ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Gin, ουίσκι, βότκα και ρούμι 100% κυπριακά

ΜΙΧΑΛΗΣ ΜΙΧΑΗΛΙΔΗΣ

Πώς είναι να κρατάς την παραγωγή στο αποστακτήριό σου όσο περισσότερο γίνεται σε τοπικό επίπεδο, καθιστώντας τη μονάδα σου sustainable και δημιουργώντας μόνο premium spirits.

Στο πλαίσιο του 6ου Digital Agenda Cyprus Summit, μια από τις παρουσιάσεις θα έχεις ως θέμα «The Cocktail Culture in a Sustainable World» (δείτε εδώ το πλήρες πρόγραμμα του συνεδρίου).

Συγκεκριμένα, η Ντένη Καλλιβωκά ως ειδικός επί του θέματος, αφού μεταξύ άλλων είναι Food & Drink Editor στα μεγαλύτερα περιοδικά και εφημερίδες στην Ελλάδα, κριτής σε παγκόσμιους διαγωνισμούς αποσταγμάτων και κοκτέιλ, στενή συνεργάτιδα των Βραβείων Ποιότητας του περιοδικού «Γαστρονόμος» στην Κύπρο, αλλά και Eκδότρια του Difford’s Guide Greece & Cyprus (που ως γνωστό βρίσκεται πίσω από τη διοργάνωση του Cyprus Cocktail Festival, το οποίο θα πραγματοποιηθεί αμέσως μετά το συνέδριο), θα βρεθεί στη σκηνή του Digital Agenda ως εισηγήτρια μιας παρουσίασης που αφορά στη βιώσιμη ανάπτυξη του συγκεκριμένου industry.

Επ’ αυτού, μιλήσαμε με τον κύριο Άρη Αριστείδη, εμπνευστή και δημιουργό του «Aristides Distilling», από το οποίο τα τελευταία μερικά χρόνια έχουν προκύψει εξαιρετικής ποιότητας «made in Cyprus» premium spirits -από gin και ουίσκι, μέχρι βότκα, ρούμι, brandy και ζιβανία.

Αυτό που κατάφερε ο κύριος Αριστείδης μαζί με τη σύζυγό του, Μαριάννα, είναι να δημιουργήσουν ένα σύγχρονο craft αποστακτήριο, μέσω του οποίου επαναπροσδιορίζεται η έννοια του «Made in Cyprus», αφού όλη η σημασία δίνεται στην πανέμορφη και πολύ πλούσια κυπριακή φύση και στα ανώτερης ποιότητας αγροτικά προϊόντα, πετυχαίνοντας τελικά να δημιουργήσουν premium αποστάγματα που μπορούν άνετα να ανταγωνιστούν αντίστοιχα προϊόντα από τη διεθνή σκηνή.

Έχω ακούσει τον κύριο Αριστείδη να λέει σε μια συνέντευξή του: «Αν βρεθείτε στο Τρόοδος και μυρίσετε τη γη αμέσως μετά από μια βροχή, όλο αυτό το πλούσιο πράγμα που έρχεται στη μύτη σας εμείς καταφέραμε να το βάλουμε στο μπουκάλι του ‘Αόρατου’», εννοώντας το premium gin που παράγουν με αρκετά μεγάλη επιτυχία.

Ξεκινώντας από αυτό τη συζήτησή μας, μου λέει πως όλες οι πρώτες ύλες τους και όλα όσα χρησιμοποιούν γενικά στην παραγωγή προέρχονται από την Κύπρο -πέραν ίσως από τα βαρέλια για την παλαίωση και το γυαλί.

Για παράδειγμα, το σιτάρι και το κριθάρι για το ουίσκι προέρχονται από τον Μαθιάτη, τον Άγιο Ιωάννη Μαλούντας και το Μένοικο και το καλαμπόκι προέρχεται από τη Σωτήρα Αμμοχώστου. Σε σχέση με το Single Malt Whisky, το «Kythrea», αυτό φτιάχνεται αποκλειστικά από την ενδημική ποικιλία κριθαριού Κυθρέα, που φημίζεται για την αντοχή του στην ανομβρία και για την ενζυμική του δύναμη.

Σε σχέση με τη βότκα, η πατάτα για την απόσταξη παράγεται στο Φρένναρος, ενώ το ζαχαροκάλαμο για το ρούμι είναι από την Πόλη Χρυσοχούς. Το Brandy φτιάχνεται από σταφίδα προερχόμενη από το Πισσούρι, με τη σουλτανίνα να παλαιώνει στα βαρέλια, ενώ για τη Ζιβανία έρχεται Ξυνιστέρι και Μαύρο από τον Άγιο Θεόδωρο Λευκωσίας, το οποίο παλαιώνει στα βαρέλια.

Σε σχέση τέλος με το Gin, αφού παραχθεί η βότκα από σιτάρι, αμέσως μετά γίνεται επαναπόσταξη με αόρατο και άλλα herbs από το Τρόοδος.

Σε όλα αυτά είναι που θα εστιάσει η ομιλία του κύριου Άρη Αριστείδη στο πλαίσιο του Digital Agneda, στο πώς δηλαδή ένα μικρό αποστακτήριο στην Κύπρο μπορεί να κάνει παραγωγή υψηλής ποιότητας αποσταγμάτων. «Δεν χρειάζονται μεγάλες γεωργικές εκτάσεις, ούτε είναι απαραίτητο να επιβαρύνουμε τη γη για να έχουμε παραγωγή. Μπορούμε με τη μικρή παραγωγή να έχουμε πιο ψηλή ποιότητα και συνεπώς πιο ψηλές τιμές. Το μυστικό είναι η μεταποίηση. Αντί για παράδειγμα να εξάγουμε τα εξαιρετικής ποιότητας προϊόντα μας, το χαρούπια, τα πορτοκάλια και τις πατάτες, δεν θα ήταν πιο σωστό να τα μεταποιούμε πρώτα;».

Δυο προϊόντα, συμπληρώνει ο κύριος Αριστείδης, που παράγονται σε δυο διαφορετικές χώρες και άρα δυο διαφορετικά μικροκλίματα, προφανώς δεν είναι καθόλου ίδια. «Ο αόρατος και τα άλλα βότανα που υπάρχουν στο Τρόοδος και φυτρώνουν σε ένα ηφαιστιογενές έδαφος, που λούζεται από τόσο ήλιο και εμπλουτίζεται από την πλούσια βροχόπτωση, είναι σίγουρα σε πολύ πιο πλεονεκτική θέση από αντίστοιχα προϊόντα άλλων χωρών και άλλων μικροκλιμάτων».

Για το κομμάτι του sustainability, εκτός από την κυπριακή προέλευση των πρώτων υλών, στο πλαίσιο της ομιλίας θα αναφερθεί επίσης και στο πώς είναι να παράγεις προϊόντα σε ένα καθόλα εξελιγμένο αποστακτήριο, τόσο από άποψης εξοικονόμησης ενέργειας όσο και από άποψης αποτελέσματος. Για τον τρόπο δηλαδή που γενικά λειτουργούν ως Aristides Distilling.