ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Το ωραιότερο καφέ του κόσμου βρίσκεται στην Βουδαπέστη

WIZ TEAM

Χτισμένο σε ιταλικό αναγεννησιακό στυλ, με πελώριους πολυέλαιους να αιωρούνται από τα ψηλά ταβάνια τα οποία με την σειρά τους είναι διακοσμημένα με εντυπωσιακές τοιχογραφίες, πρόκειται για ένα από τα παλαιότερα καφέ στη Βουδαπέστη, που χρονολογείται εδώ και 125 χρόνια.

Και φυσικά, μοιάζει περισσότερο με ένα πλούσιο παλάτι, παρά με ένα μέρος όπου μπορείς να απολαύσεις τον καφέ σου με ένα κομμάτι κέικ.

Είναι τόσο δημοφιλές και διάσημο, που η ουρά αναμονής σε μία από τις πολυσύχναστες ημέρες – υποδέχεται περίπου 2.000 πελάτες – φτάνει μέχρι την Erzsébet körút, μία από τις κύριες λεωφόρους της Βουδαπέστης.

Κι όταν επιτέλους, καθίσεις σε ένα τραπέζι, πιθανότατα θα περάσεις το μεγαλύτερο μέρος της ώρας σου χαζεύοντας προς τα πάνω, θαυμάζοντας τους μαρμάρινους κίονες και τους δισδιάστατους αγγέλους στους τοίχους και φυσικά, τραβώντας αναρίθμητες φωτογραφίες.

«Όλα γίνονται πολύ γρήγορα» λέει στο CNN ο Γκάμπορ Φολντς, ο υπεύθυνος δημοσίων σχέσεων του ξενοδοχείου New York Palace, του οποίου αποτελεί μέρος το καφέ. «Οι άνθρωποι έρχονται, τραβάνε τις φωτογραφίες τους και φεύγουν».

Μια εντυπωσιακή καφετέρια – Η ιστορία της

Το μενού αποτελείται από παραδοσιακά επιδόρπια της Ουγγαρίας, συμπεριλαμβανομένων 16 κέικ, αλλά, όπως μπορεί να καταλάβει κανείς, ο κόσμος δεν έρχεται εδώ για το φαγητό, αλλά για το μαγευτικό σκηνικό.

Η ιστορία αυτού του μέρους δεν είναι πρόσφατη. Ξεκινά από το 1894, όταν η New York Life Insurance Company, άνοιξε το πρώτο ευρωπαϊκό της γραφείο στην Βουδαπέστη και αποφάσισε να χτίσει ένα καφέ στο εσωτερικό του.

Ο καφές μπορεί να εισήχθη για πρώτη φορά στην Ουγγαρία από τους Τούρκους τον 16ο αιώνα, ωστόσο με την αυστροουγγρική αυτοκρατορία να δημιουργείται το 1867, η μοντέρνα έννοια της καφετέριας που άρχισε να αναπτύσσεται στην Βιέννη, τελικά απογειώθηκε στην Βουδαπέστη.

Περίπου 500 καφέ άνοιξαν στην πόλη κατά την διάρκεια εκείνης της περιόδου, με το New York Cafe να είναι ένα από αυτά.

Οι ιδιοκτήτες του ήθελαν όντως να δημιουργήσουν το «ομορφότερο καφέ στον κόσμο» και έκαναν τα πάντα για να πετύχουν ακριβώς αυτό. «Δεν ήταν απλά ένα μέρος για τους πλούσιους» λέει ο Ούγγρος κριτικός φαγητού Άντρας Γιοκούτι.

«Ήταν ένα σημείο συνάντησης για τους φτωχούς καλλιτέχνες. Πήγαιναν εκεί με την ελπίδα πως να υπήρχαν μερικοί ευγενικοί και πλούσιοι άνθρωποι που θα τους πρόσφεραν ένα γεύμα. Για παράδειγμα, για ένα όμορφο ποίημα για τις γυναίκες τους, ή για οποιεσδήποτε άλλες υπηρεσίες ή απλώς για να τους βοηθήσουν στην διατύπωση μιας επιστολής».

Στέκι διάσημων συγγραφέων

Το μπαρ Nyugat, που βρίσκεται ακριβώς πάνω από το καφέ, είναι γεμάτο με φωτογραφίες μερικών από τους διάσημους συγγραφείς που ξεκίνησαν την σταδιοδρομία τους εδώ. Ωστόσο, υπήρχε ένα είδος ιεραρχίας ως προς το πού θα κάθονταν οι συγγραφείς όταν ήταν μέσα στο καφέ.

«Στο χαμηλότερο μέρος, που το αποκαλούμε Βαθιά Νερά, εκεί πήγαιναν οι μη επαγγελματίες καλλιτέχνες» λέει ο Τάμας Φαζέκας, γενικός διευθυντής του ξενοδοχείου New York Palace.

«Ενώ οι διάσημοι, πήγαιναν επάνω και έδιναν φαγητό στους καλλιτέχνες που βρίσκονταν κάτω. Και τους έλεγαν: ‘Ωραία, γράψε μου μια ιστορία’».

Ενώ η δημοτικότητα του καφέ, ιδίως με τους συγγραφείς συνεχίστηκε για μεγάλο χρονικό διάστημα, τα γεγονότα των επόμενων χρόνων, με σημαντικότερα τον Α’ και τον ‘Β Παγκόσμιο Πόλεμο, είχαν καταστροφικές συνέπειες.

Πολλά από τα περίφημα καφέ της Βουδαπέστης, συμπεριλαμβανομένου του New York Cafe έκλεισαν κατά την διάρκεια της κομμουνιστικής εποχής. Με την πάροδο των χρόνων, ο χώρος χρησιμοποιήθηκε για διαφορετικές εκδηλώσεις, λειτουργώντας ως εστιατόριο αλλά και ως κατάστημα πώλησης αθλητικών ειδών.

Τουριστική ατραξιόν – Αποκαταστάθηκε η παλιά του αίγλη
Ωστόσο, ο όμιλος Boscolo, απέκτησε το κτίριο το 2001 και ξεκίνησε ένα πενταετές έργο αποκατάστασης, με επικεφαλής τους αρχιτέκτονες Μαουρίτσιο Παπίρι και Άνταμ Τιχάνι.

Το κεντρικό κτίριο μετατράπηκε σε πολυτελές ξενοδοχείο και το καφέ, που βρίσκεται στο ισόγειο, αποκαταστάθηκε πλήρως στην παλιά του δόξα.

Τα αρχικά σχέδια βρέθηκαν στο υπόγειο, πράγμα που σήμαινε ότι από την στιγμή που ξανάνοιξε το 2006, είχε ανακατασκευαστεί σχεδόν όπως ήταν αρχικά.

«Αυτοί είναι οι πρωτότυποι πίνακες, αν και έχουν αλλάξει» εξηγεί ο Φολντς. Έχουν προστεθεί κάποιες δευτερεύουσες λεπτομέρειες. Για παράδειγμα, μία από τις τοιχογραφίες περιέχει τώρα το Άγαλμα της Ελευθερίας, το οποίο δεν υπήρχε όταν χτίστηκε το καφέ.

Πηγή Radar.gr