ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Η εξαιρετική παράσταση που κέρδισε κοινό και κριτικούς στο Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου τώρα και στο Ριάλτο

WIZ TEAM

Έρχεται για μια μόνο παράσταση στο Θέατρο Ριάλτο στις 26 Μαρτίου

Η πολυπρόσωπη παράσταση  «Ερωτευμένα Άλογα», της Ομάδας Εν δυνάμει, μιας μεικτής ομάδας ανθρώπων με και χωρίς αναπηρία, αποτελεί το τρίτο μέρος της τριλογίας Το Άλλο το Κανονικό. Η παράσταση βασίζεται σε μια έρευνα της ομάδας σε ένα θέμα ταμπού, θέτοντας ερωτήματα όπως:

Τι είναι ο έρωτας; Πώς τον βιώνουμε; Έχουν όλοι πρόσβαση σε αυτόν; Πώς μπορεί μια τόση δα στιγμή να οδηγήσει σε μία ασταμάτητη φαντασίωση, σε μία σκέψη που τρελαίνει το μυαλό; Και πώς μπορεί ο έρωτας να εξισώνει τους ανθρώπους -όσο διαφορετικοί και να είναι- σε μία και μόνη κατάσταση, αυτή του ερωτευμένου;

Η ομάδα, μετά από πολύμηνη έρευνα, επιχειρεί να καταγράψει την πορεία ενός «…αχ!», ενός επιφωνήματος που συνοδεύει τον κεραυνοβόλο έρωτα, την απόρριψη, την ανάταση, την οδύνη αλλά και την ηδονή. Μια παράσταση-ύμνος στην πηγαία ζωτικότητα, στη γενετήσια ορμή, σε όλες τις αισθήσεις που έχουν περιχαρακωθεί από μια αυστηρά ορθολογιστική αντίληψη της ζωής. Μια παράσταση που ξεπερνά τους κοινωνικούς φραγμούς και παραμερίζει εμπόδια για να μιλήσει για το ά-λογο, το ένστικτο, το απαγορευμένο, τη φαντασία, την ψυχή που τελικά επιμένει στην αναζήτηση του ολοκληρωτικού και αμφίδρομου έρωτα.

Σύλληψη – Καλλιτεχνική διεύθυνση: Ελένη Δημοπούλου
Σκηνοθεσία: Ελένη Ευθυμίου
Έρευνα – Συγγραφή κειμένου: Ελένη Ευθυμίου & Ομάδα «Εν δυνάμει»
Δραματουργική επεξεργασία: Σοφία Ευτυχιάδου
Σκηνικά – Κοστούμια: Ευαγγελία Κιρκινέ Ι Συνεργάτης σκηνογράφος: Richard Anthony
Σχεδιασμός φωτισμών: Richard Anthony, Βαγγέλης Μαρούλης
Χορογραφία - διδασκαλία κίνησης: Τάσος Παπαδόπουλος
Καλλιτεχνική συνεργάτιδα: Βιτόρια Κωτσάλου ΙΟπτικό περιβάλλον- Βίντεο: Δημήτρης Ζάχος
Διεύθυνση φωτογραφίας βίντεο: Ορέστης Ψωμόπουλος
Μουσική: Ελένη Ευθυμίου, Οδυσσέας Γκάλλιος
Σχεδιασμός ήχου - Ενορχήστρωση: Οδυσσέας Γκάλλιος
Μάσκα: Μάρθα Φωκά Ι Οργάνωση παραγωγής - Επικοινωνία: Φωτεινή Τσακίρη
Μετάφραση στα αγγλικά: Έλλη Μαρμαρά
Κατασκευή σκηνικών: Παναγιώτης Μακρής, Δημήτρης Κουρδής
Βοηθός σκηνοθέτη: Βαγγέλης Κοσμίδης
Βοηθός σκηνογράφου-ενδυματολόγου: Σοφία Πατσινακίδου
Βοηθός σε ειδικές σκηνογραφικές κατασκευές: Μάριος-Λέανδρος Μπαστέας
Πιάνο: Γιώργος Χωλόπουλος Ι Φωτογραφίες παράστασης: Δημήτρης Χονδροπήδας
Παραγωγή: Ομάδα Εν Δυνάμει

Ομάδα Εν Δυνάμει - Επί σκηνής: Μαρία Δαχλύθρα, Άννα Καλίντσεβα, Θεανώ Κόντα, Βαγγέλης Κοσμίδης, Ηλίας Κουγιουμτζής, Γιώτα Κουϊτζόγλου, Νίκος Κυπαρίσσης, Άγγελος Κωνσταντίνου, Λωξάνδρα Λούκας, Θεοχάρης Μπαϊρακταρίδης, Γιώργος-Ζήσης Μπιλιώνης, Σοφία Μπλέτσου, Θάνος Νανάσης, Μιχάλης Ντολόπουλος, Θεανώ Παπαβασιλείου,Χάρις Σερδάρη, Χρήστος Σιούμης,Δανάη Τσορλίνη, Αλέξανδρος Χάτσιος, Παναγιώτης Τσουρουπίδης, Μαρία Τάρση Χελά, Αγάπη Θεοδώρου-Κουνίνη

Κριτική Παράστασης (popaganda.gr - Όλγα Σελλά)

«Και είδα κάτι πραγματικά καινούργιο, τολμηρό, ουσιαστικό, παρεμβατικό, ευφάνταστο, συγκινητικό με θέμα την ερωτική αναζήτηση των παιδιών με αναπηρία. Ενα θέμα ταμπού ασφαλώς, ένα θέμα που δυσκολεύει εξίσου την κοινωνία (που αδιαφορεί και προσπερνά), τους γονείς (κάνουν ότι δεν υπάρχει) και φυσικά τα ίδια τα άτομα με αναπηρία (μαθαίνουν να αγνοούν τις ερωτικές τους επιθυμίες ή διστάζουν να τις γνωρίσουν) αγγίζεται στη σκηνή με τρυφερότητα, με θάρρος, με αλήθεια, και με τη συμβολή όλων των θεατρικών ειδών. Η χορωδιακή εκφορά του λόγου, σε αρκετά σημεία της παράστασης, δίνει τη δυνατότητα να εκφραστούν οι μύχιες σκέψεις, οι φοβίες, τα ανομολόγητα -«ποθείς, πενθείς, γιορτάζεις, ακουμπάς, ερωτεύεσαι…».

Βγήκαμε βουβοί και εντυπωσιασμένοι από τον Χώρο Η. «Τι ήταν αυτό που είδαμε;» αναρωτιόταν φωναχτά μια Ελληνίδα ηθοποιός που ήταν στο κοινό. Αυτό που είδαμε λοιπόν, ήταν ένα άρτιο θέαμα μιας ομάδας ηθοποιών με ή χωρίς αναπηρία, των εθελοντών που τους στηρίζουν και των παθιασμένων ανθρώπων που τους οδηγούν σκηνικά. Κι όλα αυτά εκ των ενόντων. Χωρίς οικονομική στήριξη, χωρίς χρηματοδότηση από κάποιον φορέα. Η ομάδα «Εν δυνάμει» έχει κάνει ήδη μια μεγάλη διαδρομή, έχει αγγίξει πολλά ταμπού, έχει χαρίσει το χώρο και τον τρόπο της θεατρικής έκφρασης σε ανθρώπους που ίσως δεν το είχαν φανταστεί. Το σημαντικότερο όμως είναι ότι καλεί όλους εμάς να δούμε μ’ έναν ξεχωριστό τρόπο το διαφορετικό που συνήθως αποφεύγουμε να κοιτάξουμε κατάματα.»

Στην παράσταση ακούγεται το κείμενο «Η σύμβαση» της Γιώτας Τεμπρίδου.

*Μετά το τέλος της παράστασης θα ακολουθήσει συζήτηση με το κοινό.
**H περιοδεία της παράστασης χρηματοδοτείται από το Πρόγραμμα Perform Europe και στην Κύπρο παρουσιάζεται στο πλαίσιο του φεστιβάλ “Beyond Disdance” το οποίο διοργανώνει η Υπόγεια Σκηνή / Πολυχώρος Συνεργείο.

Θέατρο Ριάλτο, Σάββατο 26 Μαρτίου στις 19:00 Ι Διάρκεια: 105'
Εισιτήρια: €12 / 10 Ι E-ticket: www.rialto.com.cy , Rialto App
Tαμείο: 77777745 (Δευ - Παρ 10:00-15:00 και 2 ώρες πριν την έναρξη των παραστάσεων)