Loading...
Ένα πανασιατικό εστιατόριο στον Κάθηκα αποτελεί τον απόλυτο ορισμό αυτού που ονομάζουμε destination restaurant.
Τα τελευταία μερικά χρόνια έχει καταφέρει να δημιουργήσει μια δυναμική σε σχέση με τη φήμη που το ακολουθεί, η οποία προκύπτει πρωτίστως από τις γεύσεις που βγαίνουν από την κουζίνα, αλλά και από τη συνολική εμπειρία που προσφέρει στους θαμώνες του.
Με επικεφαλής στην ομάδα τους ιδιοκτήτες Σάββα Ιακωβίδη και Rachel Stent Iacovides, τη restaurant manager Valentina Iulia, αλλά και την ομάδα των σεφ από την Ασία που έχουν κάνει «διατριβή» στα dim sum και στα υπόλοιπα ωραία που είναι στο μενού, το The Farmayard κατάφερε να ξεχωρίσει και να μεγαλουργήσει σε ένα χωριό που παραδοσιακά κατείχε θέση στον γαστρονομικό χάρτη ως μια πολύ καλή επιλογή για παραδοσιακή κυπριακή κουζίνα και μάλιστα με πολλές ταβέρνες μαζεμένες στην ίδια περιοχή.
«Στο πέρασμα των χρόνων ήταν λίγο δύσκολο και ανησυχούσα για το γεγονός ότι ήμασταν ένα πανασιατικό εστιατόριο στον Κάθηκα, ο οποίος είναι γεμάτος με ταβέρνες, και οι άνθρωποι έχουν ένα αφήγημα ότι πρέπει να έρθεις στο χωριό για να φας μεζέ. Δεν λέω ότι αυτό είναι λάθος, αλλά σε κάποιους ανθρώπους αρέσει η διαφορετικότητα, τους αρέσει η αλλαγή. Πλέον, το λέω με περηφάνεια ότι είμαστε ένα πανασιατικό εστιατόριο. Δουλεύει, είναι μοναδικό, είναι διαφορετικό και κάτι που δεν περιμένεις να βρεις στο Κάθηκα», αναφέρει στο Wiz η Rachel Stent Iacovides.
«Έχουμε γίνει κάτι σαν προορισμός για ανθρώπους που θέλουν να δοκιμάσουν κάτι καινούργιο. Προηγουμένως θα έλεγα πως δουλεύαμε μόνο με Άγγλους, αλλά αυτή τη χρονιά άλλαξε εντελώς η δυναμική μας. Δουλεύουμε με πολλούς Κύπριους τώρα, κάτι που δεν συνέβαινε προηγουμένως. Δουλεύουμε με κόσμο από την Πέγεια, από την Πόλη, από το Λατσί, από τη Λεμεσό, από τη Λευκωσία».
Πέραν από τη σκληρή δουλειά που γίνεται στο εστιατόριο, στην κουζίνα αλλά και στη σάλα, και τη συνέπεια όλα αυτά τα χρόνια, σαφέστατα στην εξάπλωση της φήμης του βοήθησαν και άλλες παράμετροι, με πρώτη και καλύτερη τη word of mouth διαφήμιση. «Η από στόμα σε στόμα διαφήμιση είναι νομίζω κάτι πολύ δυνατό», παραδέχεται η Rachel, επισημαίνοντας παράλληλα πως «δουλεύουμε πολύ σκληρά σαν ομάδα, έχουμε αυτοπεποίθηση για το προϊόν μας, δουλεύουμε μαζί στοχεύοντας στην ποιότητα και τη συνέπεια, αλλά και στο πώς θα φιλέψουμε κάθε πελάτη το ίδιο με μια πολύ επαγγελματική προσέγγιση».
Δεν παραλείπει τέλος να σχολιάσει το γεγονός πως για τρίτη συνεχόμενη χρονιά βρίσκεται στη λίστα του Wiz με τα 50 Καλύτερα Εστιατόρια της Κύπρου, κατέχοντας μάλιστα πέρσι την πολύ τιμητική 8η θέση. «Το Wiz Guide μας βοήθησε να μας μάθει αρκετός κόσμος, τους έκανε να θέλουν να έρθουν στον Κάθηκα για να μας δουν».
Και τι να πει κανείς για τα dim sum, που έχουν γίνει γνωστά σε όλη την Κύπρο! Τα πολύχρωμα και απίθανα σε γεύση και συνδυασμούς dim sum που φτιάχνονται στην open kitchen του εστιατορίου. «Μπήκαμε σε μια αγορά που δεν ήταν και τόσο γνωστή στην Κύπρο, οι άνθρωποι δεν ήξεραν πραγματικά τι ήταν τα dim sum. Με τα dim sum (η δουλειά μας) γίνεται τέχνη. Είναι κάτι μοναδικό, είναι κάτι που οι σεφ μας είναι εξειδικευμένοι. Κάθε dim sum είναι μοναδικό, έχει διαφορετικό σχήμα, έχει διαφορετική γεύση, με διαφορετικά υλικά, ενώ είναι για όλες, είτε τρώνε κρέας, είτε ψάρι, είτε είναι vegetarians, ενώ έχουμε ακόμα και για vegan, χωρίς γλουτένη. Είναι όλα διαφορετικά, είναι όλα δημοφιλή με διαφορετικούς τύπους ανθρώπων. Κοιτάζοντάς τα σού δημιουργούν ένα wow factor. Και οι άνθρωποι λένε ‘ω, το θέλω αυτό!’ ή ‘τι έχετε σερβίρει σε αυτό το τραπέζι;’».
Σημαντικό είναι να ειπωθεί πως οι πλείστες πρώτες ύλες που μπαίνουν στην κουζίνα έρχονται από τον δικό τους λαχανόκηπο, στον οποίο επίσης επενδύουν πολύ. «Αυτό που θέλουμε είναι να δοκιμάζουμε και να χρησιμοποιούμε όσα περισσότερα τοπικά λαχανικά και άλλα προϊόντα μπορούμε. Στον δικό μας λαχανόκηπο έχουμε μερικά από τα κύρια προϊόντα μας, λάχανα, κρεμμυδάκια, πιπέρια, ντομάτες, αγγουράκια, κολοκυθάκια, ενώ ταυτόχρονα καλλιεργούμε τα βότανά μας με τα οποία φτιάχνουμε το carry μας, όπως φρέσκο lemongrass, βασιλικό, δενδρολίβανο…».
Θα ήταν παράλειψη τέλος να μη γίνει μια ιδιαίτερη μνεία στην arte de la table φιλοσοφία που ανέκαθεν χαρακτήριζε το The Farmyard και η οποία μετά και την πρόσφατη ανακαίνιση έχει αναδειχθεί ακόμα περισσότερο μέσα στο εστιατόριο. «Το πώς παρουσιάζεις ένα τραπέζι, το πώς στρώνεις ένα τραπέζι, είναι μια ολοκληρωμένη εικόνα για το είδος του εστιατορίου που είσαι και το στυλ που προσπαθείς να προσφέρεις, για μια ολοκληρωμένη εμπειρία για τους πελάτες. Από τα μαχαίρια και τα πιρούνια, ως τις πετσέτες και τα τραπεζομάντηλα, τα ποτήρια ή τα φωτιστικά που έχουμε μόλις προσθέσει, κάθε φορά προσπαθούμε να προσφέρουμε κάτι καινούργιο στην ατμόσφαιρα του εστιατορίου».