ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Τα «Μαντάτα» ξεκινούν καλοκαιρινή περιοδεία

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Το κέντρο παραστατικών τεχνών ΜΙΤΟΣ, με τη νέα θεατρική του παραγωγή Μαντάτα σε σκηνοθεσία Έλενας Αγαθοκλέους, έχει ξεκινήσει καλοκαιρινή περιοδεία σε χωριά και κοινότητες της Κύπρου.

Η παράσταση βασίζεται στο Χρονικό που έγραψε ο Κύπριος χρονικογράφος του 15ου αιώνα Λεόντιος Μαχαίρας (ολόκληρος τίτλος «Εξήγησις της γλυκείας χώρας Κύπρου η οποία λέγεται Κρόνικα τουτέστιν Χρονικόν»), συγκεκριμένα έχουν επιλεχθεί αποσπάσματα που αφορούν στη δεκαετία της βασιλείας του Πέτρου Α’ (1359-1369), κυρίως στις ιστορίες πίσω από τις κουρτίνες. Ο Πέτρος Α’ θεωρείται ίσως ο σημαντικότερος βασιλιάς της Κύπρου, τουλάχιστον από στρατιωτικής πλευράς και είχε μεγαλεπίβολα σχέδια τα οποία δεν κατάφερε να πραγματοποιήσει εξαιτίας του παράφορου χαρακτήρα του, που τον οδήγησε σε εσωτερικές έριδες, μα και στη δολοφονία του μέσα στο υπνοδωμάτιο του, από τους τότε ευγενείς (καβαλλάριδες), σε ηλικία 40 χρονών.

Tα Μαντάτα θα ακουστούν κυρίως σε μεσαιωνικά κυπριακά μέσα σε καφενεία, σε βεράντες και αυλές, όπου υπάρχουν τραπεζάκια και καρέκλες, όπου τυχαία οι άνθρωποι μπορούν να συναντηθούν και να ανταλλάξουν τα νέα τους και να σχολιάσουν τις ειδήσεις. Αν όμως κρυφακούσετε τη διπλανή παρέα μπορεί να ακούσετε την επικαιρότητα και αλλιώς!

Σκηνοθεσία/ δραματουργία/ επεξεργασία κειμένων: Έλενα Αγαθοκλέους, βοηθός σκηνοθέτη/ δραματουργία/ επεξεργασία κειμένων: Κωνσταντίνα Peter, xρήση χώρου/ κοστούμια: Μυρτώ Σαρμά, κίνηση: Ελεάνα Αλεξάνδρου, ηθοποιοί: Λουκία Πιερίδου, Γιολάντα Χριστοδούλου και Ευριπίδης Δίκαιος, μαζί τους η Έλενα Αγαθοκλέους. Παραγωγή ΜΙΤΟΣ www.mitos.org.cy.

Η παράσταση υλοποιείται στο πλαίσιο του προγράμματος ΘΥΜΕΛΗ. Ευχαριστίες στον Αλέξανδρο Γιόταβοτς και Γιάννη Χριστίδη.

Οι επόμενες παραστάσεις των ΜΑΝΤΑΤΩΝ:
-    29 Iουλίου στο “Οινοποιείο Καρσεράς” στο Δωρό (Λεμεσός) για 2 παραστάσεις (19:00 και 21:00)
-    30 Iουλίου στον “καφενέ του Μάστρου” στις Τρεις Ελιές (Λεμεσός) για 1 παράσταση (19:00),
-    1η Αυγούστου στο “Αερικό” στη Γάλατα (Λευκωσία) για 2 παραστάσεις (19:00 και 21:00) και
-    2 Αυγούστου στους “Μεζέδες της Μαρίας” στο Κοιλάνι (Λεμεσός) για 2 παραστάσεις (19:00 και 21:00).

Η είσοδος είναι ελεύθερη. Για πληροφορίες και κρατήσεις στο 97 879793 (απαραίτητη η κράτηση θέσης).