ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Τα τρία κυπριακά κρασιά που απόλαυσε ο πρίγκιπας Αλβέρτος Β΄

ΜΙΧΑΛΗΣ ΜΙΧΑΗΛΙΔΗΣ

Ο πρίγκιπας του Μονακό, μαζί με το φαγητό που γεύτηκε στην ταβέρνα Στου Ρουσιά, στα Λεύκαρα, είχε την ευκαιρία να δοκιμάσει και τρία κυπριακά κρασιά -εκ των οποίων ένας επιδόρπιος οίνος.

Ειδικά για την περίσταση, η δημοφιλής ταβέρνα των Λευκάρων, ετοίμασε ένα set menu με παραδοσιακά κυπριακά φαγητά. Όπως αναφέρει στο WiZ ο ιδιοκτήτης της ταβέρνας, Κώστας Ρουσιάς, ο πρίγκιπας Αλβέρτος Β΄ του Μονακό και οι υπόλοιποι προσκεκλημένοι του Κύπριου μεγιστάνα Τζον Χριστοδούλου, απόλαυσαν μαζί και τρία κυπριακά κρασιά, μέσω ενός pairing που έγινε με τη συμβολή ενός sommelier.

Διαβάστε επίσης: Το μενού που ετοίμασε ειδικά για τη επίσκεψη του πρίγκιπα Αλβέρτου η ταβέρνα Στου Ρουσιά

Συγκεκριμένα, δοκίμασαν δύο κυπριακά κρασιά από τις γηγενείς ποικιλίες Μωροκανέλλα και Γιαννούδι, το πρώτο από το οινοποιείο Άης Αμπέλης και το δεύτερο από το οινοποιείο Τσιάκκας. Επιπλέον, στο τέλος του γεύματος απόλαυσαν και μία Κουμανδαρία ΚΕΟ St. John Vintage 1984, μαζί με το γλυκό τους -γλυκά του κουταλιού και γαλακτομπούρεκο.

Ο πρίγκιπας Αλβέρτος Β', φεύγοντας από την ταβέρνα Στου Ρουσιά, πήρε δώρο μία Κουμανδαρία ΚΕΟ St. John Vintage 1984.

Σε ότι αφορά στη Μωροκανέλλα, πρόκειται για ένα λευκό κρασί με πλούσιο και πολύπλοκο χαρακτήρα. Κυριαρχούν τα αρώματα του λευκού ροδάκινου, του αχλαδιού, του κυδωνιού και οι νότες εσπεριδοειδών. Έχει πλούσιο σώμα, ενώ η επίγευση είναι ιδιαίτερα αρωματική και ευχάριστη.

Το ερυθρό Γιαννούδι διαθέτει γεμάτο σώμα, οξύτητα που βοηθάει στην παλαίωση, ευχάριστες τανίνες και ιδιαίτερο αρωματικό προφίλ που το καθιστά ξεχωριστό. Τα αρώματα που θα διακρίνετε είναι φρούτα του δάσους, μοσχοκάρυδο και μαύρο πιπέρι.

Η Κουμανδαρία St. John πήρε το όνομά της από τους Ιππότες του Αγίου Ιωάννη που την έκαναν διάσημη σε όλη την Ευρώπη κατά τη διάρκεια των Σταυροφοριών. Τα σταφύλια προέρχονται από τις ανατολικές πλαγιές της οροσειράς Τροόδους, που δίνει το κρασί με την «ονομασία προέλευσης». Ένα κρασί με χρώμα βαθύ καστανόξανθο, στη μύτη πολύπλοκα αρώματα αναδύονται από ένα μπουκέτο γλυκών αποξηραμένων φρούτων, σταφίδας, σύκου, εσπρέσο, βαρελιού και πλήθος γλυκών μπαχαρικών. Στόμα γλυκό, αναζωογονητική οξύτητα, γεμάτο σώμα, αρώματα αποξηραμένου σύκου, χαρουπιού, λικέρ καφέ, κέδρου και γαρίφαλου, οδηγούν σε μακριάς διάρκειας επίγευση γλυκών μπαχαρικών.

Μάλιστα, όπως μαθαίνουμε, ο πρίγκιπας φεύγοντας πήρε δώρο και μία Κουμανδαρία ΚΕΟ St. John Vintage 1984.


Και τα τρία πιο πάνω κρασιά έχουν βραβευτεί από τα Βραβεία Ποότητας του περιοδικού Γαστρονόμος Κύπρου. Συγκεκριμένα, η Μωροκανέλλα Άης Αμπέλης έχει βραβευτεί στα Βραβεία Ποιότητας Γαστρονόμος 2017, το Γιαννούδι Τσιάκκας έχει βραβευτεί στα Βραβεία Ποιότητας Γαστρονόμος 2018 και Κουμανδαρία St. John έχει λάβει Βραβεία Εξαιρετικής Ποιότητας Γαστρονόμος 2019.

*Την κεντρική φωτογραφία πααχώρησε στο WiZ ο κύριος Κώστας Ρουσιάς, ειδικά για τις ανάγκες του άρθρου.