες δύο εβδομάδες, έχει επιτρέψει στο Υπουργείο Υγείας και στην Κυβέρνηση να προχωρήσουν με πολύ αργά βήματα στην αποκλιμάκωση των αυστηρών περιοριστικών μέτρων. Ο Κωνσταντίνος Ιωάννου, μάλιστα, ανακοίνωσε ότι μέχρι τις 28 Φεβρουαρίου και με σκοπό να διαφυλαχθεί το θετικό πρόσημο της προοπτικής που διαφαίνεται αναφορικά με την διατήρηση της βελτίωσης, δεν θα υπάρξουν περαιτέρω χαλαρώσεις στα περιοριστικά μέτρα.

Η επιθυμία των ειδικών και των κυβερνώντων να διατηρηθεί η ευοίωνη επιδημιολογική πορεία της Κύπρου είναι εμφανής, αφού ο στόχος είναι εντός του επόμενου μήνα, μετά την λήξη του ισχύοντος διατάγματος, να προβούν σε περαιτέρω αποκλιμάκωση. Οι νέες χαλαρώσεις αναμένεται ότι θα αγγίζουν τομείς όπως η παιδεία, ο αθλητισμός και η εστίαση. Ωστόσο, στον κάθε ένα από τους πιο πάνω τομείς θα πρέπει να ισχύουν υγειονομικά πρωτόκολλα, τα οποία θα πρέπει αυτή την φορά να τηρούνται και να επιτηρούνται. Η πολυαναμενόμενη αποκλιμάκωση αναμένεται ότι θα γίνει εντός του Μαρτίου, ενώ σημεία αναφοράς για την κυβέρνηση θα αποτελέσουν η Τσικνοπέμπτη και τα καρναβάλια. Σοβαρά υπόψη λαμβάνεται και η εμβολιαστική κάλυψη η οποία εκτιμάται ότι θα αυξηθεί μέχρι το τέλος Μαρτίου.

Άνοιγμα της εστίασης

Ένας τομέας ο οποίος έχει πληγεί σε μεγάλο βαθμό, αυτόν τον ένα χρόνο της πανδημίας, είναι αυτός της εστίασης. Πολλές επιχειρήσεις έχουν ήδη χρεωκοπήσει, άλλες αδυνατούν να επαναλειτουργήσουν, ενώ όσες δύνανται λειτουργούν μόνο με την υπηρεσία κατ’ οίκον διανομής φαγητού. Παρά τις έντονες διαμαρτυρίες που ξέσπασαν εκ νέου, σχετικά με το ότι δεν έχουν περιληφθεί στην πρώτη φάση της αποκλιμάκωσης, κυβέρνηση και Υπουργείο Υγείας κάνουν σκέψεις για την επαναλειτουργία των χώρων εστίασης τον επόμενο μήνα. Ωστόσο, αναμένεται ότι αυτό δεν θα γίνει από την πρώτη ημέρα του Μάρτη, αλλά μετά τα μέσα του μήνα, όταν θα έχουν παρέλθει η Τσικνοπέμπτη, η οποία είναι στις 4 Μαρτίου, και τα Καρναβάλια, η κορύφωση των οποίων είναι την 14η Μαρτίου. Συγκεκριμένα, ενδεικτική ημερομηνία που έχει τεθεί στο τραπέζι είναι η 16η Μαρτίου. Βάσει των όσων ανέφεραν στην «Καθημερινή» οι ίδιες πηγές, γίνονται σκέψεις ακόμα και για επαναδραστηριοποίηση συγκεκριμένων χώρων εστίασης την περίοδο των Καρναβαλιών, αλλά με αυστηρούς περιορισμούς. Όποιο από τα δύο σενάρια επικρατήσει, είναι αυτονόητο ότι θα διέπεται από υγειονομικά πρωτόκολλα. Οι θαμώνες, δηλαδή, θα πρέπει να είναι καθήμενοι, ενώ δεν θα επιτρέπεται η διασκέδαση, και τούτο γιατί δεν θα είναι δυνατόν να τηρούν το μέτρο της κοινωνικής αποστασιοποίησης.

ΠΗΓΗ: Η Καθημερινή / Του Γιάννου Λύτρα