ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Το πρόγραμμα του Διεθνούς Φεστιβάλ Λευκωσιας 2021

WIZ TEAM

Δείτε αναλυτικά όλο το πρόγραμμα του φεστιβάλ.

Παρασκευή 12 Νοεμβρίου, 20:30
«Αφιέρωμα στους Σόλωνα Μιχαηλίδη και Βασίλη Μιχαηλίδη»


Επιτροπή Εορτασμών Κύπρου 1821-2021
Υπουργείο Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας
Συμφωνική Ορχήστρα Κύπρου
Η Συμφωνική Ορχήστρα Κύπρου συμμετέχει στους εορτασμούς για τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση του 1821 με ένα πρόγραμμα αφιερωμένο στον Κύπριο εθνικό συνθέτη Σόλωνα Μιχαηλίδη (1905-1979), αλλά και τον Κύπριο εθνικό ποιητή Βασίλη Μιχαηλίδη (1849 ή 1853-1917).
Θα παρουσιαστούν τα έργα του Σόλωνα Μιχαηλίδη: Καντάτα Ελεύθεροι Πολιορκημένοι για σοπράνο και βαρύτονο (ποίηση: Διονύσιος Σολωμός), το Μπαλέτο «Ναυσικά» από την όπερα Οδυσσέας, τα τραγούδια «Τα μάτια σου» (ποίηση: Nίκος Κρανιδιώτης) και «Κερήνεια μου» (ποίηση: Κύπρος Χρυσάνθης) για σοπράνο και ορχήστρα σε ενορχήστρωση Μίκη Μιχαηλίδη, «Η Προσευχή του Tαπεινού» (ποίηση: Ζαχαρίας Παπαντωνίου) και «Αίγια η κότσινη» (Κυπριακό ποιμενικό) για βαρύτονο και ορχήστρα, καθώς και το ορχηστρικό Ύμνος της Κυπριακής Δημοκρατίας.
Η εκδήλωση περιλαμβάνει ανάγνωση αποσπασμάτων από το ποίημα «H 9η Ιουλίου του 1821» του Βασίλη Μιχαηλίδη.
Σολίστ: Ραφαέλλα Χαραλάμπους (μετζοσοπράνο)
Παύλος Πανταζόπουλος (βαρύτονος)
Αφηγητής: Κώστας Χαραλαμπίδης (ηθοποιός)
Μαέστρος: Μίκης Μιχαηλίδης
Διοργάνωση: Επιτροπή Εορτασμών Κύπρου 1821-2021 (Πρόεδρος: Γεώργιος Μπαμπινιώτης) και Υπουργείο Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας

Εισιτήρια: Είσοδος ελεύθερη. Οι θεατές πρέπει να εξασφαλίσουν εισιτήριο εισόδου από τα καταστήματα Stephanis παγκύπρια & www.soldoutticketbox.com, το ταμείο του θεάτρου την μέρα της παράστασης / 70007705.
Πληροφορίες: 22797979

Σάβ 13, Κυρ 14 Νοε, 17:00, 18:30, 20:00 (45’)
«Routes λ2»


Στο πλαίσιο της τριήμερης γιορτής «Γεύσεις από μουσική»
Tο «Routes λ2» έχει ως αφορμή το θεατρικό δρώμενο Routes που είχε πραγματοποιηθεί τον Μάρτιο του 2019 με ιστορίες εμπνευσμένες από το θεατρικό εργαστήρι που πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού προγράμματος “Perform to Reform” σε συνεργασία με την ACCEPT ΛΟΑΤΙ - Κύπρου, και τους συνεργάτες ΜΚΟ που λάμβαναν μέρος στο πρόγραμμα, από τη Σλοβενία, Β. Μακεδονία, Ολλανδία και Ελλάδα.
Ένα λεωφορείο γεμάτο εμπνευσμένες ιστορίες της ΛΟΑΤΙ+ κοινότητας έχει ως αφετηρία το Δημοτικό Θέατρο Λευκωσίας για διαδρομές στους δρόμους της πόλη. Πρόκειται για ένα πρωτοποριακό θεατρικό δρώμενο που θα λάβει χώρα στα δημοτικά λεωφορεία του Δήμου όπου θα προβληθούν τα βιώματα ατόμων της ΛΟΑΤΙ+ κοινότητας, μέσα από ιστορίες που συχνά παραμένουν στο περιθώριο. Οι ιστορίες εκτυλίσσονται σε ένα μικρό εν κινήσει λεωφορείο, η δράση αποκτά «ρίζες» στην πόλη της Λευκωσίας συνδέοντας την με τον αστικό χώρο, τις ιστορίες και τις δυναμικές της. Ο θεατής, δεν αποτελεί πια ένα απλό μάρτυρα στη θεατρική πράξη αφού θα είναι μέρος της διαδρομής, εγκαινιάζοντας μια καινούργια σχέση μεταξύ θεατή και δρώμενου: ως επιβάτης του λεωφορείου, θα είναι παρόν στο χώρο όπου θα εξελίσσονται διάφορα γεγονότα, τόσο στον εσωτερικό όσο και στον εξωτερικό χώρο του εν κινήσει οχήματος.

Γιατί (λ2)
Το ελληνικό γράμμα λάμδα (λ) επιλέχθηκε το 1970 για να απεικονίσει την καμπάνια της Ομοφυλοφιλικής Ακτιβιστικής Συμμαχίας για την ελευθερία των ομοφυλοφίλων. Τέσσερα χρόνια αργότερα, το Διεθνές Κογκρέσο Ομοφυλοφιλικών Δικαιωμάτων στη Σκωτία, διάλεξε αυτό το σύμβολο για τα ομοφυλόφιλα και λεσβιακά δικαιώματα. Στη φυσική το λάμδα χρησιμοποιείται για να απεικονίσει το μήκος κύματος που συνδέεται με την ενέργεια και συνεπώς χρησιμοποιείται για να συμβολίσει την ενέργεια του Κινήματος Ομοφυλοφίλων Δικαιωμάτων. Επιπρόσθετα, λ2 είναι η διαδρομή που γίνεται με τα μικρά λεωφορεία της Λευκωσίας στο κέντρο της πρωτεύουσας και ο αριθμός (2) αναδεικνύει τη συνέχεια (το δεύτερο μέρος) των Routes.

Σκηνοθεσία: Μαρία Βαρνακκίδου
Δραματουργία: Ελλάδα Ευαγγέλου
Παραγωγή: Ζωή Κακότα
Σκηνογραφική επιμέλεια-Κοστούμια: Κωνσταντίνα Ανδρέου
Γραφικά: Πόπη Πισσουρίου
Ηθοποιοί: Έλενα Καλλινίκου, Γιώργος Κυριάκου, Κώστας Σιλβέστρος
Περιορισμένος αριθμός θέσεων!

Εισιτήρια: Καταστήματα Stephanis παγκύπρια & www.soldoutticketbox.com  / 70007705 Πληροφορίες: 22797979

Σάββατο 13 Νοε, 17:00 (60΄)
«Νανουρίσματα του Κόσμου»


Στο πλαίσιο της τριήμερης γιορτής «Γεύσεις από μουσική»
Δέκα κορυφαίες Κύπριες ηθοποιοί, σε συνεργασία με τον στιχουργό Σταύρο Σταύρου, παρουσιάζουν για πρώτη φορά ζωντανά τα «Νανουρίσματα του κόσμου», στο πλαίσιο του Διεθνούς Φεστιβάλ Λευκωσίας! Δέκα παραδοσιακά νανουρίσματα από ισάριθμες χώρες του πλανήτη, διασκευασμένα στα ελληνικά, που υπόσχονται να μας ταξιδέψουν μελωδικά στα ηλιόλουστα μονοπάτια της παιδικής ηλικίας. Μια παράσταση αλλιώτικη, στην οποία η μουσική συναντά τον λόγο και οι συνεντεύξεις απλών ανθρώπων δένονται γλυκά με το video art. Ένα ταξίδι στις γειτονιές του κόσμου, μέσα από την αθωότητα και τη νοσταλγία που κουβαλάει το πιο τρυφερό κομμάτι της μουσικής παράδοσης του κάθε τόπου. Η πρώτη παρουσίαση των 10 νανουρισμάτων έγινε σε μορφή βίντεο τον Οκτώβριου, μέσα από τη σελίδα του Μουσείου Παραμυθιού στο Facebook.
Ελληνικοί στίχοι-διεύθυνση παραγωγής: Σταύρος Σταύρου
Σκηνοθετική επιμέλεια: Ελένη Αναστασίου
Διασκευές για κιθάρα/επί σκηνής: Άγγελος Χεϊπέλογλου
Τα νανουρίσματα ερμηνεύουν (αλφαβητικά) οι ηθοποιοί:
Χρυσή Ανδρέου, Σαββίνα Γεωργίου, Άννα Γιαγκιώζη, Νίκη Δραγούμη, Ηλιάνα Κάκκουρα, Μάρα Κωνσταντίνου, Χριστίνα Παπαδοπούλου, Αννίτα Σαντοριναίου, Αντωνία Χαραλάμπους και Νιόβη Χαραλάμπους.
Συμμετέχουν η παιδική χορωδία του Potenzia Del’ Arte και η χορωδία του Ρωσικού Πολιτιστικού Κέντρου.
Αφήγηση: Παναγιώτα Παπαγεωργίου
Φιλική συμμετοχή: Άλεξ Παναγή, Κατερίνα Παράσχου.
Σκηνικά-κοστούμια: Κωνσταντίνα Ανδρέου
Video art: Μιχάλης Κλεάνθους
Βίντεο: Ανδρέας Γιαβρούτας
Φωτισμό: Σταύρος Τάρταρης
Επιμέλεια παραγωγής: Άννα Κούμα
Χορηγός: Οργανισμός Νεολαίας Κύπρου

Εισιτήρια: Καταστήματα Stephanis παγκύπρια & www.soldoutticketbox.com  / 70007705 Πληροφορίες: 22797979


Σαβ 13 Νοε, 20:30 (80΄)
Βιρτουόζικα βιολιά και τραγούδια του κόσμου


Στο πλαίσιο της τριήμερης γιορτής «Γεύσεις από μουσική»
Βιρτουόζικα βιολιά, μοναδικές λυρικές φωνές και μια δυνατή μουσική μπάντα οδηγός σε μαγικό ταξίδι στις μεγάλες κλασσικές crossover επιτυχίες που μας ταξιδεύει σε όλη την Ευρώπη και παραπέρα. Χρώματα, αρώματα, αναμνήσεις και μέρη μαγικά που μόνο η μουσική και οι υπέροχες της μελωδίες μπορούν να προσεγγίσουν. Θα ακουστούν τα κομμάτια: Tritsch Tratsch Polka (βιολιά), O Sole Mio (τενόρος), Surdato Nammurato, Espagniola (σοπράνο), Vive la France “Sous le ciel de Paris - Padam” (σοπράνο & βιολιά), Jalousie (βιολί), Moscow Nights (τενόρος & βιολιά), Por Una, Cabeza (τενόρος & βιολιά), Bacio (σοπράνο), Catari (τενόρος & βιολιά), Hungarian Dances (βιολιάς), Italian Tarantella (ντουέτο), Lippen schweigen (βιολί & ντουέτο), Brindisi (φινάλε).

Βιρτουόζοι μαέστροι βιολιστές: Zeqir Sulkuqi, Jannis Georgiadis, Zisimos Florenc Sulkuqi
Τενόρος: Kastriot Tusha
Σοπράνο: Ulpiana Aliaj
Με τη συνοδεία του συνόλου Egnatia Ensemble

Εισιτήρια: Καταστήματα Stephanis παγκύπρια & www.soldoutticketbox.com / 70007705
Πληροφορίες: 22797979

Κυριακή  14/11, 17:00 (60’)
«Girl in a Crisis» by Andrew Fisher

Στο πλαίσιο της τριήμερης γιορτής «Γεύσεις από μουσική»
Μία σόλο μουσικό-θεατρική παράσταση με ζωντανή ορχήστρα, η οποία έκανε το επιτυχημένο της ντεμπούτο για πρώτη φορά τον Νοέμβριο του 2018 στο off-West End του Λονδίνου με την West End Σταρ Lorna Want όπου έλαβε εξαιρετικές κριτικές.

Η Φλικ, η ηρωίδα της παράστασης, βρίσκεται σε μόνιμη κατάσταση κρίσης. Μία ανύπαντρη, άνεργη ηθοποιός, προσπαθεί να επιβιώσει ως σερβιτόρα πηγαίνοντας στο σπίτι τα βράδια παρέα με την γάτα της, κυρία Φλούφινγκτον. Τα Σαββατοκύριακα παρακολουθεί μία-μία τις φίλες της να παντρεύονται. Αυτή σύντομα όμως θα γίνει τριάντα. Την ορχήστρα θα συνοδεύει στο πιάνο ο διεθνούς φήμης Άγγλος δημιουργός της παράστασης Andrew Fisher. Η ηρωίδα θα οδηγήσει το κοινό σε ένα μουσικό ταξίδι αμφιβολίας, θυμού, ανασφάλειας, πείσματος, πίστης, αυτό-αποδοχής και κάθαρσης. Θα τα καταφέρει να κερδίσει τον εσωτερικό της αγώνα ενάντια σε όλα τα «πότε θα παντρευτείς;», «βάλε μία τάξη στη ζωή σου;», «θα καταφέρεις να εκπληρώσεις τα όνειρα σου;».

Πρωταγωνιστεί η Solo Performer: Σοφία Ιωάννου
Ορχήστρα επί σκηνής:
Πιάνο: Andrew Fisher
Τρομπέτα: Γιάννης Κουδουνάς
Μπάσο: Ειρηναίος Κουλουράς
Ντραμς: Σωτήρης Γιατρού
Book, Music & Lyrics by Andrew Fisher
Developed & Originally Directed by Simon Greiff
Παραγωγή & Σκηνοθεσία: Σάρα Πατσαλίδου
Βοηθός Σκηνοθέτη: Αντιγόνη Τσιάκκα
Σκηνικά & Κουστούμια: Σάρα Πατσαλίδου & Αντιγόνη Τσιάκκα
Ήχος & Φώτα: Χρήστος Χαραλάμπους

Εισιτήρια: Καταστήματα Stephanis παγκύπρια & www.soldoutticketbox.com / 70007705
Πληροφορίες: 22797979

Κυριακή 14 Νοε, 20:30
«Η ψυχή μας εσείς»


Κωνσταντίνος & Ματθαίος Τσαχουρίδης
Στο πλαίσιο της τριήμερης γιορτής «Γεύσεις από μουσική»
Τα αδέλφια Κανσταντίνος και Ματθαίος Τσαχουρίδης έπειτα από δύο χρόνια χωρίς μουσική, δύο χρόνια μακριά από το κοινό τους επανήλθαν σε νέο κύκλο εμφανίσεων συμπεριλαμβάνοντας ανάμεσά τους και το Διεθνές Φεστιβάλ Λευκωσίας. Οι ίδιοι με ανυπομονησία αναφώνησαν όπως ακριβώς και οι διοργανωτές του Φεστιβάλ «Επιτέλους» για την στιγμή που αντάμωσαν πάλι με το κοινό τους. Μαζί με τον Κωνσταντίνο και Ματθαίο Τσαχουρίδη θα περιδιαβούμε στο μοναδικό κόσμο της μουσικής με μουσικές, από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο, μελωδίες που δημιουργήθηκαν από τους ίδιους για το κοινό τους. Στόχος τους να χρωματίσουν με τις μουσικές τους τις στιγμές μας.

Αντώνης Σαρακατσιάνος: πιάνο
Αθανάσιος Σωτηριάδης: πλήκτρα
Γεώργιος Σκηπητάρης: κλαρίνο, καβάλ
Ιωάννης Πούλιος: κιθάρα, λαούτο
Ιμπραήμ Ιμπραήμογλου: κρουστά
Γεώργιος Κορτσινίδης: τύμπανα
Ηχοληψία: Ιωάννης Ιωαννίδης (FOH), Κώστας Πατρίκας (stage)
Φωτισμοί: Ιωάννης Δουλγερίδης

Τρίτη 16 Νοε, 20:30
«Φθινοπωρινά Όνειρα»


Ρεσιτάλ πιάνου της Άννας Αβρααμίδου
Μουσική
Το Διεθνές Φεστιβάλ Λευκωσίας περήφανα φιλοξενεί την 13χρονη πιανίστρια Άννα Αβρααμίδου, ανοίγοντας διάπλατα τη σκηνή του Δημοτικού Θεάτρου Λευκωσίας για να φιλοξενήσει το αναδυόμενό της ταλέντο. Η χαρισματική, πολυβραβευμένη Κύπρια έφηβη πιανίστρια θα μας μεταφέρει νοερά, με όχημα το πιάνο της στα όνειρα του φθινοπώρου. Η Άννα Αβραμμαμίδου θέλει να μας ταξιδέψει σε μουσικούς κόσμους σε αποχρώσεις με έντονο συναισθηματισμό και ρομαντισμό με επιλογές κομματιών από τον Beethoven, τον Mendelssohn και τον Chopin μέχρι τον Rachmaninov και άλλους αγαπημένους τους σπουδαίους κλασικούς συνθέτες.
Το πρόγραμμα περιλαμβάνει:
Felix Mendelssohn:
Andante and Rondo Capriccioso, op.14

Rameau-Godowsky:
Elegie
Frederic Chopin:
Fantasie-Impromptu, op.16
Etude op.10 no.5 “Black Keys”
Nocturne in C Sharp Minor no.20
Etude op.25 no.12 “Ocean”
Frederic van Beethoven:
Sonata op.13, no.8 “Pathetique”
Grave – Allegro di molto e con brio
Adagio cantabile
Rondo: Allegro

Sergey Rachmaninov:
Elegie in E flat minor, op.3 no.1
Prelude in G minor, op.23 no.5
Musical Moment in E minor, op.16 no.4
Nikolay Kapustin: “Dream”

Εισιτήρια: Καταστήματα Stephanis παγκύπρια & www.soldoutticketbox.com / 70007705
Πληροφορίες: 22797979

Τετάρτη 17/11 20:30 (120’)
Τα σχήματα των αστεριών Τάνια Τσανακλίδου – Λίνα Νικολακοπούλου



Μουσική
Με αφορμή τα 40 χρόνια (1981-2021) διαδρομής της Λίνας Νικολακοπούλου στη δισκογραφία, η στιχουργός κάλεσε την ερμηνεύτρια Τάνια Τσανακλίδου για να γιορτάσουν παρέα. Τριάντα τρία χρόνια μετά την κυκλοφορία του, μυθικού πλέον, δίσκου τους Μαμά Γερνάω (1988), μία θρυλική συνάντηση με δύο κυρίες του ελληνικού τραγουδιού που το έργο τους είναι απόλυτα συνυφασμένο με τις πολύ προσωπικές στιγμές του καθενός μας, τους έρωτες, τους χωρισμούς, τα πάθη και τις απογοητεύσεις μας.

Η Τάνια με την Λίνα βίωσαν ένα ταξίδι δημιουργικό κατά τη διάρκεια οποίου συγκινήθηκαν και θυμήθηκαν, διαλέγοντας παρέα τα τραγούδια αυτής της δίωρης, πολύχρωμης, μουσικής αφήγησης την οποία το κοινό του Φεστιβάλ θα απολαύσει στο Δημοτικό Θέατρο Λευκωσίας.

Καλλιτεχνική επιμέλεια-κείμενα: Λίνα Νικολακοπούλου
Σκηνοθεσία: Φωκάς Ευαγγελινός
Ενορχήστρωση και διεύθυνση ορχήστρας: Βασίλης Γκίνος
Μουσικοί: Νίκος Γαρουφαλάκης (πιάνο), Βασίλης Γκίνος (πλήκτρα), Βαγγέλης Καρίπης (κρουστά), Κώστας Κωνσταντίνου (μπάσο), Κώστας Συντρίδης (τύμπανα), Βαγγέλης Μαχαίρας (μπουζούκι, ούτι), Χρήστος Παπαδόπουλος (πνευστά), Γιώργος Χατζόπουλος (κιθάρα)
χοληψία: Παναγιώτης Πετρονικολός, Ηλίας Τριντής
Φωτισμοί: Περικλής Μαθιέλλης
Σκηνογραφία: Γιώργος Γαβαλάς
Artwork: Πέτρος Παράσχης
Φωτογραφίες παράστασης: Ελίνα Γιουνανλή
Παραγωγή: Αργύρης Ναστόπουλος - Γιάννης Περίδης/Celestial Arts & Entertainment
Production

Σάβ 20 Νοε, 20:30, (75’)
Santa Semeli and the Monks

Μουσική
H Σεμέλη Οικονόμου παρουσιάζει για πρώτη φορά στην Κύπρο τη διεθνή μπάντα της Santa Semeli and the Monks στο πλαίσιο του Διεθνούς Φεστιβάλ Λευκωσίας. Μαζί με τους εκλεκτούς μουσικούς της θα ξεσηκώσουν το κοινό σε ροκ ήχους, μουσικές και τραγούδια βασισμένα στο νέο του δίσκο τους που τιτλοφορείται “Ludwing” σε μία ροκ συναυλία που θα διασκεδάσει το κοινό.
Το συγκρότημα Santa Semeli and the Monks έρχεται για να βγει έξω από τα πλαίσια και να ξεπεράσει είδη και μορφές τέχνης σε μια παράσταση που θα γιορτάσει τη μουσική και το θέατρο. Με επικεφαλής τη Σεμέλη Οικονόμου, η παράσταση διακατέχεται από φιλοσοφικούς προβληματισμούς με τα τραγούδια να βασίζονται στην ποίησή της, που μας ταξιδεύουν στους κύκλους της ζωής, εξετάζοντας και σχολιάζοντας όλες τις πτυχές της κοινωνίας και της ανθρώπινης φύσης. Οι συντελεστές υπόσχονται να δημιουργήσουν μία ατμόσφαιρα ενός πάρτι, μια τελετή και μια συνάντηση ταλέντων όπου το κοινό θα έχει την ευκαιρία να βιώσει κάτι καινούργιο.
Τραγούδι: Σεμέλη Οικονόμου
Κιθάρα: Haraldur Agustsson
Νταμς: Matt McCloud
Μπάσο: Dion Palumbo
Πιάνο: Αντρέας Παντελή
Κρουστά: Μάριος Νικολάου
Βίντεο προβολές: Sakari Laurila
Φωτισμός: Καρολίνα Σπύρου
Κοστούμια: Ρέα Ολυμπίου

Εισιτήρια: Καταστήματα Stephanis παγκύπρια & www.soldoutticketbox.com / 70007705
Πληροφορίες: 22797979 

Κυρ 21 Νοε, 17:00 (60΄)
«STILL! Ένα άγαλμα που γύρισε τον κόσμο»


Παιδικό Θέατρο
Μπορεί άραγε ένα άγαλμα κι ένα κορίτσι να γίνουν φίλοι παντοτινοί και να γυρίσουν μαζί τον κόσμο;

Ο σκηνοθέτης Κώστας Σιλβέστρος και ο χορογράφος Παναγιώτης Τοφή παρασύρονται από την ιστορία που επινόησε ο στιχουργός Σταύρος Σταύρου και με όχημά τους την πρωτότυπη μουσική του κορυφαίου Έλληνα πιανίστα και συνθέτη Θοδωρή Οικονόμου δημιουργούν μια πανδαισία μουσικών, εικόνων και χρωμάτων. Μια παράσταση για θεατές από 0 χρόνων, που μπορούν να παρακολουθήσουν άτομα κάθε ηλικίας και εθνικότητας. Ο λόγος δεν αποτελεί εμπόδιο, αφού η γλώσσα που χρησιμοποιείται στην παράσταση είναι φανταστική. Πρόκειται για μια γλώσσα που έχει επινοηθεί ειδικά για την παράσταση αυτή.

Ένα κορίτσι σε μια βάρκα ξεκινάει το ταξίδι του προς το άγνωστο, προσπαθώντας να ξεφύγει από τη φρίκη του πολέμου. Βρίσκει καταφύγιο σε μια άγνωστη χώρα και ξεκουράζεται σε ένα παγκάκι, κάτω από ένα άγαλμα-στρατιώτη. Πολύ σύντομα μια τρελή αποκάλυψη ανατρέπει τα πάντα: πρόκειται για ένα άγαλμα που έχει ζωή! Μπορεί άραγε ένα άγαλμα και ένα κορίτσι να γίνουν φίλοι παντοτινοί και να γυρίσουν μαζί τον κόσμο; Μπορεί το κορίτσι να μάθει στο άγαλμα πώς είναι να ζεις αληθινά και να το πείσει να αφήσει από το χέρι του για πάντα το σπαθί που κρατάει;

Ένας έργο ύμνος στην ειρήνη, την φιλία, την αποδοχή της διαφορετικότητας, καθώς και τη δύναμη της πραγματικής αγάπης!

Ιστορία-στίχοι: Σταύρος Σταύρου
Σκηνοθεσία-χορογραφία: Κώστας Σιλβέστρος- Παναγιώτης Τοφή
Μουσική σύνθεση/επί σκηνής: Θοδωρής Οικονόμου
Σκηνικά-κοστούμια: Κωνσταντίνα Ανδρέου
Σχεδιασμός προβολών: Άννα Φωτιάδου
Φωτισμοί: Βασίλης Πετεινάρης
Βοηθός σκηνοθέτη/φωνητική διδασκαλία: Κωνσταντίνος Ανδρονίκου
Μουσική εκτέλεση κατά τη διάρκεια των προβών: Ανδρέας Μιχαλόπουλος
Ερμηνεύουν: Αντρέας Κουτσόφτας, Χριστίνα Παπαδοπούλου, Άντονι Παπαμιχαήλ

Εισιτήρια: Καταστήματα Stephanis παγκύπρια & www.soldoutticketbox.com / 70007705
Πληροφορίες: 22797979

Πέμπτη 25/11 20:30 (105΄)
«Παιδιά ενός κατώτερου Θεού» του Μαρκ Μέντοφ


Children of a lesser God Mark Medoff
Κεντρική Σκηνή ΕΘΑΛ
Θέατρο
H Κεντρική Σκηνή της ΕΘΑΛ κάνει πρεμιέρα στο Διεθνές Φεστιβάλ Λευκωσίας με το βραβευμένο έργο του Μαρκ Μέντοφ «Παιδιά ενός κατώτερου Θεού». Η Λέα Μαλένη, 20 χρόνια μετά, επιστρέφει με το συγκεκριμένο έργο, αυτή τη φορά όχι ως πρωταγωνίστρια αλλά ως σκηνοθέτης δίνοντας τη δική της ξεχωριστή ματιά στο έργο του Μέντοφ. Το βραβευμένο με Tony έργο, 42 χρόνια μετά το πρώτο του θεατρικό ανέβασμα και 35 μετά τη σαρωτική επιτυχή μεταφορά του στη μεγάλη οθόνη εξακολουθεί να συγκινεί αφού πραγματεύεται τις σχέσεις των ανθρωπίνων και την αγωνιώδη προσπάθειά τους για επικοινωνία.

Ο Τζέιμς Λιντς καθηγητής λογοθεραπείας, ειδικός στα άτομα με προβλήματα ακοής και ομιλίας αναλαμβάνει να διδάξει νοηματική σ' ένα σχολείο κωφών. Εκεί γνωρίζεται με τη νεαρή, επίσης κωφή, Σάρα και γρήγορα αρχίζει ένας σφοδρός έρωτας μεταξύ τους. Η Σάρα, ζώντας στο περιθώριο και βιώνοντας τον κοινωνικό αποκλεισμό και την απόρριψη ακόμα και από τους πιο οικείους της, είναι κλεισμένη στη σιωπή της και αρνείται να γνωρίσει τον κόσμο των «φυσιολογικών», που τόσο την πλήγωσε. Ο έρωτας θα ενώσει τους δύο κόσμους, η επιμονή όμως του Τζέιμς να την κάνει να μιλήσει και η άρνησή του να της επιτρέπει να αναπτύξει τους δικούς της προσωπικούς στόχους την πιέζουν αφόρητα, νιώθοντας πια η ίδια πως το μόνο που εισπράττει από αυτόν είναι οίκτο.

Μετάφραση: Βαρνάβας Κυριαζής
Σκηνοθεσία: Λέα Μαλένη
Σκηνικά-κοστούμια: Χάρης Καυκαρίδης
Μουσική σύνθεση /επιμέλεια: Δημήτρης Ζαχαρίου
Σχεδιασμός φωτισμού: Σεσίλια Τσελεπίδη
Πρωταγωνιστούν: Σαββίνα Γεωργίου, Αλέξανδρος Μαρτίδης, Τάριελ Μπερίτζε, Μαρίλια Χαριδήμου, Στέλιος Καλλιστράτης, Έλενα Χειλέτη και Δήμητρα Δημητριάδου.

Παρ 26 Νοε, 20:30 (51΄)
WISH


Χορός
Η Έλενα Αντωνίου σε συνέργεια με πέντε γυναίκες-καλλιτέχνες εισβάλλουν στο Δημοτικό Θέατρο Λευκωσίας, καταλαμβάνοντας τον χώρο και τον χρόνο που τους αναλογεί. Το WISH, εξερευνά τη διαδρομή της σχέσης μεταξύ του ατόμου που βλέπει και του ατόμου που βλέπεται. Εκείνων των γυναικών που υφίστανται το κοίταγμα των Άλλων. Επιστρέφουν το βλέμμα προς τους θεατές και επαναπροσδιορίζουν τα όρια που θέτουν τα σώματα. Ποια δράση απαιτείται ώστε οι γυναίκες να καταλάβουν τελικά τον χώρο που δικαιούνται; Πέντε γυναίκες εισβάλλουν στο θέατρο και διεκδικούν την ευθύνη της ελευθερίας, ορίζοντας την επιθυμία ως τη μόνη λύση διαφυγής από οποιονδήποτε περιορισμό.

Ιδέα-χορογραφία: Έλενα Αντωνίου
Σε συνεργασία με τους καλλιτέχνες: Έλενα Αγαθοκλέους, Ελεάνα Αλεξάνδρου, Έλενα Γαβριήλ, Έλενα Καλλινίκου, Αριάνα Μαρκουλίδου
Μουσική-ηχητικός σχεδιασμός: Σταύρος Γασπαράτος
Καλλιτεχνική επιμέλεια-κουστούμια: Χρήστος Κυριακίδης
Δραματουργία: Οδυσσέας Ι. Κωνσταντίνου
Σχεδιασμός φωτισμού: Βασίλης Πετεινάρης
Συντονισμός παραγωγής: Λουκία Βασιλείου

Εισιτήρια: Καταστήματα Stephanis παγκύπρια & www.soldoutticketbox.com / 70007705
Πληροφορίες: 22797979

K 28 Νοε, 20.30 (90΄)
«Red Sky Morning»


Fresh Target Theatre Ensemble
Θέατρο
Ο Πάρις Ερωτοκρίτου σκηνοθετεί το βραβευμένο θεατρικό έργο του Αυστραλού συγγραφέα Tom Holloway “Red Sky Morning” (2009), σε παγκύπρια και πανελλήνια πρώτη. Η ιστορία εκτυλίσσεται γύρω από τρία μέλη μίας οικογένειας. Μια γυναίκα. Ένας άντρας. Ένα κορίτσι. Κατά τη διάρκεια μιας μόνο ημέρας, αυτές οι τρεις φωνές από μια οικογένεια αλληλεπιδρούν για να διηγηθούν μια ιστορία απομόνωσης. Στιγμές χαμένες, όνειρα που δεν μοιράζονται και η τραγωδία της καθημερινότητας μέσα από μια δυνατή και λυτρωτική ιστορία για την ανάγκη για επικοινωνία. Ένα έργο που ασχολείται με την ανάγκη του ανθρώπου να αγαπηθεί και να αγαπήσει θέτοντας ερωτήματα που σπανίως τα συναντούμε με τη ένταση και την σφοδρότητα που τα θέτει ο Αυστραλός συγγραφέας.

Η παραγωγή συνδυάζει στοιχεία από τον κινηματογράφο, την τηλεόραση, την μουσική και τον θέατρο επιχειρώντας μια ακτινογραφία του εσωτερικού μας κόσμου. Η τραγωδία, όπως διατύπωσε ο Άντον Τσέχωφ, δεν βρίσκεται μόνο στα “μεγάλα”, αλλά υπάρχει στις πιο μικρές λεπτομέρειες της καθημερινότητάς μας: σ’ ένα παρεξηγημένο χάδι, σε μια στιγμή που χάθηκε, σ’ ένα όνειρο που δεν μοιράστηκε, σε μικρές και μεγάλες προσδοκίες μέσα σε μια σιωπηλή και «ηχομονωμένη» απόγνωση. Μια απόγνωση της οποίας το τέλος δεν είναι γνωστό σε κανέναν.

Σκηνοθεσία: Πάρις Ερωτοκρίτου
Μετάφραση: Μαρία Κυριάκου
Σκηνικό: Έλενα Κοτασβήλι
Κίνηση: Φώτης Νικολάου
Κοστούμια: Λύδια Μανδρίδου
Σύνθεση/σχεδιασμός Ήχου: Γιάννης Χριστοφίδης
Σχεδιασμός φωτισμού: Βασίλης Πετεινάρης
Μουσική διδασκαλία/τραγούδι: Ελένη Ηρακλέους
Video Direction: Σταύρος Χαραλάμπους
Α’ βοηθός σκηνοθέτη: Δάφνη Μιλτιάδου
B’ βοηθός σκηνοθέτη: Μαρία Μασόνου
Συντονισμός παραγωγής: Ελένη Νικολάου
Τεχνική διεύθυνση: Αχιλλέας Μουσκής
Οπτική επικοινωνία: Δημήτρης Σωτηρίου
Φωτογραφίες-τρέιλερ: Clicks N' Films
Παίζουν: Θανάσης Γεωργίου, Νίκη Δραγούμη, Kestrel Farin Leah, Μαρία Μασόνου
Φώτης Νικολάου, Παναγιώτα Παπαγεωργίου, Αντωνία Χαραλάμπους

Εισιτήρια: Καταστήματα Stephanis παγκύπρια & www.soldoutticketbox.com / 70007705
Πληροφορίες: 22797979

Τρ 30 Νοε, 20:30
Ποίηση μελοποιημένη από τον Μίκη Θεοδωράκη


Μουσική
Νύχτα μαγικιά αφιερωμένη στη μελοποιημένη από τον αιώνιο Έλληνα συνθέτη Μίκη Θεοδωράκη ποίηση. Με την Λαϊκή Ορχήστρα «Μίκης Θεοδωράκης», το Δημήτρη Μπάση και τη Σαββέρια Μαργιολά.

Ο ίδιος ο Μίκης Θεοδωράκης έχει επανειλημμένα δηλώσει πως με τη μουσική του επιδίωκε πάντα να υπηρετεί τον ποιητικό λόγο, γι’ αυτό και μελοποίησε Ρίτσο, Σεφέρη, Ελύτη, Αναγνωστάκη, Καρυωτάκη, Γκάτσο, Καβάφη, Σολωμό, Σικελιανό και τόσους άλλους. Εξίσου αλήθεια είναι ότι και η ποίηση «υπηρετεί» τη μουσική του. Υπάρχουν ποιητικά έργα που δεν μπορούμε πια να τα διαβάσουμε δίχως να αναδυθεί αβίαστα εντός μας και να κυλήσει γρήγορα από το νου στα χείλη η μουσική του Μίκη Θεοδωράκη έτσι που αυτός ο τόπος συνάντησης να γίνεται θεμέλιος λίθος της συλλογικής μας μνήμης και αυτογνωσίας.

Η Λαϊκή Ορχήστρα «Μίκης Θεοδωράκης» ιδρύθηκε πριν από 24 χρόνια από μουσικούς – συνεργάτες του Μίκη Θεοδωράκη, γνώστες του έργου του. Σήμερα απαρτίζεται από 10 καταξιωμένους μουσικούς, με τον Θανάση Βασιλά στη μουσική επιμέλεια και την Μαργαρίτα Θεοδωράκη στην καλλιτεχνική διεύθυνση.

Θανάσης Βασιλάς (μπουζούκι, κορυφαίος)
Γιάννης Ματσούκας (μπουζούκι)
Δημήτρης Ανδρεάδης (πιάνο)
Ξενοφών Συμβουλίδης (πνευστά)
Νίκος Γκιόλιας (κιθάρα)
Αρτέμης Σαμαράς (βιόλα)
Λευτέρης Γρίβας (ακορντεόν)
Θεόδωρος Κουέλης (μπάσο)
Νίκος Σκομόπουλος (ντραμς)
Στέφανος Θεοδωράκης – Παπαγγελίδης (κρουστά)

Μιχάλης Αλεξάκης, Σάκης Καρασαρίνης (ηχοληψία)