ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Έτυχε να δεις στις οθόνες της λεωφ. Μακαρίου τα installations με τον εικαστικό PASHIAS;

WIZ TEAM

Μέσω ενός βίντεο εκτίθετο το ανθρώπινο σώμα, ντυμένο με χρυσή παγιέτα, όρθιο, στραμμένο προς τα εμπρός, συναντώντας το βλέμμα των περαστικών.

Τι; - Τι θωρείς;. Γιατί; - Γιατί θωρείς;. Πώς; - Πώς θωρείς;. Αυτά τα ερωτήματα θέτει η δημόσια παρέμβαση που πραγματοποιήθηκε το Σαββατοκύριακο 27 και 28 Ιανουαρίου από τον εικαστικό PASHIAS.

Παρουσιάζοντας μια απροειδοποίητη και άτιτλη δράση, σε μορφή κατάληψης οθονών κατά μήκος κεντρικών λεωφόρων και δρόμων της Λευκωσίας, ο PASHIAS συνεχίζει την έρευνά του με επίκεντρο τη σχέση ενός κοινωνικού - πολιτικού σώματος με το αστικό - κοινό περιβάλλον.

Εγκαταλείποντας τη χρήση αντικειμένων και αναφορών, που συχνά συναντούμε στην πρακτική του, το βίντεο εκθέτει το πρωταρχικό φορέα εικόνων, εμπειριών και γνώσης - το ανθρώπινο σώμα, ντυμένο με χρυσή παγιέτα, όρθιο, στραμμένο προς τα εμπρός, συναντώντας το βλέμμα των περαστικών. Σηκώνει το αριστερό χέρι, λυγίζει τον αγκώνα, στερεώνει την παλάμη στο ύψος του στήθους και στρίβει τα δάχτυλα δεξιόστροφα. Τα δάχτυλα επαναφέρονται στην αρχική τους θέση και στρίβουν ξανά. Μια απλή χειρονομία σε συνεχή επανάληψη, ένα οικουμενικό σήμα αμφισβήτησης ως το μόνο 'υλικό' παρόν στο λεξιλόγιο του καλλιτέχνη, δημιουργεί πολλαπλά επίπεδα νοήματος, διερώτησης, διατάραξης και αντιπαράθεσης.

Με το πέρασμα του χρόνου, το σώμα μεταμορφώνεται σε αντικείμενο προς παρατήρηση, η ρευστή κίνηση μεταβάλλεται σε μηχανική επανάληψη, ο PASHIAS αντικαθιστάται από το άβατάρ του, ένα ανδροειδές με άδειο βλέμμα, αποσυντίθεται, δυσλειτουργεί. Τα δάχτυλα σε κίνηση ταράζουν το δέρμα από χρυσές παγιέτες, ενεργοποιώντας το υπόλοιπο σώμα - δοχείο, στην προσπάθεια επαναφοράς του ανδροειδούς πίσω στη ζωή. Τα δάχτυλα συνεχίζουν να στρέφονται, επιμένοντας, στρίβοντας το μυαλό, στρίβοντας το βλέμμα του θεατή μαζί με τις ‘βίαιες’ επιδράσεις του πάνω στο εκτεθειμένο σώμα.

Το βίντεο - έργο υλοποιείται από την οργάνωση νεολαίας YEU - Youth for Exchange & Understanding Cyprus και το στούντιο βιωματικού σχεδιασμού ABR - Alternative Brains Rule, στο πλαίσιο του προγράμματος δημόσιων παρεμβάσεων "Art.Act.Disrupt" με την χρηματοδότηση του ACF - Active Citizens Fund. Σε συνεργασία με τον οργανισμό "Smart Nicosia", το σώμα σε συνεχή αναρρώτηση κατέλαβε τις οθόνες - σημεία ενημέρωσης που έχουν εγκατασταθεί στο κέντρο της Λευκωσίας, αξιοποιώντας τα προϋπάρχοντα μέσα οπτικής επικοινωνίας της πόλης με τους κατοίκους της.

Μέσω της κατάληψης του κοινού χώρου, κυριολεκτικά - με τη χρήση των δημόσιων οθονών, και εννοιολογικά - αποσπώντας την προσοχή και τον χρόνο των περαστικών, ο PASHIAS συνθέτει μια πράξη διαμαρτυρίας που αμφισβητεί τους κυρίαρχους τρόπους αντίληψης: Πώς το φύλο, τα σωματικά χαρακτηριστικά, οι σεξουαλικές προτιμήσεις, το δέρμα και η φυλή, ο τρόπος που μοιάζουμε, ο τρόπος που συμπεριφερόμαστε και ο τρόπος που 'είμαστε', έχουν ρόλο σε ένα κοινωνικό σύνολο; Πώς μας λαμβάνουν και πώς μας αντιλαμβάνονται; Πώς επηρεαζόμαστε από τη κοινή ματιά; Πώς μπορούμε να τη διαστρεβλώσουμε και να την αλλάξουμε;

Πληροφορίες: www.pashias.art/untitled
Βίντεο & Φωτογραφία: Χαράλαμπος Βαρελιάς, PASHIAS
Συντονισμός Έργου: Μαρία Ευσταθίου

* Το έργο "Art.Act.Disrupt" επωφελείται από επιχορήγηση στο πλαίσιο του προγράμματος Active Citizens Fund Cyprus, που χρηματοδοτείται από την Ισλανδία, το Λιχτενστάιν και τη Νορβηγία, μέσω των επιχορηγήσεων ΕΟΧ και Νορβηγίας 2014-2021