ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Προβολή της ταινίας «Το προξενιό της Άννας» με ελεύθερη είσοδο στα Rio cinemas

WIZ TEAM

Προβολή της ελληνικής ταινίας «Το προξενιό της Άννας» (1972) - με ελεύθερη είσοδο - στο πλαίσιο του προγράμματος "Χώρα, σε βλέπω" στο RIO Premier Cinemas στο Nicosia Mall.

Λίγα λόγια για την ταινία:
H Άννα, ένα φτωχό κορίτσι από χωριό, εργάζεται εδώ και δέκα χρόνια σαν εσωτερική υπηρέτρια σε μια μικροαστική αθηναϊκή οικογένεια. Όταν τα αφεντικά διαπιστώνουν ότι η Άννα έφτασε σε ηλικία γάμου, διαλέγουν για λογαριασμό της έναν νέο και τον καλούν στο σπίτι μια Kυριακή. Tο ίδιο βράδυ επιτρέπουν στην Άννα να βγει έξω μόνη με τον υποψήφιο γαμπρό. Στη σύντομη αυτή έξοδο, η Άννα θα νιώσει για πρώτη φορά στη ζωή της συναισθήματα που ως τότε έπνιγε βαθιά μέσα της, κάτι που δεν μπορεί να δεχτεί η ηθικόλογη υποκρισία των αφεντικών. Έτσι, όταν επιστρέψει στο
σπίτι, θα ανακαλύψει ότι οι διαθέσεις της οικογένειας έχουν αλλάξει. Με την ίδια ευκολία που αποφάσισαν να της φτιάξουν τη ζωή, εξίσου αυθαίρετα, σαρώνουν το έδαφος κάτω από τα πόδια της.

Στο μεγάλου μήκους ντεμπούτο του ο Παντελής Βούλγαρης συστήνεται ως ένας δημιουργός έτοιμος να σχολιάσει με υπόκωφα αιχμηρό τρόπο την αστική πραγματικότητα της Ελλάδας στις αρχές των ‘70s, με μια από τις καθοριστικές για τη γέννηση του Νέου Ελληνικού Κινηματογράφου ταινίες.

Ο Βούλγαρης εξετάζει τις ταξικές δυναμικές, τις σχέσεις οικονομικής εξάρτησης αλλά και τη θέση της γυναίκας σε μια εποχή όπου η Αθήνα αρχίζει να αποτελεί μοναδική διέξοδο, εκεί όπου το νέο ελληνικό όνειρο γεννιέται και πεθαίνει, εκεί όπου μοίρες καθορίζονται με ένα νεύμα και ένα καπρίτσιο της άρχουσας τάξης. Εμμένοντας στο αρχικό του προσωπικό όραμα και αρνούμενος να προχωρήσει σε αλλαγές που θα έκαναν το φιλμ πιο εμπορικό, ο Βούλγαρης ολοκληρώνει τελικά μια σκληρή, ειλικρινή ηθογραφία μιας άγριας εποχής.

Η ταινία θα προβληθεί σε νέα ψηφιακή κόπια (DCP), με αγγλικούς υπότιτλους, που δημιουργήθηκε στο πλαίσιο της Δράσης «Χώρα, σε Βλέπω».

Το προξενιό της Άννας
του Παντελή Βούλγαρη
1972
85´
Βραβεία/ Διακρίσεις/ Συμμετοχές σε φεστιβάλ:
Πρωτοεμφανιζόμενου Σκηνοθέτη, Α γυναίκείου Ρόλου Πρωτοεμφανιζόμενου Σκηνοθέτη Α’ Γυναικείου Ρόλου Άννα Βαγενά, Β΄ Γυναικείου Ρόλου Σμάρω Βεάκη, Β Ανδρικού Ρόλου (Κώστας Ρηγόπουλος)
Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης 1972 Βραβείο Fipresci, Βραβειο Οtto- Dibelius, Βραβείο Ocic
Φεστιβάλ Βερολίνου 1972. Βραβείο εξαιρετική ταινίας της χρονιάς, Φεστιβάλ Λονδίνου 1974

Σκηνοθεσία:
Παντελής Βούλγαρης
Σενάριο:Παντελής Βούλγαρης, Μένης Κουμανταρέας
Διεύθυνση φωτογραφίας:
Νίκος Καβουκίδης
Μοντάζ:Ντίνος Κατσουρίδης
Ήχος:Πέτρος Πατέλης
Ηθοποιοί:Άννα Βαγενά, Σμαρώ Βεάκη, Κώστας Ρηγόπουλος, Σταύρος Καλάρογλου, Αλίκη Ζωγράφου, Ειρήνη Εμιρζά, Αλέκος Ουδινότης, Μαρία Μαρτίκα, Μίκα Φλώρα, Νίκος Γαροφάλου, Λούλα Χρηστίδη, Γιώργος Μόρτον, Αθηνά Λαμπ
Παραγωγοί:Ντίνος Κατσουρίδης
Κοστούμια:Κυριάκος Κατζουράκης
Σκηνικά:Κυριάκος Κατζουράκης
Κάμερα:Θανάσης Μπερμπεράκης
Φορμάτ:ProResΓια το πρόγραμμα «Χώρα, σε Βλέπω»:

Το Πολιτιστικό Εργαστήρι Αγίων Ομολογητών σε συνεργασία με την ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΑΚΑΔΗΜΙΑ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ και το Εθνικό Κέντρο Κινηματογράφου και την στήριξη των Πολιτιστικών Υπηρεσιών του Υφυπουργείου Πολιτισμού της Κύπρου, φιλοξενεί στην Κύπρο το «ΧΩΡΑ, ΣΕ ΒΛΕΠΩ – Ο εικοστός αιώνας του Ελληνικού σινεμά».
Το “ΧΩΡΑ, ΣΕ ΒΛΕΠΩ” είναι ένα πρόγραμμα διάσωσης, αποκατάστασης και προβολής ταινιών από την πλούσια κληρονομιά του ελληνικού κινηματογράφου του 20ού αιώνα, στο πλαίσιο της επετείου των 200 ετών από την Ελληνική Επανάσταση.

Πρόκειται για μία δράση της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου, υπό την αιγίδα της Επιτροπής “Ελλάδα 2021”, με τη χορηγία του Εθνικού Κέντρου Οπτικοακουστικών Μέσων (κύριος χορηγός), του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου, του Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου και του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης και με την υποστήριξη της Ταινιοθήκης της Ελλάδος και της Finos Film.

Στην Κύπρο, συνεργάτης του προγράμματος αυτού είναι το ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙ ΑΓΙΩΝ ΟΜΟΛΟΓΗΤΩΝ. Το “ΧΩΡΑ, ΣΕ ΒΛΕΠΩ” έχει ενταχθεί στις κινηματογραφικές μας δράσεις με γενικό τίτλο «Κινηματογραφικές Τετάρτες», τις οποίες επιμελείται ο ιστορικός κινηματογράφου Δώρος Δημητρίου και στηρίζουν εδώ και πέντε χρόνια οι Πολιτιστικές Υπηρεσίες της Κύπρου, των οποίων είμαστε σταθεροί και σημαντικοί εταίροι σε θέματα κινηματογραφικής παιδείας. Στα πλαίσια του προγράμματος θα γίνουν άλλες 6 προβολές ταινιών ως ακολούθως:

19/Οκτωβρίου ΤΟ ΠΡΟΞΕΝΙΟ ΤΗΣ ΑΝΝΑΣ - ΠΑΝΤΕΛΗΣ ΒΟΥΛΓΑΡΗΣ 1972
26/Οκτωβρίου ΛΟΥΦΑ ΚΑΙ ΠΑΡΑΛΛΑΓΗ - ΝΙΚΟΣ ΠΕΡΑΚΗΣ 1984
2/Νοεμβρίου ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΚΡΗ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ - ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΓΙΑΝΝΑΡΗΣ 1998
9/Νοεμβρίου ΙΩΑΝΝΗΣ Ο ΒΙΑΙΟΣ - ΤΩΝΙΑ ΜΑΡΚΕΤΑΚΗ 1973
16/Νοεμβρίου Z - ΚΩΣΤΑΣ ΓΑΒΡΑΣ 1969

Οι προβολές θα πραγματοποιηθούν στο RIO Premier Cinemas στο Nicosia Mall.
Τις ταινίες θα προλογίσουν οι Δρ. Όλγα Κουρέλου (ιστορικός κινηματογράφου), Λογγίνος Παναγή (σκηνοθέτης) και Δώρος Δημητρίου (ιστορικός κινηματογράφου).

Ώρα έναρξης 19.30
Είσοδος Δωρεάν