ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Το wiz προτείνει 5 Hot Drinks για καυτές χειμωνιάτικες απολαύσεις

WIZ TEAM

Τα τελευταία χρόνια αποτελούν τάση και τα απολαμβάνουμε δίπλα από το τζάκι ή δίπλα από τη σόμπα τα κρύα χειμωνιάτικα βράδια. Ο λόγος για τα ζεστά ποτά με βάση το κρασί η κάποιο δυνατό αλκοόλ αρωματισμένο με μπαχαρικά τα οποία έρχονται να δώσουν μια πικάντικη, ιδιαίτερη γεύση στις «καραντινάτες» νύχτες μας. Το Wiz σας παρουσιάζει πέντε υπέροχες συνταγές για ζεστά ποτά, εσείς δεν έχετε παρά, να δημιουργήσετε ζεστή ατμόσφαιρα να καλέσετε δυο φίλους σας και να τους εντυπωσιάσετε απολαμβάνοντας μαζί τους τις ιδιαίτερες γεύσεις και χαλαρώνοντας και κουβεντιάζοντας δίπλα στη φωτιά.

Wassail

Υλικά
2 μήλα
8 φλ. μηλίτης (cider)
2 φλ. χυμός πορτοκαλιού
⅓ φλ. χυμός λεμονιού
4 ξυλάκια κανέλας
15 μοσχοκάρφια (γαρύφαλλα)
¼ κ.γ. τριμμένη ρίζα τζίντζερ
¼ κ.γ. τριμμένο μοσχοκάρυδο
1 κ.σ. καστανή ζάχαρη

Εκτέλεση
Καρφώνουμε τα μοσχοκάρφια επάνω στα μήλα, που τα έχουμε πλύνει καλά και τα έχουμε στεγνώσει. Βάζουμε τα μήλα και όλα τα υπόλοιπα υλικά σε μια μεγάλη κατσαρόλα και σιγοβράζουμε για 30-45 λεπτά. Αφαιρούμε τα μήλα και τα μοσχοκάρφια με τρυπητή κουτάλα. Μεταφέρουμε το Wassail με μια κουτάλα σε χοντρά φλιτζάνια και σερβίρουμε.

Feuerzangenbowle

Υλικά
2 lt ξηρό κόκκινο κρασί
350 ml ρούμι
5 μοσχοκάρφια (γαρύφαλλα)
2 κομμάτια αστεροειδή γλυκάνισο
Χυμό και ξύσμα από 1 πορτοκάλι
Χυμό από 1 λεμόνι
3 καρποί άρκευθου (juniper)
½ κ.σ. ρίζα τζίντζερ ψιλοκομμένη
250 γρ. κύβοι ζάχαρης

Εκτέλεση
Δένουμε τα μοσχοκάρφια, τον αστεροειδή γλυκάνισο, το τζίντζερ, το ξύσμα πορτοκαλιού και τον άρκευθο σε τουλουπάνι με βαμβακερό σπάγκο και αφήνουμε στην άκρη. Ρίχνουμε το κρασί σε μεγάλη κατσαρόλα μαζί με τον χυμό πορτοκαλιού και λεμονιού και ζεσταίνουμε το μείγμα. Προσθέτουμε τα μπαχαρικά που έχουμε δέσει σε τούλι -δεν πρέπει να πάρει βράση. Αποσύρουμε από τη φωτιά και αφήνουμε για 5 λεπτά να χλιάνει.
Γεμίζουμε ένα μπολ με το μείγμα του κρασιού και τοποθετούμε το τουλουπάνι μέσα, έτσι ώστε ο σπάγγος να κρέμεται έξω από το μπολ.* Στερεώνουμε στα χείλη του μπολ έναν μεταλλικό τρίφτη και τοποθετούμε επάνω τους κύβους ζάχαρης. Ρίχνουμε το ρούμι σιγά-σιγά επάνω στους κύβους της ζάχαρης έτσι ώστε να το απορροφήσουν -δεν θα χρειαστεί να το ρίξουμε όλο. Ανάβουμε τη ζάχαρη με ένα μακρύ σπίρτο. Μόλις πάρει φωτιά η ζάχαρη, προσθέτουμε αργά και το υπόλοιπο ρούμι ενώ η ζάχαρη καίγεται και λιώνει πέφτοντας μέσα από τις τρύπες σε πυρίμαχα, γυάλινα ή κεραμικά φλιτζάνια.

*Ιδανικά, τοποθετούμε το μπολ με το αρωματισμένο κρασί επάνω σε μια συσκευή για φοντί, που το διατηρεί ζεστό.

Toddy με ουίσκι

Υλικά
Για ένα άτομο
¾ φλ. καυτό νερό
1 ½ ml ουίσκι
2-3 κ.γ. μέλι
2-3 κ.γ. χυμός λεμονιού
Για γαρνιτούρα: 1 φέτα λεμόνι, 1 ξύλο κανέλα

Εκτέλεση
Βράζουμε το νερό και το ρίχνουμε σε μια κούπα. Προσθέτουμε το ουίσκι, το μέλι και τον χυμό λεμονιού. Ανακατεύουμε μέχρι να διαλυθεί το μέλι στο νερό. Δοκιμάζουμε, κι αν θέλουμε προσθέτουμε μέλι ή λεμόνι. Γαρνίρουμε με μια φέτα λεμόνι και ένα ξυλάκι κανέλας.


Mulled wine

Υλικά
750 ml κόκκινο ξηρό κρασί
3 πορτοκάλια
6 μοσχοκάρφια (γαρύφαλλα)
6 ξυλάκια κανέλας
3 κομμάτια αστεροειδή γλυκάνισο
¼ φλ. μέλι
½ φλ. μπράντι

Εκτέλεση
Πλένουμε και στεγνώνουμε τα πορτοκάλια. Κόβουμε το ένα σε φέτες και το ρίχνουμε σε μια μέτρια κατσαρόλα. Προσθέτουμε το κρασί, το μπράντι, το μέλι, τα 2 ξυλάκια κανέλα, τα μοσχοκάρφια και τον αστεροειδή γλυκάνισο. Φέρνουμε το μείγμα σε βρασμό, χαμηλώνουμε τη φωτιά και σιγοβράζουμε για 10 λεπτά. Το μεταφέρουμε σε μεγάλο μπολ και γαρνίρουμε με το άλλο πορτοκάλι κομμένο σε φέτες και τα ξυλάκια της κανέλας. Το σερβίρουμε καυτό, με κουτάλα σε φλιτζάνια ή πυρίμαχα χοντρά ποτήρια.

Eggnog

Υλικά
6 αβγά πολύ φρέσκα*
½ φλ. άχνη ζάχαρη
1 γερή πρέζα αλάτι
2 δόσεις βανιλίνη
2 φλ. μπράντι ή ρούμι ή ουΐσκι
1 φλ. γάλα
Για γαρνιτούρα: τριμμένο μοσχοκάρυδο

Εκτέλεση
Χωρίζουμε τα κρόκους από τα ασπράδια. Βάζουμε σε βαρύ μπολ τους κρόκους, τη μισή ζάχαρη, το αλάτι και τις βανίλιες και χτυπάμε με το μίξερ χειρός μέχρι να έχουμε ένα παχύ, αφράτο μείγμα σε ανοιχτό κίτρινο χρώμα. Ρίχνουμε λίγο-λίγο το μπράντι και το γάλα συνεχίζοντας να δουλεύουμε το μείγμα. Καλύπτουμε και αφήνουμε το μείγμα όλη τη νύχτα στο ψυγείο.
Λίγο πριν σερβίρουμε το ποτό, χτυπάμε τα ασπράδια σε μαρέγκα και την αφήνουμε στην άκρη. Βγάζουμε το eggnog από το ψυγείο και προσθέτουμε την υπόλοιπη ζάχαρη. Δουλεύουμε με το μίξερ μέχρι να σχηματισθούν κορυφές. Ρίχνουμε τη μαρέγκα στο ποτό και την “διπλώνουμε” στο μείγμα, ανακατεύοντας απαλά.
Σερβίρετε το eggnog σε μεγάλο φλιτζάνι και γαρνίρουμε με μια πρέζα μοσχοκάρυδο.
*Είναι βασικό να είμαστε απόλυτα βέβαιοι, ότι τα αβγά που θα χρησιμοποιήσουμε θα είναι απολύτως φρέσκα, αφού θα τα καταναλώσουμε ωμά.