ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Μια παραθαλάσσια σπηλιά στην Κύπρο που αναβλύζει γλυκό νερό

WIZ TEAM

Έχεις ακούσει ξανά για τη μυθική «Σπηλιά του Δράκου» στη βορειοδυτική ακτογραμμή και δη στον Πωμό;


Του Πάρη Δημητριάδη

Κεντρική φωτογραφία: Christos Constantinides‎, Τοπία της Κύπρου / Landscapes of Cyprus

Ένα πολύ εντυπωσιακό φυσικό μνημείο στη βορειοδυτική ακτογραμμή του νησιού, με θεραπευτικές κιόλας ιδιότητες, είναι η λεγόμενη Σπηλιά του Δράκου στον Πωμό, που έχει την ιδιαιτερότητα να είναι η μοναδική παραθαλάσσια σπηλιά στην Κύπρο από την οποία αναβλύζει από το εσωτερικό της γλυκό νερό.

 

 

Η σπηλιά βρίσκεται δύο περίπου χιλιόμετρα δεξιά από το γραφικό λιμανάκι του Πωμού, από όπου υπάρχει πινακίδα που σε κατευθύνει στο ακριβές σημείο.

Με το που βρεθεί κανείς εκεί, λίγη μόνο φαντασία χρειάζεται για να διακτινιστείς σε άλλη χωροχρονική διάσταση, και σ’ αυτό θα σε βοηθήσει σίγουρα η σμίξη και η πανέμορφη περίπλεξη της πραγματικής Ιστορίας, των παραδόσεων και των θρύλων που σε συνδυασμό με την αποστομωτική φυσική ομορφιά του τοπίου προσδίδουν στη σπηλιά μια μυθική διάσταση.

 
 
 
View this post on Instagram

A post shared by Dino Pastos (@dinopio)


Για την ίδια την ονομασία άλλωστε της σπηλιάς φαίνεται να υπάρχουν δύο βασικές εκδοχές. Η πρώτη κάνει λόγο για τη δράση ενός στρατηγού που είχε στείλει η τελευταία βασίλισσα της Κύπρου Αικατερίνη Κορνάρο το 1480 για να προστατεύσει την είσοδο της σπηλιάς από τις λεηλασίες των Οθωμανών. Σύμφωνα με τον εν λόγω θρύλο, ο συγκεκριμένος στρατηγός ήταν τόσο ικανός που οι ξένοι επίδοξοι κατακτητές τον φοβόντουσαν σαν δράκο! Ο δε λόγος που η σπηλιά είχε μεγάλη σημασία να μην καταληφθεί ήταν το γλυκό νερό που από τότε αναβλύζει συνεχώς στο εσωτερικό της.


Διάβασε επίσης
Τα 6 μπιτσόμπαρα στη βορειοδυτική ακτογραμμή που πρέπει να επισκεφτείς
Η Κυρά Ελεούσα έχει μιαν αυθεντικότητα άλλη
Έτσι θα είναι ο νέος Παγκράτιος στο Κέντρο της Πάφου

Η δεύτερη εκδοχή, κάνει λόγο για έναν μυθικό δράκο και δράκαινα, που σύμφωνα με τις εικασίες των ντόπιων, ζούσαν μέσα στη σπηλιά και φύλαγαν το γλυκό νερό. Η εκδοχή αυτή συνδέεται και με τους δύο μεγάλους βράχους σχήματος μαξιλαριού που βρίσκονται έξω από την σπηλιά που αναφέρει ότι το δρακίσιο ζευγάρι τους χρησιμοποιούσε για να ξεκουράζεται.

Σύμφωνα με οδηγία του Κοινοτικού Συμβουλίου του Πωμού, η κατασκήνωση τόσο εντός όσο και εκτός της σπηλιάς απαγορεύεται.

Πρώτη δημοσίευση: Must.com.cy