Loading...
Την Κυριακή 24 Σεπτεμβρίου η καρδιά της Λάρνακας χτυπά δυνατά στην πλατεία Ζουχουρί που γίνεται ο κατ’ εξοχήν τόπος του “μαχαΛάrt”, του νέου θεσμού που εισάγει η Λάρνακα 2030, προκειμένου να ενεργοποιήσει τις γειτονιές που βρίσκονται στις παρυφές του καλλιτεχνικού γίγνεσθαι της πόλης. Το “μαχαΛάrt” προάγει τη συν-δημιουργία (co-creating) και την πολιτισμική δημοκρατία όπου η τέχνη αντιμετωπίζεται ως κοινό κτήμα όλων των ανθρώπων. Στην πρώτη του φάση το μαχαΛάrt έχει δυο σημαντικές δράσεις: το Drumming Up Art and Hope, ένα πρότζεκτ κοινοτικής και συλλογικής τέχνης, και την περιπατητική παράσταση «Πριγκιπίσσης Ζεχρά». Και τα δυο αυτά πρότζεκτ έχουν ως σημείο αναφοράς την Κυριακή 24 Σεπτεμβρίου στην Πλατεία Ζουχουρί, μαζί με το φεστιβάλ συμπεριληπτικότητας “ΜΑΖουχούρΙ” και ένα εργαστήριο για την οικοδόμηση ειρήνης σε συνεργασία με την Unficyp.
Αναλυτικά το πρόγραμμα έχει ως εξής:
Το πρώτο φεστιβάλ ΜΑΖ(ουχουρ)Ι είναι μια συνεργασία του οργανισμού Citizens in Power με τη Λάρνακα 2030 και διαρκεί από τις 10.30 το πρωί μέχρι τις 22.00. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει μια σειρά δράσεων και εργαστηρίων για παιδιά και ενήλικες με θεματικούς άξονες την ποικιλομορφία της Λάρνακας, την ανάγκη της συμπεριληπτικότητας και τη βιωσιμότητα. Πρόκειται για εργαστήρια που εισάγουν τα παιδιά μεταξύ άλλων στα πεδία της φιλοσοφίας, της πολιτικής και της επιστήμης, επιδαπέδια παιχνίδια, παρασκευή λιχουδιών και τσαγιού από χουρμάδες, μουσικό εργαστήριο για παιδιά, θεατρικό εργαστήρι, face painting και εργαστήρια ενηλίκων για τη συμμετοχικότητα, τη συμπερίληψη και το ρόλο των ΜΜΕ στις σύγχρονες κοινωνίες. Το φεστιβάλ κλείνει με τη συναυλία του Χρήστου Χαραλαμπίδη. Στόχος του ΜΑΖουχουρΙ είναι να προωθήσει την ισότητα και να ευαισθητοποιήσει αναφορικά με τις σύγχρονες κοινωνικές προκλήσεις και τις πιθανές λύσεις, πάντα με γνώμονα την ισότητα, τη δικαιοσύνη και τη βιωσιμότητα.
Στις 17:00 μέχρι τις 18:00 κορυφώνεται το Drumming Up Art and Hope μ’ ένα μεγάλο συναπάντημα στην πλατεία Ζουχουρί όπου θα εκτεθούν δημόσια οι δημιουργίες των κατοίκων από τον Άη Γιάννη, το Τσιακκιλερό, την Φανερωμένη και τη Χρυσοπολίτισσα, ενώ όλοι θα συμμετάσχουν σε μια συναυλία με μουσικά όργανα καθημερινά αντικείμενα που θα έχουν φέρει από το σπίτι τους. Συλλογική μουσική και τέχνη, λοιπόν, από τις γειτονιές της Λάρνακας στην καρδιά της πόλης για όλες τις ηλικίες και με ελεύθερη είσοδο!
Στις 18:30 κάνει πρεμιέρα το «Πριγκιπίσσης Ζεχρά» μια πρωτοποριακή περιπατητική παράσταση σε κείμενα του Κώστα Μαννούρη και σε σκηνοθεσία της Νάγιας Τ. Καρακώστα. Οι θεατές-περιπατητές θα συναντήσουν τους συντελεστές της παράστασης -τους ηθοποιούς και τον μουσικό- στην πλατεία Ζουχουρί και θα ξεκινήσουν το οδοιπορικό τους στα στενά του Τουρκομαχαλά της Σκάλας. Εκεί θα συναντήσουν τις ηρωίδες και τους ήρωες του Μαννούρη, λίγο αλλόκοτους και απόκοσμους, καθημερινούς ωστόσο και γνώριμους. Οι συμμετέχοντες καλούνται να μπουν σ’ ένα παιχνίδι ενσυναίσθησης αυτών των χαρακτήρων. Καλούνται να τους καταλάβουν, να εικάσουν τα βάσανα και τις ελπίδες τους. Η σκηνή της παράστασης είναι οι δρόμοι του Τουρκομαχαλά με τις ιστορίες να ζωντανεύουν μέσα από την αφήγηση, την αναπαράσταση και τη μουσική. Η συμμετοχή είναι δωρεάν. Θα ακολουθήσουν άλλες τέσσερις παραστάσεις: 27 και 29 Σεπτεμβρίου και 14 και 15 Οκτωβρίου. Οι εν λόγω παραστάσεις αρχίζουν στις 19:00.
Τέλος, παράλληλα με όλα τα παραπάνω, από τις 15:00 μέχρι τις 18:00 θα διεξαχθεί ένα εργαστήριο από την UNFICYP για την οικοδόμηση της ειρήνης με βασικό ομιλητή την Dr Orli Fridman. Το εργαστήριο θα είναι στην αγγλική γλώσσα και θα λάβει χώρα στον Πολυχώρο Κοινωνικής Πρόνοιας και Απασχόλησης του Δήμου Λάρνακας (Κοινοτικό Κέντρο Λάρνακας), ο οποίος βρίσκεται σε μικρή απόσταση από την Πλατεία Ζουχουρί. Η Dr Fridman θα συζητήσει το ρόλο της μνήμης και των πολιτικών μνήμης στις διεργασίες των συγκρούσεων, τον μετασχηματισμό των συγκρούσεων και την οικοδόμηση της ειρήνης, καθώς και τους τρόπους με τους οποίους οι κοινότητες διατηρούν ή ενισχύουν το αποτύπωμα του παρελθόντος σε συγκρουσιακά περιβάλλοντα. Μετά την παρουσίαση θα ακολουθήσει συζήτηση και θα δοθεί η ευκαιρία δικτύωσης μεταξύ ομάδων Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων γυναικών, καλλιτεχνών, ακτιβιστών και άλλων συμμετεχόντων.
Περισσότερες πληροφορίες: info@larnaka2030.eu