Loading...
Το ντοκιμαντέρ για τα μάρμαρα της Κύπρου και τη χρήση τους από τα νεότερα χρόνια μέχρι την αρχαιότητα, με τίτλο «Περί Κυπριακού Μαρμάρου», έχει επιλεγεί για να προβληθεί στο διαγωνιστικό τμήμα του 21ου Διεθνούς Φεστιβάλ Αρχαιολογικής Ταινίας «ΑΓΩΝ», διεκδικώντας ένα ή και περισσότερα βραβεία.
Αναφέρει ο ίδιος ο σκηνοθέτης του ντοκιμαντέρ, Πασχάλης Πασχάλη, σε σχετική ανάρτησή του:
Μοιράζομαι μαζί σας τη χαρά που μου έδωσε το πιο κάτω μήνυμα που μόλις πήρα:
Αγαπητέ κύριε Παπαπέτρου,
Με χαρά σας ανακοινώνουμε ότι η Προκριματική Επιτροπή του 21ου Διεθνούς Φεστιβάλ Αρχαιολογικής Ταινίας «ΑΓΩΝ» επέλεξε την ταινία σας "Περί Κυπριακού Μαρμάρου".
Η ταινία σας θα προβληθεί στο διαγωνιστικό τμήμα του Φεστιβάλ, θα αξιολογηθεί από τη Διεθνή Κριτική Επιτροπή και θα διεκδικήσει ένα ή περισσότερα, από τα παρακάτω βραβεία:
-Μεγάλο Βραβείο της Κριτικής Επιτροπής (Grand Prix), Αρχαιολογικής Ταινίας, Σκηνοθεσίας, Σεναρίου, Φωτογραφίας, Εκπαιδευτικής ταινίας, Πρωτοτυπίας στη Σύλληψη. Ειδικό Βραβείο «Τα μικρά του Αγώνα»
-Το «Βραβείο Κοινού» θα απονεμηθεί στην ταινία που θα συγκεντρώσει το υψηλότερο ποσοστό προτίμησης μεταξύ των θεατών, με ψηφοφορία που θα διεξαχθεί κατά τη διάρκεια του Φεστιβάλ.
Τη Διεθνή Κριτική Επιτροπή του 12ου Διεθνούς Φεστιβάλ Αρχαιολογικής Ταινίας «ΑΓΩΝ», απαρτίζουν οι:
-Δήμος Αβδελιώδης, σκηνοθέτης
-Marc Azéma, σκηνοθέτης, αρχαιολόγος, διευθυντής του Φεστιβάλ Αρχαιολογικής Ταινίας της Narbonne (Γαλλία)
-Μάνος Ζαχαρίας, σκηνοθέτης
-Tony Coe, σκηνοθέτης, παραγωγός (Αγγλία)
-Dario di Blasi, διευθυντής του Φεστιβάλ Αρχαιολογικής Ταινίας του Bacoli (Ιταλία)
-Νίκος Καλτσάς, αρχαιολόγος, πρώην διευθυντής του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης και του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου
-Θανάσης Λάλας, εικαστικός, συγγραφέας
-Lada Laura, διευθύντρια του Διεθνούς Φεστιβάλ Αρχαιολογικής Ταινίας του Σπλιτ (Κροατία)
-Άννα Νταλάρα, εκδότρια, παραγωγός συναυλιών
-Διονύσης Πετρουτσόπουλος, φωτογράφος, διευθυντής φωτογραφίας
-Μέμη Σπυράτου, σκηνοθέτης, πρόεδρος του Φεστιβάλ ΑΓΩΝ
Ο Πασχάλης Παπαπέτρου γεννήθηκε στη Λευκωσία. Σπούδασε σκηνοθεσία κινηματογράφου και τηλεόρασης στη Πόλη Potsdam της Γερμανίας. Από το 1991-2002 εργάστηκε στον τηλεοπτικό σταθμό «Ο Λόγος» (αργότερα Mega). Σκηνοθέτησε πέραν των 35 ταινιών σε συνεργασία με το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού της Κύπρου, την Ελληνική Τηλεόραση, τον ΚΟΤ, το Ίδρυμα Αναστάσιος Γ. Λεβέντη. Από το 2003 έχει δική του εταιρεία παραγωγής, την Anadysis Films Ltd. Έργα του έχουν προβληθεί και διακριθεί τόσο σε φεστιβάλ στην Κύπρο όσο και στο εξωτερικό. Όπως αναφέρεται σε άρθρο της Καθημερινής που υπογράφει ο δημοσιογράφος Παναγιώτης Καπαρής, «το έργο του σκηνοθέτη Πασχάλη Παπαπέτρου αποτελείται από δεκάδες ταινίες και εκατοντάδες τηλεοπτικά προγράμματα. Ωστόσο, αυτά τα οποία θα μείνουν στην ιστορία είναι σίγουρα τα 14 ντοκιμαντέρ -μαζί με το έτερο του καλλιτεχνικό ήμισυ τον Νίκο Αβρααμίδη- τα οποία καλύπτουν πολλές θεματικές ενότητες. Ντοκιμαντέρ, για την Κύπρο, για τη Σαλαμίνα, για το Τρόοδος, για τον Πενταδάκτυλο, για τα τείχη της Λευκωσίας, για τον Αμίαντο, για τον Ρώσο περιηγητή Βασίλειο Μπάρσκι, για τον Κώστα Αργυρού, για τον Τηλέμαχο Κάνθο, για το ψωμί, για το κρασί, για το λάδι, για τα λευκαρίτικα κεντήματα, για τους μαντιλάρηδες και πολλά άλλα θέματα. Κάθε ντοκιμαντέρ και μια μακρόχρονη κοπιώδης ξεχωριστή ιστορία, μια κατάθεση ψυχής και μια μοναδική δημιουργία».