ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Τα πρώτα ονόματα που ανακοίνωσαν τα μεγάλα κυπριακά φεστιβάλ μουσικής

ΜΙΧΑΛΗΣ ΜΙΧΑΗΛΙΔΗΣ

Μετά το μούδιασμα των προηγούμενων δύο χρόνων, χαιρόμαστε ιδιαίτερα παρατηρώντας ότι όλα τα σημαντικά μουσικά φεστιβάλ του νησιού μπαίνουν και πάλι δυνατά στο παιχνίδι, φτιάχνοντας line-up με ονόματα που -με λίγη δόση υπερβολής- θα λέγαμε πως πριν από μερικά χρόνια δεν ήξεραν καν που βρίσκεται η Κύπρος στον χάρτη.

Ειδικά φέτος που κάποια από τα σημαντικά φεστιβάλ έχουν επετειακές διοργανώσεις, θα έχουμε σίγουρα να λέμε για ένα από τα πιο καυτά συναυλιακά καλοκαίρια των τελευταίων χρόνων.

Πάρτε μολύβι και χαρτί και σημειώστε ημερομηνίες και ονόματα για να κάνετε από νωρίς τα κουμάντα σας.


Κεντρική φωτογραφία: Φεστιβάλ Φέγγαρος

ΦΕΓΓΑΡΟΣ


Citron Sucré

Στη δέκατη επετειακή διοργάνωσή του, ο Φέγγαρος θα έχει σίγουρα σπουδαία ονόματα στο line-up, κάποια από τα οποία ανακοινώθηκαν ήδη. Πρώτο όνομα που δόθηκε μέσω social είναι αυτό της electropop Marina Satti, της πρώτης καλλιτέχνιδας από Ελλάδα που είχε την τιμή να παίξει με τη μπάντα της στο KEXP. Στο φεστιβάλ θα παίξουν επίσης οι εξ Ελλάδος Nightstalker, στήνοντας μια rock n roll συναυλία, ο εκ Βέροιας παλιός γνώριμος του φεστιβάλ, Larry Gus, αλλά και η παραγωγός St. Mary η οποία έχει ως βάση το Los Angeles και έρχεται για να παρουσιάσει ένα DJ set του οποίου ο ήχος χαρακτηρίζεται από dark melodicism, bass and trap. Ανακοινώθηκαν ακόμα οι Λονδρέζοι Electric Litany, με τον post punk και cinematic rock ήχο, οι εκ Βουλγαρίας Oratnitza, ο Παύλος Παυλίδης με τους Hotel Alaska, η Citron Sucré από Γαλλία η οποία σμίγει psychedelic electro pop με πιο παραδοσιακά ακούσματα, ένεκα και των σιβηρικών της ριζών, ενώ στις αμέσως επόμενες ώρες έρχονται κι άλλα τρανταχτά ονόματα τα οποία θα δείτε ακολουθώντας το φεστιβάλ Φέγγαρος μέσω social media.

Info
28-31 Ιουλίου 2022
Κάτω Δρυς, επ. Λάρνακας
Πληροφορίες www.fengaros.com

 

AFROBANA

 
 
 
View this post on Instagram

A post shared by Afrobanana (@afrobananafest)

Για το δέκατο φετινό edition (δωδέκατη χρονιά) του αγαπημένου φεστιβάλ, που και πάλι θα διοργανωθεί στη Γιαλιά, έχουν ήδη ανακοινωθεί δύο από τους headliners, μέσω Instagram -ανά δύο μέρες, το επόμενο διάστημα, θα ανακοινωθούν σταδιακά όλα τα acts. Πρώτοι βγήκαν προς τα έξω οι Βρετανοί Henge, που έστω κι αν είναι δύσκολο να προσδιοριστεί ο ήχος τους θα λέγαμε πως στο performance τους το cosmic rave συναντά το progressive rock. Λίγο μετά, το Afrobanana ανακοίνωσε τους Balaphonics, οι οποίοι επιστρέφουν στο νησί εφτά χρόνια μετά την πρώτη τους εμφάνιση στο φεστιβάλ, μετά και από απαίτηση του κόσμου, για να ξεσηκώσουν και πάλι το κοινό με afro-fusion, funk και jazz μουσικές.

Info
13-17 Ιουλίου 2022
Val’s Place, Γιαλιά, επ. Πάφου
Πληροφορίες www.afrobanana.com

 

WINDCRAFT

 

Με ένα διεθνές line-up που θα περιλαμβάνει σχήματα από τη Βραζιλία, τη Γερμανία, την Ιταλία, το Ισραήλ και την Κύπρο και με έντονη χορευτική διάθεση, η όγδοη διοργάνωση του Windcraft Music Fest θα πραγματοποιηθεί στις 5, 6 και 7 Αυγούστου 2022. Στο επίκεντρο θα βρίσκονται όπως πάντα τα πνευστά, τα οποία θα ακουστούν σε διάφορα μουσικά είδη: από world music και τζαζ μέχρι techno και dance μουσική. Ανάμεσα στις πιο δυνατές στιγμές του φεστιβάλ συμπεριλαμβάνονται μια Μαγκρέμπ φιέστα με χάλκινα και ξύλινα πνευστά, τυνησιακά φωνητικά και έναν DJ, μια προσαρμοσμένη 24-χορδη κιθάρα που μας ταξιδεύει από την Ινδία στη Μέση Ανατολή, μπάσα ξύλινα πνευστά με εφέ και δυνατά beat που θυμίζουν τα θρυλικά βερολινέζικα κλαμπ και μια ολόκληρη μπάντα χάλκινων πνευστών που στήνει ένα αναλογικό techno party. Τα τρία σχήματα που έχουν ανακοινωθεί ήδη είναι οι Fanfara Station (Ιταλία, Τυνησία, ΗΠΑ), ένα τρίο που κουβαλά την ενέργεια μιας μπάντας χάλκινων πνευστών, των ηλεκτρονικών ήχων και της φωνής και των κρουστών της Βόρειας Αφρικής, το τρίο του κιθαρίστα και τρομπετίστα Ofer Mizrahi (Ισραήλ) που συνδυάζει με ευαισθησία τη μουσική της Δύσης με αυτή της Ανατολής, με ιδιαίτερα έντονα στοιχεία από την ινδική και την τζαζ μουσική, αλλά και το παραδοσιακό σχήμα Alarga Ensemble (Κύπρος), το οποίο μελετά και πειραματίζεται με παραδοσιακά τραγούδια από την Ελλάδα, την Μικρά Ασία και τα Βαλκάνια, με κυρίαρχα όργανα το καβάλ και το κλαρίνο. Τις αμέσως επόμενες μέρες έρχονται κι άλλα ονόματα.

Info
5-7 Αυγούστου 2022
Κατύδατα Σολέας
Πληροφορίες www.windcraftmusicfest.com

 

PARADISE JAZZ FESTIVAL

Το σπουδαίο κυπριακό φεστιβάλ που εδώ και πολλά χρόνια τιμά και αναδεικνύει τη jazz δημιουργία -κυρίως αυτή του νησιού, αλλά και μέσω της φιλοξενίας σπουδαίων καλλιτεχνών και μπαντών από το εξωτερικό-, παρουσιάζει φέτος την 22η διοργάνωσή του. Στον σχεδιασμό του φετινού προγράμματος υπάρχει μεγάλη ποικιλία από πρότζεκτς, με την προσθήκη fusion και world ακουσμάτων, αλλά και μοντέρνου χορού σε μια δεύτερη σκηνή, με την παρουσίαση δύο έργων της Milena Ugren Koulas τα όποια μάλιστα έχουν επιλεχτεί να παρουσιαστούν φέτος στο φεστιβάλ χορού της Νότιας Κορέας. Σε ότι αφορά στο επίσημο πρόγραμμα του 22ου Paradise Jazz Festival, να πούμε πως αυτό θα ανακοινωθεί σύντομα.

Info
19 & 20 Αυγούστου 2022
Val’s Place, Γιαλιά, Πάφος
Πληροφορίες www.paradisejazzfestival.com

 

ΞΑΡΚΗΣ

Το 9ο Φεστιβάλ Ξαρκής θα πραγματοποιηθεί στον Αγρό (Επαρχία Λεμεσού), από τις 15 έως τις 17 Ιουλίου 2022 και θα περιλαμβάνει καλλιτεχνικό πρόγραμμα, στη βάση του Πολλαπλού Προγράμματος Φιλοξενίας που θα προηγείται, με τη θεματική «Μπρος-πίσω: Αποικιοκρατία και διαθεματικότητα». Πέραν του τοπικού προγράμματος, φέτος, το Φεστιβάλ Ξαρκής θα φιλοξενήσει επίσης εννέα επιπλέον καλλιτέχνες από το έργο CONTESTED DESIRES. Η φετινή έκδοση θα περιλαμβάνει επίσης ζωντανές μουσικές εκδηλώσεις. Μεταξύ άλλων, θα φιλοξενηθούν έργα τοπικών εναλλακτικών καλλιτεχνών, οι οποίοι θα παρουσιάσουν τα αποτελέσματα της διαμονής τους στο Ξαρκής, συμπεριλαμβανομένων για παράδειγμα της Krista Papista, του Stelios Ilchuk και του x.ypno, αλλά και των Cyril Cyril, ενός duo από την Ελβετία που συνδυάζει διάφορα μουσικά είδη.

Info
15 - 17 Ιουλίου 2022
Αγρός, επ. Λευκωσίας
Πληροφορίες www.xarkis.org

 

ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΚΥΠΡΟΥ

Πολύ πρόσφατα έγινε η επιλογή των καλλιτεχνών-δράσεων που θα απαρτίσουν το φετινό πρόγραμμα, ενώ μέσα στις επόμενες μερικές μέρες θα ανακοινωθεί επίσημα το τελικό πρόγραμμα του φεστιβάλ. Όπως κάθε χρόνο, αυτό θα παρουσιαστεί σε δύο μέρη, Ιούνιο-Ιούλιο το πρώτο και Σεπτέμβριο-Οκτώβριο το δεύτερο. Σημαντικό να αναφέρουμε πάντως πως η φετινή διοργάνωση του Φεστιβάλ Αξιοθέας, η πρώτη μετά τον θάνατο του Μιχάλη Πιερή, θα είναι η 25η.

Info
Ιούνιο-Ιούλιο και Σεπτέμβριο-Οκτώβριο
Αρχοντικό Αξιοθέας, παλιά Λευκωσία
Πληροφορίες www.ucy.ac.cy/cucentre/el/cultural-festival

 

CYPRUS RIALTO WORLD MUSIC FESTIVAL

Το φεστιβάλ που ξεκίνησε το 2006 στο Θέατρο Ριάλτο, και που πλέον τιμάται με το EFFE label 2019 -2021 (Europe for Festivals, Festivals for Europe), ενώ είναι και μέλος του European Forum of Worldwide Music Festivals, φτάνει αισίως στη 17η διοργάνωση. Το parking της ΣΕΚ (πίσω από το Ριάλτο) θα αποτελέσει και πάλι το ιδανικό σκηνικό για να ακούσουμε ωραίες μουσικές (του κόσμου) τον προσεχή Ιούλιο, κυρίως από κυπριακές μπάντες, ενώ φέτος ενδέχεται να δούμε και πάλι διεθνείς συμμετοχές.

Info
Δεύτερο δεκαπενθήμερο Ιουλίου
Χώρος Στάθμευσης ΣΕΚ (πίσω από Θέατρο Ριάλτο), Λεμεσός
Πληροφορίες www.cyprusrialtoworldmusic.com

 

20 ΧΡΟΝΙΑ RED

Στο αφιέρωμα για το πλούσιο φετινό συναυλιακό καλοκαίρι, παρόλο που το άρθρο αφορά στα γνωστά Φεστιβάλ που διεξάγονται κάθε χρόνο, δεν θα μπορούσαμε να μη συμπεριλάβουμε και τις συναυλίες του RED, το οποίο φέτος γιορτάζει τα 20χρονα του και ετοιμάζει μια μεγάλη γιορτή -που κάνει πρεμιέρα στις 27 Μαΐου και ρίχνει αυλαία τον Σεπτέμβριο. Ποδαρικό θα κάνει η Νατάσσα Μποφίλιου (27/5 @  Σκαλί Αγλαντζιάς), ακολουθούν οι Ρένα Μόρφη (1&2/6 @ Σκαλί Αγλαντζιάς), η Μαρίζα Ρίζου (7/6 @ Σκαλί Αγλαντζιάς), ο Κώστας Μαλιάτσης με ένα stand-up comedy show (15/6 @ Σκαλί Αγλαντζιάς), o Φοίβος Δεληβοριάς (16/6 @Σκαλι Αγλαντζιάς), η Ελεωνόρα Ζουγανέλη (13/7 @ Σκαλί Αγλαντζιάς & 14/7 στη Λεμεσό). Συνεπιβάτες στο μουσικό ταξίδι και πολλοί άλλοι αγαπημένοι καλλιτέχνες, οι ημερομηνίες εμφανίσεων των οποίων θα ανακοινωθούν σύντομα.

Πληροφορίες www.facebook.com/redlivestage