ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Κι όμως, οι συναυλίες μπορεί να είναι ασφαλείς στην εποχή του κορονοϊού

WIZ TEAM

Τα αποτελέσματα του μεγάλου γερμανικού πειράματος που έγινε το καλοκαίρι

Γερμανοί ερευνητές προσκάλεσαν χιλιάδες ανθρώπους σε μια συναυλία, πριν από δύο μήνες, για να μελετήσουν συγκεντρώσεις κατά τη διάρκεια της πανδημίας του κορονοϊού, ανακοίνωσαν τα συμεράσματά τους για το μέλλον των εκδηλώσεων σε εσωτερικούς χώρους, εν μέσω της εξάπλωσης του ιού.

Η υποχρεωτική χρήση μάσκας, τα κατάλληλα συστήματα εξαερισμού, οι πρόσθετες είσοδοι και άλλα μέτρα θα μπορούσαν να βοηθήσουν στη σημαντική μείωση του κινδύνου μόλυνσης, ανέφεραν οι ερευνητές σε συνέντευξη Τύπου, συνοψίζοντας τα αρχικά αποτελέσματα μιας μελέτης που χρηματοδοτήθηκε από την κυβέρνηση και θα δημοσιευτεί τις επόμενες ημέρες. Η μελέτη δεν έχει ακόμη αξιολογηθεί από τους κριτές της επιστημονικής κοινότητας.

Σε ένα σενάριο που διαμορφώθηκε από επιστήμονες, ο κίνδυνος μόλυνσης για τους συμμετέχοντες και τις επαφές τους ήταν περίπου 70 φορές χαμηλότερος όταν ακολούθησαν τις οδηγίες για την υγεία και την ασφάλεια, σε σύγκριση με αυτόν που θα μπορούσε να είχε ισχύσει υπό προ-πανδημική συμπεριφορά.

«Ένα παιχνίδι χάντμπολ ή μια συναυλία με αυστηρά εφαρμοσμένο πρωτόκολλο ασφάλειας, είναι ασφαλέστερο από τη συμμετοχή σε έναν μεγάλο γάμο», δήλωσε ο Michal Gekle, πρύτανης του ιατρικού τμήματος του Πανεπιστημίου Martin Luther του Halle-Wittenberg, ο οποίος συμμετείχε στην έρευνα.

Τα συμπεράσματα των επιστημόνων βασίζονται σε ένα πείραμα που προσέλκυσε περίπου 1.400 άτομα σε μια προσομοίωση εσωτερικών συναυλιών τον Αύγουστο, που φιλοξενήθηκε σε έναν από τους μεγαλύτερους χώρους της χώρας στην πόλη της Λειψίας. Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου, χρησιμοποίησαν συσκευές παρακολούθησης για να συλλέξουν δεδομένα σχετικά με τις κινήσεις και τη συμπεριφορά των συμμετεχόντων, οι οποίοι έπρεπε να έχουν ελέγχει αρνητικοί στον ιό, προκειμένου να τους επιτραπεί η συμμετοχή, στην έρευνα. Κατά τους επόμενους δύο μήνες, τα δεδομένα που συγκεντρώθηκαν στην διάρκεια του ολοήμερου πειράματος τον Αύγουστο, τροφοδοτήθηκαν σε προσομοίωση υπολογιστή για να εκτιμηθεί η υποθετική εξάπλωση του κορονοϊού για ποικίλα πρωτόκολλα ασφάλειας και ποσοστά μόλυνσης.

Η εξεύρεση ισορροπίας μεταξύ οικονομικών κινήτρων για την πλήρωση ενός χώρου, όσο το δυνατόν περισσότερο, και των περιορισμών ασφαλείας για την ελαχιστοποίηση των κινδύνων για την υγεία ήταν ο κύριος στόχος του πειράματος που εξέτασε τρία σενάρια.

Στο πρώτο, οι συμμετέχοντες - ενώ φορούσαν μάσκες - προσποιήθηκαν ότι δεν υπήρχε η πανδημία, επιτρέποντας στους ερευνητές να δημιουργήσουν μια λεπτομερή προσομοίωση υπολογιστή μιας συναυλίας χωρίς κοινωνική απόσταση και ένα αμφιθέατρο με πλήρη χωρητικότητα. Στο δεύτερο σενάριο, οι διοργανωτές επέβαλαν ελαφρούς κανόνες κοινωνικής απόστασης και μείωσαν τον αριθμό των συμμετεχόντων. Αυτό το σενάριο, ανέφεραν οι ερευνητές την Πέμπτη, παρέχει επαρκή ασφάλεια για την εκτέλεση εκδηλώσεων σε εσωτερικούς χώρους, σε περιοχές με ποσοστό μόλυνσης μέχρι 50 νέες περιπτώσεις ανά 100.000 άτομα, μέσα σε μια εβδομάδα. Η Γερμανία θεωρεί περιοχές που υπερβαίνουν αυτό το όριο ως περιοχές κινδύνου.

Οι εκδηλώσεις θα μπορούσαν να πραγματοποιηθούν σε μέρη με επίπεδα μόλυνσης πάνω από αυτό το ποσοστό, διαπίστωσαν οι ερευνητές, αλλά μόνο αν οι διοργανωτές ακολουθούσαν αυστηρές αποστάσεις, όπως διαμορφώθηκαν σε ένα τρίτο σενάριο. Και στα τρία σενάρια, οι συμμετέχοντες κάθονταν σε προκαθορισμένες θέσεις.

Οι ερευνητές προειδοποίησαν ότι η ασφάλεια των συμμετεχόντων εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από την χρήση μάσκας και την ικανοποιητική λειτουργίας συστημάτων αερισμού εσωτερικού χώρου, που βρέθηκαν να διαδραματίζουν κρίσιμο ρόλο στην πρόληψη λοιμώξεων.

Η Γερμανία ενέκρινε πρόγραμμα 580 εκατομμυρίων δολαρίων τον περασμένο μήνα για τη βελτίωση των συστημάτων εξαερισμού σε μουσεία, θέατρα και άλλους χώρους. «Εφόσον δεν έχει εξευρεθεί και χρησιμοποιηθεί ευρέως αποτελεσματικό εμβόλιο, θα χρειαστεί περισσότερη χρηματοδότηση για εξαερισμό», δήλωσε ο Stefan Moritz, ο οποίος ήταν επικεφαλής του πειράματος. «Αυτή η πανδημία δεν θα τελειώσει μέσα σε λίγους μήνες», είπε.

Η προοπτική του πειράματος της συναυλίας, προκάλεσε αλληλογραφία μίσους και κατηγορίες ότι θα γινόταν η αιτία μιας μεγάλης έξαρσης κρουσμάτων, αλλά οι ερευνητές δήλωσαν την Πέμπτη πως η συναυλία δεν είχε ως αποτέλεσμα καμία νέα γνωστή μόλυνση. Η ανακοίνωση των ευρημάτων τους ήρθε σε μια κρίσιμη στιγμή για τη Γερμανία, μια μέρα μετά την ανακοίνωση της καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ, για μερικού εθνικού lockdown (ενός μήνα), λέγοντας ότι οι υγειονομικές αρχές έχουν χάσει τον έλεγχο των αυξανόμενων νέων λοιμώξεων. Ορισμένες γερμανικές ομοσπονδιακές πολιτείες, με σχετικά χαμηλά επίπεδα μόλυνσης μέχρι τώρα - συμπεριλαμβανομένης της Σαξονίας-Άνχαλτ, η οποία χρηματοδότησε εν μέρει τη μελέτη - υποστήριξαν μια λιγότερο αυστηρή προσέγγιση.

Η Γερμανία και άλλες ευρωπαϊκές χώρες παρατήρησαν την πτώση νέων κρουσμάτων στα τέλη της άνοιξης, προκαλώντας αισιοδοξία ότι θα ήταν εφικτή η επανεκκίνηση των εσωτερικών εκδηλώσεων. Η Σαξονία-Άνχαλτ αναμένεται να ανοίξει ξανά τα νυχτερινά κέντρα τις Κυριακές, αλλά αυτά τα σχέδια καθυστερούν τώρα για αόριστο χρονικό διάστημα. Ώρες πριν από την ανακοίνωση της Merkel την περασμένη Τετάρτη, χιλιάδες υπάλληλοι της βιομηχανίας εκδηλώσεων συγκεντρώθηκαν στο Βερολίνο, ζητώντας την αναζωογόνηση του τομέα τους.

Οι ανησυχίες τους κοινοποιούνται και αναπαράγονται από αθλητικούς συλλόγους. Πολλοί χώροι - συμπεριλαμβανομένης της αρένας της Λειψίας που χρησιμοποιήθηκε για το πείραμα τον Αύγουστο - χρησιμοποιούνται τόσο για συναυλίες όσο και για αθλητικούς διαγωνισμούς. Τα οικονομικά δεινά του τοπικού συλλόγου χάντμπολ του τόπου διεξήγαγαν τη μελέτη, εν μέσω ανησυχιών ότι ο σύλλογος θα αντιμετώπιζε πτώχευση, εκτός εάν βρει τρόπο να φιλοξενήσει ξανά αγώνες.

Η μείωση νέων κρουσμάτων στη Γερμανία κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού επέτρεψε στον σύλλογο και σε άλλους αθλητικούς συλλόγους να ξαναρχίσουν αγώνες με περιορισμένο αριθμό θεατών, αλλά οι διοργανωτές δήλωσαν ότι συνέχισαν να αντιμετωπίζουν δίλημμα, καθώς οι εκδηλώσεις με μόνο ένα μικρό αριθμό θεατών συχνά δεν είναι κερδοφόρες.

Τα ευρήματα που παρουσιάστηκαν την Πέμπτη θα μπορούσαν να προσφέρουν συμβιβασμό, ελπίζουν οι επιστήμονες πίσω από τη μελέτη. Αλλά με τη Γερμανία να εισέρχεται σε νέο lockdown, οι συστάσεις τους μάλλον θα πρέπει να περιμένουν. Οι επερχόμενοι περιορισμοί «θα συνεχίσουν να ισχύουν», δήλωσε ο Armin Willingmann, υπουργός περιφερειακής οικονομίας της Σαξονίας-Άνχαλτ. Αλλά τα ευρήματα της έρευνας, είπε, θα μπορούσαν να καθοδηγήσουν τις αποφάσεις του κράτους «όταν τα πράγματα επιστρέψουν σε κάποιο βαθμό κανονικότητας».

Πηγή: Whashington Post /zougla.gr