ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Θεώνη Ξάνθη και Χρήστος Πασιάς παρουσιάζουν και συζητούν το νέο μητροπολιτικό κέντρο της Λευκωσίας στο Digital Agenda Cyprus Summit

WIZ TEAM

Η οργανωτική επιτροπή του 4ου Digital Agenda 21 Summit με ιδιαίτερη χαρά ανακοινώνει ακόμη δύο σημαντικούς ομιλητές στο διήμερο συνέδριο ψηφιακής εποχής που θα διοργανωθεί στις 19 και 20 Οκτωβρίου 2021 στο Δημοτικό Θέατρο Λευκωσίας.

Οι αρχιτέκτονες Χρήστος Πασιάς και Θεώνη Ξάνθη θα συζητήσουν με τον δήμαρχο Λευκωσίας, Κωνσταντίνο Γιωρκάτζη, και τον υπουργό Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων, Γιάννη Καρούσο, τη μεταμόρφωση της πρωτεύουσας, την ψηφιακή συνδεσιμότητα και την αστική κινητικότητά της. Η κα Ξάνθη θα παρουσιάσει για πρώτη φορά σε μαζικό κοινό το μεγάλο έργο του νέου Μουσείου Κύπρου, το οποίο αναμένεται να δημοπρατηθεί τέλος Οκτωβρίου. Ο κ. Χρήστος Πασιάς, επικεφαλής του περίφημου Zaha Hadid Architects, θα αναπτύξει τη λογική σχεδίασης της Πλατείας Ελευθερίας αλλά και θα μεταφέρει στο συνέδριο τα νέα ζητούμενα της παγκόσμιας αρχιτεκτονικής πόλεων.

Χρήστος Πασιάς

Ο Χρήστος Πασιάς προσχώρησε στη Zaha Hadid Architects ως Senior Designer τον Φεβρουάριο του 1998 και υπήρξε βασικό μέλος στην ανάπτυξη της συνολικής καλλιτεχνικής εξέλιξης του στούντιο, της επιχειρηματικής του ανάπτυξης, της κουλτούρας γραφείων και ηγέτης μιας ευρείας γκάμας κατασκευών και αδόμητων έργων και διαγωνισμών.

Πήρε το πτυχίο αρχιτεκτονικής με Άριστα ως Fulbright Scholar στη Σχολή Αρχιτεκτονικής του Ινστιτούτου Pratt στο Μπρούκλιν της Νέας Υόρκης το 1995. Εγγράφηκε ως Αρχιτέκτονας στο Τεχνικό Επιμελητήριο Κύπρου το 1996. Είναι μέλος της επιτροπής εγγραφής αρχιτεκτόνων στο Ηνωμένο Βασίλειο από το 2000 και μέλος του Βασιλικού Ινστιτούτου Βρετανών Αρχιτεκτόνων από το 2014. Έλαβε το μεταπτυχιακό του δίπλωμα Σχεδιασμού το 1998 στο Advanced Architectural Design στην Αρχιτεκτονική Ένωση του Λονδίνου.

Συμμετέχει τακτικά σε κριτικές επιτροπές σχεδιασμού σε πανεπιστήμια σε όλο το Ηνωμένο Βασίλειο και την Ευρώπη και είναι συχνός προσκεκλημένος λέκτορας σε παραμετρικό σχεδιασμό, σχεδιαστική σκέψη και ρόλο αρχιτεκτονικής. Σήμερα είναι επίτιμος καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Τεχνολογίας, Κολέγιο Αρχιτεκτονικής και Πολεοδομίας του Τσινγκντάο.

Θεώνη Ξάνθη


Αρχιτέκτονας μηχανικός ΕΜΠ (1987), αναπληρωτής καθηγητής στο Τμήμα Αρχιτεκτονικής του ΔΠΘ, στα μαθήματα του αρχιτεκτονικού σχεδιασμού.

Το 1989, η Θεώνη Ξάνθη μαζί με τον Γεράσιμο Ζακυνθινό και τον Θοδωρή Ανδρουλάκη, ίδρυσαν αρχιτεκτονικό γραφείο στην Αθήνα, που ασχολείται κυρίως με μεγάλης κλίμακας δημόσια έργα καθώς και ιδιωτικά έργα.
Οι XZA-Architects έχουν λάβει μέχρι στιγμής πολλές και σημαντικές διακρίσεις, όπως παρουσιάζονται σε πολυάριθμες δημοσιεύσεις. Συνολικά, το γραφείο έχει λάβει 31 βραβεία και διακρίσεις είτε σε διαγωνισμούς είτε για οικοδομικά έργα. Το 2005 το έργο «Starting Area of the Classical Marathon Race» κέρδισε το «Βραβείο Δημήτρης Πικιώνης για δημόσιο ανοιχτό χώρο και αρχιτεκτονική τοπίου» και το 2007 επιλέχθηκε ως η επίσημη ελληνική συμμετοχή στον διεθνή αρχιτεκτονικό διαγωνισμό Mies van der Rohe.

Από το 2012, η Θεώνη Ξάνθη δραστηριοποιείται στην Κύπρο ως αρχιτέκτονας, κερδίζοντας αρκετές διακρίσεις σε αρχιτεκτονικούς διαγωνισμούς, συμπεριλαμβανομένου του Διεθνούς Αρχιτεκτονικού Διαγωνισμού για το Μουσείο της Κύπρου (2017), κερδίζοντας το πρώτο βραβείο μεταξύ 129 συμμετοχών.

Έχει πραγματοποιήσει διάφορες δημοσιεύσεις και διαλέξεις και έχει συμμετάσχει σε εργαστήρια και συνέδρια με στόχο την προώθηση του διαλόγου σχετικά με την αρχιτεκτονική εκπαίδευση και πρακτική.