ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Το κυπριακό οινοποιείο που διέσωσε τις ξεχασμένες αυτόχθονες ποικιλίες σταφυλιών

ΓΙΑΝΝΗΣ ΑΔΕΙΛΙΝΗΣ

Το Τιμητικό Βραβείο που δόθηκε στο πλαίσιο των Βραβείων Ποιότητας Γαστρονόμος 2024, με αφορμή τα δεκάχρονα του θεσμού, είχε βαρύνουσα σημασία, καθότι δόθηκε στο Οινοποιείο Μαλλιάς - Κτήμα ΚΕΟ το οποίο εδώ και μερικές δεκαετίες προστατεύει και μοιράζεται τις γηγενείς ποικιλίες!

Τη δεκαετία του ’90 το ιστορικό Οινοποιείο Μαλλιάς που ίδρυσε η ΚΕΟ το 1927, συνέβαλε αποφασιστικά στη δημιουργία της νέας ταυτότητας του κυπριακού κρασιού, διασώζοντας τις ξεχασμένες αυτόχθονες ποικιλίες σταφυλιού που απειλούνταν με εξαφάνιση.

Εκείνη την εποχή ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας και οινολόγος Άκης Ζαμπάρτας προσκάλεσε τον διεθνούς φήμης και καθηγητή του στη Λιών, Πιέρ Γκαλέ, και την περίοδο 1993-95 συνέλεξαν 14 διάσπαρτες ποικιλίες οι οποίες ταυτοποιήθηκαν και ονοματίστηκαν. «Η ΚΕΟ δημιούργησε τους πρώτους ενιαίους αμπελώνες από αυτές τις γηγενείς ποικιλίες» λέει ο γεωπόνος του οινοποιείου Τίμος Μπόγιας, ο οποίος βρέθηκε στη Μαλλιά το 1998 και επιβλέπει μέχρι σήμερα τον ιδιόκτητο αμπελώνα 500 δεκαρίων, δίνοντας απλόχερα συμβουλές σε όποιον του ζητήσει. Πρόκειται για τις ποικιλίες Μαραθεύτικο που φυτεύτηκε μαζί με Σπούρτικο γιατί «ο Γκαλέ είπε ότι είναι εκ φύσεως θηλυκό και για να καρποδένει πρέπει να βρεθεί μια άλλη ποικιλία που να ανθίζει ταυτόχρονα για καλύτερη επικονίαση», Γιαννούδι με Μοροκανέλλα «γιατί ανακαλύψαμε ότι το Γιαννούδι είχε παρόμοιο πρόβλημα με το Μαραθεύτικο αλλά όχι σε τόσο βαθμό», Ξυνιστέρι, Πρωμάρα, Κανέλλα, κυπριακό Μοσχάτο, Μιχαλιάς και Altesse που επαναπατρίστηκε κουβαλώντας μια ιστορία αιώνων.

«Έγιναν πολλά πειράματα από αυτές τις ποικιλίες για να γίνουν οίνοι και όλα τα πρωτόκολλα δόθηκαν σε άλλα οινοποιεία» επισημαίνει ο Δημήτρης Αντωνίου, διευθυντής του οινοποιείου και οινολόγος.  

Ο κυπριακός αμπελώνας ανασυγκροτήθηκε χάρη στην αναγνώριση και την καλλιέργεια των αυτόχθονων ποικιλιών που η ΚΕΟ προστατεύει και μοιράζεται. Το Οινοποιείο Μαλλιάς αποτελεί πηγή σταθερότητας γιατί καλλιέργησε και διέδωσε τις ξεχασμένες ποικιλίες του τόπου, συνεχίζοντας μέχρι σήμερα να παραχωρεί φυτά και τεχνογνωσία σε άλλα οινοποιεία. «Οι γηγενείς ποικιλίες είναι η ταυτότητά μας στην Κύπρο και στο εξωτερικό» λέει η οινολόγος Αρίστη Χριστοδούλου. Πόσο δίκαιο έχει! 

«Το κάτι παραπάνω κάνει πάντα τη διαφορά», ανέφερε τη βραδιά της απονομής των Βραβείων ο οινολόγος και διευθυντής του οινοποιείου Δημήτρης Αντωνίου, ενώ «χωρίς την προβολή κανένας δεν μπορεί να γνωρίζει τίποτα», συμπλήρωσε ο γεωπόνος Τίμος Μπόγιας, εννοώντας προφανώς τη σημαντικότητα και την αξία των Βραβείων Ποιότητας του Γαστρονόμου, ενός θεσμού που φέτος κλείνει δέκα χρόνια ζωής.

Τα κρασιά του Οινοποιείου Μαλλιάς | Κτήμα ΚΕΟ βρίσκουμε σε υπεραγορές και κάβες σε όλη την Κύπρο.

Info
Τηλ. 25020000
Μαλλιά, επαρχία Λεμεσού
www.keogroup.com