ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Eστίαση: Μετά την καραντίνα τι;

WIZ TEAM

Newsroom WIZ-Guide

H επέλαση του κορωνοϊού προκάλεσε μια αναγκαστική παύση της καθημερινότητας, επηρεάζοντας μεταξύ άλλων και τον γαστρονομικό τομέα. Πολλά εστιατόρια κατάφεραν να αναπροσαρμοστούν στις νέες συνθήκες κινητοποιώντας άμεσα την υπηρεσία delivery, για άλλα εστιατόρια όμως αυτό ήταν ανέφικτο, οπότε αναγκαστικά βρέθηκαν σε κατάσταση αναμονής της επόμενης μέρας. Το δεύτερο κύμα της άρσης των περιοριστικών μέτρων βρίσκεται προ των πυλών και τα περισσότερα εστιατόρια ετοιμάζονται πυρετωδώς για την έναρξη μιας νέας, διαφορετικής καλοκαιρινής σεζόν. Οι ιδιοκτήτες 10 δημοφιλών εστιατορίων του νησιού μιλάνε στο wiz για τις δυσκολίες που αντιμετώπισαν κατά τη διάρκεια της καραντίνας, για το πότε σκοπεύουν να ανοίξουν, για τις προετοιμασίες τους ώστε να ενταχθούν όσο το δυνατόν πιο ανώδυνα και με ασφάλεια στη νέα πραγματικότητα καθώς και για τους προβληματισμούς τους για το μέλλον της εστίασης.

Πυξίδα - Γιάννος ΧριστοφόρουΗ Πυξίδα ήταν ένα από τα εστιατόρια που ξεκίνησε άμεσα να λειτουργεί την υπηρεσία delivery και take away. Αναπροσαρμόσαμε το μενού και αλλάξαμε τις τιμές. Ήταν ένα εγχείρημα που αρχικά τουλάχιστον αντιμετωπίστηκε πολύ θετικά από τους πελάτες, στην πορεία όμως λόγω ανταγωνισμού μειώθηκε η ζήτηση. Παρ’ όλα αυτά, επειδή υπάρχει ενδιαφέρον και για να μπορέσει η επιχείρηση να αντιμετωπίσει την ανασφάλεια που υπάρχει, στο μέλλον σκοπεύει να εστιάσει αρκετά στις online παραγγελίες και να δώσει ιδιαίτερη βαρύτητα στο delivery. Είναι ένας τομέας που θα καθιερωθεί και θα αναπτυχθεί λειτουργώντας πλέον παράλληλα με το ωράριο του εστιατορίου.

Αρχίσαμε τις προετοιμασίες για επανέναρξη και των τριών εστιατορίων (Λευκωσία, Λάρνακα, Λεμεσό) στις 21 Μαΐου. Ο κόσμος θα μπορεί να κάτσει μόνο για τις αυλές. Ξεκινάει άμεσα και η εκπαίδευση προσωπικού. Το εστιατόριο τηρούσε ούτως ή άλλως αυστηρά συγκεκριμένους κανόνες υγιεινής, απλώς θα ενταχθούν κάποιοι επιπλέον στους ήδη υπάρχοντες.

Ευελπιστούμε ότι θα επανέλθει σε φυσιολογικά επίπεδα η δουλειά, διαφορετικά θα αναγκαστούμε  να μειώσουμε τα ωράρια του προσωπικού. Γενικά είμαστε αισιόδοξοι ότι θα επανέλθουμε. Αυτό που σίγουρα έχει πληγεί για φέτος και δεν ξέρουμε πώς θα το αντιμετωπίσουμε είναι το business dinner, το οποίο στηριζόταν σε ξένους καλεσμένους εταιρειών και κινητοποιούσε τις καθημερινές.

Παγκράτιος - Κατερίνα Ιωαννίδου  Ήταν αρκετά δύσκολα, δεν υπήρχε δυνατότητα για delivery διότι δεν έχει αρκετό κόσμο το χωριό ώστε να κάνουν παραγγελίες. Κανονικά η σεζόν ξεκινούσε το Πάσχα. Ουσιαστικά χάθηκε η μισή σεζόν.

Το μαγαζί δούλευε με εσωτερικό τουρισμό. Τα πράγματα δεν θα είναι όπως άλλες χρονιές, υπάρχει ανεργία, οι ντόπιοι δεν θα βγαίνουν όπως συνήθιζαν τα προηγούμενα καλοκαίρια, λόγω οικονομικών προβλημάτων. Γενικά για φέτος δεν είμαστε αισιόδοξοι.

Δεν έχουμε ξεκινήσει προετοιμασίες, λόγω τετραγωνικών δεν επιτρέπεται να ανοίξουμε στις 21 Μαΐου. Το πιο πιθανό είναι να ανοίξουμε αρχές Ιουνίου.  

Παντοπωλείο - Περικλής ΧριστοφορίδηςH αλήθεια είναι ότι προσαρμοστήκαμε πολύ γρήγορα στις καινούργιες συνθήκες. Ξεκινήσαμε αμέσως take away kai delivery, με λιγότερο προσωπικό. Είχε πολύ θετική ανταπόκριση, εξαργυρώθηκε ουσιαστικά το καλό brand name και δόθηκε και σε πολύ κόσμο η ευκαιρία να δοκιμάσει το μενού μας. Σκοπεύουμε από τις 21 και μετά που θα ανοίξουμε να συνεχίσουμε το delivery αλλά μόνο μεσημέρι με περιορισμένο μενού ημέρας.

Διάβασα κάποια άρθρα για την κατάσταση που επικρατεί στην Αμερική, τα οποία έλεγαν ότι πολλά εστιατόρια δεν θα ανοίξουν καν! Βασισμένος σε αυτά τα άρθρα και έχοντας ζήσει την εμπειρία της κρίσης του 2013 πιστεύω ότι κάποια εστιατόρια δεν θα τα καταφέρουν να επιβιώσουν. Η αγορά, όμως, σύντομα θα σταθεροποιηθεί και θα μπορέσουμε επαγγελματικά να γίνουμε λίγο πιο προσεκτικοί. Δηλαδή δεν θα ανοίγουν ανεξέλεγκτα εστιατόρια. Θα επανέλθουμε σε μια διαφορετική κανονικότητα. Αυτό που μας προβληματίζει είναι ότι ένα εστιατόριο σαν το δικό μας που στηρίζεται κατά πολύ στην προσωπική επαφή είναι δύσκολο να τη διατηρήσει όταν θα πρέπει το προσωπικό να φοράει μάσκα και γάντια.   

Αυτό το διάστημα ξεκινάμε προετοιμασίες για την έναρξη του εστιατορίου. Ήδη μας κάνουν κρατήσεις, γεγονός το οποίο μας χαρίζει αισιοδοξία. Εν τω μεταξύ προσπαθούμε να βοηθήσουμε το προσωπικό να προσαρμοστεί εύκολα στους νέους κανόνες. Λόγω της εμπειρίας που αποκτήσαμε με το delivery ήδη ξεκινήσαμε να λειτουργούμε με κανόνες. Θα εξεταστούν όλοι για κορωνοϊό και θα υπάρχει θερμόμετρο που θα μετράει θερμοκρασίες καθημερινά. Πλέον θα κινούμαστε με γνώμονα την ασφάλεια και το προσωπικό θα εκπαιδευτεί πάνω σε αυτό. Σκοπός μας είναι να είναι προστατευμένο πρώτα το προσωπικό και κατ’ επέκταση οι πελάτες. Επίσης, σε κάθε κράτηση που θα γίνεται θα πρέπει να παίρνουμε αναλυτικά τα στοιχεία των πελατών ούτως ώστε, αν βρεθεί κρούσμα, να ξέρουμε ποιοι ακριβώς ήταν οι πελάτες εκείνη τη μέρα στο μαγαζί. Τέλος, οι μάσκες που έχουμε επιλέξει για το προσωπικό έχουν 90% δείκτη προστασίας και έχουμε μιλήσει και με ψυχολόγο για το πώς μπορεί να δεχτεί το προσωπικό τις μάσκες και πώς να τις συνηθίζουν μιας και δεν είναι εύκολο να εργάζεσαι τόσες ώρες με αυτές.  

Μπέμπα- Θωμάς ΜπέκαςΠεράσαμε αρκετά δύσκολα, μας έχει προβληματίσει η κατάσταση. Θεωρώ ότι είναι ένα ντόμινο όπου ο ένας επηρεάζει τον άλλον. Δεν είχε νόημα να κάνουμε delivery, δεν μας συνέφερε. Τελευταία λειτουργούμε το Beba bun με street food, κάνουμε delivery σε αυτό. Είναι ένα εγχείρημα που πάει σχετικά καλά και προσωπικά το έχω αγαπήσει και θέλω να συνεχίσει.

Πιστεύω ότι το μέλλον στην εστίαση είναι αρκετά δυσοίωνο με τα σημερινά δεδομένα, ελπίζουμε να τα καταφέρουμε να επιβιώσουμε. Μας προβληματίζει η νέα πραγματικότητα. Πώς θα πηγαίνουμε στον πελάτη και πώς θα σερβίρουμε; Κατά πόσο θα έρχονται οι πελάτες κρατώντας αποστάσεις μιας και σύμφωνα με τους νέους κανόνες θα πρέπει να έχουμε ένα άτομο για δυο τετραγωνικά; Παράλληλα, τα μεσημέρια για εμάς έχουν «πεθάνει». Αφενός, λόγω της ζέστης ο κόσμος δεν θα μπορεί να κάτσει έξω. Αφετέρου, χάνεται το business lunch το οποίο στήριζε εισοδηματικά τις καθημερινές του μαγαζιού.  

Θα ανοίξουμε στις 21 Μαΐου και αυτές τις μέρες εκπαιδεύουμε το προσωπικό. Θα γίνεται σχολαστικός καθαρισμός καθημερινά και απολύμανση, βάσει των κανονισμών του υπουργείου Υγείας. Έχουμε ήδη κρατήσεις και σκοπεύουμε να αλλάξουμε και το μενού.

Στου Ρουσιά - Κώστας Ρουσιάς

Σίγουρα ήταν πάρα πολύ δύσκολο το προηγούμενο διάστημα, χάθηκε ένας κύκλος εργασίας δυο μηνών, το προσωπικό πληρώθηκε ένα μέρος του μισθού από το κράτος. Μείναμε όλοι στο σπίτι. Έγιναν αρκετές ζημιές στα εμπορεύματα, έληξαν αρκετά ποτά, αναψυκτικά και τρόφιμα. Προετοιμασίες που είχαν γίνει πετάχτηκαν. Πρέπει να τα φτιάξουμε πάλι από την αρχή προκειμένου όλα όσα αναγράφονται στο μενού να είναι φρέσκα. Επίσης, από το κατάστημα στην Λάρνακα χάνουμε ένα 20 με 25% των πελατών που ήταν τουρίστες. Πιστεύω ότι το κράτος θα έπρεπε να βοηθήσει λίγο παραπάνω τις επιχειρήσεις. Δεν πήραμε κανένα βοήθημα και χωρίς να έχουμε εισόδημα το τελευταίο δίμηνο καλούμαστε να πληρώσουμε ενοίκια και λογαριασμούς.  

Τις τελευταίες 2 εβδομάδες προετοιμαζόμαστε για την έναρξη. Το μενού θα παραμείνει το ίδιο. Έχουμε ασχοληθεί ιδιαίτερα με τους κήπους, είναι και οι δυο πανέμορφοι και γεμάτοι λουλούδια. Γίνεται απολύμανση στους χώρους. Πλέον τα μενού δεν θα υπάρχουν στα τραπέζια αλλά θα βρίσκονται αναρτημένα τριγύρω στον χώρο. Τα τραπεζομάντηλα θα είναι μιας χρήσης και θα γίνονται συνεχώς απολυμάνσεις.

Δεν έχω κάποια πρόβλεψη για το μέλλον, πιστεύουμε πως ο κόσμος είναι επιφυλακτικός. Εντούτοις, υπάρχουν θετικές ενδείξεις. Ανοίγουμε την Πέμπτη 21 Μαΐου και ήδη έχουμε αρκετές κρατήσεις για Πέμπτη και Παρασκευή και στα δυο μαγαζιά (Λευκωσία, Λάρνακα). Ο κόσμος σίγουρα έχει ανάγκη να βγει και να ξεδώσει.  

La Maison Fluerie – Γιάννης Ιωάννου

Έχουμε ξεκινήσει εδώ και μερικές μέρες πολύ σχολαστική καθαριότητα με απολυμάνσεις τόσο στο εσωτερικό μέρος όσο και στους υπαίθριους χώρους του εστιατορίου και ετοιμαζόμαστε με Βάση τα νέα μέτρα υγιεινής που ανακοινώθηκαν την προηγούμενη Δευτέρα. Οι προηγούμενοι μήνες δεν θα τους χαρακτήριζα δύσκολους αλλά περίεργους διότι ζούσαμε όλοι μας ένα πρωτόγνωρο φαινόμενο που μας άλλαξε πιστεύω και τον τρόπο σκέψης αλλά και την ψυχολογία μας. Τους επόμενους μήνες θα τους χαρακτήριζα δύσκολους. Θα ανοίξουμε στις 21/5 τον κήπο μας. Πιστεύω πως όταν ανοίξουνε θα υπάρχει κίνηση διότι ο κόσμος έμεινε κλεισμένος 2 μήνες λόγο καραντίνας στο σπίτι και του έχει λήψεις μια καλή και ποιοτική έξοδος και καλό φαγητό! Ίσως όμως μετά παρουσίασε μια ύφεση η κινητικότητα του κόσμου λόγο οικονομικών! Πιστεύω πως αν έχουμε εισροή τουρισμού σύντομα ίσως όλο αυτό ανακάμψη πιο γρήγορα. Για την περίοδο της καραντίνας είχαμε διανομή κατ’οίκον που σκέφτομαι να το συνεχίσω. Γιατί όχι; Είναι μια επιπλέον υπηρεσία προς τον πελάτη.

Carob Mills Group (Artima Bistro, Karatello Tavern, Stretto Café Lounge-bar, Draught Microbrewery, MEATing Grill & Co, Yabashi Asian Fusion, Café Calma, Vecchia Napoli)

Ναι, έχουμε ήδη ξεκινήσει τις προετοιμασίες μας, οι προηγούμενοι δύο μήνες ήταν δύσκολο που να απομακρυνθήκαμε τόσο από τους συναδέλφους μας όσο και από τους πελάτες μας τους τελευταίους δύο μήνες. Αναλυτικό επιχειρησιακό πρόγραμμα των καταστημάτων του ομίλου μας θα ανακοινωθεί στις αρχές της εβδομάδας. Σκοπεύουμε να ανοίξουμε στις 21 Μαΐου, εκτός εάν αλλάξει κάτι μέχρι τότε. Είναι λίγο δύσκολο να κάνουμε προβλέψεις αυτή τη στιγμή μέχρι να δούμε μετά το άνοιγμα, την αντίδραση των ανθρώπων στα νέα μέτρα που θα υπονοούμε καθώς και τη ζήτηση μόλις ανοίξουν τα εστιατόρια, αλλά είμαστε πολύ θετικοί. Φυσικά, η μείωση της χωρητικότητας των θέσεων λόγω των μέτρων κοινωνικής απόστασης που θα ακολουθήσουμε θα μειώσει επίσης τις συνήθεις καθημερινές λειτουργίες μας. Είχαμε delivery / take away σε ένα από τα εστιατόρια μας. Σιγά σιγά θα αυξήσουμε τον αριθμό των εστιατορίων που θα προσφέρουν αυτές τις υπηρεσίες.

Rokoko- Κωνσταντίνος Κωνσταντίνου

Έχουμε ήδη ξεκινήσει τις ετοιμασίες για την σταδιακή επαναφορά του εστιατορίου σε λειτουργία με κόσμο. Επίσης εκμεταλλευτήκαμε την ευκαιρία και κάναμε μια μικρή ανακαίνιση στο χώρο έτσι οι πελάτες μας με την επιστροφή τους θα έχουν και μια μικρή έκπληξη. 

Οι προηγούμενοι μήνες ήταν αρκετά δύσκολοι. Ήταν κάτι που δεν το περίμενε κανείς και σίγουρα κανένας δεν ήταν προετοιμασμένος. Ευτυχώς η κυβέρνηση ενέργησε αρκετά γρήγορα και αρκετά σωστά μπορώ να πω, για τον περιορισμό της πανδημίας. Επίσης θα ήθελα να αναφέρω, πως βοήθησαν αρκετά τα μετρά στήριξης στο να παραμείνουν ζωντανές οι πλείστες επιχειρήσεις. Σίγουρα υπάρχουν και άλλοι τρόποι θα μπορούσαν να βοηθήσουν τον κλάδο της εστίασης αλλά κατανοούμε την ανάγκη για άμεσες λύσεις και την ανάγκη σωστής δημοσιονομικής πολίτικης εκ μέρους της κυβέρνησης για να αποφθεχθούν προβλήματα του παρελθόντος. Ανοίγουμε με βάση τις οδηγίες της κυβέρνησης μεταξύ 21/05 και 08/06 μόνο ο εξωτερικός χώρος εστίασης και από τις 09/06 και ο εσωτερικός ακλουθώντας αυστηρά τις οδηγίες του υπουργείου υγείας.

Ο κόσμος καταρχάς είναι σίγουρα μουδιασμένος και θα περιοριστεί αλλά και θα είναι επιλεκτικός στις εξόδους του. Ευτυχώς όμως τόσο οι καταναλωτές όσο και οι εστιάτορες έχουν καταλάβει την σοβαρότητα της κατάστασης και έχουν λάβει τα κατάλληλα μετρά προστασίας για την ασφάλεια τόσο του προσωπικού όσο και των πελατών με το που θα ανοίξουν. Το στοίχημα είναι να συνεχίσουμε όλοι την καλή δουλεία και να ελέγχουμε την εξάπλωση του Ίου ούτος ώστε και ο κόσμος σιγά-σιγά να ξεμουδιάσει. Ξεκινήσαμε την υπηρεσία delivery γιατί θέλαμε να κρατήσουμε την επαφή με τους πελάτες μας αλλά και για να μπορούμε όσο το δυνατό περισσότερο να βοηθήσουμε τόσο την ομάδα του Rokoko αλλά και τους συνεργάτες μας. Σκοπός μας είναι ταυτόχρονα με την χαλάρωση των μέτρων της κυβέρνησης να σταματήσουμε σταδιακά αυτήν την υπηρεσία αφού θέλουμε όσο το δυνατό πιο σύντομα να δούμε τους χώρους εστίασης ξανά γεμάτους και να μπορούμε να εστιάσουμε όλοι μας την ενεργεία στους πελάτες μας που μας έχουν λείψει τόσο.

Nippon- Gil

Δεν προβλέπουμε προς το παρών να ανοίξουμε με τα μετρά που έχουν ανακοινωθεί. Δουλεύουμε 6 νύχτες την εβδομάδα και 4 μεσημέρια (Τρίτη, Παρασκευή, Σάββατο , Κυριακή) με take away και delivery για να καλύψουμε τις ανάγκες του κοινού μας.

Ivory All Day Concept 

 

Ξεκινήσαμε τις προετοιμασίες πυρετωδώς. Έχουμε λάβει όλα τα κατάλληλα μέτρα και ανοίγουμε στις 21 Μαΐου με τον εξωτερικό μας χώρο και έπειτα αρχές Ιουνίου με μειωμένο αριθμό ατόμων και στον εσωτερικό χώρο εκτός απροόπτου. Μιλήσαμε και προσωπικά με τον πρόεδρο του Συνδέσμου Κέντρων Αναψυχής, κύριο Φάνο Λεβέντη, ώστε να κατανοήσουμε και να πάρουμε όλα τα μέτρα για την ασφάλεια του κόσμου αλλά και φυσικά του προσωπικού. Από τις πρώτες κιόλας μέρες μετά την ανακοίνωσή μας ότι ανοίγουμε έχουμε λάβει την αγάπη του κόσμου και τον ευχαριστούμε. Ήδη οι πρώτες 3-4 μέρες είναι σχεδόν γεμάτες!

Οι προηγούμενοι μήνες ήταν αρκετά δύσκολοι, λόγω του ότι ήμασταν ένα νέο μαγαζί που ξεκίνησε αρκετά δυναμικά, μετά ήταν οι γιορτές όπου πάλι πήγαν όλα ομαλά και αρκετά καλά και μετά ήρθε ο Φεβρουάριος, ο οποίος συνήθως για τις περισσότερες επιχειρήσεις είναι ένας μήνας πιο χαλαρός ως προς τη δουλειά. Τον Μάρτιο ήμασταν κλειστοί ενώ τον Απρίλιο αποφασίσαμε να ανοίξουμε το μαγαζί με υπηρεσίες delivery. Ήταν κάτι άγνωστο για όλους και φαντάζομαι ότι όλοι περάσαμε αρκετά δύσκολα. Μεγάλο μέρος του προσωπικού μας έμεινε χωρίς δουλειά αρκετό καιρό. Το καλό, όμως, είναι ότι ήρθε η βοήθεια της κυβέρνησης και ομαλοποιήθηκαν κάπως τα πράγματα.

Δεν ξέρουμε πώς θα πάει και νομίζω ότι κανένας δεν μπορεί να το προβλέψει. Είναι θετικό το ότι έχουμε κρατήσεις για την αρχή αλλά σίγουρα ο κόσμος, ειδικά οι πιο μεγάλες ηλικίες και άτομα με περισσότερες «έγνοιες» θα είναι πιο σφιγμένοι. Είμαστε θετικοί και ελπίζουμε πως όλα θα πάνε καλά και σιγά-σιγά θα επιστρέφουμε στην καθημερινότητα που είχαμε προ κορωνοϊού.

Είχαμε βάλει delivery, το οποίο φυσικά και συνεχίζεται για να καλύψουμε όλες τις ομάδες ατόμων κανονικά. Το μεσημεριανό μενού που είχαμε με τα μαγειρευτά μας συνεχίζεται καθημερινά μέχρι τις 3, το ίδιο και το βραδινό μετά τις 7, ενώ έχουμε προσθέσει και απογευματινές επιλογές από σνακ, σαλάτες, πλατό φρούτων και κάποια αγαπημένα γλυκά του μαγαζιού όπως το volcano Nutellas.