ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Ψάρι της βάρκας από δύο Μιχάληδες, σε δύο χωριά της Λευκωσίας

NEWSROOM WIZ-GUIDE

Στον Άγιο Επιφάνιο και στα Λύμπια, σε δύο απάχικες ταβέρνες, ο Μιχάλης Κλεάνθους και ο Μιχάλης Τσαγγάρης αντίστοιχα, προσφέρουν στους πελάτες τους φρέσκο ψάρι της βάρκας… εδώ και πολλά χρόνια.

Δυο μαγαζιά χωρίς πολλά φτιασίδια, που επενδύουν στη φρεσκάδα της πρώτης ύλης και στο γρήγορο-ευγενικό σέρβις. Αυτό εξάλλου είναι που τους έχει χαρίσει την τόσο μεγάλη δημοφιλία στο πέρασμα των χρόνων. Η ταβέρνα του Μιχάλη Τσαγγάρη στα Λύμπια υπάρχει εδώ και 45 χρόνια, ενώ η ταβέρνα Άγιος Επιφάνιος, στο ομώνυμο χωριό της επ. Λευκωσίας, στον δρόμο Λευκωσίας - Παλαιχωρίου, υπάρχει από το 2000.

Σε ότι αφορά στην ταβέρνα στα Λύμπια, όπως εξάλλου γράψαμε πρόσφατα, ο κύριος Μιχάλης διαλέγει καθημερινά το πιο καλό φρέσκο ψάρι, από γνωστή ψαροταβέρνα της Λευκωσίας, και χωρίς φανφάρες και τυμπανοκρουσίες το προσφέρει στη φανατική πελατεία του που καταφθάνει καθημερινά στο απάχικο στέκι του στα Λύμπια, μαζί με φρέσκια σαλάτα και ωραία ορεκτικά. Ο μεζές δεν είναι μεγάλος σε ότι αφορά στην ποικιλία, πλην όμως είναι υπεραρκετός σε ποσότητα, πολύ ποιοτικός και value for money. Η σαλάτα φρεσκότατη, οι ελιές μυρωδάτες, το κουλούρι ζεστό, και γενικά όλα τα πιάτα είναι ένα κι ένα. Εκτός από σουπιά και καλαμάρι, στο τραπέζι έρχεται επίσης χαλούμι, μανιτάρια, και φυσικά το φρέσκο ψάρι (ό,τι έχει κάθε φορά) -τη μέρα που πήγαμε απολαύσαμε μπαρμπούνι, κουτσομούρα και μαρίδα! Με τη συνοδεία παλιών λαϊκών ασμάτων, από ένα παλιό cd player, εδώ θα έχεις σίγουρα μια ωραία εμπειρία, είτε στο εσωτερικό με τη ξυλόσομπα είτε στη δροσερή αυλή δίπλα στον δρόμο.

Το μόνο που μένει είναι να επιλέξετε αν προτιμάτε μεγάλο ή χαμηλότερο υψόμετρο και να μπείτε στο αυτοκίνητο για φρέσκο ψάρι, σε μια ταβέρνα όπου σημασία έχει η φρεσκάδα και όχι οτιδήποτε άλλο.

Από την άλλη, ο κύριος Μιχάλης Κλεάνθους στον Άγιο Επιφάνιο, ειδικά τις Κυριακές (αλλά και το βράδυ του Σαββάτου και τις υπόλοιπες μέρες), δίνει ένα πραγματικό ρεσιτάλ στην ταβέρνα του, κινούμενος σε όλα τα μήκη και πλάτη -από την κουζίνα, τη σχάρα και το τηγάνι, ως την πλατεία με τα δεκάδες τραπέζια. Κανείς δεν αμφισβητεί ότι η ταβέρνα Άγιος Επιφάνιος, από το 2000 και εντεύθεν έχει βάλει για καλά στον χάρτη της ψαροφαγίας το ομώνυμο χωριό της επαρχίας Λευκωσίας. Ουκ ολίγοι Λευκωσιάτες λένε «θα πάμε για ψάρι στον Μιχάλη», εννοώντας τον Άγιο Επιφάνιο. Παρότι προσφέρεται και κρέας (μεζές, αλλά και α λα καρτ), εντούτοις το 90% του κόσμου καταφθάνει στο χωριό για το φρέσκο ψάρι. Ο ψαρομεζές περιλαμβάνει ψάρι της βάρκας -από μαρίδα, γόπα, μπακαλιάρο, λυθρίνι και μπαρμπούνι, μέχρι κουρκούνες, μελάνες, σορκούς-, όπως επίσης φρέσκες σουπιές, καλαμάρι και γαρίδες, αλλά και τσιπούρα ή λαβράκι. Στο τραπέζι έρχεται σαλάτα και καπηρωμένο ψωμί, ενώ υπάρχει και ένα salad bar με 10 διαφορετικά ορεκτικά. Για το φινάλε συνήθως παίζει μπουρέκι και φρούτα.