Loading...
Η γεμάτη αγανάκτηση και αγωνία ανάρτηση του Χαμπή του Χαράκτη, ενός από τους πιο σπουδαίους ανθρώπους του πολιτισμού στην Κύπρο.
Πριν από μόλις ένα μήνα ο Χαμπής Τσαγγάρης τιμήθηκε με το Ευρωπαϊκό Βραβείο Πολιτιστικής Κληρονομιάς - Βραβείο Europa Nostra. Τιμήθηκε για την τεράστια προσφορά του στην κληρονομιά και τέχνη της Κύπρου. Τιμήθηκε ουκ ολίγες φορές, από φορείς και θεσμούς στην Κύπρο αλλά και στο εξωτερικό. Ο Χαμπής ο χαράκτης είναι ένας εν ζωή θρύλος, ένας από τους σπουδαιότερους ανθρώπους του πολιτισμού στο νησί, ένας από τους σημαντικότερους ανθρώπους.
Κι όμως, υπάρχουν ακόμα άνθρωποι σε τούτο τον τόπο που δεν αντιλαμβάνονται τη σημαντικότητα του μεγάλου αυτού καλλιτέχνη, κοροϊδεύοντάς τον με την ανευθυνότητά τους και προσβάλοντας την Κύπρο διεθνώς. Ως εκ τούτου, μέσω μιας ανάρτησής του, ανακοινώνει το κλείσιμο του Μουσείου Χαρακτικής Χαμπή στα Πλατανίστεια.
Πιο κάτω αυτούσια η ανάρτηση:
Αντροπή, ντροπή, shame.
Πέντε χρόνια περιπαίξιμον! Σε κίνδυνον πολιτιστικοί θησαυροί στο Μουσείον Χαρακτικής Χαμπή!
Το Μουσείον Χαρακτικής Χαμπή στα Πλατανίσκια, αναγκάζεται να κλείσει τες πόρτες του τζ̆αι να αναστείλει τες εκδηλώσεις του, με εξαίρεσην τες ήδη προγραμματισμένες. Θα μείνει ανοικτή για το κοινόν μόνον η αίθουσα του αρχείου του Μουσείου, με το μουσ̆σ̆εμένον πάτωμαν, για να το θωρούν ντόπιοι τζ̆αι ξένοι να δοξάζουν την ανευθυνότηταν των αρχόντων που μας διαχειρίζουνται, περιπαίζουν μας τζ̆αι προσβάλλουν την Κύπρον διεθνώς!
Το πλούσιον αρχείον του Μουσείου, με αριστουργήματα της χαρακτικής τέχνης ’που ούλλον τον κόσμον, κινδυνεύει ’που νερά γειτονικού σπιτιού που εισρέουν στο πάτωμαν.
Ολόχρονα, 365 μέρες, για πέντε χρόνια, οι πόρτες του δωματίου του αρχείου μεινίσκουν αννοιχτές για ν’ αερίζεται τζ̆αι να ’λιάζεται το δωμάτιον. Τες νύχτες δουλεύκει ο αφυγραντήρας, χωρίς να καταφέρνει, όμως, να στεγνώσει το πάτωμαν.
Εζήτησα, στην αρχήν, πριν πέντε χρόνια, που τον μουχτάρην να λύσει το πρόβλημαν των νερών που έρχουνται ’που γειτονικόν σπίτιν. Αφού δεν θέλει να το λύσει, επαράπεμψεν με στον υπεύθυνον των Τεχνικών Υπηρεσιών της Υπηρεσίας Τουρκοκυπριακών Περιουσιών Λεμεσού. Τον τελευταίον εκάλεσα τον μερικές φορές τζ̆αι ήρτεν τζ̆αι είδεν το μουσ̆σ̆εμένον πάτωμαν. Περιπαίζει με πέντε ολόκληρα χρόνια!
Το Μουσείον Χαρακτικής Χαμπή στεγάζεται σε κτήρια πρώην τουρκοκυπριακού χωρκού, που διαχειρίζεται η Υπηρεσία Τουρκοκυπριακών Περιουσιών Λεμεσού. Για πέντε χρόνια απευθύνουμαι στους αρμόδιους τζ̆αι προφορικά τζ̆αι γραπτά με αποστολήν φωτογραφιών του μουσ̆σ̆εμένου πατώματος. Τζ̆είνοι, όμως, εσπάσαν κάθε ρεκόρ ανευθυνότητας!
Έγραψα πέντε επιστολές στην Υπηρεσίαν Διαχείρισης Τουρκοκυπριακών Περιουσιών Λεμεσού, με ημερομηνίες: 21 Δετζ̆έμβρη 2020, 26 Μάρτη 2021, 24 Ιούνη 2021, 1 Σεπτέβρη 2021 τζ̆αι 27 Δετζ̆έβρη 2021. Έγραψα τζ̆αι έναν ηλεκτρονικόν μήνυμαν (e-mail), ημερομηνίας 16 Αυγούστου 2023, με φωτογραφίες του μουσ̆σ̆εμένου πατώματος της αντροπής.
Έγραψα ηλεκτρονικά μηνύματα συνοδευόμενα ’που φωτογραφίες στον Έπαρχον Λεμεσού, με ημερομηνίες: 11 Μάη 2023, 17 Μάη 2023 τζ̆αι 8 Ιούνη 2023.
Επαρακάλεσα φίλους μου τζ̆ι επροσπαθήσαν να βοηθήσουν, χωρίς όμως αποτέλεσμαν.
’Που το 1995 η Σχολή Χαρακτικής, τζ̆αι ’που το 2008 το Μουσείον Χαρακτικής Χαμπή στα Πλατανίσκια, επροσφέραν δωρεάν γνώσεις τζ̆αι δεξιότητες σε πολλές σ̆ιλλιάες Κύπριους, τζ̆ι εχουμίσαν την Κύπρον σε αμέτρητους ξένους επισκέπτες.
Δεν είναι επιχείρηση προσωπική, ούτε κερδοσκοπική. Εν προσφορά στην Κύπρον, με ενθουσιασμόν τζ̆αι με πολλές θυσίες ’που όσους αφιερωθήκαμεν σε τούντον στόχον.
Ταυτόχρονα, η Σχολή τζ̆αι το Μουσείον εδεχτήκαν απίστευτης αγριότητας επιθέσεις ’που την τοπικήν τζ̆αι επαρχιακήν Διοίκησην Λεμεσού. Με τες επεμβάσεις υγειώς σκεπτόμενων αθθρώπων, της Επιτρόπου Διοικήσεως, Υπηρεσιών τζ̆αι Υπουργείων, με την συγκινητικήν συμπαράστασην αμέτρητων φίλων μας στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, εφκήκαμεν νικητές στην μάχην με το κακόν. Προσωρινά.
Το κακόν δεν εσταμάτησεν ποττέ την δουλειάν του.Τα επεισόδια της περιόδου 2018-2023 εφρόντισα να μέν τα δημοσιοποιώ, κάμνοντας υπομονήν. Με τούντο κείμενον, τζ̆αι με το τελευταίον μου αναπάντητον ηλεκτρονικόν μήνυμαν στην διευθύντριαν της Υπηρεσίας, δημοσιοποιώ τα γεγονότα. Το σύνολον των επιστολών μου τζ̆αι ηλεκτρονικών μου μηνυμάτων στην Υπηρεσίαν Τ/Κ Περιουσιών τζ̆αι στον Έπαρχον Λεμεσού, έχω τα στην διάθεσην των ενδιαφερομένων.
Δεν παρακαλώ κανέναν να λύσει το πρόβλημαν. Απλώς γνωστοποιώ το. Έκαμα ό,τι εμπόρουν.
Σήμερα, κανεί η υπομονή. Αν οι του Πολιτισμού, νιώσουν την ευθύνην τους, μπορεί να δούμεν καλλύττερες μέρες.
Καληνύχτα.
Χαμπής Τσαγγάρης
Ιδρυτής της Σχολής τζ̆αι του Μουσείου Χαρακτικής Χαμπή, 16.11.2023
ΛΕΖΑΝΤΕΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΩΝ:
1. Οι σημαίες της Ελλάδας, της Κυπριακής Δημοκρατίας και της Ευρωπαϊκής ‘Ενωσης σε άθλια κατάσταση, στο Κοινοτικό Συμβούλιο στα Πλατανίσκια (Νοέμβριος 2023).
2. Πέντε φωτογραφίες απο το βρεγμένο πάτωμα του Αρχείου του Μουσείου Χαρακτικής Χαμπή, στα Πλατανίσκια.
Χαμπής Τσαγγάρης
4605 Πλατανίσκια
e-mail: printmaker@cytanet.com.cy
Κυρίαν Βάνα Παπαδοπούλου,
για Αν. Έπαρχον Λεμεσού
ΕΠΑΡΧΙΑΚΗΝ ΔΙΟΙΚΗΣΗΝ ΛΕΜΕΣΟΥΚΛΑΔΟΝ ΔΙΑΧΕΙΡΗΣΗΣ ΤΟΥΡΚΟΚΥΠΡΙΑΚΩΝ ΠΕΡΙΟΥΣΙΩΝ
e-mail: limassol.dao@limda.moi.gov.cy
16 Αυγούστου 2023
Κυρία,
Αναφέρομαι στην επιστολήν σας ημερομηνίας 10 Ιουλίου 2023, την οποίαν επαράλαβα προχτές, 14 Αυγούστου, ’που το ταχυδρομικόν κιβώτιον στα Πλατανίσκια.
Αντιλαμβάννουμαι ότι γράφετε μου όσα σας λαλεί ο Τεχνικός Μηχανικός του Γραφείου σας κ. Χαράλαμπος Πιτσιλλίδης.
Ο μηχανικός σας, όμως, σε διάρκειαν πολλών χρόνων, έπεισεν με ότι δεν μπορεί να λύσει το πρόβλημαν.
Το τελευταίον που ηύρεν, συνεχίζοντας την ίδιαν τακτικήν, εν η υψομετρική διαφορά μεταξύ δύο Τ/Κ τεμαχίων…
Τούτη η υψομετρική διαφορά εγεννήθηκεν το 2018, άμαν εξεκίνησεν να μουσ̆σ̆έφκει το πάτωμαν του υποστατικού της Σχολής-Μουσείου Χαρακτικής Χαμπή;
Κατέχω το υποστατικόν ’που το 1994, τζ̆αι ουδέποτε ήταν μουσ̆σ̆εμένον ώς το 2018, άμαν αρκίνησεν ένας πκιό μαννιασμένος πόλεμος εναντίον της Σχολής-Μουσείου ’που τον μουχτάρην τζ̆αι την οικογένειαν του. Υποθέτω ότι ξέρετε τα, αφού εχρειαστήκαμεν, τότε, την βοήθειαν της Επιτρόπου Διοικήσεως τζ̆αι είχαμεν την συμπαράστασην αμέτρητων υγιώς σκεπτόμενων αθθρώπων που έχουν ψηλά τον πολιτισμόν.
Το 2018, άμαν το Υπουργείον Εσσωτερικών αποστέρησεν τον γιόν του μουχτάρη της χρήσης του υποστατικού που εφάπτεται στο δικόν μου, αρκινήσαν οι πλυμμήρες στο πάτωμαν. Για τες πλυμμήρες, ξέρετε ’που την πλούσιαν αλληλογραφίαν που αντάλλαξα με την Επιτροπήν Τουρκοκυπριακών Περιουσιών. Ξέρει τζ̆αι ο Μηχανικός σας την πηγήν των πλημμυρών, όπως την αποκάλυψεν σ’ εμέναν ο μουχτάρης, τζ̆αι είπα το στον Μηχανικόν σας. Εκαρτέραν να τ’ ακούσει ’που ’μέναν; ’Που τον μουχτάρην τζ̆αι την οικογένειαν του, με τους οποίους διατηρεί άριστες σχέσεις, έν έμαθεν τίποτε;
Ο μουχτάρης είπεν μου καθαρά τον Δετζ̆έβρην του 2022 ότι τα νερά προέρχουνται ’που λάκκον βάθους ενός μέτρου περίπου, που άννοιξεν ο αρφότεκνος του ο Πέτρος στην αυλήν του, τζ̆αι που σ̆ιονώννει τα νερά του. Άννοιξεν τον το 2018, άμαν η υψομετρική διαφορά εμούσ̆σ̆εψεν το πάτωμαν…
Θυμάστε, κυρία, ότι εκτός ’που το πάτωμαν, ετρέχαν τζ̆αι καταρράκτες στο υποστατικόν! Έχω βίντεο ντοκουμέντα.Πόθθεν ήταν οι καταρράκτες; ’Που τα νερά που ερκούνταν ’που το άστεγον δωμάτιον του αρφότεκνου του μουχτάρη.
Το δωμάτιον ήταν άστεγον ’που τον τζ̆αιρόν που ήρτα στα Πλατανίσκια, το 1988.
Γιατί δέν ετρέχαν νερά στο υποστατικόν ’που το 1988 ώς το 2017; Γιατί ύστερα, άξιππα επλυμάνισκεν συνέχειαν το υποστατικόν;
Επειδή έπρεπεν να δώσετε λεφτά στον αρφότεκνον του μουχτάρη να στεγάσει το υποστατικόν του. Εδώσετε του, εστέγασεν το, ευχαρίστησα σας με επιστολήν μου, αλλά έγραψα σας ’που τότε, στην ίδιαν επιστολήν, ότι το πάτωμαν του υποστατικού της Σχολής-Μουσείου εν μουσ̆σ̆εμένον τζ̆αι ’που διαφορετικήν πηγήν εισροών.
Ώς τωρά καρτερώ να το λύσετε. Το μόνον που εκαταφέρετε εν η ζημιά σε πολιτιστικούς θησαυρούς χαρακτικής που φυλάσσουνται στο υποστατικόν.
Πέμπω σας πρόσφατες φωτογραφίες του μουσ̆σ̆εμένου πατώματος του υποστατικού με το αρχείον του Μουσείου Χαρακτικής Χαμπή.
365 μέρες τον χρόνον, Σ̆ειμώναν-Καλοτζ̆αίριν, το δωμάτιον που στεγάζει το αρχείον του Μουσείου Χαρακτικής Χαμπή εν μουσ̆σ̆εμένον! Τί θα γινεί;
Κυρία,
Άλλα γίνουνται στο πάτωμαν τζ̆αι στα έργα χαρακτικής που φυλάσσουνται σε συρταριέρες του υποστατικού, τζ̆ι άλλα ο Μηχανικός σας μηχανεύεται…
Εν ένας καθαρός πόλεμος εναντίον της Σχολής-Μουσείου, τιμημένων ’που την Ευρωπαικήν Επιτροπήν τζ̆αι την Europa Nostra.
Κρίμαν που το όνομαν σας αναμείχθηκεν σε τούντον πόλεμον ’που κακήν πληροφόρησην.
Αλλά, this is Cyprus…
Με εκτίμησην, Χαμπής Τσαγγάρης
Δείτε στο παρακάτω εξαιρετικό πορτρέτο που του έκανε του PIO, στο πλαίσιο της σειράς Art in the City, ποιος είναι ο σπουδαίος Χαμπής Τσαγγάρης.
Ο Χαμπής Τσαγγάρης γεννήθηκε το 1947 στην κατεχόμενη σήμερα Κοντέα της επαρχίας Αμμοχώστου. Ασχολήθηκε από νωρίς με την τέχνη και οργάνωσε την πρώτη ατομική του έκθεση στην Αμμόχωστο το 1968.
Το 1971 πήγε στην Αθήνα, ύστερα από πρόσκληση του διάσημου Έλληνα χαράκτη Α. Τάσου, στο εργαστήρι του οποίου πήρε τα πρώτα μαθήματα χαρακτικής. Το 1976 πήγε στη Μόσχα όπου σπούδασε Γραφικές Τέχνες στο Ινστιτούτο Σούρικωφ, με ιδιαίτερο ενδιαφέρον στην χαρακτική.
Μετά την αποφοίτησή του το 1982 επέστρεψε στην Κύπρο όπου εξακολουθεί να ζει και να εργάζεται. Δίδαξε Γραφικές Τέχνες στην κυπριακή εκπαίδευση από το 1987 μέχρι το 2008, ενώ το 1989 εγκαταστάθηκε στο χωριό Πλατανίσκια όπου και ίδρυσε τη Σχολή Χαρακτικής και το πρώτο Μουσείο Χαρακτικής στην Κύπρο.
Έχει παρουσιάσει τα έργα του σε πολλές ατομικές εκθέσεις στην Κύπρο και στο εξωτερικό. Μεταξύ άλλων: Μόσχα – Σούρικωφ 1981, Titograd Γιουγκοσλαβίας – Γκαλερί Αδεσμεύτων Χωρών 1986, Αθήνα – Σπίτι της Κύπρου 1987, 1995, 2000, 2008, Λουμπλιάνα – Γκαλερί IC 1988, Λονδίνο – New Gallery Wood Green 1989, Αθήνα – Γκαλερί Αένναον 1997, Nancy Γαλλία – Γκαλερί Berger 1998 – Παρίσι, UNESCO 2010 – Mexico City 2010.