ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

«Sounds of the Forest»: Ακούστε τους ήχους των δασών του κόσμου

WIZ TEAM

Το Timber Festival είναι ένα τριήμερο φεστιβάλ στο Feanedock της Αγγλίας που γιορτάζει τη συνύπαρξη του ανθρώπου με τα δάση. Μετά από δύο επιτυχημένες οργανώσεις, το 2018 και το 2019, το περσινό φεστιβάλ αναβλήθηκε και ανανέωσε το ραντεβού του με το κοινό για τις 2, 3 και 4 Ιουλίου 2021. Στη διάρκεια της αναγκαστικής δημιουργικής παύσης για το 2020, οι διοργανωτές του φεστιβάλ υλοποίησαν την ιδέα ενός διαδραστικού ψηφιακού χάρτη με ήχους από δάση όλου του κόσμου που φέρνει κοντά τόνους και υφές από δασικές εκτάσεις που βρίσκονται σε άλλες άκρες του χάρτη, το Sounds of the Forest.

Το Sounds of the Forest αποτελεί μια ανοιχτή βιβλιοθήκη ήχων στην οποία ο καθένας μπορεί να συνεισφέρει τη δική του ηχογράφηση. Κάθε πινέζα πάνω στο χάρτη αναπαριστά ένα ηχητικό ντοκουμέντο διάρκειας ενός λεπτού και παρέχει κάποιες βασικές πληροφορίες για την τοποθεσία, για το περιεχόμενο του ήχου αλλά και μια φωτογραφία. Η συγκεκριμένη χαρτογράφηση πέρα από την καλλιτεχνική δημιουργία επιτρέπει και την παρατήρηση της κλιματικής αλλαγής και των συνεπειών της στα δάση, αποτελώντας ένα σημαντικό ντοκουμέντο.

Οι ενορχηστρωτές του εγχειρήματος αναφέρουν ότι «ο πρώτος παγκόσμιος ηχητικός χάρτης δασών θα χρησιμοποιηθεί σαν έμπνευση για νέα μουσική». Ο Erland Cooper, η Hinako Omori και ο Jason Singh έχουν ήδη αναλάβει να αξιοποιήσουν τις ηχητικές καρτ ποστάλ που έχουν σταλεί από δάση όλου του κόσμου. Οι δημιουργίες αυτές θα παρουσιαστούν για πρώτη φορά στο Timber Festival του ‘21. Ο χάρτης «Sounds of the Forest» δεν είναι μόνο παιδί του Timber Festival. Είναι μια ιδέα που πραγματοποιήθηκε μέσω crowdsourcing και οι ηχογραφήσεις προστατεύονται με άδειες Creative Commons, που σημαίνει ότι είναι διαθέσιμες για οποιοδήποτε θέλει να τις χρησιμοποιήσει ως samples στη δική του μουσική, artwork, video, κ.ο.κ.

Πηγή: Αθηνόραμα