Loading...
Ραντεβού στο ΘΟΚ και τις γιορτές όπου θα απολαύσουμε ενδιαφέρουσες παραστάσεις.
«Η επίσκεψη της γηραιάς κυρίας»
Το έργο κατατάσσεται ανάμεσα στα καλύτερα που γράφτηκαν μέσα στον 20ό αιώνα και παρουσιάζεται στην Κεντρική Σκηνή του ΘΟΚ από τις 25 Νοεμβρίου 2023. Στην παραγωγή συμπράττουν ο σκηνογράφος Άγγελος Αγγελή, ο συνθέτης Μιχάλης Χριστοδουλίδης καθώς και ένα λαμπρό επιτελείο ηθοποιών, με την Αννίτα Σαντοριναίου και τον Σταύρο Λούρα στους δύο κεντρικούς ρόλους.
Για το έργο
Σε μια μικρή πόλη κάπου στην Κεντρική Ευρώπη η αναμενόμενη η άφιξη της Κλαιρ Τσαχανασιάν, η οποία επιστρέφει στον γενέθλιο τόπο της ύστερα από σαράντα πέντε χρόνια απουσίας, δημιουργεί μεγάλη αναταραχή. Η άλλοτε ευημερούσα πόλη τώρα βυθίζεται στην ανέχεια και στο πρόσωπο της πάμπλουτης Κλαιρ οι κάτοικοι του Γκύλεν βλέπουν το μοναδικό τους σωτήρα. Η ίδια υπόσχεται να τους προσφέρει απεριόριστο πλούτο, υπό έναν και μόνο όρο: τη δολοφονία, από κάποιο μέλος της κοινότητας, του Άλφρεντ Ιλ, του πρώην εραστή της, που την αρνήθηκε και την εγκατέλειψε με ένα παιδί. Η πρόκληση υποχρεώνει μια ολόκληρη κοινότητα να επιλέξει ανάμεσα στην ηθική και το κέρδος.
Χρησιμοποιώντας δεξιοτεχνικά μια σειρά από θεατρικές τεχνικές, με κυρίαρχες τον εξπρεσιονισμό και την μπρεχτική αφήγηση, ο γερμανόφωνος Ελβετός συγγραφέας Φρήντριχ Ντύρενματ γράφει το 1956 μια τραγική κωμωδία για να αναδείξει τις μεγάλες αντιφάσεις της σύγχρονης κοινωνίας και να καταγγείλει την κατάπτωση και τον εξανδραποδισμό της. Η επίσκεψη της γηραιάς κυρίας αποτελεί μια αλληγορία για την ήττα της ηθικής στη μάχη της με το χρήμα και δημιουργεί αναπόφευκτους συνειρμούς με τον κόσμο μας σήμερα.
Ο Νεόφυτος Ταλιώτης επιστρέφει στον ΘΟΚ για να μοιραστεί με το κοινό τη δική του ανάγνωση πάνω σε αυτό το σπουδαίο, διαχρονικό έργο, που παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στην κρατική μας σκηνή το 1988, σε μια εμβληματική παράσταση.
Ταυτότητα παράστασης
Μετάφραση: Γιώργος Δεπάστας
Σκηνοθεσία: Νεόφυτος Ταλιώτης
Μουσική: Μιχάλης Χριστοδουλίδης
Σκηνικά-Κοστούμια: Άγγελος Αγγελή
Κίνηση: Αλεξία Νικολάου
Σχεδιασμός φωτισμών: Γεώργιος Κουκουμάς
Βοηθός σκηνοθέτη: Μάριος Κωνσταντίνου
Βοηθός σκηνογράφου-ενδυματολόγου: Σωσάννα Τομάζου
Παίζουν (με αλφαβητική σειρά): Βασίλης Βασιλάκης, Θανάσης Γεωργίου,
Μιχάλης Καζάκας, Βαλεντίνος Κόκκινος, Παναγιώτης Κυριάκου,
Κλείτος Κωμοδίκης, Σταύρος Λούρας, Ντίνος Λύρας, Πάνος Μακρής,
Νεοκλής Νεοκλέους, Παναγιώτα Παπαγεωργίου, Αλέξανδρος Παρίσης,
Χριστίνα Παπαδοπούλου, Αθηνά Σάββα, Αννίτα Σαντοριναίου
Παραστάσεις:
Παρασκευή 22, 29 Δεκεμβρίου & 5 Ιανουαρίου στις 20.00
Σάββατο 23 & 30 Δεκεμβρίου στις 20.00
Κυριακή 7 Ιανουαρίου στις 18.00
«Ο μολυβένιος στρατιώτης»
Η Σκηνή 018 του ΘΟΚ σηκώνει αυλαία με το πολύ γνωστό παραμύθι του Χανς Κρίστιαν Άντερσεν Ο μολυβένιος στρατιώτης σε θεατρική εκδοχή της Άνδρης Θεοδότου και σε σκηνοθεσία της Λέας Μαλένη. Ένας θίασος ταλαντούχων ηθοποιών, φιλοδοξεί να μας παρασύρει, με γρήγορες εναλλαγές δράσης, ζωηρή κίνηση, φαντασία και άφθονη μουσική, στο επίμονο ταξίδι του μολυβένιου ήρωα προς την αγάπη.
Για το έργο
Ο Ντάνιελ έχει τα γενέθλιά του και ο πατέρας του του κάνει δώρο έξι μολυβένια στρατιωτάκια. Ένα από αυτά τα στρατιωτάκια, όμως, δεν έχει πόδι. Ενώ το αγόρι κοιμάται, τα παιχνίδια του ξυπνούν και ο στρατιώτης με το ένα πόδι γνωρίζει μια χάρτινη μπαλαρίνα - έρωτας με την πρώτη ματιά. Κάπου εκεί, ανάμεσα στα υπόλοιπα παιχνίδια, βρίσκεται και ο αρλεκίνος, που ζηλεύει την αγάπη τους, κι έτσι τα πράγματα δυσκολεύουν. Στρατιώτης και μπαλαρίνα χωρίζονται ξαφνικά, με τον πρώτο να χάνεται στον έξω κόσμο, ακολουθώντας μια διαδρομή γεμάτη περιπέτειες, εμπόδια και δυσκολίες.
Ο μολυβένιος στρατιώτης είναι μια τρυφερή ιστορία που έχει περάσει από γενιά σε γενιά χωρίς να χάσει όλα εκείνα τα στοιχεία που την καθιστούν διαχρονική. Ένα έργο που μιλά στην καρδιά και στο μυαλό. Μια θαυμάσια αλληγορία για τον φθόνο, τον σεβασμό, τη διαφορετικότητα, τη δύναμη της θέλησης και την αλληλεγγύη. Για τη δύναμη που μας δίνει η αγάπη, ώστε να ξεπερνάμε τις δοκιμασίες της ζωής.
Ταυτότητα παράστασης
Διασκευή-Στίχοι τραγουδιών: Άνδρη Θεοδότου
Σκηνοθεσία: Λέα Μαλένη
Σκηνικά-Κοστούμια: Έλενα Κατσούρη
Μουσική-Μουσική διδασκαλία: Χρίστος Θεοδώρου
Χορογραφία-Κίνηση: Ήβη Χατζηβασιλείου
Σχεδιασμός φωτισμών: Γεώργιος Κουκουμάς
Ζωγραφική εκτέλεση σκηνικού-Ειδικές κατασκευές: Στέφανος Νεάρχου
Βοηθός σκηνοθέτριας: Ιωάννα Κεραυνού
Παίζουν (με αλφαβητική σειρά): Χάρης Αττώνης, Λουκάς Ζήκος, Μικαέλλα Θεοδουλίδου, Μάριαν Κυπριανού, Ανδρέας Λόντου, Μαριλύ Μήλια, Γιάννης Μίνως, Ανδριανή Nεοκλέους, Ανδρέας Παράσχος
Παραστάσεις:
Πέμπτη 28 Δεκεμβρίου στις 18.00
Τετάρτη 3 & Πέμπτη 4 Ιανουαρίου στις 18.00
Κυριακή 7 Ιανουαρίου στις 10.30
«Το τέρας έρχεται»
Το τέρας έρχεται, είναι ένα έργο βασισμένο στο ομώνυμο μυθιστόρημα του Πάτρικ Νες, εμπνευσμένο από μια πρωτότυπη ιδέα της Σοβόν Ντάουντ σε διασκευή των Σάλι Κούκσον και Άνταμ Πεκ.
Για το έργο
Από τότε που η μητέρα του ξεκίνησε τη θεραπεία, ο δεκατριάχρονος Κόνορ Ο’ Μάλλεϋ φοβάται τη νύχτα και τους εφιάλτες της. Σχεδόν κάθε βράδυ, επτά λεπτά μετά τα μεσάνυχτα, τον επισκέπτεται ένα τέρας με τη μορφή ενός ίταμου, ενός αρχαίου δέντρου, για να του διηγηθεί τρεις ιστορίες. Για τον Κόνορ, όμως, ο πραγματικός εφιάλτης εκτυλίσσεται καθημερινά: η μητέρα του δίνει μάχη με τον καρκίνο, η γιαγιά του είναι αρκετά παρεμβατική, ο πατέρας του έχει γίνει ένας ξένος, ενώ ο ίδιος εκφοβίζεται από τους συμμαθητές του. Καθώς χάνεται μέσα στις διηγήσεις του τέρατος, ο Κόνορ συνειδητοποιεί ότι ο πραγματικός του δαίμονας είναι η δική του αλήθεια, μια αλήθεια που βρίσκεται βαθιά μέσα του.
Το συγκλονιστικό νεανικό μυθιστόρημα του Αμερικανού συγγραφέα Πάτρικ Νες, το οποίο εκδόθηκε το 2011, διασκευάστηκε για το θέατρο έντεκα χρόνια αργότερα για λογαριασμό του Old Vic Theatre από τους δημιουργούς Σάλι Κούκσον και Άνταμ Πεκ, σε δημιουργική σύμπραξη με τον θίασο. Η Ειρήνη Ανδρέου και ο Γιάννης Καραούλης διαβάζουν με έγνοια το κείμενο για να υλοποιήσουν ένα σκηνικό εγχείρημα που διαπραγματεύεται το πέρασμα από την πραγματικότητα στη φαντασία. Η δημιουργική ομάδα και οι ηθοποιοί φιλοδοξούν να δώσουν φωνή στο ψυχικό τοπίο του νεαρού ήρωα, όπου κατοικούν ο φόβος, ο θυμός, η θλίψη, η απομόνωση, αλλά και η εγγύτητα, η κατανόηση, η αναγνώριση.
Το τέρας έρχεται είναι μια δυνατή ιστορία που συνδυάζει την απλότητα με το βάθος, την οδύνη με την αισιοδοξία. Μια ιστορία που θέτει καίρια, επιτακτικά ερωτήματα, τόσο από την οπτική του εφήβου όσο και απ' αυτήν του ενήλικα, τα οποία συνδέονται με σημαντικά στάδια της ζωής ενός ανθρώπου. Πρωτίστως καταδεικνύει ότι η εφηβεία είναι από μόνη της μια δύσκολη περίοδος και η απώλεια συνιστά συχνά ένα οριακό βίωμα για να μπορέσει ένας έφηβος να το διαχειριστεί. Χρειάζεται, όμως, κάποιος να τον ακούσει, προκειμένου να κατανοήσει και να αντιμετωπίσει αυτό το συναίσθημα.
Ταυτότητα παράστασης
Μετάφραση-Δραματουργία: Ελένη Μολέσκη
Σκηνοθεσία: Ειρήνη Ανδρέου, Γιάννης Καραούλης
Σκηνικά-Κοστούμια: Ελένη Ιωάννου
Μουσική: Λευτέρης Μουμτζής
Κίνηση: Φωτεινή Περδικάκη - Hamilton Monteiro
Σχεδιασμός βιντεοπροβολών: Άννα Φωτιάδου
Παίζουν (με αλφαβητική σειρά): Στέλιος Ανδρονίκου, Ιάσονας Ασημακόπουλος,
Γιώργος Κυριάκου, Νίκος Μανωλάς, Ιωάννα Παπαμιχαλοπούλου,
Αντρέας Πατσιάς, Μέλανη Στέλιου, Άννυ Χούρη
Παραστάσεις:
Παρασκευή 22, 29 Δεκεμβρίου, 5 Ιανουαρίου, 20.30
Σάββατο 23, 30 Δεκεμβρίου 20.30
Κυριακή 7 Ιανουαρίου, 18.00