ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Το Φθινοπωρινό Fine Arts Sale της Cypria

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Το Φθινοπωρινό Fine Arts Sale της Cypria

Εσπερινή Δημοπρασία, 15 Σεπτεμβρίου 8:00 μ.μ. στο Roof Terrace του Κέντρου Εικαστικών Τεχνών Κώστα και Ρίτας Σεβέρη

Παρουσίαση μέχρι 15 Σεπτεμβρίου, Cypria, Λευκωσία

ΕΠΙΔΑΥΡΟΣ, Η ΙΔΙΑΙΤΕΡΗ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΤΟΥ CARL ROTTMANN

Η αινιγματική Επίδαυρος του σπουδαίου Rottmann, ο οποίος ανήκει στο Πάνθεον των Γερμανών Masters του 19ου αιώνα, προέρχεται από Βρετανική ιδιωτική συλλογή και θα δημοπρατηθεί από την Cypria το βράδυ της Τρίτης 15 Σεπτεμβρίου στο Roof Terrace του Μουσείου Κώστα και Ρίτας Σεβέρη στη Λευκωσία.

TΟ ΦΘΙΝΟΠΩΡΙΝΟ ARTS SALE ΤΗΣ CYPRIA

ΛΕΥΚΩΣΙΑ, 3 Σεπτεμβρίου, 2020 –Το έργο του σπουδαίου Γερμανού master του 19ου αιώνα Carl Rottmann Επίδαυρος (εκτ €10 000 – 15 000) είναι ένα από τα σημαντικώτερα έργα της φθινοπωρινής συλλογής της Cypria που θα δημοπρατηθεί το βράδυ της 15ης Σεπτεμβρίου στο Roof Terrace του μουσείου Κώστα και Ρίτας Σεβέρη στη Λευκωσια.

«Το πρωταρχικό μας μέλημα είναι η προστασία του κοινού και αυτός είναι ο λόγος που προτιμήσαμε η δημοπρασία να γίνει νωρίς το φθινόπωρο και σε ανοικτό χώρο όπως αυτός του υπέροχου Roof Terrace του Μουσείου Σεβέρη,» αναφέρει η Ρίτσα Κυριάκου, διευθύντρια της Cypria.

Η φθινοπωρινή συλλογή της Cypria συγκεντρώνει – εκτός από την Επίδαυρο – σπάνια και εξαιρετικά έργα Ελλήνων, Κυπρίων και Ευρωπαίων καλλιτεχνών του 19ου 20ου και 21ου αιώνα ενώ σε αυτή συγκαταλέγονται δύο μικρότερες συλλογές - η μια αποτελούμενη από έργα κυπρίων ζωγράφων της αποκαλούμενης δεύτερης γενιάς και η δεύτερη από έργα Ρώσσων ζωγράφων τα οποία είχαν παρουσιαστεί στο Λονδίνο.

Ανάμεσα στα έργα που αναμένεται να ηγηθούν της δημοπρασίας βρίσκονται ο Μυστηριώδης Παράδεισος του Αλέκου Φασιανού (εκτ €25 000 – 40000), η Νεαρή Γυναίκα στο Λουτρό του Μιχαήλ Κάσιαλου (εκτ €15 000 – 25 000) και η Μελέτη των Λουομένων της Κερύνειας του Χριστόφορου Σάββα (εκτ. €8 000 - 12 000) ενω ξεχωριστή θέση κατέχει η Επίδαυρος του σπουδαίου Γερμανού master του 19ου αιώνα Carl Rottmann (εκτ. €10 000 - 15 000) . Η αινιγματική Επίδαυρος του Rottmann δεν απασχολείται στο ελληνικό φως αλλά αποκαλύπτεται ως αλληγορία της φιλόδοξης γερμανικής ψυχής την στιγμή που αποκτά ιστορική φύση, ελληνική. Σημαντικό δεν είναι το ελληνικό τοπίο αλλά ο ιστορικός χώρος στον οποίο ο Γερμανός θα μεταμορφωθεί σε απόγονο και συνεχιστή του ελληνικού πνεύματος.

Ξεχωριστά έργα της συλλογής θεωρούνται επίσης η εξαιρετική Γυναίκα στα Κόκκινα του Δημήτρη Μυταρά (εκτ €7 000 - 10 000), η Αποθέωση του καλλιτέχνη Wilhelm von
Kaulbach του Carl Theodor von Piloty (εκτ €8 000 – 12 000), Η μαρίνα της Λάρνακας (εκτ €8 000 – 12 000) και Στο Μουράγιο του Ρομάντζου, Λάρνακα (εκτ €8 000 – 12 000) του Λεφτέρη Οικονόμου, η ιδιαίτερη τεχνοτροπία του οποίου μεταφέρει το θεατή στο απέραντο γαλάζιο της θάλασσας, οι Πράσινες Αμυγδαλιές στο Λόφο του Τηλέμαχου Κάνθου (εκτ €7 000 – 10 000), οι Πέτρες και Αγρια Ρόδα (εκτ €8 000 – 12 000) του Ανδρέα Λαδόμματου και ο Στρυμώνας του Σπύρου Βασιλείου (εκτ €7 000 – 10 000).

Η συλλογή αριθμεί 145 αποκτήματα, από τα οποία τα 139 είναι έργα τέχνης και τα υπόλοιπα είναι σπάνιες εκδόσεις. Ανάμεσα στα αποκτήματα υπάρχουν εντυπωσιακά και σπάνια έργα από σημαντικώτατους ζωγράφους και γλύπτες όπως οι Ανδρέας Κάραγιαν, Αλέξανδρος Αλεξανδράκης, Σαράντης Καραβούζης, Ανδρέας Χαραλαμπίδης, Ανδρέας Χρυσοχός, Γιώργος Σκοτεινός, John Kiki, Ρένος Λοϊζου, Άγγελος Μακρίδης,
Ρένος Λοίζου, Ζωή Ζέγγελη και πολλοί άλλοι εξαιρετικοί ζωγράφοι και γλύπτες. Η συλλογή, εκτός από πίνακες και γλυπτά περιλαμβάνει χαρακτικά, σκίτσα, και λιθογραφίες.

HIGHLIGHTS

Carl Anton Joseph Rottmann Επίδαυρος (λάδι σε καμβά, 66 x 93 cm) (εκτ €10 000 – 15 000)

To 1834 o Karl Rottmann (1797 – 1850), του οποίου οι μυθικές τοπιογραφίες με τα ηρωικά στοιχεία δημιούργησαν σχολή στην Γερμανία του 19ου αιώνα, ταξείδεψε στην Ελλάδα για να προετοιμαστεί για τα έργα του Ελληνικού Κύκλου που του παρήγγειλε ο Λουδοβίκος ο 1ος της Βαυαρίας και τα οποία ολοκλήρωσε στη Γερμανία. Οι 23 μεγάλες
τοπιογραφίες του Ελληνικού Κύκλου είχαν αποκτήσει δική τους πτέρυγα στην Neue Pinakothek του Μονάχου ενώ σημέρα έργα της σειράς, όπως ο Μαραθώνας, η Κέρκυρα, η Ακρόπολη της Σικυώνας κ.α. βρίσκονται σε μεγάλα μουσεία και πινακοθήκες της Γερμανίας όπως η Εθνική Πινακοθήκη του Βερολίνου και το Μουσείο Leipzig.

Η Επίδαυρος είναι ένα από τα έργα που ο Rottmann ζωγράφισε κατά την προετοιμασία του Ελληνικού Κύκλου και μέχρι σήμερα αποτελούσε μέρος ιδιωτικής βρετανικής συλλογής. Ο Rottmann χρησιμοποιεί αριστοτεχνικά τον φλέγοντα ήλιο που βυθίζεται και ταυτόχρονα αναδύεται μέσα και πάνω από τον ελληνικό χώρο, λειτουργώντας ως ενα χωροχρονικό συνεχές μέσα από το οποίο αναδύεται το Γερμανικό έθνος. Η εξαιρετική Επίδαυρος του Rottmann καταφέρνει έτσι να αποδώσει μέσα από το χρώμα και την σύνθεση μια οντολογική και πολιτική ανάλυση του τρόπου που η Γερμανία και συγχρόνως η Δύση είδε τον εαυτό της να αναδύεται ως συνέχεια του αρχαιοελληνικού πνευματικού μεγαλείου.

Αλέκος Φασιανός Ο Μυστηριώδης Παράδεισος (λάδι σε καμβά, 130 x 162εκ) (εκτ €25 000 - 40 000)

Ο Μυστηριώδης Παράδεισος είχε δημοπρατηθεί το 1997 στο Greek Sale του Οίκου Christie’s στο Λονδίνο και συγκαταλάγεται ανάμεσα στα ζωγραφικώτερα και ωραιώτερα έργα του Φασιανού (1935). Χρησιμοποιώντας ουσιαστικά δυο χρώματα, το μπλε και το κόκκινο, ο Φασιανός με αριστουργηματικό τρόπο ισορροπεί τη σύνθεση δημιουργώντας μια χρωματική αντίθεση ανάμεσα στην κλασσική, μνημειώδη και σχηματοποιημένη φιγούρα και στην κόκκινη φόρμα που την συγκρατεί. Τίποτα δεν είναι τυχαίο στον Μυστηριώδη Παράδεισο. Το χρώμα ειναι καίριο και ουσιαστικό και η σύνθεση, παρά την απλότητα της είναι εξαιρετικά μελετημένη με κάθε φόρμα να δημιουργεί ένα ολόκληρο, δικό της κόσμο. Το έργο είναι ένας Φασιανός στα καλύτερα του.

Μιχαήλ Κάσιαλος Νεαρή γυναίκα στο λουτρό κυπριακού σπιτιού, (λάδι σε ξύλο, 55 x 43 εκ) ( €15 000 - 25 000)

Η νεαρή γυναίκα στο λουτρό του Μιχαήλ Κάσιαλου (1885 – 1974) θα μπορούσε να είναι μια λαική Αφροδίτη, ή η μυθική αδερφή του Μεγαλέξανδρου έτσι όπως ο έξοχος ναϊφ την αντιμετωπίζει ανέκφραστη, με το κεφάλι σχηματοποιημένο και μια αγαλμάτινη ακινησία. Σε αντίθεση, το φόντο “ρέει,” και κάλλιστα θα μπορούσε να παρομοιαστεί με τα θαλασσινά κύμματα κάνοντας πιο εμφανή την αλληγορία της μορφής. Ο Κάσιαλος δεν απασχολείται στο δρώμενο αλλά εστιάζει στον εσωτερικό συμβολισμό της μορφής, προσδίδοντας της μια μυθική διάσταση που την τοποθετεί έξω από τον συγκεκριμένο χώρο. Δημιουργεί ουσιαστικά ένα γυναικείο αρχέτυπο που δεν ανήκει σε καθορισμένο
χώρο αλλά δρα στο συλλογικό υποσυνείδητο. Το έργο ανήκει σε μια από τις πιο μυστικιστικές στιγμές του Κάσιαλου.

Χριστόφορος Σάββα Μελέτη για το έργο Λουόμενες στη Κερύνεια (qouache σε χαρτί, 27.5 x 22 εκ) (εκτ €8 000 - 12 000)

Θεωρητικά πρόκειται για μια μελέτη για τον πίνακα Λουόμενες στη Κερύνεια που βρίσκεται στο Λεβέντειο Μουσείο - αποτελεί δηλαδή ένα προσχέδιο ή ένα σκίτσο – στην ουσία είναι ένα αυτόνομο έργο και μάλιστα από τα αριστουργηματικώτερα του Σάββα. Η γραμμή του έχει μια σβελτάδα, μια απλότητα και μια ελευθερία. Το χρώμα παρόλο που φαίνεται αυθόρμητο εντούτοις είναι πολύ μελετημένο ενώ ο τρόπος που η  κόκκινη φόρμα καταφέρνει να συγκρατήσει τη σύνθεση χωρίς να παρεμβαίνει είναι αριστοτεχνικός. Στο έργο υπάρχουν τα στοιχεία που γενικά χαρακτηρίζουν τον Σάββα – φωβικά στοιχεία, επιδράσεις από τον Ματίς και πικασσικές επιδράσεις – που όμως αντιμετωπίζει αβίαστα. Η Μελέτη αποτελεί μια από τις πιο εμπνευσμένες στιγμές του Χριστόφορου Σάββα (1924 – 1968).

Δημήτρης Μυταράς Γυναίκα στα κόκκινα, ακρυλικό σε καμβά 80 x 60 εκ (εκτ €7 000 - 10 000)

Από τους σημαντικώτερους εκπροσώπους της γενιάς του, ο Δημήτρης Μυταράς (1934 – 2017) με το υπέροχο έργο του Γυναίκα στα κόκκινα καταφέρνει μέσα από μεγάλες φόρμες και μια επιδέξια χρήση του καθαρού χρώματος να αποδώσει με μνημειακό τρόπο και δυναμική γραμμή μια φιγούρα σχεδόν εξπρεσιονιστική. Τα τρία βασικά χρώματα – κόκκινο, κιίτρινο, μπλε – απλώνονται σχεδόν αυτούσια στο καμβά ισορροπώντας με ιδιαίτερο δυναμισμό τη σύνθεση.