ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Θέατρο: Οι πρεμιέρες του Μαΐου

WIZ TEAM

H θεατρική σκηνή της Κύπρου ανοίγει αυλαία δυναμικά με έξι εξαιρετικά ενδιαφέρουσες πρεμιέρες για τον μήνα Μάϊο! 

«Χώμα στο Χώμα»

To μονόπρακτο θεατρικό του Χάρολντ Πίντερ «Χώμα στο Χώμα» (1996) είναι ίσως το πιο μυστήριο έργο του Νομπελίστα συγγραφέα, και τον Μάιο θα δούμε στη σκηνή την Στέλα Φυρογένη και τον Ανδρέα Αραούζο να μελετούν τους συνειρμούς και τους συμβολισμούς αυτού του ντουέτου.

Το έργο έχει χαρακτηριστεί ως «μια κρυπτογραφημένη παραβολή για την αποδοχή της βίας.» Η Ρεμπέκα και ο Ντέβλιν φαίνεται να βρίσκονται στο σαλόνι του σπιτιού τους, όμως η σχέση τους ποτέ δεν καθορίζεται. Εκείνος φαίνεται να την ανακρίνει κι εκείνη αποκαλύπτει προσωπικές εικόνες. Η συζήτηση αλλάζει συνεχώς: γίνεται αναφορά σε ένα τρίτο άτομο, κάποιους συγγενείς και κάποιους ξένους, κάποιους ξεναγούς, παιδιά ξένα και μη, ένα εργοστάσιο, μια ηχώ αστυνομικής σειρήνας και μια καινούργια ασθένεια…

Η Φυρογένη και ο Αραούζος, επιχειρώντας την ερμηνευτική αποκωδικοποίηση του κειμένου του Πίντερ, αναλαμβάνουν τη σκηνοθεσία των ρόλων τους, ενώ σκηνικά και κοστούμια υπογράφει η Ρέα Ολυμπίου, τους φωτισμούς ο Νίκος Μυλωνάς και την μουσική ο Σταύρος Μακρής. Με τη στήριξη των Πολιτιστικών Υπηρεσιών του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού.

Info
Πρεμιέρα: 12 Μαΐου 2021
Λεβέντειος Πινακοθήκη, Λευκωσία
Δύο παραστάσεις κάθε Τετάρτη, Σάββατο και Κυριακή στις 7.00 μμ και στις 8.30 μμ
Εισιτήρια €12
tickethour.com.cy / 7777 7040 / ACS Courier
Διάρκεια παράστασης: 40 λεπτά.

«Το θαύμα της Άννι Σάλιβαν»

Το Σατιρικό Θέατρο ανεβάζει, σε Παγκύπρια πρώτη, μία θεατρική βιογραφία βασισμένη στη συγκλονιστική πραγματική ιστορία δύο ηρωίδων γυναικών στην Αμερική στα τέλη του 19ου αιώνα, της μικρής Έλεν Κέλερ και της δασκάλας της Άννι Σάλιβαν. Πρόκειται για δύο πανανθρώπινα σύμβολα πίστης, θέλησης, επιμονής και υπομονής αλλά και πρότυπα της παγκόσμιας κοινότητας των ατόμων με αναπηρία.

Το έργο «Το θαύμα της Άννι Σάλιβαν» (πρωτότυπος τίτλος «Τhe Miracle Worker») του Αμερικανού συγγραφέα Γουίλιαμ Γκίμπσον είναι ένα από τα πιο γνωστά θεατρικά έργα σε ολόκληρο τον κόσμο. Το έργο παρακολουθεί τη ζωή της Έλεν Κέλερ, η οποία σε βρεφική ηλικία διαγνώστηκε ως κωφή και τυφλή, ενώ μέχρι τα έξι της χρόνια ήταν ένα αγρίμι, το οποίο ζούσε μέσα στην απόλυτη σιωπή και στο σκοτάδι. Οι γονείς της, μέσα στην απόγνωσή τους, απευθύνθηκαν στην Άννι Σάλιβαν, μια νεαρή δασκάλα, για να την βοηθήσει. Η ίδια η Σάλιβαν ήταν άτομο με αναπηρία - μειωμένη όραση, που υποβλήθηκε σε πολλές και δύσκολες εγχειρήσεις και στη συνέχεια κατάφερε να σπουδάσει σε ινστιτούτο για τυφλούς στη Βοστώνη. Η ιστορία του έργου αφορά στις προσπάθειες της Σάλιβαν να αναπτύξει έναν κώδικα επικοινωνίας με τη μαθήτριά της. Με την επιμονή της κατόρθωσε να μετατρέψει τη μικρή σ’ ένα χαρισματικό πλάσμα με σπάνιες πνευματικές αρετές.

Info
Πρεμιέρα: Σατιρικό Θέατρο - Τετάρτη, 12 Μαΐου 2021 στις 8.00μ.μ.
Λευκωσία, Πάνω Σκηνή Σατιρικού Θέατρου (Αίθουσα Παντελής Κούρος)
12, 14, 15, 16, 21, 22, 23, 28, 29, 30 ΜΑΪΟΥ, στις 8.00μ.μ.
Είσοδος: €15 | €12 (μαθητές, φοιτητές, συνταξιούχοι)
Εισιτήρια: www.soldoutticketbox.com  (από 28 Απριλίου 2021)

ΕΚΤΟΣ ΕΔΡΑΣ «Ντα» 

Η πολυβραβευμένη κωμωδία (τέσσερα βραβεία Τόνυ) του Ιρλανδού συγγραφέα Χιου Λέοναρντ, μια τρυφερή οικογενειακή ιστορία που θα χαρίσει γέλιο και δυνατές στιγμές συγκίνησης ανεβαίνει στη Νέα Σκηνή ΘΟΚ.

Ένας γνωστός και επιτυχημένος Ιρλανδός συγγραφέας, ο Τσάρλι Τάιναν, επιστρέφει στην ιδιαίτερη πατρίδα του για την κηδεία του θετού πατέρα του. Ξεκαθαρίζοντας τα πράγματα στο σπίτι, ανακαλεί στη μνήμη του την πατρική φιγούρα, τον κηπουρό Ντα (υποκοριστικό του αγγλοσαξονικού Daddy = Μπαμπάς), και καταφέρνει στο εδώ και τώρα να έχει μια συζήτηση μαζί του την οποία δεν κατάφερε να κάνει όσο ζούσε. Μια επιστροφή στις αναμνήσεις της παιδικής και εφηβικής ηλικίας και στις συχνά ακανθώδεις σχέσεις πατέρα-γιου, εκεί όπου διασταυρώνονται δύο κόσμοι, της μνήμης και του παρόντος, με την κωμικότητα και τη δραματικότητα να εναλλάσσονται για να φωτίσουν τα απλά και τα ανθρώπινα.
Την τρυφερή ματιά του συγγραφέα έχει αναλάβει να μεταφέρει στη θεατρική σκηνή η σκηνοθέτιδα Μαρία Μανναρίδου-Καρσερά, έχοντας στο πλευρό της τον καταξιωμένο ηθοποιό Κώστα Βήχα, στο ρόλο του Ντα, και ένα δυναμικό σύνολο ερμηνευτών και συντελεστών. Το έργο επανέρχεται στο ρεπερτόριο του Θεατρικού Οργανισμού Κύπρου έπειτα από 25 χρόνια, ως μια παραγωγή προγραμματισμένη να ταξιδέψει «Εκτός Έδρας» σε δήμους και κοινότητες του νησιού, και σε αρχική φάση προσαρμόζεται λόγω των συνθηκών στη Νέα Σκηνή ΘΟΚ.

Ταυτότητα παράστασης
Μετάφραση: Ερρίκος Μπελιές
Σκηνοθεσία: Μαρία Μανναρίδου-Καρσερά
Δραματουργική επεξεργασία: Μαρία Μανναρίδου-Καρσερά – Φώτης Φωτίου
Σκηνικά-Κοστούμια: Θέλμα Κασουλίδου
Μουσική: Αντώνης Αντωνίου
Βοηθός σκηνοθέτιδας: Φώτης Φωτίου

Παίζουν:
Φώτης Αποστολίδης, Κώστας Βήχας, Νεκτάριος Θεοδώρου, Βασίλης Παφίτης, Κωνσταντίνος Τσίτσιος, Βαλάντω Χαραλάμπους, Έλενα Χριστοφή, Χριστίνα Χριστόφια 

Info
Παραστάσεις μέχρι και 29 Μαΐου
Λευκωσία: Θέατρο ΘΟΚ, Νέα Σκηνή
Πρώτη παράσταση: Τετάρτη 12 Μαΐου 2021
Κάθε Τετάρτη, Πέμπτη, Παρασκευή και Σάββατο στις 20:30
Υπερτιτλισμένες παραστάσεις
27 Μαΐου 2021, ελληνικοί υπέρτιτλοι
28 Μαΐου 2021, αγγλικοί & τουρκικοί υπέρτιτλοι
Πληροφορίες / Εισιτήρια
Ταμείο Θεάτρου ΘΟΚ, τηλ. 77772717, www.thoc.org.cy
Τιμές Εισιτηρίων €12 / €6

«Η τελευταία απολογία ενός πεθαμένου που ’σφαξε τρεις και οκτώ λάβωσε ακόμα»

O Νίκος Κοεμτζής, ο άνθρωπος ο οποίος το βράδυ των αποκριών του 1973 σκοτώνει τρεις αστυνομικούς και τραυματίζει οκτώ πολίτες για μια ''παραγγελιά'', στο κέντρο διασκέδασης ‘’Νεράιδα της Αθήνας’’, επιστρέφει για μία μόνο ώρα από την χώρα των νεκρών. Ζητά από το κοινό να του δώσει μια τελευταία ευκαιρία για να παρουσιάσει από τη δική του πλευρά, τα γεγονότα που συντάραξαν την ελληνική κοινωνία αλλά και την πορεία που τον οδήγησε προς αυτά.

Ο Κοεμτζής μέσα από τις υπόγειες διαδρομές της ζωής του, αναδεικνύεται σε έναν αντιήρωα που επιζητά την εξιλέωση που δεν κέρδισε, παρά τα 23 χρόνια φυλακής. Γνωρίζει όμως ότι κάτι τέτοιο εξαρτάται αποκλειστικά και μόνο από την απόφαση του κοινού που αντιμετωπίζει κατά πρόσωπο.

Ο πρωτότυπος μονόλογος του Βαγγέλη Γέττου στηρίχθηκε, μεταξύ άλλων, σε έρευνα της δικογραφίας της υπόθεσης Κοεμτζή που εξασφάλισε από τα Γενικά Αρχεία της Ελληνικής Δημοκρατίας. Σημειώνεται ότι η υπόθεση Κοεμτζή ανεβαίνει για πρώτη φορά στη σκηνή σε Ελλάδα και Κύπρο.

Η σκηνοθεσία του Λέανδρου Ταλιώτη επικεντρώνεται στο «εδώ και τώρα» τη συνάντησης του Κοεμτζή με το κοινό και πυροδοτεί έναν καταιγιστικό μηχανισμό δράσης και αντίδρασης.

Η ερμηνεία του Αλέξανδρου Παρίση καθιστά οικουμενικής σημασίας τα ερωτήματα που θέτει ο Κοεμτζής στον εαυτό του, στο κοινό και την κοινωνία.

ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗΣ
Κείμενο: Βαγγέλης Γέττος
Σκηνοθεσία: Λέανδρος Ταλιώτης
Σκηνογραφία/Ενδυματολογία: Λάκης Γενεθλής
Μουσική: Βαγγέλης Γέττος
Συνεργάτης έρευνας: Φώτης Παλαμιώτης
Επί σκηνής: Αλέξανδρος Παρίσης

Info
Πρεμιέρα: Δευτέρα, 22 Μαΐου 2021, στις 8.00 μ.μ.
Παραστάσεις: 22/5, 23/5, 24/5, 29/5, 30/5, 31/5
Πληροφορίες: 96130158
Artos Foundation
Αγίων Ομολογητών 64
Eισιτήρια €12/€10
Εισιτήρια: www.soldoutticketbox.com 
καταστήματα STEPHANIS

«Gloria»

Ένα έργο για την Αγάπη τη Φαντασία και τη Χρυσή Ηλικία.

Μία ηλικιωμένη γυναίκα συνομιλεί με έναν λούτρινο επισκέπτη, περιμένοντας τον γιο της. Εκείνος θα την συνοδεύσει σε έναν οίκο ευγηρίας, όπου θα περάσει το υπόλοιπο της ζωής της.
Το έργο Gloria μέσα από την φαντασία της ογδοντάχρονης ηρωίδας του, μιλάει με ευαισθησία, στοργή και χιούμορ για το αναπόφευκτο κομμάτι του κύκλου της ζωής όλων των όντων, τα γηρατειά.

Σκηνοθεσία Μάριος Μεττής
Ερμηνεύουν Πατρίτσια Πεττεμερίδου, Δρόσος Σκώτης

Info
Λευκωσία | Θέατρο Αιγαία 14,15,16 Μαΐου στις 19:30
Λάρνακα | Youth Makerspace 22 Μαΐου στις 19:30
Λεμεσός | Θέατρο Συνεργείο 5 Ιουνίου στις 17:30 και 19:45
Εισιτήρια hammbroductions.com
Τηλέφωνο Επικοινωνίας 96127050

«Περιμένοντας τον Γκοντό»

Το θέατρο ΑντίΛογος, σε συνεργασία με τον σκηνοθέτη Κώστα Σιλβέστρο επιχειρούν για πρώτη φορά στα κυπριακά θεατρικά δρώμενα, να παρουσιάσουν το εμβληματικό έργο του Σάμιουελ Μπέκετ «Περιμένοντας τον Γκοντό» στην κυπριακή διάλεκτο, ελληνική και τουρκική, με πρωταγωνιστές τους Γιώργο Κυριάκου και Izel Seylani. Μέσα από αυτό το έργο-σταθμό για την παγκόσμια δραματουργία, οι δύο διάλεκτοι σμίγουν και γίνονται μια.

Σύλληψη- Σκηνοθεσία- Διασκευή: Κώστας Σιλβέστρος. Ερμηνεύουν: Izel Seylani, Γιώργος Κυριάκου

Υπόθεση του έργου: Δύο παρίες, περιφέρονται άσκοπα στη διάρκεια της μέρας και λίγο πριν την νύχτα, καταλήγουν σε ένα μέρος στη μέση του πουθενά, όπου περιμένουν την έλευση κάποιου κυρίου Γκοντό, ο οποίος, όμως, ποτέ δεν έρχεται. Οπωσδήποτε, όμως, θα έρθει αύριο. Έτσι, η ζωή τους καθώς περιστρέφεται γύρω από την πάντα επικείμενη και πάντα αναβαλλόμενη άφιξη του Γκοντό, δεν αποκτά κανένα άλλο λόγο ύπαρξης, παρά τη συνάντησή τους και την αναμονή.

Info
Πρεμιέρα: Τετάρτη 12 Μάϊου, ώρα 8:00 μ.μ. Παραστάσεις κάθε Τετάρτη, Παρασκευή και Σάββατο στις 8 το βράδυ.  Μάρκου Δράκου 28, 1102 Λευκωσία Για πληροφορίες και κρατήσεις: 99251331