ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Ο «Καλύτερος Sommelier της Κύπρου» για το 2022, Σωτήρης Νεοφυτίδης, μιλά στο WiZ

ΜΙΧΑΛΗΣ ΜΙΧΑΗΛΙΔΗΣ

«Οι πωλήσεις αλκοόλ και συγκεκριμένα το κρασί επιφέρουν αρκετά κέρδη σε μια επιχείρηση», αναφέρει μεταξύ άλλων στο WiZ o Σωτήρης Νεοφυτίδης, λίγες ώρες μετά την κατάκτηση του χρυσού στον διαγωνισμό ‘Best Sommelier of Cyprus 2022’, αναδεικνύοντας με αυτή του δήλωση τη σημαντικότητα του επαγγέλματός του αλλά και του ίδιου του κρασιού ως προϊόντος.

Ο Σωτήρης Νεοφυτίδης κατάφερε να αναδειχθεί νικητής στον φετινό εγχώριο διαγωνισμό, κάτι που συνεπάγεται πως το 2023 θα κληθεί να εκπροσωπήσει την Κύπρο στον παγκόσμιο διαγωνισμό που θα γίνει στο Παρίσι.

«Τα συναισθήματά μου είναι ανάμεικτα. Αισθάνθηκα περήφανος γιατί θα εκπροσωπήσω τη χώρα μου σε παγκόσμιο επίπεδο, αλλά ταυτόχρονα νιώθω το βάρος της ευθύνης ότι θα πρέπει να τα πάω καλά και ίσως να φέρω μια καλή θέση στο Παγκόσμιο. Στόχος είναι τα ημιτελικά και γιατί όχι να πάω στον τελικό. Δύσκολο μεν, αλλά με δουλειά και λίγη τύχη θέλω να πιστεύω πως μπορώ να τα καταφέρω».


Γνωρίζοντας την πορεία που έχει διανύσει όλα αυτά τα χρόνια σε χώρους εστίασης στο νησί, είμαστε πεπεισμένοι πως ο Κύπριος sommelier θα τα πάει περίφημα στη γαλλική πρωτεύουσα τον προσεχή Φεβρουάριο. Ο εδώ και δύο χρόνια κάτοχος του ‘Advanced Sommelier’, από το The Court of Master Sommeliers, παράλληλα με το πτυχίο και το μεταπτυχιακό που έχει αποκτήσει στο ‘Hospitality Management’, δούλεψε για πολλά χρόνια ως σερβιτόρος και ακολούθως ως sommelier σε μεγάλα ξενοδοχεία της Λεμεσού. Συγκεκριμένα, από το 2006 και για έξι χρόνια εργάστηκε ως σερβιτόρος στο Ajax Hotel, ακολούθως στο Mediterranean για έναν χρόνο, από το 2016 ως το 2018 ήταν στην ομάδα του Four Seasons ως Junior Sommelier (κερδίζοντας μάλιστα το 2016 τον τίτλο του ‘Cyprus Best Young Sommelier’ στα ομώνυμα βραβεία στην Κύπρο, έναν τίτλο που για τον ίδιο αποτέλεσε το έναυσμα για τη μετέπειτα πορεία του), μετά μετακόμισε στο Parklane ως Sommelier και τέλος, για ενάμιση χρόνο υπήρξε ο Group Sommelier στα Stademos Hotels (Amara, Mediterranean, Plus Sea). Το τελευταίο διάστημα εργάζεται ως freelancer sommelier, κάνοντας παράλληλα consulting σε εστιατόρια και άλλους χώρους εστίασης. 

                             
                                             

Έχοντας μόλις κερδίσει τον εγχώριο διαγωνισμό Sommelier, δεν θα μπορούσαμε να μη ρωτήσουμε για το επίπεδο, τόσο του διαγωνισμού αλλά και των οινικών λιστών των κυπριακών εστιατορίων. «Σίγουρα έχει ανέβει το επίπεδο, τόσο των διαγωνισμών όσο και των sommelier στην Κύπρο, σε σημείο που θεωρώ ότι στα αμέσως επόμενα χρόνια θα φτάσουμε κοντά στο επίπεδο των αντίστοιχων ευρωπαϊκών και παγκόσμιων διαγωνισμών.

Στην Κύπρο, πριν πέντε χρόνια, τα εστιατόρια δεν επένδυαν τόσο στο κρασί. Μετά ευτυχώς κατάλαβαν πως οι πωλήσεις αλκοόλ και συγκεκριμένα το κρασί επιφέρουν αρκετά κέρδη σε μια επιχείρηση», αναφέρει χαρακτηριστικά, αναδεικνύοντας με αυτή του τη δήλωση τη σπουδαιότητα του επαγγέλματος των Sommelier.

Και ποια ακριβώς είναι η δουλειά ενός sommelier σε ένα εστιατόριο, ρωτάμε, αναμένοντας μια ωραία απάντηση από τον καλύτερο στο είδος του στο νησί; «Εκτός από το πίσω, που περιλαμβάνει τον έλεγχο του στοκ, τις παραγγελίες του κρασιού και την επιλογή των κρασιών που θα περιλαμβάνονται στη λίστα, πάντα σε σχέση με το είδος της κουζίνας του εστιατορίου, ο Sommelier είναι το άτομο που ορίστηκε για να προτείνει κρασιά στους πελάτες, ταιριάζοντάς τα με τα πιάτα, έτσι ώστε να έχουν μια πιο ολοκληρωμένη γαστρονομική εμπειρία».

Υπάρχει σωστό και λάθος κρασί για ένα φαγητό, ρωτάμε τέλος τον Σωτήρη Νεοφυτίδη. «Υπάρχουν βασικοί κανόνες που ‘πρέπει’ να ακολουθούνται, δεν υπάρχει όμως σωστό και λάθος κρασί. Η δουλειά μας είναι, το κρασί που θα προτείνουμε να αναβαθμίσει όσο περισσότερο γίνεται την εμπειρία με το φαγητό που θα έχει ο κάθε πελάτης».

 


*Μαζί με τον Σωτήρη Νεοφυτίδη ο οποίος κέρδισε το Χρυσό, στο ‘βάθρο’ του φετινού διαγωνισμού ‘Best Sommelier of Cyprus 2022’ ανέβηκαν επίσης η Iwona Hereda, που κέρδισε το ασημένιο και ο László Kovács με το χάλκινο.