ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Το Fine Arts Sale της Cypria

WIZ TEAM

Εσπερινή Δημοπρασία, 23 Ιουνίου 8:00 μ.μ. στο Κέντρο Εικαστικών Τεχνών Κώστα και Ρίτας Σεβέρη στη Λευκωσία

Παρουσίαση έργων μέχρι 23 Ιουνίου στη Γκαλερί Κ, Εύρου 14 Στρόβολος, Λευκωσία.

ΛΕΥΚΩΣΙΑ, 15 Ιουνίου, 2021 – Ο Heritage Panther (εκτ €12 000 - 20 000), της Baccarat είναι ένα υπέροχο έργο τέχνης που σχεδίασε ο George Chevalier το 1931 από ένα κομμάτι καθαρό κρύσταλλο . Αποτελεί το εμβληματικό κομμάτι συλλογής από σπάνια Baccarat που προέρχονται απο estate του Λονδίνου και θα προσφερθούν στο Fine Arts Sale της Cypria. To λαμπερό διάφανο αιλουροειδές του Chevalier βρίσκεται ανάμεσα στα έργα τέχνης που αναμένεται ότι θα ηγηθούν της δημοπρασίας το βράδυ της 23ης Ιουνίου στον Εικαστικό Χώρο του Κώστα και Ρίτας Σεβέρη στη Λευκωσία.

 Την δημοπρασία θα μπορούν να παρακαλουθήσουν ζωντανά και να συμμετέχουν με online bidding μέσω της διαδικτυακής πλατφόρμας www.invaluable.com συλλέκτες και λάτρεις της τέχνης απ’ όλο τον κόσμο. Μέχρι τις 23 Ιουνίου το κοινό θα μπορεί να δει τα έργα της συλλογής στις εγκαταστάσεις της Cypria στη Λευκωσία. Το πρώτο από τα κύρια χαρακτηριστικά της φετινής δημοπρασίας είναι οι τρεις σημαντικότατες συλλογές που ανακάλυψε η Cypria, δύο από τις οποίες προέρχονται από estate του Λονδίνου.

«Πολλές φορές μια συλλογή μπορεί να αποτελεί από μόνη της ένα έργο τέχνης,» αναφέρει η Ρίτσα Κυριάκου, Διευθύνουσα Σύμβουλος της Cypria. Η μια από τις συλλογές που θα δημοπρατηθούν αποτελείται από σπάνια Baccarat, ενώ η άλλη ανήκει σε έναν από τους patrons του διεθνώς γνωστού Νικόλαου Κοτζιαμάνη και αποτελείται κυρίως από προσωπογραφίες και προτομές πολιτικών και άλλων γνωστών προσωπικοτήτων της Κύπρου και της Ελλάδας. Η Τρίτη συλλογή αποτελείται από τα προσωπικά αντικείμενα, τις σημειώσεις και τα βιβλία που συγκροτούν το αρχείο του σπουδαίου Κύπριου πεζογράφου ποιητή και ζωγράφου Νίκου Νικολαϊδη (1884 – 1956) (εκτ €25 000 - 35 000).

Το sale της Cypria αριθμεί 151 αποκτήματα ανάμεσα στα οποία υπάρχουν μοναδικά έργα τέχνης Ελλήνων, Κυπρίων και Ευρωπαίων καλλιτεχνών από τα τέλη του 19ου αιώνα μέχρι σήμερα.

Ανάμεσα στα ξεχωριστά έργα της συλλογής το ζωγραφικότατο γυμνό Leaning Nude (εκτ €20 000 - 30 000) του Χριστόφορου Σάββα συναρπάζει με την έξοχη χρωματική του γκάμα ενώ το Blue Nude (σχέδιο, εκτ €5 000 - 7 000) αποπνέει μέσα από τις μπλέ αποχρώσεις και τη γεωμετρική ανάπτυξη το σώματος μια αρχέγονη μυστηριακή παρόρμηση. Το λυρικό έργο του Σολωμού Φραγκουλίδη Ακτή των Αχαιών (εκτ €8 000 – 12 000) συναρπάζει με την εσωτερική ροή που ζωντανεύει την σύνθεση ενώ τεράστιες επενδυτικές ευκαιρίες αποτελούν τα δυο μυστηριακά τοπία του Johann Andreas Herrenburg Η κοιλάδα της Πάφου και τα Βουνά του Κυπριακού Όλυμπου (εκτ. €3 500 – 5.500) και Λίβανος (εκτ. €2 000 – 3.500). Το 1845 ο Herrenburg (1824 -1906) γνωστός τοπιογράφος από το Βερολίνο έφτασε στη Κύπρο όπου ζωγράφισε μια σειρά από τοπία που διακρίνονται για την ποιότητα και τα εξωτικά τους στοιχεία.

Την συλλογή συμπληρώνουν εξαιρετικοί χάρτες και εκδόσεις ανάμεσα στις οποίες η εξαιρετικά σπάνια Τριγωνομετρική Αποτύπωση της Κύπρου (εκτ. €7 000 – 10 000) του Kitchener (1878 -1883). «Η συγκεκριμένη έκδοση είναι τόσο σπάνια ώστε την συναντά κανείς μόνο σε κάποιο ίδρυμα ή μουσείο. Το γεγονός ότι η Cypria βρίσκεται σε θέση να επαναφέρει στην αγορά αυτό το σπάνιο απόκτημα αποτελεί τεράστιο επίτευγμα,» σημειώνει η Ρίτσα Κυριάκου.

Το δεύτερο χαρακτηριστικό του θερινού Fine Arts Sale είναι ο διεθνής προσανατολισμός του συνόλου των έργων και των αποκτημάτων που επιστρέφουν στην αγορά μέσω της Cypria. Ανάμεσα τους βρίσκεται ένα χαρακτικό του Πικασσό με τίτλο Degas, Celestine et trois fillets, dont une avec quatre seins (εκτ. €4 000 – 6 000) καθώς επίσης και η εξαίσια λιθογραφία του Giorgio de Chirico IL Trovatore (εκτ. €2 000 – 3 000). Σημαντικώτατα είναι επίσης τα 21 χαρακτικά του σημαντικού Ρώσου Ivan Shishkin (1832 – 1898) (εκτ. €6 000 – 8 000) καθώς και τα έργα The Ship (εκτ. €2 500 – 4.000) και Glace Blue (εκτ. €3 500 – 5 500) του εξαιρετικού σύγχρονου Γεωργιανού ζωγράφου Gogi Chagelishvili.

HIGHLIGHTS

Heritage Panther Statuette – Limited Edition, κρύσταλλο Baccarat 52.5 x 15.5 x 13 εκ (εκτ €12 000 – 20 000)

Ο μυστήριος πάνθηρας του George Chevalier (1894 – 1987) αποπνέει μέσα από τις λείες γυαλιστερές του φόρμες μια γοητεία και παράλληλα την δύναμη του άγριου αιλουροειδούς. Ο σπουδαίος Chevalier τον σχεδίασε το 1931 από καθαρό κρύσταλλο και φέρει το λογότυπο της Baccarat. Είναι καθαρά συλλεκτικό αντικείμενο και μια από τις ιδιατερότητες του έγκειται στο γεγονός ότι η βάση και το αγαλματίδιο αποτελούνται από το ίδιο κομμάτι κρύσταλλο. Τα κρύσταλλα Baccarat δημιουργήθηκαν το 1746 και απέκτησαν διεθνή φήμη. Εκτός από την δεξιοτεχνία και την καθαρότητα του κρυστάλλου ξεχωρίζουν για την ρευστότητα και την καλλιτεχνική τους αξία.

Χριστόφορος Σάββα Leaning Nude, λάδι σε καμβά 45 x 33 εκ (εκτ €20 000 – 30 000)

Ο Σάββα θεωρείται από τους εκσυγχρονιστές της Κυπριακής ζωγραφικής στην οποία εισήγαγε στοιχεία από τον γαλλικό μοντερνισμό, κυρίως από τον Cezanne και τον Matisse τα οποία συνταίριαξε με καθαρά διακοσμητικά και ναϊφ στοιχεία. Στο Leaning Nude οι επίπεδες χρωματικές επιφάνειες με τις Φωβιστικές επιδράσεις συνδέονται σ’ ένα ενιαίο σύνολο ενώ η έξοχη χρωματική γκάμα δημιουργεί ένα ισχυρό φορτίο συναισθημάτων..

Σολωμός Φραγκουλίδης Ακτή Αχαιών (Ριζοκάρπασο) (λάδι σε καμβά, 50 x 65 εκ) (εκτ €8 000 –12 000)

Ο Σολωμός Φραγκουλίδης (1902 – 1981) ανήκει στην πρώτη γενιά των Κυπρίων ζωγράφων οι οποίοι εμπνεύστηκαν από τη φύση και την βυζαντινή παράδοση και θεμελείωσαν την κυπριακή ζωγραφική. Υπήρξε μαθητής του Ρώσου ζωγράφου Ηλία Καρίσιεβ ο οποίος είχε καταφύγει στην Κύπρο μετά την Ρωσική επανάσταση. Αργότερα σπούδασε στη Σχολή Καλών Τεχνών του πανεπιστημίου Αθηνών (ΑΣΚΤ) με καθηγητές τον Ν. Λύτρα τον Σπ. Βικάτο και τον Π. Μαθιόπουλο. Σο έργο Ακτή Αχαιών ο Φραγκουλίδης με μια άδρή και ελεύθερη πινελιά απελευθερώνει τη φόρμα και δημιουργεί ένα φως που ρέει στο χώρο.

London Estate Collection από έργα του Νικόλαου Κοτζιαμάνη

Την συλλογή παραχώρησε για να δημοπρατηθεί από τη Cypria ένας από τους σημαντικούς patrons του Νικάλαου Κοτζιαμάνη (1946) γλυπτά του οποίου βρίσκονται σε δημόσιες και ιδιωτικές συλλογές ανά τον κόσμο. Πέρα από την αισθητική τους ποιότητα τα έργα της συλλογής έχουν ιστορική αξία εφόσον στην πλειοψηφία τους πρόκειται για πορτρέτα (σχέδιο με μολύβι σε χαρτί) γνωστών πολιτικών και προσώπων που διαδραμάτισαν πρωταγωνιστικό ρόλο στην Ελλάδα και στην Κύπρο. Ανάμεσα τους βρίσκονται μια προσωπογραφία (νερομπογιά σε χαρτί, εκτ €1 000 – 2 000) και μια προτομή από μπρούντζο (€3 000 – 6 000) του Αρχιεπισκόπου Μακαρίου ΙΙΙ καθώς επίσης και εξαιρετικά πορτρέτα (σχέδιο σε χαρτί, εκτ €1 000 – 2 000) των Ανδρέα και Γεώργιου Παπαντρέου, Κωνσταντίνου Καραμανλή, Βάσου Λυσσαρίδη, Γιάννου Κρανιδιώτη, Δώρου Λοϊζου, Μελίνας Μερκούρη κ.α. Στη συλλογή υπάρχουν επίσης έξοχα λάδια καθώς και σχέδια με μολύβι προσώπων και μορφών με συμβολική σημασία στα οποία αποτυπώνεται ένας σιωπηλός σχεδόν ιερός θρήνος. Κατ’ αυτόν τον τρόπο η Συλλογή αποτυπώνει στην ολότητα της ένα διάλογο ανάμεσα στα πρόσωπα, γνωστά και άγνωστα, που διαμόρφωσαν ταραγμένες και ενδιαφέρουσες εποχές του ελληνισμού.