ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Restart εστίασης: Όλα όσα πρέπει να ξέρεις για το safe pass

WIZ TEAM

Το Safe Pass είναι το διαβατήριο προς την πλήρη ελευθερία μας. Πού θα το χρειάζεσαι και πού όχι.

Όλα είναι έτοιμα ώστε σήμερα (Δευτέρα 10 Μαΐου) να επαναλειτουργήσει η εστίαση αλλά υπό όρους, αφού από την 1η Ιουνίου θα επιτρέπεται η λειτουργία και των εσωτερικών χώρων στους χώρους εστίασης.

Επιτρέπεται η λειτουργία όλων των εξωτερικών χώρων εστίασης (εστιατόρια, ταβέρνες, καφετέριες, μπιραρίες, σνακ-μπαρ και μπαρ, καφενεία και χώροι εστίασης εντός εμπορικών κέντρων, κυλικείων ή/και αθλητικών ομίλων, πολιτιστικών ομίλων, σωματείων, συλλόγων κ.λπ.), στη βάση του ισχύοντος πρωτοκόλλου. Όσο αφορά τα ξενοδοχειακά καταλύματα επιτρέπεται η διαμονή σε αυτά από τις 10 Μάϊου 2021.

Στη ζωή μας, όμως, μπαίνει το Safe Pass αφού, μετά τις αποφάσεις του Υπουργικού Συμβουλίου την περασμένη Τετάρτη, καταργούνται τα μηνύματα στο 8998.

Τι είναι, όμως, τελικά το Safe Pass;

Safe Pass είναι το αποδεικτικό που οι πολίτες πρέπει να είναι σε θέση να επιδεικνύουν, όταν τους ζητηθεί, σε διάφορους χώρους συμπεριλαμβανομένων και των χώρων εστίασης. Τα αποδεικτικά είναι είτε το αποτέλεσμα του PCR ή rapid test, με ισχύ 72 ωρών. Για παράδειγμα, εάν το τεστ έγινε την Κυριακή στις 10 το πρωί θα έχει ισχύ μέχρι την Τρίτη τα μεσάνυκτα.

Επίσης αποδεικτικό είναι η κάρτα εμβολιασμού που έχει παρέλθει διάστημα 3 εβδομάδων με την μια δόση ή το μήνυμα που έλαβαν για αποδέσμευσή τους από την καραντίνα εφόσον είχαν νοσήσει από τον COVID-19 τους τελευταίους 6 μήνες. Σε μελλοντικό στάδιο το Safe Pass θα λειτουργήσει ηλεκτρονικά από το Υφυπουργείο Έρευνας, με ειδική εφαρμογή ή αποστολή κωδικού.

Η παρουσίαση αποδεικτικού στοιχείου είναι υποχρεωτική να προσκομίζεται στους χώρους εστίασης, σε υπαίθρια και κλειστά θέατρα, κινηματογράφους και αίθουσες παραστατικών τεχνών ή θεαμάτων, εμπορικά κέντρα και πολυκαταστήματα λιανικού εμπορίου, χώρους θρησκευτικής λατρείας, κοινωνικές εκδηλώσεις όπως γάμοι, βαφτίσεις και κηδείες, γυμναστήρια, σχολές χορού και σχολές άλλων αθλημάτων, σε όσους γυμνάζονται σε κλειστούς χώρους, ξενοδοχεία και τουριστικά καταλύματα, όπως και οίκους ευγηρίας, κέντρα φιλοξενίας ηλικιωμένων, δομές φιλοξενίας χρόνιων πασχόντων και άλλες κλειστές δομές. Επίσης σε προεκλογικές συγκεντρώσεις σε θέατρα/αμφιθέατρα, χώρους εστίασης, οικίες, συνέδρια και εμπορικές εκθέσεις.

Η προσκόμιση αποδεικτικού στοιχείου δεν είναι υποχρεωτική για μετάβαση του κοινού σε παραλίες και εξωτερικούς εκδρομικούς χώρους, φράγματα και ζωολογικούς κήπους.

Ποιος θα ελέγχει το Safe Pass στα εστιατόρια και μπαρ;

Η Αστυνομία έχει αποκλειστικότητα να ελέγχει θρησκευτικούς χώρους, τη λειτουργία καζίνων, τη διεξαγωγή γευμάτων, δείπνων και οποιωνδήποτε άλλων εκδηλώσεων όσον αφορά γάμους και βαφτίσεις σε διάφορους χώρους εστίασης. Επίσης, σε συνεργασία με το Υφυπουργείο Τουρισμού έχουν αρμοδιότητα να προβαίνουν σε ελέγχους σε χώρους εστίασης, εστιατόρια, ταβέρνες, καφετέριες, μπιραρίες κ.λπ.

Για κυλικεία και αθλητικούς ομίλους σωματείων και συλλόγων έχει αρμοδιότητα ο ΚΟΑ. Για θέατρα, αμφιθέατρα, κινηματογράφοι, αίθουσες θεαμάτων έχουν αρμοδιότητα να προβαίνουν σε ελέγχους οι Δήμοι. Για υποκαταστήματα, πολυκαταστήματα έχουν αρμοδιότητα λειτουργοί του Υπουργείου Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων. Για τη λειτουργία των γυμναστηρίων, σχολών και άλλων αθλημάτων και άλλων αθλητικών δραστηριοτήτων αρμοδιότητα ελέγχου έχει ο ΚΟΑ. Για τον έλεγχο των ξενοδοχείων, διεξαγωγή συνεδρίων, αρμοδιότητα έχει το Υφυπουργείο Τουρισμού κ.λπ.