ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Οι θεατρικές πρεμιέρες της Παρασκευής

WIZ TEAM

Τρεις ενδιαφέρουσες θεατρικές πρεμιέρες πρόκειται να πραγματοποιηθούν την Παρασκευή 23 Οκτωβρίου σε Λευκωσία και Λεμεσό.

Αναλυτικότερα:

«Γυναίκες από χώμα» στο Θέατρο Ένα Λεμεσού

Απρίλιος 2012 στην Ελλάδα υπογράφτηκε η υγειονομική διάταξη 39Α, βασισμένη στον Αναγκαστικό νόμο του 1940 στον οποίο το Υπουργείο υγείας θα μπορούσε να προχωρήσει σε εξαναγκαστικό υγειονομικό έλεγχο οποιουδήποτε ατόμου και οποιαδήποτε στιγμή.

3 Μάϊου 2012, προεκλογική περίοδος, έγκριτοι νομικοί διατρανώνουν τη διάτρητη διαδικασία με το πρόσχημα της διαφύλαξης της δημόσιας υγείας. Οι πιο ευάλωτες κοινωνικές ομάδες στοχοποιούνται μη έχοντας τη δυνατότητα
να προστατέψουν τους εαυτούς τους και βρίσκονται στο στόχαστρο των διώξεων. Εκατοντάδες τοξικοεξαρτημένες άστεγες και ΠΑΝΤΑ ΓΥΝΑΙΚΕΣ βρέθηκαν να συλλαμβάνονται με δήθεν σκοπό την «εξακρίβωση» στοιχείων και να
ελέγχονται παρά τη θέληση και τη συγκατάθεσή τους, ως πιθανοί φορείς του ιού HIV/AIDS. Όσες βγαίνουν θετικές στον ιό προφυλακίζονται και τα στοιχεία τους δίνονται στη δημοσιότητα συμπεριλαμβανομένων των φωτογραφιών και
των διευθύνσεων κατοικίας των οικογενειών τους. Κατηγορούνται ως «εκδιδόμενες» ,κοινώς πόρνες, που έχουν την πρόθεση να μεταδώσουν τον ιό σε «οικογενειάρχες», που υπήρξαν κατά την απόφαση, οι πελάτες που δεν
επιθυμούσαν τη χρήση προφυλακτικού.

Εντούτοις εκτός από την πρώτη συλληφθείσα που βρέθηκε σε οίκο ανοχής, καμία άλλη δε σχετίζεται με την πορνεία. Το μεγαλύτερο ποσοστό των συλληφθέντων ήταν «χρήστες» ναρκωτικών. Συλλαμβάνονται και κατηγορούνται όμως όλες, ως «εκδιδόμενες» και παραπέμπονται με την κατηγορία της «βαριάς επί σκοπού σωματικής βλάβης». Υπογράφουν το κατηγορητήριό τους, σε κατάσταση απελπισίας. Οι Αρχές εκμαίευουν τις ομολογίες τους με τη βία και χωρίς το δικαίωμα δικηγόρου. Τα θύματα, που τις πλείστες φορές δεν βρίσκονταν σε κατάσταση νηφαλιότητας παραπέμπονται στο Δαφνί, το ψυχιατρικό νοσοκομείο Αττικής, για να πάρουν φάρμακα και το πρωί να οδηγηθούν στον εισαγγελέα. Συλλαμβάνονται και οδηγούνται στις φυλακές. Εκεί ζουν μια άλλη περιπέτεια χειραγώγησης, κακομεταχείρισης, κακοποίησης και εξευτελισμού.
Τα ΜΜΕ παίζουν καταλυτικό ρόλο στη διαπόμπευση των γυναικών και στήνουν «λαϊκό δικαστήριο», δημοσιεύουν φωτογραφίες τους παντού και επίσης τις διευθύνσεις των κατοικιών τους με κίνδυνο των οικογενειών τους.

16 Δεκεμβρίου 2016. Η Δίκη. Δικάζονται και όσες είναι ακόμα εν ζωή αθωώνονται από όλες τις κατηγορίες.
Κάποιες προσέφυγαν στο Ευρωπαϊκό δικαστήριο και περιμένουν την
απόφαση

Συντελεστές
Σύνθεση κειμένων: Κοραής Δαμάτης
Έρευνα μαρτυριών και παραγωγή Ελλάδας: Θεατρική ομάδα Ανδρομέδα.
Σκηνοθεσία: Ερμίνα Κυριαζή
Σκηνικά- Κουστούμια: Μιχάλης Παπαδόπουλος
Μουσική: Άρης Αντωνιάδης
Σχεδιασμός φωτισμού: Βασίλης Πετεινάρης
Παίζουν ή ερμηνεύουν οι ηθοποιοί:
ΓΥΝΑΙΚΑ Α’: Ελεάνα Παπαδοπούλου
ΓΥΝΑΙΚΑ Β’: Άντρεα Κάσινου
ΓΥΝΑΙΚΑ Γ’: Γιολάντα Χριστοδούλου
ΓΥΝΑΙΚΑ Δ’: Λήδα Καραγιάννη
ΓΥΝΑΙΚΑ Ε’: Αναστασία Ζαντή
Ευχαριστίες στον Μιχάλη Παπαδόπουλο και στον Λάμπρο Κόκκινο.

Info
Πρεμιέρα Παρασκευή 23 - Κυριακή 25 Οκτωβρίου 2020
Θέατρο Ένα, 20.30
Β Δημοτική Αγορά Λεμεσός
Πληροφορίες 99 395970

«Tο Κύκνειον Χάσμα» στο Ανεμώνα

Μια πανέξυπνη κωμωδία ατάκας με μυστήριο και φαρσικά στοιχεία, με γρήγορους ρυθμούς και ανάγλυφους χαρακτήρες, γραμμένη στα πρότυπα της σύγχρονης αθηναϊκής κωμωδίας. Πρόκειται για το δεύτερο έργο του Χρήστου Γρηγοριάδη που το θέατρο Ανεμώνα ανεβάζει-ενώ έχουν προηγηθεί και ανεβάσματα δικών του διασκευών-και τη σκηνοθεσία υπογράφει ο Κώστας Καζάκας. Το έργο διαδραματίζεται στην Κύπρο του σήμερα και δεν δανείζεται επιθεωρησιακά στοιχεία. Οι πλείστοι χαρακτήρες ανήκουν στον κόσμο της νύχτας μα αυτό δεν είναι παρά το όχημα για να δούμε κατάματα μια κοινωνία που ψάχνει να βρει τον χαρακτήρα της και την ταυτότητά της, την ανύπαρκτη αστική της τάξη.. χαρακτήρες έντονοι με γκροτέσκ συμπεριφορές που αποτελούν κομμάτια του κοινωνικού παζλ και στήνουν καθρέφτη στον σύγχρονο παρανοϊκό τρόπο ζωής, καθρέφτη παραμορφωτικό και σατιρικό. Το "ποιοτικό", το "έντεχνο", το δήθεν το δυσνόητο.. το "εμπορικό", το "άτεχνο" , το εύκολο το ευτελές.. Το δήθεν, το επίπλαστο μιας κοινωνίας που αρέσκεται να δημιουργεί τα ιδανικά της βιτρίνας- πολύχρωμα διακοσμητικά που καλύπτουν κενά, κακοτεχνίες και φτώχεια πνευματική. Το κοινό μπορεί να ταυτιστεί ή να αναγνωρίσει κοντινά του πρόσωπα είτε να αποστασιοποιηθεί, να προβληματιστεί και να σκεφτεί αλλιώς μα πάνω απ' όλα να γελάσει με τα χάλια μιας κοινωνίας της οποίας είναι μέλος! Και το πλέον σημαντικό η διάθεση του δεν βαραίνει, αφού το έργο δεν σου κουνάει το δάχτυλο και δεν ρητορεύει μα υπογείως στέλνει τα όποια μηνύματα και καταγγέλλει την εικονική πραγματικότητα που μας έχει παγιδεύσει και που εγκλωβισμένη μια κοινωνία ολόκληρη στην ψεύτικη εικόνα, ζει και δουλεύει για να τρέφει τη ματαιοδοξία και τις αυταπάτες της.

ΣΤΗΝ ΥΠΟΘΕΣΗ ΤΟΥ ΕΡΓΟΥ τα αδέλφια Αποστόλου- οι δίδυμοι Πέτρος και Παύλος- επενδύουν επιχειρηματικά σε ένα παλιό εγκαταλελειμμένο ξενοδοχείο στο δάσος, μετατρέποντας το σε έναν πολυτελέστατο προορισμό για την "υψηλή" κοινωνία! Τα αδέλφια έχουν κάνει μυστικές συμφωνίες με τα πρώτα ονόματα της νύχτας για να προκαλέσουν όσο θόρυβο χρειάζεται !Προσλαμβάνουν το απόλυτο λαϊκό είδωλο, τον..Αγγέλαδο! Την Αναστάσα, πρώην του Αγγέλαδου, που εγκατέλειψε τις μεγάλες πίστες και στράφηκε με μεγάλη αποτυχία στο έντεχνο και την Αρχοντία, προχείρως νυν του Αγγέλαδου, λαικοποπ ανερχόμενη σουξεδιάρα. Το πρώην ζευγάρι συνοδεύεται στο ξενοδοχείο από τις μητέρες του, Δόξα και Περσεφόνη, που εκτελούν και χρέη μάνατζερ και διαχρονικά τρέφουν απίστευτη αντιπάθεια η μία για την άλλη ενώ ο Ισπανός σύντροφος της Αρχοντίας Λορέντζο καταφθάνει στο απομονωμένο μέρος αναπάντεχα και ανεξήγητα. Η μυστική συνάντηση με το καλλιτεχνικό σχήμα που θα υπηρετήσει τις ανάγκες του νέου ανακαινισμένου ξενοδοχείου-καζίνο-νυχτερινού κέντρου καταλήγει σε περιπέτεια αφού το αυτοκίνητο έχει χαλάσει και δεν υπάρχει τηλεφωνικό σήμα! Τα πράγματα παίρνουν ακόμα πιο ανεξέλεγκτη τροπή όταν κάποιος βρίσκεται νεκρός στο κρεβάτι του..

Η ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗΣ:

ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ: Κώστας καζάκας
ΣΚΗΝΙΚΑ-ΚΟΣΤΟΥΜΙΑ: Λάκης Γενεθλής
ΦΩΤΙΣΤΙΚΟΣ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ: Βασίλης Πετεινάρης
ΜΟΥΣΙΚΗ ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: Κώστας Καζάκας
ΗΘΟΠΟΙΟΙ: Ιωάννα Σιαφκάλη, Μαρίνος Ξενοφώντος, Γιάννα Λευκάτη, Χριστόφορος Χριστοφόρου, Έλια Ιωαννίδου, Μαρία Πέτρου, Μαρία Θεοχαρίδου και ο Χρήστος Γρηγοριάδης.
ΖΩΓΡΑΦΙΚΗ ΕΚΤΕΛΕΣΗ ΣΚΗΝΙΚΟΥ: Martin Mason
ΧΕΙΡΙΣΜΟΣ ΦΩΤΙΣΜΟΥ-ΗΧΟΥ: Ραφαήλ Αδάμου
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ: Παντελής Χατζημηνάς
ΓΡΑΦΙΚΑ: Θεοδώρα Πέτρου
ΜΑΚΙΓΙΑΖ: Γιώτα Τσιολάκκη

ΜΕΓΑΣ ΧΟΡΗΓΟΣ: ΘΟΚ

Info
Πρεμιέρα Παρασκευή 23 – Κυριακή 25 Οκτωβρίου 2020
Θέατρο Ανεμώνα, 20.30 (Κυρ. 19.00)
Καντάρας 17 Λατσιά
Κρατήσεις 70007721

«To κενό» στο θέατρο Δέντρο

Το Θέατρο Δέντρο παρουσιάζει το θεατρικό έργο του Μάριου Νικολάου «ΤΟ ΚΕΝΟ» - μια σπουδή πάνω στις ξεχασμένες πτυχές της ανθρώπινης φύσης - σε σκηνοθεσία Μάριου Ιωάννου.

Σε μια δυστοπία, που δεν απέχει πολύ από τον δικό μας κόσμο, δυο άντρες και δυο γυναίκες βρίσκονται έγκλειστοι σ’ ένα σπίτι. Οι τέσσερις αυτοί άνθρωποι, στερούνται αυτοβούλως την ατομική τους ελευθερία και διαθέτουν τον εαυτό τους σε ένα πείραμα.

Ένα πείραμα που αποσκοπεί στον απόλυτο έλεγχο του ανθρώπινου μυαλού, με στόχο να εξυπηρετήσει το σύστημα που το δημιούργησε. Τη διαδικασία «λοβοτομής» επιτηρεί και καθοδηγεί η «πρόνοια» με υπέρμετρο ζήλο, η οποία επιβάλλει και τους κανονισμούς του σπιτιού.

Η αρχικά σταθερή πορεία της όλης διαδικασίας κρύβει ανατροπές και απρόσμενες εκπλήξεις. Τα πειραματόζωα αποκαλύπτουν πτυχές της ανθρώπινης φύσης που τόσο το σύστημα της «πρόνοιας» όσο και οι ίδιοι είχαν ξεχάσει ή προσπάθησαν να ξεχάσουν…

ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗΣ

Συγγραφέας: Μάριος Νικολάου
Σκηνοθεσία: Μάριος Ιωάννου
Κινησιολογία: Μάχη Δημητριάδου Lindahl
Σκηνικά/Κοστούμια: Λάκης Γενεθλής
Βοηθός Σκηνοθέτη: Κωνσταντίνος Δημητρίου
Μουσική: Αντώνης Αντωνίου
Φωτισμοί: Χρήστος Γωγάκης
Photo & Video Credits/ Αφίσα: Λέανδρος Ταλιώτης
Επικοινωνία - Διεύθυνση παραγωγής: Γιάννος Λούρας

Επί Σκηνής:
Μάριος Ιωάννου, Μαρίνα Μακρή, Θέμιδα Νικολάου, Ονησίφορος Ονησιφόρου,
Κωνσταντίνος Δημητρίου, Αντρέας Δανιήλ.


Info
Παρασκευή 23 - Δευτέρα 26 Οκτωβρίου 2020
Θέατρο Δέντρο, 20.30
Ενότητος 44
Παλουριώτισσα, Λευκωσία
Εισιτήρια €15/€12
Προπώληση: www.soldouttickets.com.cy
Καταστήματα STEPHANIS, 99520835