ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Πέντε ταβέρνες που προσφέρουν πολύ σπέσιαλ εδέσματα

WIZ TEAM

Ναι μεν προσφέρουν τον κλασσικό μεζέ, προσφέρουν όμως και διάφορα άλλα σπουδαία τα οποία αξίζει να δοκιμάσεις -από μπριζολάκια iberico pork, steak και αντικριστό, μέχρι κοντοσούβλι, βοδινό οσομπούκο και φρέσκο τόνο.

Ας δούμε παρακάτω 5 ταβέρνες σε όλες ανεξαιρέτως τις επαρχίες του νησιού που έχουν αναγάγει την εμπειρία του φαγητού σε κάτι που παραπέμπει σε αρχαιοελληνικό συμπόσιο.

Ο Rouis στα Κάτω Πολεμίδια

Δεν δουλεύει τα σαββατοκύριακα, δεν έχει διαφημίσει ποτέ, δεν έχει social media, δεν έχει καν ταμπέλα έξω από το εστιατόριο. Αλλά παρόλα αυτά η φήμη του ξεπερνά τα όρια του Δήμου Κάτω Πολεμιδιών.

Ο λόγος για το απάχικο στέκι Rouis, όπου ντόπιοι και ξένοι επισκέπτονται κάθε βράδυ (στις λίγες ώρες που ανοίγει), ξέροντας πως εκεί θα βρουν τέλεια φαγητά της ώρας, μέσω ενός μενού που κάθε μέρα διαφέρει αναλόγως του τι υπάρχει διαθέσιμο στην αγορά αλλά και στη φύση -το κομμάτι της εποχικότητας παίζει μεγάλο ρόλο στον καθορισμό του εκάστοτε μενού.

«Εδώ και 18 χρόνια μαγειρεύω για τον κόσμο που έρχεται εδώ, αναλόγως του τι θα βρω στο παζάρι. Κάθε μέρα στο μενού υπάρχουν μαγειρευτά και ψητά φαγητά, αλλά και κάποια είδη σχάρας. Δεν υπάρχει best seller, όλα τα αγαπώ, νομίζω και ο κόσμος το ίδιο», μας αναφέρει ο φειδωλός κύριος Rouis.

Εκτός από τα 35 μόλις άτομα που μπορεί να φιλοξενήσει στον εσωτερικό χώρο, ο οποίος διαθέτει και τζάκι, κατά τους καλοκαιρινούς μήνες χωράνε άλλα 25 άτομα στον όμορφο χώρο έξω! Στο ταβερνάκι Rouis λοιπόν απολαμβάνεις ένα ωραίο μενού, το γλυκό σου, ό,τι ποτό επιθυμείς (μέσα από μια μεγάλη γκάμα οινοπνευματωδών, μεταξύ των οποίων και βαρελίσιο κρασί) και αν σου αρέσει το λες παρακάτω. Άλλωστε, δεν είναι έτσι που έχει καταφέρει να κτίσει τη φήμη του τα τελευταία 18 χρόνια; Αξίζει να σημειώσουμε πως το μαγαζί δεν έχει καν όνομα. Δεν υπάρχει καν ταμπέλα έξω από αυτό. «The most Cyprus place to eat!», αναφέρει χαρακτηριστικά ένας πελάτης του στο internet!

Info
Τηλ. 99440493
Κάτω Πολεμίδια, Λεμεσός
Δ-Π 20.00-23.30

 

Ο Καμασιάς στο Παραλίμνι

Οι μεζέδες που θα βρεις στην κλασσική κι αγαπημένη ταβέρνα του Παραλιμνίου, η οποία για τρία συναπτά έτη (2019, 2020, 2021) ήταν στη λίστα του WiZ με τα 50 Καλύτερα Εστιατόρια του νησιού, δύσκολα συγκρίνονται με οτιδήποτε άλλο έχεις δοκιμάσει -όχι μόνο στην ελεύθερη περιοχή Αμμοχώστου. 

Πολύ δύσκολα θα βρεις το σημείο εκκίνησης αν πρέπει να περιγράψεις τους μεζέδες του Καμασιά. Αν πρέπει παρόλα αυτά να απαριθμήσουμε ορισμένα από αυτά, σίγουρα θα πρέπει να ξεκινήσουμε με το φημισμένο λεμονάτο κουνέλι, το εντυπωσιακό σε παρουσίαση κοντοσούβλι κοτόπουλο που με τη γεύση και το εκτόπισμά του ενίσχυσε τη φήμη της ταβέρνας φέτος το καλοκαίρι, το οφτό, τα σαλιγκάρια σε διάφορες εκδοχές, και να καταλήξουμε στο κουπέπι που έρχεται στο πιάτο μοιάζοντας περισσότερο με γλυκό, στα αγρέλια και στις άγριες αγκινάρες (τζιλίντρικα).

«Το φετινό ήταν το πιο δυνατό καλοκαίρι μας», μας αναφέρει χαρακτηριστικά ο ιδιοκτήτης Ανδρέας Νικολάου, δίνοντας το στίγμα του τι έχει συμβεί τους τελευταίους μήνες στην ταβέρνα, μετά και την πρόσφατη ανακαίνιση στον έξω χώρο. Φέτος όμως δεν ήταν μόνο η ανακαίνιση, αλλά και το σπέσιαλ μενού που απολάμβαναν αρκετοί από τους πελάτες, όπου παράκαμπταν τον κλασσικό μεζέ και αντ’ αυτού επέλεγαν να φτιάξουν τον δικό τους μεζέ, με ορισμένα από τα προαναφερθέντα πιάτα, αλλά και με προσθήκες από κρέατα κοπής ή iberico pork (σουβλάκι, tomahawk κλπ).

Για όσους πάντως επιλέξουν να πάνε με τον κλασσικό μεζέ, να πούμε πως εκτός από τα πιάτα που αναφέραμε στην αρχή του άρθρου (κουνέλι, κοντοσούβλι, οφτόν, καραολιά, οφτό), στο τραπέζι έρχονται επίσης πανσέτα, σουβλάκι, κολοκάσι τσιπς, λουκάνικο, χαλούμι με φύλο κρούστα, σουσάμι και μέλι ή χαλούμι στη σχάρα, πουργούρι, μανιτάρια σχάρας, φρέσκες τηγανιτές πατάτες από τα Κοκκινοχώρια, ένα κολοκυθάκι με σως γιαουρτιού, ελιές πράσινες δικής τους παραγωγής, σπιτικό της ημέρας ταχίνι και τζατζίκι, καππάρι δικό τους, ψωμί προζύμι φρεσκοφουρνισμένο και σιάμαλι μαζί με φρούτα εποχής.

Για να συνοδέψετε το φαγητό σας, μπορείτε να επιλέξετε μια από τις 70 ετικέτες της κάβας που αποτελείται από κυπριακά και ελληνικά κρασιά, από τα καλύτερα οινοποιεία σε Κύπρο και Ελλάδα. Σημειώστε επίσης πως, ενίοτε, τις ημέρες δηλαδή που οι ψαράδες θα βρουν ψάρι, η ταβέρνα προσφέρει και φρέσκο ψάρι της περιοχής!

Info
Τηλ. 23825144
Δαιδάλου 23, Παραλίμνι
ΤΡ-Σ 18.00-00.00, Κυριακή και αργίες μεσημέρι

 

Το Μυλάρι στην Κρήτου Τέρρα 

Σε μια περιοχή που σχεδόν όλοι σερβίρουν κυπριακή κουζίνα, ο Χρήστος αποφάσισε να κάνει την έκπληξη, προσφέροντας παράλληλα με τον μεζέ και ένα μενού με πιο μεσογειακή κατεύθυνση και με ένα twist.

Το Μυλάρι τα τελευταία χρόνια μάς έχει δώσει πολλές αφορμές για μια επίσκεψη ως στο χωριό των Δραγομάνων, την όμορφη Κρήτου Τέρρα. Ειδικά μετά που ανέλαβε τα ηνία ο Χρήστος, τον Ιούνιο του 2020, προσθέτοντας μια πιο γκουρμέ πινελιά στα πιάτα που βγαίνουν από την κουζίνα, χρησιμοποιώντας τοπικά παραδοσιακά υλικά στις συνταγές, όπως χαρουπόμελο, κουμανταρία, μαρμελάδες, ακόμα και κυπριακή τρούφα, η bistro-ταβέρνα όπως αυτοπροσδιορίζεται πλέον πήρε πολύ τα πάνω της.

Οι επισκέπτες του δημοφιλούς καταρράκτη αλλά και γενικότερα οι επισκέπτες της ευρύτερης ορεινής Πάφου, γνωρίζουν πως στη νέα πλατεία του χωριού, κοντά στη μεγάλη εκκλησία, θα βρουν ένα ωραίο εστιατόριο, όπου μπορούν να απολαύσουν κλασσικά πιάτα της κυπριακής κουζίνας, στην πιο μοντέρνα εκδοχή τους, αλλά και ωραία τοπικά κρασιά, έχοντας θέα στο πιάτο τον μεγάλο ορίζοντα που εκτείνεται ως τον κόλπο της Πόλης.

Πλέον, λοιπόν, εκεί στο Μυλάρι, το όνομα του οποίου προέρχεται από ένα τοπωνύμιο μιας περιοχής στο χωριό και συγκεκριμένα από ένα χωράφι της γιαγιάς του ιδιοκτήτη, το οποίο είχε μέσα μύλο (νερόμυλο), πέραν από τα κυπριακά πιάτα και δη το μεζέ, προσφέρεται ένα αναβαθμισμένο μενού, με πιάτα που έχουν -όπως και ορισμένα από τα προηγούμενα- ένα twist και ένα πιο μεσογειακό DNA! Ανάμεσα στα νέα πιάτα που θα βρεις στο μενού είναι το βοδινό οσομπούκο, οι σπιτικές ραβιόλες με τρούφα, ένα crispy chcken με κουμανταρία, αλλά και γαριδομακαρονάδα, camembert cheese με πάστα χρυσόμηλο, ριζότο με κολοκύθα, gorgonzola και μπέικον, ακόμα και ribeye black angus steak.

Σε μια περιοχή λοιπόν που όλοι σχεδόν σερβίρουν αυστηρά σουβλάκι και μεζέδες, Το Μυλάρι έρχεται με ένα πιο μεσογειακό μενού να προσφέρει μια εναλλακτική επιλογή στον κόσμο. Σημαντικό είναι πάντως να αναφερθεί πως τα πλείστα υλικά που μπαίνουν στην κουζίνα του εστιατορίου είναι από την ευρύτερη γύρω περιοχή. Για παράδειγμα, το σουβλάκι, η σούβλα και τα άλλα κρέατα που υπάρχουν στο μενού (όπως προαναφέραμε, ο μεζές συνεχίζει να προσφέρεται κανονικά) είναι ντόπια και ελευθέρας βοσκής από το γνωστό Akamas Butchery. Ειδική μνεία θα πρέπει να γίνει φυσικά στα φρέσκα παϊδάκια! Επίσης, το χαλούμι έρχεται από τη Δρούσεια, τα λουκάνικα επίσης είναι της περιοχής, τα λαχανικά είναι από το δικό τους περβόλι και τέλος, τα κρασιά είναι όλα από οινοποιεία της περιοχής.

Το Σάββατο, φυσικά, στο Μυλάρι προσφέρεται και ζωντανή μουσική, με ρεμπέτικο και λαϊκό πρόγραμμα από τριμελές σχήμα, οπότε το σκηνικό αλλάζει κάπως.

Info
Τηλ. 99472219
Πλατεία, Κρήτου Τέρρα, επ. Πάφου
Τρ-Κ 11.00-22.30

 

Τρεις & ο Κούκος στo Ναυτικό Όμιλο Πασιμις Λευκωσία

Στην αυλή της ταβέρνας Τρεις & ο Κούκος, στον Ναυτικό Όμιλο Πασιμις, νιώθεις σαν στο σπίτι σου. Είναι λες και είσαι προσκεκλημένος στο σπίτι ενός φίλου για να δοκιμάσεις ωραία ελληνικά πιάτα, συνοδεύοντάς τα με βαρελίσιο κρασί ή με μια ωραία ζιβανία ή τσίπουρο.

Σε αυτό το παλιό κυπριακό σπίτι με την 50s αισθητική, στην καρδιά της Λευκωσίας, θα γευτείς πιάτα με γεύσεις από όλη την Ελλάδα -την Κρήτη, την Ήπειρο, τη Θεσσαλία, τη Μακεδονία, τα Χανιά, τα Ζαγοροχώρια, το Μέτσοβο, τα Τρίκαλα, την Πρέβεζα και τη Θεσσαλονίκη.

Μια αυλή που θα μπορούσε άνετα να αποτελεί και κομμάτι μιας ελληνικής κατοικίας, σε κάποιο νησί ή στην ελληνική επαρχία. Άλλωστε, όντας σε Ναυτικό Όμιλο, το στοιχείο της θάλασσας και της φιλοσοφίας που τη συνοδεύει, συνεπώς και της Ελλάδας, είναι διάχυτο σε όλο το μαγαζί.

Με τη βοήθεια του ιδιοκτήτη της ταβέρνας, ο οποίος θα σου περιγράψει λεπτομερώς όλα τα πιάτα, μπορείς να δοκιμάσεις μεταξύ άλλων πιάτα όπως φάβα, μελιτζανοσαλάτα και τυροκαφτερή από τις σπιτικές αλοιφές, τα οποία ήρθαν με ελληνική πίτα, ενώ από ορεκτικά επιλέξαμε το εξαιρετικό λαδοτύρι σαγανάκι Μυτηλίνης, τους κολοκυθοκεφτέδες, τον παστουρμά και το λουκάνικο με ούζο. Επίσης, τη σαλάτα Κούκος, μια πράσινη σαλάτα με κρητικό κατσικίσιο τυρί ξινομυζήθρα, παστά σύκα και καβουρδισμένα φουντούκια, αλλά και μπιφτεκάκια, συκώτι που ήταν απίστευτα νόστιμο, σουβλάκι χοιρινό, αλλά και μαριναρισμένο κοτόπουλο μπούτι (χωρίς κόκαλο).

Στο μενού θα βρεις και special κρέατα, όπως τα χοιρινά μπριζολάκια Iberico, εξαιρετικό αρνί αντικριστό, μπριζόλα μοσχαρίσια tomahawk, steak, αρνί πλευρό Αυστραλίας κ.λπ., ενώ ένα δείπνο κλείνει πάντοτε τέλεια με γλυκά σιάμαλι, ινδοκάρυδο και χαλβά κ.λπ, μαζί με το παγωτό τους. Να αναφέρουμε τέλος πως η ταβέρνα, για τους λάτρεις της μπύρας, προσφέρει αρκετές μπύρες στο μενού (κάποιες από τις οποίες craft), αλλά και μεγάλη ποικιλία από κρασιά, ελληνικά και κυπριακά. 

Info
Τηλ. 22320380
Ιφιγενείας και Λυσάνδρου γωνία, Λευκωσία
Δ-Σ 19.00-01.00

 

Ο Φίλιππος στη Λάρνακα 

Ένα στέκι για όσους ξέρουν να εκτιμούν την ποιότητα στην απλότητα. Ο μερακλής κύριος Φίλιππος θα σου σερβίρει ό,τι παράγει στο χωράφι του και πολλά εποχιακά.

Εκτός από τον μεζέ, ενίοτε εδώ θα βρεις φρέσκο τόνο αλλά και steak -για το οποίο έχουν να λένε για την ποιότητά του.

Η ταβέρνα διαθέτει επίσης προσεγμένη κάβα. Τέλος, σε σχέση με το γλυκό, αν είναι η μέρα τους θα φας μπουρέκια και πίττα καρπασίτικη στη σχάρα, με χαρουπόμελο δικής του παραγωγής.

Info
Τηλ. 99454877
Αγίου Γεωργίου Μακρή 62, Λάρνακα
Δ-Κ 18.00-19.45

 

Κεντρική φωτογραφία: Rouis