ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Όλα όσα αφορούν στο σχέδιο χορηγιών για αναβάθμιση παραδοσιακών χώρων εστίασης

WIZ TEAM

Το Υφυπουργείο Τουρισμού είναι ήδη στην αναμονή για αιτήσεις σε σχέση με το Σχέδιο Χορηγιών για Αναβάθμιση Παραδοσιακών Χώρων Εστίασης ή Πώλησης Παραδοσιακών Προϊόντων Διατροφής, με τη δυνατότητα ένταξής τους στο Σύμφωνο «Taste Cyprus».

Στόχος Σχεδίου
Στόχος του Σχεδίου είναι η παροχή στήριξης για (α) τη βελτίωση και την αναβάθμιση της ποιότητας των παρεχόμενων υπηρεσιών αδειούχων κέντρων αναψυχής κατηγορίας εστιατορίου/ ταβέρνας ή κέντρων αναψυχής που λειτουργούν εντός ξενοδοχειακών και άλλων τουριστικών καταλυμάτων που ο εγκεκριμένος τιμοκατάλογος τους είναι βασισμένος στην κυπριακή γαστρονομία και (β) τη δημιουργία ή αναβάθμιση καταστημάτων πώλησης παραδοσιακών προϊόντων διατροφής. 

Μέσω αυτών των παρεμβάσεων, στόχος του Σχεδίου είναι η αναβάθμιση της Κυπριακής φιλοξενίας, η προβολή της πολιτιστικής κληρονομιάς και η ανάπτυξη της γαστρονομίας.

Οικονομικός και Χρονικός Προγραμματισμός Σχεδίου
Ο συνολικός προϋπολογισμός που θα διατεθεί για τις ανάγκες του παρόντος Σχεδίου μέχρι τη λήξη του Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (ΣΑΑ) είναι €7,6εκ. Επιπρόσθετα της παρούσης προκήρυξης για το 2022, προγραμματίζεται προκήρυξη και το 2023. Αναφορικά με την επόμενη προκήρυξη, με απόφαση του αρμόδιου Υφυπουργού Τουρισμού, και κατόπιν εκ των προτέρων σχετικής έγκρισης από την αρμόδια Συντονιστική Αρχή για το ΣΑΑ Κύπρου, δύναται να διαφοροποιούν τα ποσά χορηγίας και ύψη επιχορήγησης, οι επιλέξιμες παρεμβάσεις και δαπάνες, και οι διαδικασίες, ανάλογα με τις συνθήκες που θα διαμορφωθούν πριν την κάθε προκήρυξη και τα αποτελέσματα από την υλοποίηση των προηγούμενων προκηρύξεων, λαμβανομένων υπόψη των σχετικών δεσμεύσεων της Κύπρου στο πλαίσιο του εγκεκριμένου ΣΑΑ.


Προϋπολογισμός 1ης Προκήρυξης και Προθεσμία
Ο συνολικός προϋπολογισμός που θα διατεθεί στο πλαίσιο εφαρμογής της παρούσας προκήρυξης του Σχεδίου για το 2022, ανέρχεται σε €4.000.000. Αιτήσεις θα γίνονται δεκτές μέχρι τις 30/11/2022 ή μέχρι εξαντλήσεως του διαθέσιμου προϋπολογισμού, όποιο από τα δύο επισυμβεί πρώτο.


Περιοχές Εφαρμογής
Το Σχέδιο έχει παγκύπρια εμβέλεια. Οι περιοχές εφαρμογής επιμερίζονται σε 3 κατηγορίες: 1) ορεινές, ακριτικές και απομακρυσμένες περιοχές, 2) υπόλοιπες περιοχές υπαίθρου, και 3) τις υπόλοιπες που δεν περιλαμβάνονται στις προαναφερόμενες.


Ύψος Επιχορήγησης
Το ύψος της επιχορήγησης κυμαίνεται αναλόγως της γεωγραφικής περιοχής που δραστηριοποιείται ο Δικαιούχος, με μέγιστο όμως ποσό επιχορήγησης €200.000 τηρουμένων των προνοιών σώρευσης του Κανονισμού (ΕΕ) 1407/2013 της Επιτροπής της 18ης Δεκεμβρίου 2013 για την εφαρμογή των άρθρων 107 και 108 της συνθήκης στις ενισχύσεις ήσσονος σημασίας («de minimis»). Στις ορεινές και απομακρυσμένες περιοχές (Παράρτημα 1), το ύψος της επιχορήγησης ανέρχεται στο 75% της συνολικής δαπάνης των επιλέξιμων παρεμβάσεων χωρίς το ΦΠΑ. Στις υπόλοιπες περιοχές υπαίθρου (Παράρτημα 1), το ύψος της επιχορήγησης ανέρχεται στο 65% της συνολικής δαπάνης των επιλέξιμων παρεμβάσεων χωρίς το ΦΠΑ. Σε όλες τις υπόλοιπες περιοχές που δεν περιλαμβάνονται στις προαναφερόμενες, το ύψος της επιχορήγησης ανέρχεται στο 50% της συνολικής δαπάνης των επιλέξιμων παρεμβάσεων χωρίς το ΦΠΑ.


Διαβάστε όλες τις πληροφορίες που αφορούν στο Σχέδιο Χορηγιών ΕΔΩ.