ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Tibor, ποια είναι η μεγαλύτερη τάση στα κοκτέιλ φέτος;

WIZ TEAM

Με αφορμή το world-class cocktail menu που λάνσαρε πρόσφατα το LPM Limassol, μιλήσαμε με τον LPM Global Bar Manager, Tibor Krascsenics, ζητώντας μεταξύ άλλων να μας πει πώς επηρέασαν η ζωή και η τέχνη του Ζαν Κοκτώ τη δημιουργία των νέων κοκτέιλ, για την ανάπτυξη του οποίου ο ίδιος αφιέρωσε περισσότερο από έναν χρόνο.

Ως γνωστό, οι 12 νέες δημιουργίες του αντλούν έμπνευση από τη ζωή και το πάθος του εκκεντρικού-θρυλικού Γάλλου καλλιτέχνη, συγγραφέα και bon vivant, που υπήρξε μέλος της γαλλικής πρωτοπορίας και συνδέθηκε με τα κινήματα του σουρεαλισμού και του ντανταϊσμού. 12 κοκτέιλ λοιπόν που αναβιώνουν με το αμίμητο στυλ τους την Belle Epoque, τοποθετημένα σε τέσσερα κεφάλαια, συνθέτοντας το μωσαϊκό της ζωής ενός εκκεντρικού καλλιτέχνη, αλλά και μιας περασμένης εποχής, η γοητεία της οποίας δεν έφθινε ποτέ.

Ζούμε στην εποχή των social media και οι άνθρωποι τείνουν να πίνουν πρώτα με τα μάτια τους. Μην αφήνετε, όμως, τις φωτογραφίες στο Instagram να σας παραπλανούν, καθώς το αποτέλεσμα δεν είναι πάντα αυτό που βλέπετε. 

Ποια είναι η μεγαλύτερη τάση στα κοκτέιλ φέτος;
Θεωρώ ότι τα κλασικά κοκτέιλ, όντας διαχρονικά, θα παραμείνουν trendy. Θα δείτε όμως πολλές παραλλαγές τους με χρήση διαφορετικών υλικών ή τεχνικών. Απλώς μην το παρακάνετε, γιατί δεν υπάρχει τίποτα χειρότερο από τα πολύπλοκα ποτά. Το γεγονός ότι όλο και περισσότεροι άνθρωποι είναι ευαισθητοποιημένοι σε θέματα υγείας, αυτό είναι κάτι που θα αυξήσει, επίσης, τη δημοτικότητα των ποτών με χαμηλή περιεκτικότητα ή καθόλου αλκοόλ. Και, πιστέψτε με, τα κοκτέιλ με βάση τα λαχανικά θα τραβήξουν τα φώτα της δημοσιότητας!

Υπήρξε άνοδος στη δημοτικότητα κάποιου αλκοολούχου ποτού πρόσφατα, όπως του ρούμι, του μεσκάλ ή άλλου;
Νομίζω ότι η πιο ταχέως αναπτυσσόμενη κατηγορία αλκοολούχων ποτών τα τελευταία χρόνια είναι εκείνη της αγαύης, ιδίως όσον αφορά την τεκίλα, με το μεσκάλ να ακολουθεί σε μικρή απόσταση. Υπάρχει μεγάλη ζήτηση αυτή τη στιγμή, η οποία συχνά οδηγεί σε έλλειψη διαθεσιμότητας ή σε αύξηση της τιμής.

Η τεκίλα άνθισε τα τελευταία χρόνια χάρη σε διαφορετικές μεθόδους παλαίωσης και γεύσεις και μπουκάλια χειροποίητα ή ζωγραφισμένα στο χέρι, με αποτέλεσμα να γίνει προσιτή σε διάφορες κατηγορίες καταναλωτών. Αυτή η απίστευτη προβολή της οφείλεται στο κοκτέιλ Μαργαρίτα, αλλά τώρα βλέπουμε και μία μετακίνηση των ανθρώπων προς την κατανάλωση σκέτης τεκίλας. Στην αύξηση της δημοτικότητάς της συνέβαλε η προβολή στα social media, καθώς και το γεγονός ότι διάφοροι celebrities είναι πλέον ιδιοκτήτες brands τεκίλας, εισάγοντας στην αγορά premium και super premium εκδοχές της.

Διάβασε επίσης: Εμπνευσμένο από τον Ζαν Κοκτώ το νέο cocktail menu του LPM Restaurant & Bar Limassol!

Ποιο είναι ένα χαρακτηριστικό γνώρισμα των cocktail menus του LPM Restaurant & Bar παγκοσμίως;
Πρωταγωνιστής του μενού είναι το Tomatini, ένα απλό, πεντανόστιμο κοκτέιλ, που πραγματικά αντιπροσωπεύει τη φιλοσοφία του προγράμματος του LPM Bar: υψηλή ποιότητα και φρέσκα συστατικά, εμπνευσμένα από τη Γαλλική Ριβιέρα. Η ουσία βρίσκεται στον τρόπο με τον οποίο όλα δένουν μεταξύ τους και στο πώς καρυκεύεται το κοκτέιλ, ακολουθώντας τα ίδια πρότυπα λεπτομέρειας όπως και στην κουζίνα του εστιατορίου μας. Σύνθετη προετοιμασία στο παρασκήνιο και λαμπερή ερμηνεία στο προσκήνιο.

Νομίζω ότι η πιο ταχέως αναπτυσσόμενη κατηγορία αλκοολούχων ποτών τα τελευταία χρόνια είναι εκείνη της αγαύης, ιδίως όσον αφορά την τεκίλα, με το μεσκάλ να ακολουθεί σε μικρή απόσταση.

Τι χαρακτηρίζει το μενού που τώρα λανσάρετε;
Εμπνευσμένο από τον θρυλικό Γάλλο καλλιτέχνη Ζαν Κοκτώ, το μενού εξιστορεί τη ζωή του μέσα από ευρηματικά κοκτέιλ. Αποτελείται από τέσσερα κεφάλαια, κάθε ένα από τα οποία αναδεικνύει ένα μέρος που ο Ζαν θεωρούσε κάποτε σπίτι του και ανθρώπους ή γεγονότα που σημάδεψαν την πολύχρωμη ζωή του κατά τα χρόνια της φαινομενικά ανέμελης Belle Époque.


Πώς επηρέασαν η ζωή και η τέχνη του Ζαν Κοκτώ τη δημιουργία των νέων κοκτέιλ;
Δεν ήταν εύκολη υπόθεση να ερμηνεύσουμε την τέχνη και τη ζωή μέσα από κοκτέιλ. Θέλαμε να βεβαιωθούμε ότι το μενού θα έχει αρχή, μέση και τέλος -ακριβώς όπως μια καλοειπωμένη ιστορία. Στόχος μας ήταν να μετατρέψουμε τη ζωή του Ζαν Κοκτώ σε μια εξιστόρηση. Αφού, λοιπόν, σκεφτήκαμε να στήσουμε το μενού βάσει ενός χρονοδιαγράμματος, μπορέσαμε μετά να δημιουργήσουμε τα κοκτέιλ που το απαρτίζουν. Έτσι, εξιστορούμε τη ζωή του Ζαν Κοκτώ μέσα από τέσσερα κεφάλαια, κάθε ένα εκ των οποίων αντιπροσωπεύει και αναδεικνύει μία σημαντική περίοδο της ζωής του. Κάθε κοκτέιλ που συμπεριλάβαμε λειτουργεί ως ερμηνεία κάποιου αριστουργήματος του καλλιτέχνη, συμβολίζει μια συγκεκριμένη σχέση στη ζωή του ή αποτελεί αναφορά σε μια ενδιαφέρουσα ιστορία. Αναζητήσαμε γευστικά προφίλ που μπορούν να πουν την ιστορία του Ζαν Κοκτώ, τα οποία αναδεικνύονται και μέσα από την παρουσίαση των κοκτέιλ. Για τη δημιουργία του τέλειου ποτού, το πιο σημαντικό είναι η σωστή ισορροπία των αισθήσεων (όψη και υφή, άρωμα και γεύση) και, φυσικά, το να εξασφαλιστεί μια ευχάριστη και διαδραστική εμπειρία για τους επισκέπτες.


Ποια δύο κοκτέιλ πρέπει οπωσδήποτε να δοκιμάσουμε κατά την επόμενη επίσκεψή μας στο
LPM Limassol;
Το ένα είναι το Lettre à Coco (βλ. φωτό πιο πάνω). Ένα κομψό κοκτέιλ, που αντιπροσωπεύσει την ιδιαίτερη φιλία μεταξύ του Κοκτώ και της πιο έμπιστης φίλης του, της διάσημης σχεδιάστριας και style icon Γκαμπριέλ «Κοκό» Σανέλ. Ως φόρος τιμής στη σημασία της στη ζωή του, έχει ως βάση τη βότκα και φτιάχνεται με Ketel One, Champagne cordial και την προσθήκη νοτών γιασεμιού, περγαμόντο και τριαντάφυλλου. Τα αρωματικά αντικατοπτρίζουν τις νότες του signature αρώματος της Κοκό, το οποίο έμελλε να γίνει ένα από τα διασημότερα στον κόσμο. Το κοκτέιλ συνοδεύεται από έναν φάκελο που περικλείει ένα μυστικό, αρωματισμένο μήνυμα, συμβολίζοντας τη φιλία και την αλληλογραφία μεταξύ του Κοκτώ και της Κοκό Σανέλ.

Το άλλο είναι το Orphée (φωτό πιο κάτω), το οποίο συνδυάζει τις γεύσεις της Ελλάδας και της Μεσογείου. Πρόκειται για ένα μείγμα τζιν, μαστίχας και γιαουρτιού, με τα αρώματα ροδάκινου, βερίκοκου και αμυγδάλου να το διατρέχουν. Ένα κοκτέιλ εμπνευσμένο από τα αρώματα που περιβάλλουν τη Villa Santo Sospir, φρέσκο, ζωντανό και κρεμώδες. Ενώ έχει καθαρή όψη χάρη στην τεχνική του clarification, παραμένει κρεμώδες και στρογγυλό στη γεύση. Σερβίρεται από μία κανάτα σε λευκό πήλινο κύπελο, αφενός παραπέμποντας στον τρόπο με τον οποίο σερβίρονταν τα ποτά κατά τα διάσημα συμπόσια της αρχαίας Ελλάδας και, αφετέρου, αποτελώντας αναφορά στο αρχικό λευκό των τοίχων της Villa Santo Sospir. Κάθε πήλινο κύπελο έχει φτιαχτεί αποκλειστικά για το LPM και έχει ζωγραφιστεί από μέλη της ομάδας μας, με αποτέλεσμα κάθε ένα να είναι μοναδικό.

Το project αυτό είναι αποτέλεσμα αγάπης και είναι επίσης ένας φόρος τιμής σε έναν από τους πιο πολυτάλαντους καλλιτέχνες και μία από τις σπουδαιότερες μορφές του 20ού αιώνα. Ο Ζαν αγαπούσε τη Γαλλική Ριβιέρα. Επηρέασε τη ζωή του και αυτό είναι εμφανές στο έργο του. Και εκείνος όμως, από τη μεριά του, την επηρέασε με τον τρόπο ζωής και την τέχνη του - αρκετοί θησαυροί του Κοκτώ βρίσκονται στη Γαλλική Ριβιέρα.