ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Πέντε γυναίκες σεφ στην Κύπρο που κάνουν θαύματα στην κουζίνα

ΜΙΧΑΛΗΣ ΜΙΧΑΗΛΙΔΗΣ

Γιατί η πλειοψηφία των σεφ είναι άντρες, ποιες είναι οι μεγαλύτερες πρακτικές δυσκολίες για μια γυναίκα σεφ, αλλά και ποια μπορεί να είναι τα συγκριτικά πλεονεκτήματα μιας γυναικείας ματιάς στην κουζίνα.

Πέντε γυναίκες οι οποίες καταρρίπτουν το στερεότυπο που θέλει την κουζίνα των εστιατορίων να είναι ένα αμιγώς ανδροκρατούμενο περιβάλλον, μιλούν στο WiZ για τις δυσκολίες του επαγγέλματος, αλλά και για όλα αυτά που μόνο μια γυναίκα μπορεί να προσφέρει στο δύσκολο επάγγελμα του σεφ.

Η Μαρία Ζαχαριάδου Μουστάκα, η Εύη Χιώτη, η Κωνσταντίνα Ιωάννου, η Παναγιώτα Χρίστου και η Κωνσταντίνα Ηρακλέους είναι πέντε γυναίκες που με το ταλέντο, το πείσμα, τη σκληρή δουλειά, την ευρηματικότητα και τη δημιουργικότητά τους, καθημερινά μας δίνουν πολλούς λόγους για μια ποιοτική έξοδο στους χώρους εστίασης που δουλεύουν!



Η Κωνσταντίνα Ιωάννου ασχολείται με τη διαχείριση χώρων εστίασης, επιμελείται μενού, τη σχεδίαση και οργάνωση της κουζίνας σε χώρους εστίασης, ξενοδοχεία, ενώ ασχολείται και με private dinners (όχι catering) σε γιοτ και σπίτια

Γιατί η πλειοψηφία των σεφ είναι άντρες;

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΑ ΙΩΑΝΝΟΥ Δεν είναι θέμα φύλου, είναι θέμα προσωπικότητας. Η κουζίνα είναι ένας πολύ δύσκολος χώρος, όχι μόνο για τις γυναίκες αλλά και για τους άντρες. Οι συνθήκες είναι πολύ δύσκολες. Οι γυναίκες «στερούμαστε» την πίστη στον εαυτό μας και το πρώτο πράγμα που χρειάζεται αυτή η δουλειά είναι πίστη στον εαυτό σου. Σε μεγάλες κουζίνες του κόσμου όμως υπάρχει αξιοκρατία, οι γυναίκες σεφ είναι πολύ συχνά πιο πάνω από τους άντρες γιατί έχουν καλύτερες δεξιότητες, καλύτερη μνήμη και την ικανότητα να εκτελούν πολλές εργασίες ταυτόχρονα.  

ΕΥΗ ΧΙΩΤΗ Παρόλο που ο ρόλος της γυναίκας είναι συνυφασμένος με την εξέλιξη της γαστρονομίας, εντούτοις συναντούμε πολύ λίγες γυναίκες στις υψηλές βαθμίδες ανέλιξης του επαγγέλματος. Είναι ένα παραδοσιακά ανδροκρατούμενο επάγγελμα με αντίξοες συνθήκες εργασίας, ένα στερεότυπο όμως που έχει αρχίσει να καταρρίπτεται. Για την ενίσχυση αυτής της ισοτιμίας έχουμε δημιουργήσει στον Σύνδεσμο Αρχιμαγείρων Κύπρου την ομάδα Γυναικών Σεφ με κύριο άξονα την ενθάρρυνση και στήριξή τους στον επαγγελματικό χώρο.

ΜΑΡΙΑ ΖΑΧΑΡΙΑΔΟΥ ΜΟΥΣΤΑΚΑ Είναι ένα επάγγελμα απαιτητικό, με σκληρά ωράρια, χωρίς αργίες, χωρίς σαββατοκυρίακα και με πολλές ευθύνες. Η επικράτηση των ανδρών σεφ στις κουζίνες είναι και θέμα σωματικής δύναμης και αντοχής. Το σίγουρο όμως είναι ότι δεν μιλάμε για λιγότερο ταλέντο και ικανότητες.

ΠΑΝΑΓΙΩΤΑ ΧΡΙΣΤΟΥ Εξακολουθεί να ισχύει ακόμα το ταμπού ότι οι γυναίκες είναι οικοκυρές και δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν σε μεγαλύτερες κουζίνες. Τα εξαντλητικά ωράρια, οι αργίες, τα σαββατοκύριακα, είναι καταλυτικός παράγοντας για μια γυναίκα που έχει και τη μεγαλύτερη ευθύνη για την οικογένειά της.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΑ ΗΡΑΚΛΕΟΥΣ Η πλειοψηφία είναι άντρες λόγω του φόρτου εργασίας, των ωραρίων και της σωματικής κούρασης. Υπάρχει ζήτηση από το γυναικείο φύλο στον συγκεκριμένο τομέα, απλώς συνήθως προκύπτουν πιο σημαντικά πράγματα που θέλουν αφοσίωση, όπως οικογένεια, περισσότερες ώρες με τα αγαπημένα σου άτομα και έτσι η εργασία μπαίνει σε δεύτερη μοίρα, οπότε οι γυναίκες καταφεύγουν σε δουλειές πιο ξεκούραστες, με λιγότερη πίεση και με τα ίδια ή ίσως και καλύτερα χρήματα.

 


Η Εύη Χιώτη είναι Chef Executive

Ποιες είναι οι μεγαλύτερες πρακτικές δυσκολίες για μια γυναίκα σεφ;

ΜΑΡΙΑ ΖΑΧΑΡΙΑΔΟΥ ΜΟΥΣΤΑΚΑ Είναι δύσκολο για μια γυναίκα με φιλοδοξία να διακρίνεται και να αναλαμβάνει μια κουζίνα με τέτοια ωράρια, ειδικά όταν έχει οικογένεια, καθώς δεν απαλλάσσεται από τις υποχρεώσεις του σπιτιού. Άρα μια γυναίκα έχει διπλό ρόλο. Επίσης, στο εργασιακό περιβάλλον αντιμετωπίζει πολλές φορές προκαταλήψεις στην επιλογή για μια θέση στην ανέλιξη και στη μισθοδοσία. Η γυναίκα μπορεί βέβαια να πετύχει τα πάντα, είναι όμως σε μεγάλο βαθμό θέμα επιλογής και θυσιών.

ΠΑΝΑΓΙΩΤΑ ΧΡΙΣΤΟΥ Οικογένεια, ωράριο, τα φυσικά φορτία (βάρος).

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΑ ΗΡΑΚΛΕΟΥΣ Η δουλειά του σεφ είναι αρκετά κουραστική, με άγχος και πίεση. Οπότε είτε άντρας είτε γυναίκα αντιμετωπίζει τις ίδιες συνθήκες εργασίας. Η μόνη πρακτική δυσκολία που μπορεί να αντιμετωπίσει μια γυναίκα είναι σε θέματα που αφορούν τη σωματική δύναμη. Οτιδήποτε άλλο μπορεί να ελεγχθεί με καλό προγραμματισμό και καθαρό μυαλό!

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΑ ΙΩΑΝΝΟΥ Τα κυριολεκτικά βάρη μιας κουζίνας είναι συνήθως μια δυσκολία λόγω της μυϊκής διάπλασης της γυναίκας. Επίσης, υπάρχουν και εκείνες οι δύσκολες μέρες στον μήνα της κάθε γυναίκας που «χτυπά» διαφορετικά την καθεμιά και πολλές φορές γίνεται αντικείμενο χλευασμού. Στο ψυχολογικό κομμάτι, μια γυναίκα από ένστικτο και μόνο δεν θα μπορέσει εύκολα να βάλει τη δουλειά πάνω από την οικογένειά της. Έχουμε δει μεγάλες σεφ είτε να μεγαλώνουν τα παιδιά τους μέσα στην κουζίνα είτε να θυσιάζουν την καριέρα τους για χάρη της μητρότητας. Επίσης, η επικοινωνία με τους ανθρώπους γύρω σου είναι δύσκολη. Χρειάζεται κόπος για να πείσεις τόσο τους συναδέλφους σου αλλά και τους περισσότερους με τους οποίους συναναστρέφεσαι πως δεν πρέπει να σε υποτιμούν επειδή είσαι γυναίκα. Γι’ αυτό, εν μέρει, χάνεται λίγο η θηλυκή πλευρά. Εδώ φυσικά έρχεται και η νοοτροπία με την οποία έχουμε μεγαλώσει, ότι δηλαδή οι σεφ είναι άντρες.

ΕΥΗ ΧΙΩΤΗ Για να ανελιχθεί μια γυναίκα σεφ στην επαγγελματική κουζίνα απαιτεί δύσκολα ωράρια και ολοκληρωτική αφοσίωση. Η διαχείριση μιας μπριγκάδας απαιτεί συνεχή καθοδήγηση, επιμόρφωση, έμπνευση, πάθος για τελειότητα.

 


Η Μαρία Ζαχαριάδου Μουστάκα είναι σεφ στις Καλαμιές, στον Πρωταρά

Ποια μπορεί να είναι τα συγκριτικά πλεονεκτήματα μιας γυναικείας ματιάς στην κουζίνα;

ΕΥΗ ΧΙΩΤΗ Η γυναίκα Σεφ πρέπει να διατηρεί τη γυναικεία ευαισθησία στην προσέγγιση που έχει στα θέματα της γαστρονομίας και της γεύσης. Οι περισσότερες δεν έχουν ως αρχικό στόχο να εντυπωσιάσουν, αλλά να δώσουν ευχαρίστηση, να μοιραστούν κάτι. Μια γυναίκα Σεφ είναι αφοσιωμένη να κάνει τους ανθρώπους να χαμογελούν και αυτό είναι ένα κίνητρο βαθιά ριζωμένο στη γυναικεία φύση, αυτή η φύση πρέπει να παραμένει οδηγός στην πορεία μιας Σεφ.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΑ ΙΩΑΝΝΟΥ Οι γυναίκες έχουμε καλή ισορροπία μεταξύ ενστίκτου και λογικής, όραμα, σοβαρότητα, θάρρος, χιούμορ και επιμονή. Μπορούμε να μετατρέψουμε τη μαγειρική σε τέχνη, γιατί μας διακατέχει πειθαρχία. Από τη φύση μας είμαστε πιο δοτικές, έχουμε μια ευαισθησία στο να προσφέρουμε και να κάνουμε ευτυχισμένους τους άλλους. Αυτό το επάγγελμα, ουσιαστικά είναι μια προσφορά στους άλλους. Έρχεται ένας άνθρωπος, σου χαρίζει τον χρόνο του και εσύ του δίνεις γεύσεις που του χαρίζουν ευτυχισμένες στιγμές.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΑ ΗΡΑΚΛΕΟΥΣ Μια γυναίκα σεφ έχει δύο πλευρές στην κουζίνα, η μια είναι η επαγγελματική και η άλλη είναι η μαμαδίστικη! Άρα όταν ενωθούν και τα δύο, το αποτέλεσμα που έχουμε είναι μια πιο προσεγμένη δουλειά, ίσως με περισσότερες λεπτομέρειες και όμορφες γεύσεις.

ΜΑΡΙΑ ΖΑΧΑΡΙΑΔΟΥ ΜΟΥΣΤΑΚΑ Νιώθω πώς υπάρχει περισσότερη φροντίδα και νοιάξιμο στο φαγητό από μια γυναίκα σεφ (εκείνη η μαμαδίστικη προσέγγιση). Ίσως μια μεγαλύτερη ευαισθησία και λεπτότητα στο χειρισμό των πρώτων υλών.

ΠΑΝΑΓΙΩΤΑ ΧΡΙΣΤΟΥ Η δημιουργικότητα, η φαντασία, καινούργιες ιδέες, ευελιξία και αποτελεσματικότητα. Επίσης, μια γυναίκα σεφ μπορεί να κάνει πολλά πράγματα ταυτόχρονα.

 


Η Παναγιώτα Χρίστου είναι σεφ στην παραδοσιακή ταβέρνα Βαβατσινιά (Τάκης)

Θα γιορτάσεις την Ημέρα της Γυναίκας φέτος;

ΜΑΡΙΑ ΖΑΧΑΡΙΑΔΟΥ ΜΟΥΣΤΑΚΑ Είναι μια ευκαιρία να θυμηθούμε τους αγώνες για κατοχύρωση ίσων δικαιωμάτων με τους άνδρες, που έκαναν οι προηγούμενες γενιές γυναικών.

ΠΑΝΑΓΙΩΤΑ ΧΡΙΣΤΟΥ Θα τιμήσουμε τη βραδιά με ladies night out.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΑ ΙΩΑΝΝΟΥ Δεν έχω ιδέα, να σου πω την αλήθεια. Πάντα ήμουν σε μια κουζίνα και δούλευα. Φέτος, τα πράγματα είναι διαφορετικά γιατί έχω περάσει στη διαχείριση των χώρων εστίασης, επιμελούμαι μενού, τη σχεδίαση και οργάνωση της κουζίνας σε χώρους εστίασης, ξενοδοχεία και ασχολούμαι με private dinners (όχι catering) σε γιοτ και σπίτια. Ίσως φέτος να είναι η πρώτη φορά μετά από 21 χρόνια που θα βγω με τις φίλες μου. Αν ξέρεις να μου προτείνεις εστιατόριο με γυναίκα σεφ θα χαρώ να μου το πεις για να πάω εκεί (γέλια).

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΑ ΗΡΑΚΛΕΟΥΣ Όπως κάθε χρόνο, τη Μέρα της Γυναίκας θα τη γιορτάσω σαν μία συνηθισμένη μέρα. Ίσως με καλή παρέα και ωραίο φαγητό. Καμία γυναίκα δεν χρειάζεται μία συγκεκριμένη μέρα για να γιορτάσει τις αξίες της και τα όσα προσφέρει.

ΕΥΗ ΧΙΩΤΗ Με ένα καλό δείπνο και καλό κρασί βέβαια, την απαραίτητη τελετουργία για κάθε γιορτή.

 


Η Κωνσταντίνα Ηρακλέους είναι σεφ και συνιδιοκτήτρια στο JinCo, στα Πέρα Ορεινής (φωτογραφία: Ντέμης Σιρανίδης)